Η Μάντσεστερ Σίτι στέφθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης για πρώτη φορά στην ιστορία της επιβεβαιώνοντας επιτέλους την κυριαρχία της στην ήπειρο.
Όμως για τον σύλλογο, τον προπονητή του Πεπ Γκουαρδιόλα και τους ιδιοκτήτες του από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αυτό το τρόπαιο φαίνεται να αποτελεί μέρος της εξέλιξης και όχι την ολοκλήρωση μιας εκπληκτικής διαδρομής.
«Αυτή τη στιγμή, δεν έχω ενέργεια να σκεφτώ την επόμενη σεζόν», παραδέχτηκε ο Καταλανός προπονητής της Μάντσεστερ Σιτι στο μικρόφωνο της BT Sport αμέσως μετά τον αγώνα, λέγοντας ότι είναι «κουρασμένος, ήρεμος και ικανοποιημένος, προφανώς».
«Θέτει το σημείο αναφοράς για τη μελλοντική μας επιτυχία»
Μια βραδιά που όλοι οι «Πολίτες» είχαν ονειρευτεί από τότε που ο ιδιοκτήτης-πλέον- της Μάντσεστερ Σίτι, σεΐχης Μανσούρ μπιν Ζαγιέντ Αλ-Ναχιάν, μέλος της βασιλικής οικογένειας των ΗΑΕ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της χώρας έκανε δικό του τον αγγλικό σύλλογο. Ήταν τέλη του 2008 το "Abu Dhabi United Group", όταν η εταιρεία ιδιωτικών κεφαλαίων του σεΐχη με έδρα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αγόρασε τον αγγλικό σύλλογο, για 266 εκατομμύρια λίρες.
Όμως έπρεπε να περιμένει για ένα τέτοιο θρίαμβο-«τρεμπλ», την ολοκλήρωση του οποίου παρακολούθησε στην Κωνσταντινούπολη από τις εξέδρες του Ολυμπιακού σταδίου «Ατατούρκ».
Αυτή μάλιστα ήταν μόλις η δεύτερη φορά που παρακολούθησε «ζωντανά» την ομάδα του να αγωνίζεται.
Το 2021, κόντρα στην Τσέλσι στον τελικό (0-1), η Σίτι βρέθηκε για πρώτη φορα τόσο κοντά στο μεγάλο της όνειρο, το Champions League και η απογοήτευση γιγαντώθηκε καθώς ενισχυόταν η κυριαρχία στην Premier League, με 7 τίτλους σε 11 χρόνια, εκ των οποίων οι 4 τις τελευταίες 5 σεζόν.
Τώρα όμως έφτασε η ώρα της αγαλλίασης, που θα κορυφωθεί αύριο (12/6) Δευτέρα με την παρέλαση του ανοικτού λεωφορείου στην πόλη όπου οι παίκτες θα πανηγυρίσουν το κατόρθωμα αυτού του «τρεμπλ» που μόνο η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είχε πετύχει στην Αγγλία μέχρι τότε, το 1999.
«Η κατάκτηση του Champions League του 2023 είναι ένα σημαντικό επίτευγμα της μακροπρόθεσμης φιλοδοξίας μας να γίνουμε ένας από τους ποδοσφαιρικούς συλλόγους αναφοράς στον κόσμο. Θέτει το σημείο αναφοράς για τη μελλοντική μας επιτυχία», είπε μιλώντας στο AFP ο σεΐχης Μανσούρ μπιν Ζαγιέντ Αλ-Ναχιάν.
Οι τρομεροί «Sky Blues» έχουν κερδίσει 7 τίτλους πρωταθλήματος, τρία FA Cup, έξι League Cup και τώρα το «κύπελλο με μεγάλα αυτιά» μέσα σε 12 χρόνια.
Ο Χάαλαντ βιάζεται να το...επαναλάβει
Στην κορυφή της Ευρώπης σε ηλικία μόλις 22 ετών, πρωταγωνιστής μιας…τρελής πρώτης σεζόν με τα νέα του χρώματα, με 52 γκολ σε 53 ματς, ο Έρλινγκ Χάαλαντ...βιάζεται ήδη να το επαναλάβει:
«Νομίζω ότι σε λίγες μέρες, που θα πέσει όλα λίγο, θα ήθελα να το ξανακάνω», δήλωσε μετά το ματς ο Νορβηγός γίγαντας.
Τα 13 τρόπαια...μακριά από τη Ρεάλ Μαδρίτης
«Είμαστε μόνο 13 τίτλους Champions League Λιγκ μακριά τους, μόνο 13, οπότε πρόσεχε, Ρεάλ Μαδρίτης (ρεκόρ με 14 τρόπαια) γιατί εκτοξευόμαστε. Αν κοιμηθείς λίγο, θα σε προλάβουμε!», είπε αστειευόμενος ο Γκουαρδιόλα στη συνέντευξη Τύπου.
Η πιο προσεκτική διαχείριση
Πάντως ορισμένοι παρατηρητές πιστεύουν ότι το Άμπου Ντάμπι θα μπορούσε να υιοθετήσει μια πιο προσεκτική διαχείριση, ειδικά καθώς ο σύλλογος παραμένει υπό απειλή από τις 115 κατηγορίες για οικονομικά αδικήματα μεταξύ 2009 και 2018 που είναι υπό έρευνα από την Premier League.
Όπως το Κατάρ, το οποίο φαίνεται να υιοθετεί μια «πολύ πιο αυστηρή προσέγγιση» με την Παρί Σεν Ζερμέν μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο που φιλοξένησε, η Σίτι θα θέλει να «κατακτήσει ξανά το τρεμπλ, αλλά νομίζω ότι θα θέλει να το κάνει με πιο πειθαρχημένο τρόπο», εξήγησε ο Σάιμον Κάντογουικ καθηγητής της αθλητικής οικονομίας αθλητισμού και γεωπολιτικής στην παριζιάνικη σχολή επιχειρήσεων Skema.
Αυτή η νέα φάση μπορεί να έχει ήδη ξεκινήσει. Αν η καθαρή επένδυση - αγορές μείον πωλήσεις παικτών - των Εμιράτων έφτασε το 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ από την άφιξή τους, τα τελευταία πέντε χρόνια, η Σίτι εφάρμοσε ένα πολύ πιο προσεγμένο οικονομικό πρόγραμμα από τη Γιουνάιτεντ, την Τσέλσι ή την Άρσεναλ.
Τα κλειδιά της επιτυχίας και οι εκκρεμότητες
Η σταθερότητα της ομάδας και η ικανότητα της Σίτι να προσελκύει αστέρια όπως ο Χάαλαντ αλλά και να βρίσκει και να αναπτύσσει παίκτες παγκόσμιας κλάσης όπως ο Ρόδρι και ο Ρούμπεν Ντίας ήταν τα κλειδιά της επιτυχίας της.
Το μέλλον των παικτών που είναι παρόντες εδώ και πολύ καιρό, όπως ο αρχηγός της Ιλκάι Γκουντογκάν, στο τέλος του συμβολαίου του, ο περιζήτητος Μπερνάντο Σίλβα, ο Εμερίκ Λαπόρτ, ελάχιστα χρησιμοποιημένος αυτή τη σεζόν ή ο Ριγιάντ Μαχρέζ, ο οποίος έλαβε μια μεγάλη πρόταση από τη Σαουδική Αραβία, είναι σίγουρα σε εκκρεμότητα.
Ο Γκουαρδιόλα και η Σίτι που θέλει να κερδίζει ξανά και ξανά
Και μετά από επτά χρόνια στη δουλειά, τερματίζοντας μια 12χρονη αναμονή από τον τελευταίο του ευρωπαϊκό τίτλο με την Μπαρτσελόνα, ο Γκουαρδιόλα σίγουρα θα σκεφτεί το μεσοπρόθεσμο μέλλον του, καθώς έχει συμβόλαιο μέχρι το 2025.
Όμως, ενώ η αποχώρησή του θα σήμαινε το τέλος μιας ανεπανάληπτης εποχής, δεν θα διέγραφε την ιδέα γύρω από την οποία χτίστηκε η Σίτι εδώ και 15 χρόνια: να κερδίζει ξανά και ξανά.