Θέμα δεδηλωμένης για την κυβέρνηση έθεσε ο προέδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά την τοποθέτηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου, στη Βουλή, πως θα στήριζε ονομασία χωρίς γεωγραφικό προσδιορισμό για τα Σκόπια στη βάση της απόφασης του 1992.
Ο κ. Μητσοτάκης, κατά την τριτολογία του στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης για το Κυπριακό, τόνισε ότι ο Πάνος Καμμένος ως βουλευτής της ΝΔ και υφυπουργός της κυβέρνησης Καραμανλή το 2007 είχε συνταχθεί δια της ψήφου του με τη θέση, η οποία είναι σήμερα και η επίσημη του υπουργείου Εξωτερικών, για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό πριν από τη λέξη Μακεδονία, που θα ισχύει έναντι όλων.
Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, τίθεται ένα κορυφαίο ζήτημα εξωτερικής πολιτικής και επί της ουσίας ζήτημα δεδηλωμένης, καθώς δεν γίνεται η κυβέρνηση να μην εμφανίζεται με ενιαία θέση.
Αναλυτικά, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε:
«Καταλαβαίνω απόλυτα την ανάγκη του κ. Καμμένου να διεκδικήσει ζωτικό πολιτικό και εκλογικό χώρο. Αυτό, όμως, κ. Καμμένε, δεν αναιρεί το γεγονός ότι ως βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας το 2007 και ως υφυπουργός της Κυβέρνησης του Κ. Καραμανλή είχατε τότε συνταχθεί δια της ψήφου σας με αυτό το οποίο είναι σήμερα η επίσημη θέση του Υπουργείου Εξωτερικών.
Και διαβάζω από το site του Υπουργείου Εξωτερικών: "Η θέση μας είναι σαφής, σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό πριν από την λέξη Μακεδονία, που θα ισχύει έναντι όλων, erga omnes για κάθε χρήση, εσωτερική και διεθνή".
Έχετε δικαίωμα κ. Καμμένε να αλλάξετε γνώμη. Εγείρεται εδώ, όμως, ένα μείζον ζήτημα. Δεν γίνεται για ένα κορυφαίο ζήτημα εξωτερικής πολιτικής, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας - δεν θέλω να υποτιμήσω κάποιο άλλο κυβερνητικό χαρτοφυλάκιο, αλλά δεν μιλάμε εδώ πέρα για τον Υπουργό Τουρισμού - ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας και ο Υπουργός Εξωτερικών και ο Πρωθυπουργός να έχουν διαφορετική άποψη. Εγείρεται μείζον ζήτημα, αυτή τη στιγμή, με την τοποθέτησή σας κ. Καμμένε. Μείζον ζήτημα. Και θα πρέπει να καταλάβετε ότι αυτή η ετερόκλητη συμμαχία, την οποία έχετε οικοδομήσει, είναι μια συμμαχία που - κατά την άποψή μας - έχει ένα συνεκτικό παράγοντα και αυτός είναι η παραμονή στην εξουσία, δεν μπορεί όμως να είναι μια συμμαχία α λα καρτ κ. Πρωθυπουργέ.
Εδώ, λοιπόν, για ένα κορυφαίο ζήτημα εξωτερικής πολιτικής τίθεται επί της ουσίας ζήτημα δεδηλωμένης. Δεν γίνεται η Κυβέρνηση να μην εμφανίζεται με ενιαία θέση. Αναδεικνύεται μια βασική διαφορά μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων. Κύριε Πρωθυπουργέ, οφείλετε εσείς, όχι ο κ. Καμμένος να τοποθετηθείτε επ' αυτού του ζητήματος. Πως είναι δυνατόν να έχετε Υπουργό Εθνικής Άμυνας, έναν πολιτικό ο οποίος αμφισβητεί την κεντρική γραμμή της Κυβέρνησης σε ένα κρίσιμο ζήτημα εξωτερικής πολιτικής».