Η Χάγη εξετάζει από σήμερα τις ανθρωπιστικές υποχρεώσεις του Ισραήλ έναντι των Παλαιστινίων στη Γάζα

 
κκ

Πηγή Φωτογραφίας: ΕΡΑ/HAITHAM IMAD

Ενημερώθηκε: 28/04/25 - 10:11

Στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ξεκινά σήμερα μία εβδομάδα ακροάσεων για τις ανθρωπιστικές υποχρεώσεις του Ισραήλ έναντι των Παλαιστινίων, περισσότερες από 50 ημέρες αφού ο ισραηλινός στρατός επέβαλε πλήρη αποκλεισμό στη Λωρίδα της Γάζας απαγορεύοντας την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας.

Οι εκπρόσωποι διάφορων χωρών στον ΟΗΕ θα παρουσιάζουν τις θέσεις τους για πέντε ημέρες, ξεκινώντας σήμερα στις 10:00 (τοπική ώρα, 11:00 ώρα Ελλάδας) με τον Παλαιστίνιο εκπρόσωπο.

Άλλες 38 χώρες –ανάμεσά τους οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Γαλλία, η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία—όπως και ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας, ο Αραβικός Σύνδεσμος και η Αφρικανική Ένωση θα παρουσιάσουν τις θέσεις τους.

Τον Δεκέμβριο η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ είχε υιοθετήσει με μεγάλη πλειοψηφία απόφαση, την οποία είχε καταθέσει η Νορβηγία, η οποία ζητούσε από το Διεθνές Δικαστήριο να εκδώσει γνωμοδότηση σχετικά με τις ανθρωπιστικές υποχρεώσεις του Ισραήλ έναντι των Παλαιστινίων.

Το Διεθνές Δικαστήριο καλείται να διευκρινίσει τι υποχρεούται να κάνει το Ισραήλ αναφορικά με την παρουσία του ΟΗΕ και των υπηρεσιών του, όπως και αναφορικά με διεθνείς οργανισμούς ή οργανισμούς τρίτων κρατών προκειμένου «να διασφαλίσει και να διευκολύνει την απρόσκοπτη παράδοση έκτακτων προμηθειών, απαραίτητων για την επιβίωση του παλαιστινιακού άμαχου πληθυσμού».

Το Ισραήλ ελέγχει όλες τις εισροές διεθνούς βοήθειας, ζωτικής σημασίας για τους 2,4 εκατ. κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας όπου εκτυλίσσεται πρωτοφανής ανθρωπιστική κρίση, και τις έχει διακόψει από τις 2 Μαρτίου, λίγες ημέρες πριν από την κατάρρευση μιας εύθραυστης εκεχειρίας που διήρκεσε 15 μήνες.

Ο Φιλίπ Λαζαρινί επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) κατήγγειλε την Παρασκευή «τον ανθρωπογενή λιμό που προκλήθηκε λόγω πολιτικών κινήτρων» στον παλαιστινιακό θύλακα.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περίπου 500.000 Παλαιστίνοι έχουν εκτοπιστεί μετά την κατάρρευση της εκεχειρίας, στις 18 Μαρτίου, ενώ τουλάχιστον 2.111 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί έκτοτε από τα ισραηλινά πλήγματα.

Οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι επανέλαβαν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα καθώς θεωρούν ότι αυτό είναι το μόνο μέσο για να αναγκάσουν τη Χαμάς να απελευθερώσει τους 58 ομήρους που εξακολουθεί να κρατά μετά την επίθεσή της εναντίον του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023. Από αυτούς 34 θεωρούνται νεκροί από τον ισραηλινό στρατό.

Οι γνωμοδοτήσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου δεν είναι νομικά δεσμευτικές, αλλά μπορούν να ενισχύσουν τη διπλωματική πίεση επί του Ισραήλ.

Τον Ιανουάριο του 2024 το Διεθνές Δικαστήριο είχε καλέσει το Ισραήλ να αποτρέψει οποιαδήποτε ενέργεια γενοκτονίας και να επιτρέψει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. Τον Μάρτιο του ίδιου έτους είχε ζητήσει – έπειτα από αίτημα της Νότιας Αφρικής η οποία κατηγορεί το Ισραήλ για γενοκτονία—να ληφθούν νέα μέτρα από το Ισραήλ έναντι του «λιμού που εγκαθίσταται» στον παλαιστινιακό θύλακα.

Εξάλλου τον Ιούλιο το Διεθνές Δικαστήριο είχε χαρακτηρίσει σε γνωμοδότησή του «παράνομη» την ισραηλινή κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών και είχε ζητήσει να σταματήσει το συντομότερο δυνατό.

Τουλάχιστον 50 οι νεκροί από τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ

Η παλαιστινιακή πολιτική προστασία έκανε λόγο για τουλάχιστον πενήντα νεκρούς στους ισραηλινούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς την Κυριακή, απ’ άκρου σ’ άκρο της Λωρίδας της Γάζας.

Τερματίζοντας δίμηνη ανακωχή, οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ ξανάρχισαν τη 18η Μαρτίου τις ευρείας κλίμακας επιχειρήσεις τους στη Λωρίδα της Γάζας, για να αναγκαστεί —σύμφωνα με την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου— η Χαμάς να αφήσει ελεύθερους δεκάδες ομήρους που κρατά ακόμη μετά την άνευ προηγουμένου έφοδό της στο νότιο τμήμα της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου 2023.

Ο τραγικός απολογισμός

«Καταγράφτηκαν πενήντα μάρτυρες εξαιτίας των συνεχών ισραηλινών αεροπορικών βομβαρδισμών στη Λωρίδα της Γάζας απ’ το χάραμα ως τώρα», ενημέρωσε το Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος της πολιτικής προστασίας στον θύλακα, ο Μοχάμεντ αλ Μουγάιρ.

Σύμφωνα με την οργάνωση άμεσης βοήθειας, πλήγμα εναντίον «ομάδας αμάχων» στοίχισε τη ζωή σε εννιά ανθρώπους στο ανατολικό τμήμα της πόλης της Γάζας (βόρεια).

Το νοσοκομείο Νάσερ της Χαν Γιούνις (νότια) ανέφερε από την πλευρά του ότι διακομίστηκαν εκεί τα πτώματα επτά θυμάτων βομβαρδισμού ο οποίος στοχοποίησε σπίτι, ενώ το νοσοκομείο Αλ Άουντα γνωστοποίησε πως διακομίστηκαν σ’ αυτό τέσσερα πτώματα και 12 τραυματίες έπειτα από βομβαρδισμό εναντίον ανθρώπων που βρίσκονταν «μέσα σε καφετέρια» κοντά στον καταυλισμό προσφύγων αλ Μπουρέιτζ.

Εξάλλου την Κυριακή το υπουργείο Υγείας της Χαμάς αναθεώρησε προς τα πάνω τον προσωρινό απολογισμό του για τα θύματα του πολέμου, αφού έλαβε επιβεβαίωση πως είναι νεκροί εκατοντάδες αγνοούμενοι: κάνει πλέον λόγο για 52.243 νεκρούς στην παραθαλάσσια περιοχή από την 7η Οκτωβρίου 2023.

Η ανακοίνωση του υπουργείου

«Συνολικά 697 μάρτυρες προστέθηκαν στις συγκεντρωτικές στατιστικές, μετά την οριστικοποίηση και την επαλήθευση των δεδομένων τους από την επιτροπή που είναι αρμόδια για τους αγνοούμενους», εξήγησε το υπουργείο με ανακοίνωσή του.

Ως τώρα, οι σχεδόν επτακόσιοι άνθρωποι αυτοί βρίσκονταν στους καταλόγους των αγνοουμένων, διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Χαλίλ αλ Ντακράν, εκπρόσωπος του νοσοκομείου Αλ Ακσά.

«Οι οικογένειές τους είχαν αναφέρει πως αγνοούνταν, όμως κατόπιν βρέθηκαν τα πτώματά τους, είτε κάτω από συντρίμμια, ή σε περιοχές όπου δεν είχαν μπορέσει να αποκτήσουν πρόσβαση ομάδες μας λόγω της παρουσίας του ισραηλινού στρατού», είπε.

«Γιατί δεν ανακοινώθηκε αυτό νωρίτερα; Επειδή η δικαστική επιτροπή δημοσιεύει εκθέσεις ανά τακτά χρονικά διαστήματα, όχι καθημερινά. Ακολουθούν το δικό τους πρωτόκολλο εργασίας, και μόλις εκδίδεται η έκθεσή τους υιοθετείται επίσημα», ανέφερε από την πλευρά του ο Ισμαήλ αλ Θαουάμπτα, εκπρόσωπος των αρχών της Χαμάς.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ