Γλυπτά του Παρθενώνα: Τα δημοσιεύματα, οι ανησυχίες και η θέση του υπουργείου Πολιτισμού

 
glipta-parthenona

Ενημερώθηκε: 06/01/23 - 10:25

Αρκετά τα δημοσιεύματα τις τελευταίες ημέρες για συμφωνία Βρετανικού Μουσείου - Ελλάδας για επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα με τη μορφή του δανεισμού. Συμφωνία που πιθανά να σημάνει και ενταφιασμό του αιτήματος για επιστροφή των κλαπέντων Γλυπτών στην Ελλάδα.

Σε αυτή την ανησυχία απαντά και η χτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού. «Επαναλαμβάνουμε, για μια ακόμη φορά, την πάγια θέση της χώρας μας ότι δεν αναγνωρίζει στο Βρετανικό Μουσείο νομή, κατοχή και κυριότητα των Γλυπτών, καθώς αποτελούν προϊόν κλοπής», αναφέρει το υπουργείο Πολιτισμού, τονίζοντας ότι «η κυβέρνηση, από την αρχή της θητείας της, κινείται με σοβαρότητα, υπευθυνότητα, ευαισθησία και αποτελεσματικότητα, προκειμένου να υλοποιηθεί ο εθνικός στόχος της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα και της επανένωσης τους στο Μουσείο της Ακρόπολης».

Τα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι η φόρμουλα που συζητά η ελληνική κυβέρνηση με το Βρετανικό Μουσείο είναι ανάλογη με αυτήν που επιλέχθηκε για την «συλλογή Στερν» την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ δε ψήφισε στη Βουλή (αποχώρησε από τη ψηφοφορία) και το ΚΚΕ καταψήφισε.

Η συμφωνία αυτή εξετάζει το ενδεχόμενο οι Βρετανοί να μας δώσουν για αρκετά χρόνια τα Μάρμαρα και σε αντάλλαγμα, η Αθήνα να δανείσει άλλα ιστορικής αξίας αντικείμενα στο Βρετανικό Μουσείο, το οποίο θα ήταν δυνατό να γεμίσει τις κενές προθήκες του με πιστά αντίγραφα των Γλυπτών του Παρθενώνα που ήδη ετοιμάζονται.

Η συμφωνία για την «συλλογή Στερν»

Με την συγκεκριμένη συμφωνία αναγνωρίζεται ότι δεκάδες κυκλαδικά ειδώλια, προϊόντα λαθρανασκαφών από την Ελλάδα, που βρέθηκαν στην κατοχή ιδιώτη συλλέκτη στις ΗΠΑ, ανήκουν μεν στο ελληνικό Δημόσιο, το οποίο όμως τα παραχωρεί για πενήντα χρόνια για να εκτίθενται στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης (ΜΕΤ). Μετά τα πρώτα 25 χρόνια, ανά διαστήματα οι αρχαιότητες θα έρχονται στην Ελλάδα για να εκτίθενται στο (ιδιωτικό) Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης του Ιδρύματος Γουλανδρή. Αντίστοιχα, το ελληνικό κράτος θα δανείζει στο ΜΕΤ της Νέας Υόρκης αρχαιότητες του κυκλαδικού πολιτισμού.

Άρθρο του επικεφαλής της ομάδας Brexit

Ανησυχία που εντείνεται από δημοσιεύματα όπως του πρώην επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας του Brexit, Ντέιβιντ Φροστ, ο οποίος υπογράφει άρθρο στο Telegraph με τον σαφή τίτλο «Η Βρετανία θα πρέπει να δώσει τα Ελγίνεια στην Ελλάδα» , όμως στο κείμενο προτάσσει την επιχειρηματολογία των Βρετανών ως προς το γιατί το Βρετανικό Μουσείο είναι ο νόμιμος κάτοχος των Γλυπτών του Παρθενών που άρπαξε ο Έλγιν στις αρχές του 19ου αιώνα.

Ο ίδιος τάσσεται υπέρ μιας συμφωνίας για δανεισμό η οποία, όπως αναφέρει, «θα πρέπει να έχει μεγάλο βεληνεκές, με όρους που θα πρέπει παράλληλα να ικανοποιούν και το βρετανικό εθνικό συμφέρον. Επομένως στις συνομιλίες θα πρέπει να εμπλακεί η βρετανική κυβέρνηση».

«Η άποψή μου είναι πως τώρα είναι η ώρα για μια μεγάλη χειρονομία. Μόνο η κυβέρνηση μπορεί να την κάνει. Θα πρέπει να προσφερθεί να επιστρέψει τα μάρμαρα ως ένα εφάπαξ δώρο από τη χώρα μας προς την Ελλάδα, ως μέρος μιας νέας ευρύτερης αγγλο-ελληνικής συνεργασίας» καταθέτει την πρότασή του ο λόρδος Φροστ.

Σύμφωνα με τον ίδιο αυτή η συμφωνία πρέπει να έχει τρία στοιχεία:

– τη συνεργασία των μουσείων, με υψηλής ποιότητας αντίγραφα των Γλυπτών να μένουν στο Λονδίνο μαζί με μια συμφωνία δανεισμού από την Ελλάδα ορισμένων εκ των διασημότερων αρχαιοτήτων, προσωρινά, σε αντάλλαγμα και ίσως και σε μουσεία εκτός Λονδίνου.

– μια ευρύτερη πολιτιστική συνεργασία, ενδεχομένως με ιδιωτική χρηματοδότηση, που θα ανεβάσει σε άλλο επίπεδο την ακαδημαϊκή αλλά και καλλιτεχνική σύμπραξη των δύο χωρών

– μια κοινή εκστρατεία για να επιστρέψουν στην Ελλάδα τα τμήματα των Γλυπτών του Παρθενώνα που βρίσκονται σε άλλα μουσεία σε όλο τον κόσμο γιατί, όπως αναφέρει ο Φροστ, αν και τα περισσότερα είναι στο Βρετανικό Μουσείο αυτό δεν κατέχει όλα

Ο ίδιος σπεύδει να συμπληρώσει ότι αυτή η συνεργασία θα πρέπει να βάλει τέλος στη διαμάχη για την απόκτηση των Γλυπτών και τον μετέπειτα χειρισμό τους και από τις δύο χώρες ενώ θα πρέπει να καθιστά σαφές ότι δε συνιστά προηγούμενο για αιτήματα αποκατάστασης άλλων εκθεμάτων.

Απευθυνόμενος, τέλος, στους Βρετανούς εξηγεί ότι από μια τέτοια συμφωνία η Βρετανία θα έδειχνε ότι εννοεί το επιχείρημα ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα είναι τμήμα της κοινής δυτικής κληρονομίας καθώς και ότι «είμαστε μια χώρα που ενδιαφέρεται για τη φήμη της και τον πολιτισμό της. «Ας αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων και ας κάνουμε μια συμφωνία», καταλήγει ο λόρδος Φροστ.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ