Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν μια βυθισμένη γέφυρα που κατασκευάστηκε από έναν αρχαίο πολιτισμό και θα μπορούσε να ξαναγράψει την ιστορία του νησιού της Μαγιόρκα. Η ανακάλυψη αυτή παρέχει πειστικές αποδείξεις ότι ο ανθρώπινος εποικισμός της δυτικής Μεσογείου είχε ξεκινήσει πολύ νωρίτερα απ’ ό,τι θεωρούσαν οι επιστήμονες προηγουμένως.
Οι αρχαιολόγοι έφεραν στο φως τη βυθισμένη γέφυρα των 7,6 μέτρων, η οποία βρίσκεται σε μια σπηλιά στη Μαγιόρκα, παρέχοντας τις πρώτες επιβεβαιωμένες αποδείξεις ανθρώπινης δραστηριότητας στην περιοχή. Η Μαγιόρκα, το έκτο μεγαλύτερο νησί της Μεσογείου, ήταν από τα τελευταία που αποικίστηκαν από ανθρώπους.
Προηγούμενες αναλύσεις αρχαιολογικών ευρημάτων που έχουν βρεθεί στο νησί, όπως κάρβουνο, στάχτη και οστά, τα χρονολογούν πριν από περίπου 4.400 χρόνια. Προγενέστερες έρευνες κάνουν λόγο για ανθρώπινη παρουσία στην Μαγιόρκα πριν από 9.000 χρόνια, αλλά τα ευρήματά τους έχουν αμφισβητηθεί λόγω πολλών αντιφάσεων.
Η σπηλιά που ανακαλύφθηκε κοντά στις ακτές της Μαγιόρκας έχει περάσματα τα οποία έχουν πλημμυρίσει λόγω της ανόδου της στάθμης της θάλασσας, δημιουργώντας επιστρώσεις ασβεστίτη στις διάφορες περιόδους της αύξησης της στάθμης.
Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι αυτές οι επιστρώσεις, σε συνδυασμό με αμυδρές, οριζόντιες γραμμές αποτυπωμένες στη βυθισμένη γέφυρα, μετατοπίζουν τη χρονολόγηση των αλλαγών στην στάθμη της θάλασσας και της κατασκευής της γέφυρας. Βασιζόμενοι σε αυτές τις επιστρώσεις και στις ανοιχτόχρωμες ζώνες στη γέφυρα, οι ερευνητές χρονολόγησαν την κατασκευή της πριν από περίπου 6.000 χρόνια, δηλαδή, πάνω από δύο χιλιάδες χρόνια νωρίτερα απ’ ό,τι υπολόγιζαν προηγούμενες εκτιμήσεις.
«Η παρουσία αυτής της βυθισμένης γέφυρας και άλλων τεχνουργημάτων υποδηλώνει προηγμένο επίπεδο δραστηριότητας, που σημαίνει ότι οι πρώτοι άποικοι γνώριζαν ότι η σπηλιά είχε υδάτινους πόρους και κατασκεύασαν στρατηγικά υποδομές για την πλοήγησή τους», δήλωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης Μπογκντάν Όνακ.
Το πιο πρόσφατο χρονοδιάγραμμα της ανθρώπινης εγκατάστασης στη Μαγιόρκα συμπίπτει επίσης με σημαντικά περιβαλλοντικά ορόσημα, όπως η εξαφάνιση της κατσίκας – αντιλόπης Myotragus balearicus.
«Η έρευνα αυτή υπογραμμίζει τη σημασία της διεπιστημονικής συνεργασίας για την αποκάλυψη ιστορικών αληθειών και την προώθηση της κατανόησης της ανθρώπινης ιστορίας», δήλωσε ο ερευνητής.
Οι επιστήμονες σχεδιάζουν να διερευνήσουν περαιτέρω τα σπήλαια της Μεσόγειου χρησιμοποιώντας παρόμοιες μεθόδους. Ελπίζουν να αξιολογήσουν σπήλαια που σχηματίστηκαν πριν από εκατομμύρια χρόνια, προκειμένου να προσδιορίσουν τα προβιομηχανικά επίπεδα της θάλασσας και να εξετάσουν τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Communications Earth & Environment».
ΠΗΓΗ: Independent