Τσιρώνης: “Πετύχαμε να κρατήσουμε την Ελλάδα και την κοινωνία όρθια και να πάρουμε την αξιολόγηση”

 
Τσιρώνης: “Πετύχαμε να κρατήσουμε την Ελλάδα και την κοινωνία όρθια και να πάρουμε την αξιολόγηση”

Ενημερώθηκε: 12/06/16 - 18:47

«Περάσαμε πάρα πολύ δύσκολα. Έχουμε και άλλα μπροστά μας. Είμαστε αισιόδοξοι ότι η Ελλάδα μπορεί, η Ελλάδα στάθηκε όρθια άρα θα προχωρήσει μπροστά» δηλώνει ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης και το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Ο Γιάννης Τσιρώνης αναγνωρίζει ότι υπάρχουν δυσκολίες για το μέλλον, ωστόσο όμως είναι αισιόδοξος για την υπέρβασή τους, δηλώνοντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως «είναι βέβαιο ότι με διαπραγμάτευση θα πετύχουμε το βέλτιστο δυνατό. Ήδη αποδείξαμε ότι ανταποκριθήκαμε σε δυσκολότερες συνθήκες και πέρυσι το καλοκαίρι και φέτος πριν από την αξιολόγηση. Να θυμίσω ότι ως χώρα δεν είχαμε πάρει αξιολόγηση από το 2014. Καταφέραμε με σύνεση και ομοψυχία να πετύχουμε το ακατόρθωτο. Πετύχαμε να κρατήσουμε και την Ελλάδα όρθια και την κοινωνία όρθια ταυτόχρονα να πάρουμε και την αξιολόγηση».

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τη συνταγματική αναθεώρηση που σχεδιάζει η κυβέρνηση, τόνισε ότι «είναι δέσμευση της κυβέρνησης» και ότι «δεν υπάρχει κάποιο κόμμα του δημοκρατικού τόξου που να πιστεύει ότι δεν χρειάζεται συνταγματική αναθεώρηση, ότι δεν χρειάζονται θεσμικές αλλαγές στην Ελλάδα, όπως και η απλή αναλογική».
Παράλληλα, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης σπεύδει να οριοθετήσει, δηλώνοντας πως «ίσως η λέξη απλή αναλογική να μπερδεύει κάποιους. Η απλή αναλογική δεν είναι κάτι εύκολο με την έννοια ότι η πιο απλή αναλογική είναι να πούμε ότι όλη η Ελλάδα είναι μια περιφέρεια. Αυτό βέβαια δεν γίνεται γιατί θα οδηγήσει σε άλλα προβλήματα τεράστια. Από την ώρα που βάζεις αριθμό εδρών σε περιφέρειες, αυτόματα διαχωρίζεις και μια φιλοσοφία. Για παράδειγμα, θέλει συζήτηση αν θα υπάρχουν Επικρατείας. Είναι και άλλα τέτοια θέματα. Επομένως πρέπει να είναι ένας διάλογος σοβαρός. Δεν είναι μια λέξη κενή περιεχομένου η απλή αναλογική».

Μιλώντας για τον τρόπο με τον οποίο η χώρα μας αντιμετώπισε την προσφυγική κρίση, τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «εμείς διδάσκουμε δημοκρατία. Διδάσκουμε αγάπη εκεί που άλλοι ξέχασαν τις αξίες της Ευρώπης...», ενώ μιλώντας για τις διαφορετικές απόψεις που διατυπώνονται μεταξύ υπουργών για διάφορα θέματα, τόνισε ότι «προέρχομαι από τους Οικολόγους Πράσινους. Οι Οικολόγοι Πράσινοι πιστεύουν ότι η πολυφωνία είναι δύναμη. Και στη φύση είναι αναγκαία η πολυφωνία. Αντίθετα η μονοφωνία είναι εκείνη που τρομάζει...».

Αναφερόμενος στο «κίνημα παραιτηθείτε», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «λένε ότι έχουν στόχο να μαζευτούν στο Σύνταγμα. Φανταστείτε ότι εμείς ως Οικολόγοι Πράσινοι όταν μιλούσαμε για συγκεντρώσεις θεωρούσαμε ότι αν έχουμε 10.000 ανθρώπους δεν είχαμε πετύχει. Θεωρούμε ότι είναι πραγματικά κρίμα για ένα κίνημα να μην έχει 10.000 ανθρώπους...».
Τέλος, μιλώντας το μεσημέρι, στα εγκαίνιο της 50ης διοργάνωσης της Έκθεσης Λαμίας, έστειλε και ένα μήνυμα στους επαγγελματίες, λέγοντας ότι «η κρίση είναι και ευκαιρία και όποιος καταφέρει και επιβιώσει σε αυτή την κρίση θα βγει μπροστά πιο δυνατός». Αναφερόμενος στη διαχρονική πορεία της οικονομίας, είπε ότι «δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία να τιμωρήσουμε ενόχους. Σημασία έχει να μην ξανακάνουμε τα ίδια λάθη. Σημασία έχει να μην κάνουμε τα ίδια σφάλματα. Το σημαντικότερο είναι να δούμε τα πολύτιμα στρατηγικά πλεονεκτήματα της χώρας. Εδώ υπάρχει πλούτος που κοιμάται. Η φύση μας, η γεωγραφική μας θέση, τα μοναδικά μας ποιοτικά προϊόντα είναι ο πλούτος μας». Ανέφερε επίσης ότι «σήμερα η Ελλάδα είναι ίσως η πιο ασφαλής χώρα στη νοτιοανατολική Μεσόγειο να επενδύσει οποιοσδήποτε επιχειρηματίας ντόπιος ή ξένος. Το λέω και το υπερηφανεύομαι...».

Σχετικά Θέματα:

Κατρούγκαλος: Προτείνουμε τη μετάβαση στη Δ΄ Ελληνική Δημοκρατία