Μουντιάλ 2022: Σενάριο δωροδοκίας λίγο πριν τη σέντρα στο Κατάρ

 
katar

Ενημερώθηκε: 17/11/22 - 21:44

Με ολοένα και χειρότερους οιωνούς φαίνεται να οδεύει προς την εναρξή του το Μουντιάλ του Κατάρ. Συγκεκριμένα, αναστάτωση και χιλιάδες αναδημοσιεύσεις προκάλεσε μία δημοσίευση του συγγραφέα και πολιτικού αναλυτή, Αμτζάντ Ταχά
από το Μπαχρέιν, ο οποίος αναφέρει επικαλούμενος δικές του πηγές ότι το Κατάρ έχει δωροδοκήσει οκτώ ποδοσφαιριστές του Εκουαδόρ ενόψει της πρεμιέρας του Μουντιάλ.

Ο Ταχά είναι ειδικός σε στρατηγικές πολιτικές υποθέσεις, Περιφερειακός Διευθυντής του Βρετανικού Κέντρου Μελετών και Έρευνας Μέσης Ανατολής.

Συγκεκριμένα στην ανάρτησή του ο Ταχά αναφέρει:

«Αποκλειστικό: Το Κατάρ δωροδόκησε οκτώ ποδοσφαιριστές του Εκουαδόρ με 7.4 εκατομμύρια δολάρια προκειμένου να ηττηθούν στην πρεμιέρα (1-0 στο δεύτερο ημίχρονο). Πέντε πηγές από το Κατάρ και το Εκουαδόρ το έχουν επιβεβαιώσει. Ελπίζουμε πως πρόκειται για ψέμα. Ελπίζουμε ότι μοιράζοντας αυτή την πληροφορία θα επηρεάσουμε το αποτέλεσμά της. Ο κόσμος πρέπει να ταχθεί απέναντι της διαφθοράς της FIFA», αναφέρει.

Η νέα καταγγελία προσθέτει νέες σκιές στην ήδη βεβαρυμένη ατμόσφαιρα υπό την οποία διεξάγεται το παγκόσμιο κύπελλο για μία σειρά λόγων, από ανθρώπινα δικαίωματα έως τα «κάτεργα» με τους εκατοντάδες νεκρούς εργαζόμενους

Νωπή είναι άλλωστε και η παραδοχή του πρώην προέδρου της FIFA Σεπ Μπλάτερ, ο οποίος έχει επανειλημμένα ισχυριστεί ότι η απόφαση ήταν αποτέλεσμα μυστικής πολιτικής πίεσης.οΗ ανάθεση του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Κατάρ ήταν ένα «λάθος» και μια «κακή επιλογή» ομολογεί ανοιχτά(πλέον)

Ο Μπλάτερ υποστηρίζει ότι το τουρνουά παραδόθηκε στο κράτος του Κόλπου λόγω ενεργειών του πρώην προέδρου της ΟΥΕΦΑ Μισέλ Πλατινί, υπό την πίεση του τότε προέδρου της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί

«Για μένα είναι ξεκάθαρο: Το Κατάρ είναι ένα λάθος. Η επιλογή ήταν κακή», είπε ο Μπλάτερ σε δηλώσεις του στην ελβετική εφημερίδα Tages-Anzeiger. «Εκείνη την εποχή, συμφωνήσαμε στην εκτελεστική επιτροπή ότι η Ρωσία έπρεπε να πάρει το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018 και οι ΗΠΑ το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022. Θα ήταν μια χειρονομία ειρήνης εάν οι δύο μακροχρόνιοι πολιτικοί αντίπαλοι είχαν φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο ο ένας μετά τον άλλον», εκτίμησε.

Ερωτηθείς γιατί το Κατάρ ήταν μια κακή επιλογή, ο Μπλάτερ δεν αναφέρθηκε στις ανησυχίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα που έχουν σκιάσει το τουρνουά, αλλά είπε: «Είναι μια πολύ μικρή χώρα. Το ποδόσφαιρο και το Παγκόσμιο Κύπελλο είναι πολύ μεγάλα για κάτι τέτοιο».

Ο Μπλάτερ είπε ότι ο Πλατινί έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην κατεύθυνση τεσσάρων ψήφων από ευρωπαϊκές χώρες στο Κατάρ, μετά από πίεση του Σαρκοζί.

«Χάρη στις τέσσερις ψήφους του Πλατινί και της ομάδας του [Uefa], το Παγκόσμιο Κύπελλο πήγε στο Κατάρ και όχι στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτή είναι η αλήθεια», είπε ο Μπλάτερ για το αποτέλεσμα (14-8) που είχε κρίνει την ψηφοφορία.

«Ο Πλατίνι μου είπε ότι είχε προσκληθεί στο Ελιζέ, όπου ο τότε Γάλλος πρόεδρος Σαρκοζί είχε μόλις γευματίσει με τον διάδοχο του Κατάρ», είπε ο Μπλάτερ. «Ο Σαρκοζί είπε στον Πλατινί: «Δείτε τι μπορείτε να κάνετε εσείς και οι συνάδελφοί σας από την ΟΥΕΦΑ για το Κατάρ όταν ανατεθεί το Παγκόσμιο Κύπελλο».

Τότε τον ρώτησα: «Και τώρα;».

Σύμφωνα με τον Μπλάτερ, η απάντηση του Πλατινί ήταν: «Σεπ, τι θα έκανες αν ο πρόεδρός σου σου ζητούσε κάτι;».

Ο Πλατινί ανακρίθηκε από Γάλλους αξιωματούχους το 2019 στο πλαίσιο έρευνας για τη διαδικασία υποβολής προσφορών του 2022. Ο πρώην παίκτης της Γαλλίας αναγνωρίζει ότι η συνάντηση με τον Σαρκοζί έγινε αλλά αρνείται ότι επηρεάστηκαν οι ψήφοι της UEFA.

Το 2013 είχε δηλώσει στον Guardian : «Ήξερα ότι ο Σαρκοζί ήθελε άνθρωποι από το Κατάρ να αγοράσουν την Παρί Σεν Ζερμέν. Κατάλαβα ότι ο Σαρκοζί υποστήριζε την υποψηφιότητα του Κατάρ. Αλλά ποτέ δεν μου ζήτησε, ούτε να ψηφίσω τη Ρωσία [για το 2018]. Γνωρίζει την προσωπικότητά μου. Πάντα ψηφίζω ό,τι είναι καλό για το ποδόσφαιρο. Όχι για τον εαυτό μου, ούτε για τη Γαλλία».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ