Αν οι σύμμαχοι της Ουκρανίας χρειάζονταν απόδειξη του άγριου κυνισμού της Μόσχας όσον αφορά την ειρήνη, η ανακοίνωση της «πασχαλινής» εκεχειρίας για το Πάσχα από τον Πούτιν ήταν ακριβώς αυτό, σύμφωνα με ανάλυση του CNN.
Η διεθνής ειδησεογραφία, εστιάζοντας στις συνεχιζόμενες αναταράξεις και συγκρούσεις ανά την υφήλιο, την προηγούμενη εβδομάδα επικεντρώθηκε στις οικονομικές πολιτικές του Ντόναλντ Τραμπ, ιδίως στη χρήση δασμών.
«Το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής όπου πραγματοποιήθηκε η εισβολή έχει πλέον εκκαθαριστεί», δήλωσε ο Γερασίμοφ στον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν σε τηλεοπτική συνάντηση.
«Η θέση της Ουκρανίας παραμένει σαφής και συνεπής: στις 11 Μαρτίου στην Τζέντα συμφωνήσαμε άνευ όρων στην πρόταση των ΗΠΑ για πλήρη, προσωρινή κατάπαυση του πυρός για 30 ημέρες», ανέφερε ο υπουργός Αντρίι Σιμπίχα σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X.
Οι ΗΠΑ είναι αισιόδοξες ότι μπορεί να μπει ένα τέλος στον πόλεμο μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζέι Ντι Βανς κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με την πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι για δεύτερη φορά σε διάστημα 24 ωρών.
Το Κρεμλίνο ανέφερε πως κάποια πρόοδος έχει ήδη επιτευχθεί στις συνομιλίες σχετικά με μια ενδεχόμενη ειρηνική διευθέτηση για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, όμως οι επαφές είναι περίπλοκες.
Μιλώντας στο Παρίσι, ο Ρούμπιθο δήλωσε ότι ο πρόεδρος Τραμπ εξακολουθεί να ενδιαφέρεται για μια συμφωνία, αλλά έχει και πολλές άλλες προτεραιότητες ανά τον κόσμο.
Το μορατόριουμ 30 ημερών στις επιθέσεις σε ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας που είχε διατάξει ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν τον περασμένο μήνα «έληξε», ανακοίνωσε την Παρασκευή το Κρεμλίνο.
Το Ηνωμένο Βασίλειο ενισχύει τον ηγετικό του ρόλο στις διεθνείς προσπάθειες για την ειρήνη στην Ουκρανία, εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων και αβεβαιότητας σχετικά με τη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών στις ειρηνευτικές συνομιλίες.
Ο Τραμπ, δήλωσε ότι επιθυμεί η Ουκρανία να προμηθεύει τις ΗΠΑ με ορυκτά σπάνιων γαιών, ως μορφή ανταπόδοσης για την αμερικανική οικονομική βοήθεια προς τις πολεμικές προσπάθειες της χώρας.