Κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης προκαλεί στην Τουρκίοα ο Χάρτης της Ελλάδας για τον ΘΧΣ, με την αντιπολίτευση να χαρακτηρίζει ως «πράξη πολέμου» την υποβολή του χάρτη.
«Η Ελλάδα δεν φοβάται τον διάλογο και έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στις θέσεις της, οι οποίες εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Τάσος Χατζηβασιλείου, μιλώντας για τις ανακοινώσεις της ελληνικής Κυβέρνησης για τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό.
«Παρακολουθούμε στενά ορισμένες πρωτοβουλίες που δεν έχουν νομική βάση και είναι αντίθετες με το Διεθνές Δίκαιο στην ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο Πέλαγος», σημείωσαν οι πηγές του τουρκικού ΥΠΕΞ
Η σημασία του θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού έγκειται στο γεγονός ότι «είναι η πρώτη φορά που αποτυπώνονται σε επίσημο ρυθμιστικό κείμενο της ΕΕ τα απώτατα δυνητικά όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας».
Για μια σημαντική ημέρα για την Ελλάδα καθώς για πρώτη φορά καταγράφονται σε χάρτη τα απώτατα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, έκανε λόγο ο υπουργός Εξωτερικών μιλώντας για τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό.
Στον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό (ΘΧΣ) της χώρας, που εκδόθηκε σήμερα (16/4) με πρωτοβουλία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών και τα συναρμόδια υπουργεία, αναφέρθηκε μιλώντας στο αναλυτικό δελτίο ειδήσεων του ΕΡΤΝews, ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και βουλευτής της ΝΔ, Άγγελος Συρίγος.
Ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός, το 12ετούς διάρκειας Εξοπλιστικό Πρόγραμμα των Ενόπλων Δυνάμεων της περιόδου 2025-2036, καθώς και η ναυπήγηση της τέταρτης φρεγάτας Belharra ήταν τα βασικά θέματα της σημερινής συνεδριάσεως του ΚΥΣΕΑ.
Για παραβίαση θαλάσσιων περιοχών της δικαιοδοσίας της, κατηγορεί την Ελλάδα, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκία, μετά την ανακοίνωση του «Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού» από τη χώρα μας.