Επιστήμονας εξηγεί γιατί αυξάνεται η εγκληματικότητα τα βράδια που έχει πανσέληνο

 
Επιστήμονας εξηγεί γιατί αυξάνεται η εγκληματικότητα τα βράδια που έχει πανσέληνο

Ενημερώθηκε: 25/09/18 - 14:34

Τη δική του εξήγηση σχετικά με το πώς επηρεάζεται η ανθρώπινη συμπεριφορά, τα βράδια που έχει πανσέληνο δίνει ο αναπληρωτής καθηγητής εγκληματολογίας στο Πανεπιστήμιο Μποντ της Αυστραλίας, Γουέιν Πέθερικ.

Σε άρθρο του στο theconversation.com, με αφορμή την αποψινή πανσέληνο ο καθηγητής σημειώνει πως οι αντιλήψεις για τις επιδράσεις του φεγγαριού στη συμπεριφορά δεν είναι καινούργιες και χρονολογούνται από την αρχαιότητα.

«Αλλά ποια στοιχεία αποδεικνύουν πως η πανσέληνος έχει αντίκτυπο στην συμπεριφορά;

Ως εγκληματολόγος, εξετάζω στοιχεία σχετικά με συλλήψεις και συμπεριφορές που συνδέονται με εγκληματικές δραστηριότητες.

Η μόνη εξήγηση που βλέπω η οποία να συνδέει την εγκληματολογία με τις φάσεις του φεγγαριού, είναι απλώς οι πρακτικές του εγκληματία: όταν έχει πανσέληνο, υπάρχει περισσότερο φως» αναφέρει.

Συνεχίζοντας, ο καθηγητής παραθέτει μια σειρά από μελέτες:

«Μία από τις πιο σημαντικές μελέτες που εξετάζουν τις φάσεις του φεγγαριού και τη σύνδεσή τους με την συμπεριφορά, είναι μια ανάλυση του 1985 – μια μελέτη των ευρημάτων 37 δημοσιευμένων και αδημοσίευτων μελετών. Η μελέτη καταλήγει πως δεν είναι δυνατόν να συμπεράνουμε ότι οι άνθρωποι συμπεριφέρονται περισσότερο ή λιγότερο παράξενα στις φάσεις της σελήνης.

Δύο πιο πρόσφατες μελέτες εξέτασαν τους δεσμούς μεταξύ της εγκληματικής δραστηριότητας και των φάσεων της Σελήνης.

Μια έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2009 εξέτασε περισσότερες από 23.000 περιπτώσεις επιθέσεων που σημειώθηκαν στη Γερμανία μεταξύ 1999 και 2005. Οι συγγραφείς δεν διαπίστωσαν κάποια σχέση μεταξύ των επιθέσεων και των διαφόρων φάσεων της σελήνης.

Μια μέλετη του 2016, εξέτασε τα εγκλήματα σε εσωτερικό και εξωτερικό χώρο που διαπράχθηκαν σε 13 πολιτείες των ΗΠΑ και στην Κολούμπια το 2014. Οι συγγραφείς δεν βρήκαν κάποια σχέση μεταξύ των φάσεων της σελήνης και των εγκλημάτων.

Βρήκαν ωστόσο, πως η ένταση του φωτός του φεγγαριού έδειξε μια ουσιαστική θετική επίδραση στην υπαίθρια εγκληματική δραστηριότητα. Καθώς το φως το φεγγαριού δυνάμωνε, διαπίστωναν μια κλιμάκωση της εγκληματικής δραστηριότητας».

Ο Γουέιν Πέθερικ συνεχίζει απαντώντας στο ερώτημα «γιατί κάποιοι εξακολουθούν να προσκολλώνται στην πεποίθηση πως το φεγγάρι προκαλεί εγκληματική ή άλλη αντικοινωνική συμπεριφορά;»

«Η απάντηση, πιθανότατα, έγκειται στην ανθρώπινη γνώση και στην τάση μας να επικεντρωνόμαστε σε αυτό που περιμένουμε ή προβλέπουμε πως είναι αλήθεια.

Κατά τη διάρκειας ενός αναμενόμενου σεληνιακού συμβάντος, όπως η πανσέληνος, αναμένουμε ότι θα υπάρξει αλλαγή στη συμπεριφορά, επομένως δίνουμε περισσότερη προσοχή όταν την δούμε. Στον τομέα της γνωσιακής ψυχολογίας αυτό είναι γνωστό ως προκατάληψη επιβεβαίωσης» τονίζει.

Πηγή: Καθημερινή