Αναμφισβήτητα η Μύκονος αποτελεί ένα από τα πιο φανταχτερά νησιά της Μεσογείου. Μάλιστα αρκετοί την παρομοιάζουν με την Ίμπιζα της Ισπανίας. Το νησί της ''χλιδής αλλά και της ενέργειας'' όπως το χαρακτηρίζουν άλλοι, τροφοδοτείται από την ξέφρενη μουσική ,τα πάρτυ και την 24ωρη διασκέδαση. Μπορεί το ελληνικό ασπρονήσι να κοντράρεται στα ίσα με το boho νησί της Formentera , δεν έχει όμως τίποτα περισσότερο από τα γοητευτικά Κουφονήσια.
Η μόνη τους διαφορά, είναι ότι τα Κουφονήσια είναι ελάχιστα γνωστά .Το νησί με τα καταπράσινα νερά που μόνο εάν έχεις κολυμπήσει σ'αυτά ,μπορείς να καταλάβεις το ''καταπράσινα'', βρίσκονται στη σκιά της Μυκόνου και της Νάξου γιατί αυτά τα δυο είναι εύκολα προσβάσιμα και πολύ ανεπτυγμένα.
Το χαμηλό προφίλ που ''κρατούν'' τα Κουφονήσια οφείλεται και στο γεγονός ότι βρίσκονται πολύ μακριά από την Αθήνα , και οι λάτρεις των μονοήμερων εκδρομών δύσκολα θα δελεάζονται ώστε να τα επισκεφθούν!
Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι και πριν από τρία χρόνια , δεν υπήρχε απευθείας ακτοπλοική γραμμή για τα Κουφονήσια.
Τώρα , όμως, υπάρχουν καθημερινά δρομολόγια ανά 4 ώρες και με γρήγορο πλοίο από το λιμάνι του Πειραιά.
Ωστόσο, ακόμη και τώρα , το νησί δεν έχει ακόμα κατακλυστεί από επισκέπτες Έλληνες ή ξένους.
Στην πραγματικότητα , η πιο κοινή γλώσσα που ακούς στις παραλίες και στους δρόμους είναι τα Ιταλικά. Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις οι Ιταλοί αποτελούν τα 3/4 των επισκεπτών στο νησί.
Φανατικοί θαυμαστές του νησιού είναι τόσο ο Roberto Cavalli όσο και ο Missoni.
Το κύριο νησί , το Πάνω Κουφονήσι , είναι η Χώρα και το λιμάνι στο οποίο φτάνει το πλοίο από την Αθήνα.
Το ''ανεμοδαρμένο'' Κάτω Κουφονήσι, είναι πιο απεριποίητο , αν και ακόμα ελκυστικό , ενώ το μικρότερο σημείο στο αρχιπέλαγος με την ονομασία Κέρος , δεσπόζει στον ορίζοντα πάνω από το κεντρικό λιμάνι.
Αρχαιολόγοι έχουν εγκατασταθεί στην περιοχή για να διερευνήσουν τα ερείπια των αρχαίων τελετουργιών. Το σύμπλεγμα των τριων νησιών ήταν συνδεδεμένα από τους αρχαίους χρόνους , αν και η πιο ζωντανή εποχή τους ήταν τα τέλη του Μεσαίωνα , κατά τη διάρκεια των εμπορικών πολέμων μεταξύ της Βενετίας και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Οι ντόπιοι δεν συμμάχησαν με την αυτοκρατορία , αλλά επέλεξαν να υποστηρίξουν τους πειρατές.
Περπατώντας γύρω από τους απότομους δρόμους της Χώρας στο Πάνω Κουφονήσι, συναντά κανείς ολόλευκα σπίτια , με φωτεινά μπλε παντζούρια , δημιουργώντας στο μυαλό του, μια διαφορετική εικόνα της Ελλάδας.
Πρόκειται για ένα λιτό ησυχαστήριο , όπου υπάρχουν λιγότεροι από 400 μόνιμοι κάτοικοι, ενώ τα ψαροκάικα που είναι αγκυροβολημένα γύρω -γύρω από τις ακτές είναι περισσότερα από τους κατοίκους.
Δε γίνεται να μιλήσει κανείς για τα Κουφονήσια και να μην αναφερθεί στις παραλίες αυτού του νησιού. Μικρές, γοητευτικές παραλίες με ψιλό ή χοντρό βότσαλο.
Οι πιο δημοφιλείς παραλίες στο Πάνω Κουφονήσι είναι η κεντρική παραλία "Άμμος", ο "χοντρός Κάβος", η παραλία "Χαροκόπου", ο "Φανός", η"Πλατιά Πούντα"και το "Πορί"
Πολύ κοντά στην παραλία Πορί βρίσκονται τα αξιοθέατα: Σπηλιές του ''Ξυλομπάτη'', ''Γάλα'' και η Σπηλιά "Το Μάτι του Διαβόλου".
Τα Κουφονήσια προβάλει ως τουριστικό προορισμό ο «INDEPENDENT».