Π. Παυλόπουλος: Αναδεικνύεται η σημασία της ελληνιστικής περιόδου για την πορεία του κόσμου

 
Π. Παυλόπουλος: Αναδεικνύεται η σημασία της ελληνιστικής περιόδου για την πορεία του κόσμου

Ενημερώθηκε: 17/12/18 - 23:12

Τη σημασία του συνεδρίου «Ελληνιστική Αλεξάνδρεια: Εορτάζοντας 24 Αιώνες», τόνισε μιλώντας κατά την παρουσίαση των πρακτικών του συνεδρίου στην Ακαδημία Αθηνών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.

«Είναι σημαντικό γιατί αναδεικνύει τη σημασία της ελληνιστικής περιόδου για την πορεία του κόσμου», επεσήμανε και τόνισε ότι πιθανότατα «δεν θα υπήρχε η περίοδος της Αναγέννησης του πνεύματος εάν δεν υπήρχε η ελληνιστική περίοδος».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε επίσης: «Όσο θα υπάρχει η Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, ο εμβληματικός αρχαίος Φάρος της τότε πρωτεύουσας των Πτολεμαίων θα εκπέμπει, συμβολικώς και όχι μόνο, το φως του, urbi et orbi, στέλνοντας στην Οικουμένη, μεταξύ άλλων, και τα εξής δύο πανανθρώπινα μηνύματα:

Το αειθαλές Αρχαίο Ελληνικό Πνεύμα, μεσ' από την αδιάσπαστη διαχρονία του, ήταν, είναι και θα είναι η κοιτίδα και το λίκνο του πολιτισμού της Ευρώπης και της Δύσης, μ' επίκεντρο τον 'Ανθρωπο, την Ελευθερία και την Δημοκρατία.

Αυτό το Πνεύμα και αυτός ο πολιτισμός, από την ίδια τους την φύση, δεν διεκδικούν κανενός είδους υπεροχή και μοναδικότητα. Όλως αντιθέτως, εκπροσωπούν και συμπυκνώνουν το κορυφαίο μήνυμα του διαλόγου και της συνύπαρξης των πολιτισμών. Δοθέντος ότι κάθε πραγματικός πολιτισμός, δηλαδή ο πολιτισμός που είναι δημιούργημα του Ανθρώπου και υπηρετεί τον «προμηθεϊκό» αγώνα του για την καταξίωσή του, αξίζει τον σεβασμό μας και πρέπει ν' αποτελεί πηγή έμπνευσης για την περαιτέρω εξέλιξη κάθε άλλου πολιτισμού.

Με άλλες λέξεις, είναι ο διάλογος και η συνύπαρξη των πολιτισμών που μπορούν να εμπεδώσουν, στους ταραγμένους και χαλεπούς καιρούς μας παγκοσμίως, τα πανανθρώπινα μηνύματα της ειρήνης, του ανθρωπισμού, της αλληλεγγύης, της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης, κατ' εξοχήν δε της κοινωνικής δικαιοσύνης».

Τα πρακτικά του συνεδρίου, που είχε πραγματοποιηθεί πέρυσι τον Δεκέμβριο στο Μουσείο της Ακρόπολης, παρουσιάστηκαν από τους ακαδημαϊκούς Μιλτιάδη Χατζόπουλο και Χρήστο Ζερεφό και τον πρόεδρο του Μουσείου της Ακρόπολης, Δημήτρη Παντερμαλή.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την επίδοση του τόμου των πρακτικών στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, από τον κ. Ζερεφό και την κ. Μαριάνα Βαρδινογιάννη.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ