Η μετάβαση που είναι σε εξέλιξη στη Συρία μετά την πτώση του Μπασάρ αλ-Άσαντ προαναγγέλλεται δύσκολη και η χώρα δεν θα πρέπει να επαναλάβει τα "τρομακτικά σενάρια" του Ιράκ, της Λιβύης και του Αφγανιστάν, προειδοποίησε σήμερα η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάγια Κάλας.
Η πτώση του Μπασάρ αλ Ασαντ ξυπνά νωπές μνήμες από την ανατροπή καθεστώτων στην Αίγυπτο, τη Λιβύη, την Τυνησία και την Υεμένη, που έφεραν είτε εμφύλιο πόλεμο είτε αυταρχικούς ηγέτες στην εξουσία. Θα γίνει το ίδιο και στη Συρία;
Η Αίγυπτος και η Τουρκία χρησιμοποιούν τη νεοαποκτηθείσα φιλία τους για να προσπαθήσουν να επιλύσουν τη διαμάχη για την εξουσία στη Λιβύη, η οποία απειλεί να εξελιχθεί σε εμφύλιο πόλεμο, ενώ έχουν συγκλίνοντα συμφέροντα σε Σουδάν και Σομαλία.
Η Αποστολή Υποστήριξης των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη (MANUL στα γαλλικά, UNSMIL στα αγγλικά) εξήγησε πως διεξήχθησαν χωριστά συναντήσεις με τα μέρη και διεξήχθη «ανοικτός και τίμιος διάλογος».
Ο 34χρονος Μίλαντ σκοτώθηκε σε ενέδρα αγνώστων στη Σαγιάντ, 25 χλμ. δυτικά της Τρίπολης, στο ύψος της Ναυτικής Ακαδημίας της Τζανζούρ, της οποίας ήταν διοικητής, ανέφεραν επίσημες πηγές που επικαλούνται τοπικά ΜΜΕ.
«Πολιτοφυλακές απειλούν και τρομοκρατούν μέλη του προσωπικού της τράπεζας και μερικές φορές απάγουν τα παιδιά τους και συγγενείς για να τους αναγκάσουν να πάνε στη δουλειά»
Ακομη πιο βαθιά βάζει την «μπότα» της η Τουρκία και οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις στην Λιβύη, την στιγμή που η χώρα βρίσκεται μπροστά στο φάσμα μιας νέας εμφύλιας σύρραξης που θέτει σε κίνδυνο την ενότητά της.
Οι ένοπλες δυνάμεις της Λιβύης, που συνδέονται με την αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση της Τρίπολης, αύξησαν το επίπεδο επιφυλακής στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας, προετοιμαζόμενες για μια «πιθανή επίθεση» από δυνάμεις υπό την ηγεσία του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης, Χαλίφα Χάφταρ, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης.
Το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα είπε ότι ο Abdul Sadiq απείλησε εσκεμμένα τον εταιρικό υπόλογο να τον αναγκάσει να εγκρίνει ένα έγγραφο που εξουσιοδοτεί δαπάνες 500 εκατομμυρίων δολαρίων για μια ξένη εταιρεία κατά παράβαση του νόμου. Η εταιρεία δεν κατονομάστηκε.
Τουρκία και Λιβύη θα πρέπει να βρίσκονται σε στενή επαφή για την προστασία των κοινών συμφερόντων τους στην Ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη συνάντηση που είχε στο προεδρικό Μέγαρο στην Άγκυρα με τον επικεφαλής της κυβέρνησης εθνικής συμφωνίας στην Τρίπολη, Αμπντουλχαμίντ Ντμπέιμπα.
Την παραίτησή του υπέβαλε χτες Τρίτη (16.04.2024) ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Λιβύη. Ο ίδιος έκρινε πως δεν είναι δυνατό να υπάρξει «επιτυχία» των προσπαθειών τερματισμού της κρίσης στη χώρα.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν βρέθηκε χθες στη Μάλτα όπου, μεταξύ άλλων, έθιξε επισταμένως το θέμα της Λιβύης και τόνισε ότι βασική προτεραιότητα της Τουρκίας είναι να αποτρέψει έναν νέο εμφύλιο πόλεμο στη χώρα και να συνεχιστεί ο διάλογος μεταξύ των αντίπαλων πλευρών.
Στις 6 Φεβρουαρίου 1941 ξεκινούν από τη Νάπολη της Ιταλίας για τη Λιβύη, τα πρώτα τμήματα του Γερμανικού «Άφρικα Κορπ» του τότε Αντιστρατήγου Έρβιν Ρόμμελ, στο πλαίσιο σχετικής αποφάσεως του Χίτλερ να βοηθήσει τον Ιταλό Σύμμαχό του Μπενίτο Μουσολίνι, να ανατρέψει τη σε βάρος του κατάσταση στη Βόρειο Αφρική, και ιδιαίτερα στη Λιβύη, μετά τις συνεχείς ήττες που είχε αυτός υποστεί από τους Βρετανούς και τα στρατεύματα της Κοινοπολιτείας.
Η Αθήνα επαναλαμβάνει πως το τουρκολιβυκό μνημόνιο είναι παράνομο και αντίθετο προς το Διεθνές Δίκαιο και ότι είναι παράνομες όποιες κινήσεις γίνονται με βάση τις συντεταγμένες που αυτό προβλέπει.