Η ζήτηση αυξάνεται συνεχώς στη γερμανική αγορά κατοικίας, αλλά η προσφορά δεν ανταποκρίνεται. Φταίνει οι πολιτικοί, τα επιτόκια, ο πληθωρισμός ή όλα μαζί;
Οριακή επιβράδυνση σημείωσε η ανοδική πορεία του πληθωρισμού τον Ιούνιο εφέτος, καθώς αυξήθηκε 2,3% από 2,4% τον Μάιο και έναντι αύξησης 1,8% τον Ιούνιο 2023, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ.
Στην Ελλάδα ο ετήσιος πληθωρισμός εκτιμάται ότι παρέμεινε σταθερός στο 2,4% τον Ιούνιο, σε σχέση με το Μάιο. Το επίπεδο αυτό του πληθωρισμού είναι εντός του στόχου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (κοντά στο 2%-2,5%).
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat o πληθωρισμός στη χώρα μας έπεσε από το 3,2% του Απριλίου, στο 2,3% του Μαΐου - Συνεχίζουμε μέχρι οι τιμές στο ράφι να σταθεροποιηθούν και να αποκλιμακωθουν αναφέρει ο υπουργός Ανάπτυξης
Την εκτίμηση πως ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα τρέξει με 2,3% το 2024 εξέφρασε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας στην “91η Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων της ΤτΕ”.
Τη βιομηχανία μπαχαρικών «Ήλιος» επισκέφθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και στο μήνυμά του αναφέρθηκε τόσο στον κατώτατο μισθό όσο και στην ψηφιακή κάρτα Εργασίας.
Στο 2,9% υποχώρησε ο πληθωρισμός τον Φεβρουάριο.Οι τιμές των τροφίμων και μη αλκοολούχων ποτών αυξήθηκαν με ετήσιο ρυθμό 6,7% έναντι αύξησης 8,3% τον Ιανουάριο, σημείωσαν δηλαδή σημαντική αποκλιμάκωση, ωστόσο εξακολουθούν να αποτελούν μεγάλο βάρος για τους καταναλωτές με νέες μεγάλες ανατιμήσεις να βρίσκονται προ των πυλών καθώς η αγορά εξακολουθεί να έχει πληθωριστικές προσδοκίεςκάτι το οποίο φαίνεται και από το γεγονός ότι η ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια.
Τέσσερα νέα μέτρα για να μειωθούν οι τιμές των προϊόντων παρουσίασε ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας μετά τη σύσκεψη που είχε νωρίτερα στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι σκοπός είναι με τα μέτρα αυτά να διορθωθούν κατεστημένες στρεβλές εμπορικές πρακτικές και βασική προτεραιότητα παραμένει η προστασία του καταναλωτή και η εύρυθμη λειτουργία της αγοράς.
Την ανιούσα έχει πάρει ξανά ο πληθωρισμός στην Ευρώπη παρά την μείωση της ζήτησης. Ειδικότερα στο 3,7% αυξήθηκε ο στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο και στο 2,9% αυξήθηκε στην Ευρωζώνη.