Το καλοκαίρι ως προς το αγωνιστικό κομμάτι ανήκει δικαιωματικά στις Εθνικές ομάδες, αλλά ως προς το διοικητικό κομμάτι στους συλλόγους.
Οχι απαραίτητα μόνο σε μεταγραφικό επίπεδο με όλες τις ομάδες να προσπαθούν να βελτιώσουν το ρόστερ τους, αλλά και ως προς την αύξηση των εσόδων και του ενδιαφέροντος.
Σε αυτό το πλαίσιο τα μέλη της Euroleague προχώρησαν σε δύο τουλάχιστον, σημαντικές αποφάσεις. Η πρώτη έχει να κάνει με τη διαφαινόμενη αύξηση των ομάδων από 18 σε 20 και η δεύτερη με την εφαρμογή του salary cap.
Το πλάνο για 20 ομάδες και οι σκέψεις για το νέο σύστημα διεξαγωγής
Ας είμαστε ειλικρινείς, η Euroleague είναι η δεύτερη καλύτερη Λίγκα μετά το ΝΒΑ και έχει ξεφύγει για τα καλά από την τρίτη. Προφανώς και οι ομάδες έχουν αναγνώσει το γεγονός πως υπάρχουν χρήματα από ανεκμετάλλευτες πηγές τις οποίες θέλουν να προσεγγίσουν.
Σε αυτό το πλαίσιο και σύμφωνα με πληροφορίες τους Gazzetta στην πρόσφατη γενική συνέλευση που έγινε στην Βαρκελώνη φαίνεται πως αποφασίστηκε να αυξηθούν οι ομάδες σε 20 από τη σεζόν 2025-26!UnmuteRemaining Time -0:01 FullscreenAdvertisement: 0:11
Μάλιστα αποφασίστηκε να αυξηθούν και οι ομάδες με συμβόλαια κι έτσι από 13 θα γίνουν 15 ή 16. Στα φαβορί για ένα τέτοιο συμβόλαιο βρίσκεται η Μονακό, η Βίρτους, ο Ερυθρός Αστέρας και η Παρτιζάν. Σκοπός αυτής της απόφασης είναι η ανάπτυξη του παιχνιδιού, το αυξημένο ενδιαφέρον των φιλάθλων και τα αυξημένα έσοδα.
Το ένα σενάριο αναφέρει πως κάθε ομάδα θα δώσει τέσσερα επιπλέον παιχνίδια στην regular season. Αφενός αυτά θα φέρουν περισσότερα έσοδα ειδικά από τις δύο εντός έδρας αναμετρήσεις, αφετέρου όμως θα επιβαρύνουν τους παίκτες περισσότερο. Ενα σημαντικό πρόβλημα το οποίο θα προκύψει επίσης είναι το καλεντάρι. Αυτή τη στιγμή με 18 ομάδες υπάρχουν 7 «διαβολοβδομάδες» οι οποίες λογικά θα γίνουν 8 ή 9.
Το δεύτερο σενάριο αναφέρει πως οι ομάδες θα χωριστούν σε περιφέρειες στα πρότυπα του NBA, ωστόσο ακόμη δεν έχει αποφασιστεί αν αυτές θα δημιουργηθούν με γεωγραφικά κριτήρια. Πάντως ακόμη και σε αυτήν την περίπτωση ο αριθμός των αγώνων θα παραμείνει μεγάλος. Το ακριβές σύστημα διεξαγωγής δεν έχει γίνει γνωστό.
Σκοπός της Euroleague δεν είναι μόνο τα έσοδα, αλλά να δώσει τη δυνατότητα και σε άλλες ομάδες να συμμετέχουν στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση.
Το salary cap και τα όριά του
Η επιβολή του salary cap θεωρείται δεδομένη, αλλά υπάρχουν και νέες σημαντικές λεπτομέρειες σύμφωνα με πληροφορίες του Gazzetta. Οι ομάδες που είναι μέτοχοι θέλουν να διατηρήσουν ορισμένες ισορροπίες ως προς τα μπάτζετ κάτι το οποίο ισχύει σε μία πολύ πιο διευρυμένη μορφή, στο ΝΒΑ. Στην πρόσφατη γενική συνέλευση των μετόχων οριοθετήθηκε το salary cap σε κάτι περισσότερο από 12.000.000 ευρώ. Αυτό το ποσό θα αφορά το χρηματικό όριο της επένδυσης που θα μπορούν να κάνουν ως προς τα συμβόλαια ΜΟΝΟ παικτών και προπονητών (και όχι των λοιπών εξόδων). Και αφορά τις καθαρές αποδοχές (net) και όχι τις μεικτές. Η απόφαση αυτή έδωσε τη λύση στο πρόβλημα της εφορίας αφού από χώρα σε χώρα ή ακόμη και από περιοχή σε περιοχή (όπως συμβαίνει με τις «επαρχίες» στην Ισπανία για παράδειγμα) ο συντελεστής στη φορολογία είναι διαφορετικός.
Το salary cap δεν θα έχει μόνο maximum ποσό προς διάθεση αλλά και minimum. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες οι ομάδες που θα συμμετέχουν θα πρέπει να έχουν μπάτζετ τουλάχιστον 7.000.000 ευρώ. Και σε αυτή την περίπτωση αναφερόμαστε σε «καθαρές» αποδοχές.
Το salary cap θα έχει ακόμη πολλές επιπλέον εξαιρέσεις και λεπτομέρειες οι οποίες θα καθορίζονται από διάφορους παράγοντες (ηλικία παικτών, παλαιότητα στην ομάδα, κλπ). Η Euroleague θα δουλέψει το project του salary cap σε βάθος τριετίας όταν και θα πάρει την τελική του μορφή.
Η ουσία είναι πως η Euroleague δείχνει διάθεση ακόμη μεγαλύτερης εξέλιξης και αυτό θα κάνει καλό στην εμπορικότητα της Λίγκας, στα ταμεία των ομάδων και πάνω από όλα στο ενδιαφέρον του κοινού το οποίο θα ανέβει ακόμη περισσότερο.
Η «σιωπηλή» συμφωνία μεταξύ Euroleague και FIBA για τα δύο... παράθυρα
Τα δύο τελευταία χρόνια οι δύο μεγάλες αρχές του ευρωπαϊκού μπάσκετ έχουν έρθει αρκετά πιο κοντά. FIBA και Euroleague έχουν καθίσει αρκετές φορές στο ίδιο τραπέζι και έχουν βρει «κώδικα επικοινωνίας». Ειδικά σε όσα έχουν να κάνουν με τα παιχνίδια των προκριματικών φάσεων των εθνικών ομάδων.
Κάτι ανάλογο θα συμβεί και φέτος αν και υπάρχει μία σημαντική δυσκολία. Τα «παράθυρα» για τα προκριματικά του Eurobasket 2025 είναι δύο και όχι ένα όπως πέρυσι. Στο δεύτερο το οποίο θα διεξαχθεί τον Φεβρουάριο (20-24/02/2025) ως συνήθως η Eurolague θα διακοπεί. Στο πρώτο όμως που θα γίνει τον Νοέμβριο (21-25/11/2024) δεν θα διακοπεί. Ωστόσο υπάρχει η σκέψη η αγωνιστική δράση εκείνης της εβδομάδας στην Euroleague να μεταφερθεί κατά δύο μέρες, να διεξαχθεί δηλαδή Τρίτη και Τετάρτη αντί για Πέμπτη και Παρασκευή.