Στις 23 Δεκεμβρίου 2013, πεθαίνει σε βαθιά γεράματα ο Μιχαήλ Καλάσνικοφ, ο δημιουργός του διάσημου ομώνυμου τυφεκίου εφόδου ΑΚ-47, που κατασκευάστηκε σε περισσότερα από 100 εκατομμύρια κομμάτια παγκοσμίως, εξόπλισε τακτικούς στρατούς, επαναστατικά κινήματα αλλά και τρομοκράτες!
Με αφορμή την μεγαλύτερη ανταλλαγή κρατουμένων την Πέμπτη(1/8), μεταξύ Ρωσίας, ΗΠΑ - Δύσης, παραθέτουμε ένα ιστορικό ανάλογων ανταλλαγών, από το 1962 έως το 2022.
Στις 17 Ιανουαρίου 1945 σημειώθηκε η απελευθέρωση της Βαρσοβίας από τον προελαύνοντα προς Δυσμάς Σοβιετικό «Κόκκινο Στρατό», και έτσι αυτή η χιλιόχρονη, ιστορική, πρωτεύουσα της Πολωνίας, ανέπνευσε για λίγο τον αέρα και της χαρά της απελευθερώσεως, καθώς ήταν η πρώτη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, που είχε καταληφθεί, τον Σεπτέμβριο του 1939, μετά την απρόκλητη εισβολή των γερμανικών δυνάμεων σε αυτήν.
Στις 27 Νοεμβρίου 1941 τα γερμανικά τεθωρακισμένα («Πάντζερ»), κάτω από εξαιρετικά αντίξοες καιρικές και περιβαλλοντικές συνθήκες, στο χειρότερο ρωσικό χειμώνα του 20ου αιώνα, έφτασαν στα δυτικά προάστια της Μόσχας, σε απόσταση μόλις 29 χλμ από το κέντρο της Μόσχας και το Κρεμλίνο.
Με βάση τους όρους του Συμφώνου Μολότωφ – Ρίμπεντροπ η Ναζιστική Γερμανία και ΕΣΣΔ υποχρεώνονταν να μην επιτεθεί η μία στην άλλη, καθώς και η κάθε μία εξ αυτών να παραμείνει ουδέτερη, αν η άλλη αναμιχθεί σε πόλεμο
Σύμφωνα με τον Guardian, πριν γίνει αφήσει την τελευταία του πνοή ο Γκορμπατσόφ, είχε ανακοινωθεί από το γραφείο του, ότι είχε εισαχθεί για θεραπεία σε κεντρικό νοσοκομείο της Μόσχας (ΒΙΝΤΕΟ)