Ομόφωνα πέρασε χθες βράδυ από το ΚΑΣ η μελέτη στερέωσης, αποκατάστασης και ανάδειξης του μνημείου Τύμβου Καστά στην Αμφίπολη Σερρών, με μικρές παρατηρήσεις, λαμβάνοντας τα εύσημα των μελών του Συμβουλίου. Πρόκειται για την πρώτη παρουσίαση στο ΚΑΣ της αρχιτεκτονικής τεκμηρίωσης του ταφικού μνημείου και των παθολογιών του, καθώς και των κατευθύνσεων που πρέπει να παρθούν ως προς την ανάδειξή του.
Όπως ειπώθηκε στη συνεδρίαση από την αρμόδια Διεύθυνση Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων, το ενταγμένο σήμερα σε ΕΣΠΑ μνημείο δεν έμεινε ποτέ απροστάτευτο, καθώς από την αρχή πάρθηκαν τα αναγκαία στερεωτικά μέτρα, ενώ την ίδια στιγμή σχεδιάζονταν οι επόμενες φάσεις των εργασιών. Πιο συγκεκριμένα, παρουσιάστηκαν λεπτομερώς η αρχιτεκτονική μελέτη-τεκμηρίωση του μνημειακού συγκροτήματος από τον Μιχάλη Λεφαντζή, αρχιτέκτονα της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, καθώς και η δομική παθολογία του από τον Δημήτρη Εγγλέζο, πολιτικό μηχανικό, τεχνικό σύμβουλο του έργου.
Σύμφωνα με την αρχιτεκτονική μελέτη (για την οποία επισημάνθηκε ότι σε πολλά σημεία έρχεται να αποκαταστήσει το έλλειμμα σε αρχαιολογικά δεδομένα), το μνημείο και ο μαρμάρινος περίβολος χρονολογούνται στα πρώιμα ελληνιστικά χρόνια, με τον περίβολο να αποξηλώνεται - κυρίως στα δυτικά - τα ρωμαϊκά χρόνια. Σύμφωνα με τον μελετητή, ο γνωστός λέοντας της Αμφίπολης στην περιοχή βρισκόταν στην κορυφή του τύμβου, πάνω από το ταφικό σήμα, γεγονός που στηρίζει σε μια σειρά δεδομένων κυρίως ως προς τη δομή του λιονταριού, καθώς και γεωμετρικά στοιχεία.