Η Ιταλία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρίας της G7, που περιλαμβάνει τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά, τη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία και την Ιαπωνία.
Οι χώρες-μέλη της G7 συμφώνησαν να εξασφαλίσουν δάνεια προς την Ουκρανία που θα συγκεντρωθούν από τα επιτόκια των ρωσικών κεφαλαίων που έχουν παγώσει στις χώρες της Δύσης.
Η Σύνοδος Κορυφής των G7 στην Ιταλία κατέληξε σε συμφωνία, με το τελικό ανακοινωθέν να επικεντρώνεται σε σειρά θεμάτων που σε μεγάλο βαθμό είχαν ήδη διαρρεύσει από την Πέμπτη.
Το ρωσικό ΥΠΕΞ προειδοποίησε με οδυνηρή απάντηση την Δύση, για την «εγκληματική» της απόπειρα να ενισχύσει με 50 δισεκατομμύρια την Ουκρανία από ρωσικά περιουσιακά στοιχεία που κατασχέθηκαν.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Β. Ζελένσκι ζήτησε σήμερα από τους ηγέτες της G7, της Ομάδας των Επτά ισχυροτέρων οικονομιών του πλανήτη, να εγκρίνουν ένα «σχέδιο Μάρσαλ» για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.
Οι ηγέτες της Ομάδας της G7 συμφώνησαν σε οικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία ύψους 50 δισ. δολαρίων, προερχόμενα από ρωσικά κρατικά περιουσιακά στοιχεία που είναι παγωμένα σε δυτικές χώρες.
Μετά τη σύνοδο κορυφής της G7, ακολουθεί το Σαββατοκύριακο διάσκεψη για την ειρήνη στην Ουκρανία, που θα διεξαχθεί στην Ελβετία με τη συμμετοχή περίπου 90 χωρών και οργανισμών και στόχο τον τερματισμό του πολέμου
Στην Ιταλία πραγματοποιείται η σύνοδος της G7, με την ατζέντα να περιλαμβάνει φλέγοντα ζητήματα, όπως τον πόλεμο στην Ουκρανία και τη Γάζα, αλλά και τη συνεργασία με την Αφρική.
Η νότα ολοκληρώνεται τονίζοντας πως «η επαναφορά των συνοριακών ελέγχων θα πραγματοποιηθεί από τις 14:00 της 5ης Ιουνίου έως τις 14:00 της 18ης Ιουνίου 2024».
Στο παραλίμνιο θέρετρο Στρέσα της βόρειας Ιταλίας, υπουργοί Οικονομικών σταθμίζουν τη διάρκεια της αναπτυξιακής δυναμικής της Αμερικής έναντι των αδύναμων προοπτικών της Ευρώπης
Ομόφωνη απόφαση για καταδίκη της επίθεσης του Ιράν στο Ισραήλ έλαβαν τα μέλη της G7. τα οποία συνεδρίασαν εκτάκτως μετά τις ραγδαίες εξελίξεις στο μέτωπο της Μέσης Ανατολής.
Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, που προτείνουν μια πιο αυστηρή θέση απέναντι στην Κίνα, οιΕυρωπαίοι επιμένουν ότι πρέπει να αποφευχθεί οποιοδήποτε κλίμα «αντιπαράθεσης»