Ο μυστηριώδης διαστρικός αστεροειδής, Ουμουάμουα που είχε προκαλέσει προβληματισμό στους επιστημονικούς κύκλους, έχει πλέον μία νέα πιθανότητα προέλευσης: ήταν μέρος αναγνωριστικής αποστολής από εξωγήινο πολιτισμό που ήθελε να ελέγξει άλλους γαλαξίες.
Η πιο πρόσφατη θεωρία για τον Ουμουάμουα προέρχεται από έρευνα που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη από τους αστρονόμους Σάμουελ Μπιάλι και Αβραάμ Λεμπ, εκ μέρους του κέντρου αστροφυσικής του Χάρβαρντ «Smithsonian Center».
Όταν οι επιστήμονες έλεγξαν τα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν από την έρευνα από το πέρασμα του Ουμουάμουα τον Σεπτέμβριο του 2017, παρατήρησαν ότι ο μυστηριώδης βράχος ανέπτυξε ταχύτητα αντί να μειώσει. Οι ερευνητές τότε απέδωσαν την αύξηση ταχύτητας στην απελευθέρωση αερίου που ήταν παγιδευμένο ή παγωμένο στο εσωτερικό του βράχου. Το ίδιο αντικείμενο αργότερα καταχωρήθηκε ως κομήτης.
Ωστόσο, η εξήγηση δεν κάλυψε τους Μπιάλι και Λεμπ που αντέτειναν ότι αν η απελευθέρωση αερίου ήταν ο λόγος της αύξησης ταχύτητας τότε το Ουμουάμουα θα έπρεπε να στροβιλιστεί και κάτι τέτοιο δεν παρατηρήθηκε.
Το δίδυμο εκτιμά ότι το Ουμουάμουα θα μπορούσε να είναι ένα ελαφρύ διαστημόπλοιο που έλκει ενέργεια από την πίεση της ακτινοβολίας και εστάλη από εξωγήινο πολιτισμό αναζητώντας σημάδια ζωής στο ηλιακό μας σύστημα.
«Εξηγούμε την υπερβολική επιτάχυνση του Ουμουάμουα μακριά από τον Ήλιο ως αποτέλεσμα της δύναμης που το φως του Ήλιου ασκεί στην επιφάνεια. Προκειμένου αυτή η δύναμη να εξηγήσει την υπερβολική επιτάχυνση, το αντικείμενο πρέπει να είναι εξαιρετικά λεπτό αλλά δεκάδες μέτρα σε μέγεθος» δήλωσε ο Λεμπ στο Universe Today.
«Αυτό κάνει το αντικείμενο ελαφρύ στην επιφάνεια και του επιτρέπει να συμπεριφέρεται σαν ελαφρύ σκάφος. Η προέλευσή του θα μπορούσε να είναι είτε φυσική (ένας μέτριος διαστρικός αστεροειδής ή ένας πρωτο-πλανητικός δίσκος) ή τεχνητό ως ερευνητική αποστολή στην εσωτερική περιοχή του ηλιακού συστήματος».
Οι Μπιάλι και Λεμπ αργότερα εξήγησαν στην εργασία τους ότι αν αποδειχθεί η θεωρία, υπάρχει η μικρή πιθανότητα το ελαφρύ σκάφος ακόμα και να είναι «ένα νεκρό σκάφος υπό την επιρροή της βαρύτητας και της αστρικής ακτινοβολίας».
«Η εναλλακτική είναι να φανταστούμε ότι το Ουμουάμουα ήταν διερευνητική αποστολή. Ο λόγος που μελετώ αυτή την πιθανότητα ήταν η υπόθεση ότι το Ουμουάμουα ακολούθησε τυχαία τροχιά που απαιτεί την παραγωγή ~10^{15} τέτοιων αντικειμένων ανά αστέρι στον γαλαξία μας. Αυτή η αφθονία είναι 100 εκατομμύρια φορές πάνω από την εκτιμώμενη στον ηλιακό μας σύστημα, σύμφωνα με υπολογισμούς που είχαν γίνει το 2009» αναφέρει ο Λεμπ.
«Μία εκπληκτική υπεραφθονία, εκτός αν το Ουμουάμουα είναι στοχευμένη αποστολή αναγνώρισης και όχι κομμάτι ενός τυχαίου πληθυσμού αντικειμένων».
Τα ερωτήματα παραμένουν σε ό,τι αφορά την προέλευση του Ουμουάμουα και δεδομένου ότι ο βράχος δεν είναι πλέον στο ηλιακό μας σύστημα αλλά πολύ μακριά για να μπορέσει να παρατηρηθεί, οι ερευνητές μπορεί να παραμείνουν για καιρό στο σκοτάδι.
ΠΗΓΗ: sputniknews.gr