Εθνική ομάδα μπάσκετ: Η επόμενη μέρα

 
Εθνική ομάδα μπάσκετ: Η επόμενη μέρα

Ενημερώθηκε: 10/09/19 - 15:49

Το Μουντομπάσκετ τελείωσε και η επόμενη υποχρέωση της Εθνικής αργεί, βέβαια, καθώς τα προκριματικά για το Ευρωμπάσκετ του 2021, που θα γίνουν ξανά υπό τη μορφή «παραθύρων», αρχίζουν τον Φλεβάρη του 2020.

Υπενθυμίζεται πως η ελληνική ομάδα είναι σε όμιλο με Λετονία, Βοσνία και Βουλγαρία, από τον οποίο προκρίνονται οι τρεις πρώτες στα τελικά. Στο πρώτο «παράθυρο» η Εθνική θα παίξει εντός με την Βουλγαρία (21/2) και εκτός με την Βοσνία (24/2). Τα άλλα δύο «παράθυρα» είναι το Νοέμβριο του 2020 και τον Φεβρουάριο του 2021.

Τι θα γίνει με Σκουρτόπουλο

Οι πιθανότητες παραμονής του Θανάση Σκουρτόπουλου στον πάγκο είναι ελάχιστες. Ασφαλώς και του πιστώνεται η εξαιρετική πορεία της ομάδας στα προκριματικά, όπως και το άριστο κλίμα στην Εθνική μέχρι και τα τελικά, ωστόσο το αποτέλεσμα στην Κίνα δεν βοηθά για να συνεχίσει στον πάγκο. Μετά την επιστροφή της αποστολής στην βάση της (το μεσημέρι της Τετάρτης) θα έχει σύντομα συνάντηση με την διοίκηση της ομοσπονδίας για να αναλυθεί τι έφταιξε. Μέχρι τότε τίποτα δεν μπορεί να θεωρηθεί τελεσίδικο, αλλά το πιθανότερο είναι μετά από δύο χρόνια να υπάρξει ξανά αλλαγή προπονητή.

Τα εμπόδια για προπονητή με όνομα

Ασφαλώς όλοι, μηδέ της ομοσπονδίας εξαιρουμένης, θα ήθελαν έναν προπονητή με ειδικό βάρος στον πάγκο. Υπάρχουν ωστόσο αρκετοί περιορισμοί. Πέρα από την οικονομική στενότητα της ΕΟΚ, που δεν επιτρέπει την πρόσληψη κάποιου μεγάλου ονόματος, οι κορυφαίοι προπονητές εργάζονται στην Ευρωλίγκα ή… περιμένουν να εργαστούν σε σύλλογο. Λόγω και της γνωστής διαμάχης με την FIBA, είναι αδύνατο κάποιος προπονητής μεγάλου κλαμπ να δουλέψει ταυτόχρονα σε εθνική ομάδα, όχι μόνο όσο υπάρχουν τα προκριματικά, αλλά και στις τελικές φάσεις (που ολοκληρώνονται πλέον 2-3 εβδομάδες πριν αρχίσει η σεζόν στην Ευρωλίγκα).

Υπάρχουν όμως και άλλοι περιορισμοί. Η ελληνική πραγματικότητα ορθώνει εμπόδια στην απασχόληση, για παράδειγμα, ενός προπονητή συνδεδεμένου με Ολυμπιακό ή Παναθηναϊκού στην Εθνική. Θυμόμαστε όλοι τι είχε συμβεί όταν ο εμβληματικός Παναγιώτης Γιαννάκης είχε συμφωνήσει με τον Ολυμπιακό και δούλευε ακόμη στην ελληνική ομάδα. Όπως και να’ χει, η απόφαση για τον επόμενο (αν τελικά αντικατασταθεί ο Σκουρτόπουλος) προπονητή είναι ιδιαίτερα κρίσιμη.

Οι παλιοσειρές αποφασίζουν

Η Εθνική έχει στο ρόστερ της αρκετούς παίκτες που βαίνουν προς τη δύση της καριέρας τους. Μπουρούσης 36, Βασιλόπουλος 35 και Πρίντεζης 34, είναι αμφίβολο ακόμη αν θα συνεχίσουν να φορούν τη φανέλα της ελληνικής ομάδας. Ακόμη δεν έχουν κάνει σαφείς τις προθέσεις τους και πιθανώς να χρειάζονται τον χρόνο τους για να το σκεφτούν. Δεν αποκλείεται να κάνουν τόπο στα νιάτα, αλλά ούτε και εφόσον συγκροτηθεί μια αξιόμαχη ομάδα να αποφασίσουν να παίξουν για ένα τελευταίο καλοκαίρι με το εθνόσημο, με στόχο τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Το Προολυμπιακό και ο Γιάννης

Η Εθνική θα διεκδικήσει το επόμενο καλοκαίρι τη συμμετοχή της στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο μέσω Προολυμπιακού Τουρνουά. Πέρα από τα επτά απευθείας εισιτήρια που θα δοθούν από το Παγκόσμιο (στις δύο πρώτες ομάδες της κατάταξης από Ευρώπη, στις δύο πρώτες από Αμερική δηλαδή ΗΠΑ και Αργεντινή, καθώς και στην πρώτη από Ασία που είναι το Ιράν, Αφρική που είναι η Νιγηρία και Ωκεανία που είναι η Αυστραλία, όπως και πέρα από την οικοδέσποινα Ιαπωνία, θα δοθούν άλλα τέσσερα εισιτήρια από ισάριθμα Προολυμπιακά Τουρνουά, που θα διεξαχθούν 6-12 Ιουλίου. Σε αυτά θα συμμετέχουν 24 ομάδες (έξι στο καθένα) και η νικήτρια καθενός θα προκρίνεται στο Τόκιο.

Τρεις από τις Σερβία, Ισπανία, Πολωνία, Τσεχία και Γαλλία (αυτές που δεν θα είναι οι δύο πρώτες από την Ευρώπη στο Παγκόσμιο), καθώς επίσης και οι Λιθουανία, Ιταλία, Ρωσία, Βενεζουέλα, Πουέρτο Ρίκο, Δομινικανή Δημοκρατία, Βραζιλία, Τουρκία, Τυνησία, Γερμανία, Καναδάς και Νέα Ζηλανδία θα λάβουν μέρος. Άλλες οκτώ θα προστεθούν από wild cards μέσω κατάταξης της FIBA (δύο ανά ζώνη, δηλαδή Ευρώπη, Ασία/Ωκεανία, Αμερική και Αφρική). Λιθουανία και πιθανώς Σλοβενία, αν λάβει wild card έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον να φιλοξενήσουν Προολυμπιακό Τουρνουά.

Η Ελλάδα θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να διεκδικήσει να φιλοξενήσει Προολυμπιακό Τουρνουά. Απαιτείται μια αρκετά υψηλή εγγυητική μόνο για την υποψηφιότητα, ενώ το κόστος της διοργάνωσης ξεπερνά τα 2 εκατ. ευρώ. Η ΕΟΚ δεν μπορεί να σηκώσει μόνη το βάρος, αλλά αν είχε στήριξη από την κυβέρνηση ή κυρίως από χορηγούς θα ήταν πιο εφικτό. Εδώ έρχεται και κολλάει το όνομα του Γιάννη Αντετοκούνμπο, καθώς ενδεχόμενη παρουσία του θα σήμαινε σίγουρη εμπορική επιτυχία, χορηγούς και γεμάτο γήπεδο. Όμως είναι αυτή τη στιγμή πάρα πολύ νωρίς να τεθεί τέτοιο ζήτημα. Και μην ξεχνάμε πως ο Γιάννης το καλοκαίρι του 2020 αναμένεται να υπογράψει το μεγαλύτερο συμβόλαιο όλων των εποχών στο ΝΒΑ, ύψους 247 εκατ. δολαρίων για πέντε χρόνια. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται…

Πάντως επειδή οι Ολυμπιακοί Αγώνες αντιμετωπίζονται με σοβαρότητα και από τις ομάδες του ΝΒΑ (συγκριτικά για παράδειγμα με ένα Ευρωμπάσκετ), δεν πρέπει να αποκλειστεί τίποτα.