Με ομιλία του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της «Διεθνούς Διάσκεψης για την Ειρήνη και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη» που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Αλέξης Τσίπρας.
Ο κ. Τσίπρας αφού αναφέρθηκε στις εργασίες του συνεδρίου και ευχαρίστησε τους ομιλητές και όσους το παρακολούθησαν, έκλεισε την ομιλία του με πολλαπλά μηνύματα για την εσωτερική πολιτική σκηνή και κυρίως για τις προοδευτικές δυνάμεις.
“Είχα καιρό να μιλήσω αλλά δεν θα τα πω όλα σήμερα”, είπε καταχειροκροτούμενος και πρόσθεσε:
“Πιστεύω ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών αποτελεί ένα σημείο καμπής. Πρώτα από όλα για το θέμα της αποχής. Οι πολίτες γύρισαν μαζικά την πλάτη στο πολιτικό σύστημα και πρέπει να δούμε τι φταίει. Φταίει μια συγκεκριμένη αντίληψη της πολιτικής. Η εξουδετέρωση της ουσίας από τον θρίαμβο της επικοινωνίας. Η πεποίθηση ότι άλλα κέντρα και όχι τα θεσμικά όργανα της Δημοκρατίας λαμβάνουν τις κρίσιμες αποφάσεις. Οι πολίτες αισθάνονται ότι αυτή η πολιτική δεν αφορά τη ζωή τους. Οι ευθύνες για αυτή την εξέλιξη μας αφορούν όλους.
Με καθοριστικές αλλά όχι αποκλειστικές τις ευθύνες της δεξιάς κυβέρνησης της ΝΔ. Όταν οι πολίτες απομακρύνονται από την πολιτική, κερδίζει η πολιτική που ευνοεί τις ελίτ και την άκρα δεξιά. Η πολιτική που υπονομεύει τους Θεσμούς και τη Δικαιοσύνη. Αυτή είναι η πολιτική που ζούμε τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας”.
Μήνυμα στις προοδευτικές δυνάμεις
Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στην “πυρακτωμένη” συζήτηση για τον προοδευτικό χώρο στην Ελλάδα, σημειώνοντας ότι οι προοδευτικές δυνάμεις πρέπει να βρουν τρόπο να συνεργαστούν.
“Οι προοδευτικές δυνάμεις δεν μπορούν να μένουν απαθείς. Και ούτε να εξουδετερώνουν η μία την άλλη. Είναι καθήκον τους να αναλάβουν πρωτοβουλίες που θα ανοίξουν το δρόμο ώστε η προοδευτική παράταξη να αποκτήσει προοπτική διακυβέρνησης. Αυτό αφορά συνολικά το πολιτικό μας σύστημα, διότι έτσι θα αποκτήσει μια νέα δημοκρατική ισορροπία, που θα ενισχύει τις θεσμικές δικλείδες ασφαλείας. Αν αυτή η δημοκρατική ισορροπία δεν αποκατασταθεί ο κίνδυνος να ενταθεί στην Ελλάδα η ώσμωση δεξιάς και ακροδεξιάς είναι μεγάλος. Την ίδια ώρα οι προοδευτικές δυνάμεις του τόπου παραμένουν κατακερματισμένες”, είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε:
“Τα εκλογικά μαθηματικά και οι πιεστικές ανάγκες της κοινωνίας, επιβάλλουν στα κόμματα της αριστεράς και της κεντροαριστεράς να αρχίσουν να μιλάνε στον πληθυντικό αριθμό, να βάλουν μπροστά το εμείς και να αφήσουν κατά μέρος το εγώ. Να δώσουν προτεραιότητα στο “μαζί” δίνοντας υπόσταση σε μια νικηφόρα προοδευτική συμμαχία. Αυτό είναι το αίτημα των προοδευτικών πολιτών. Και όποιος το αγνοήσει αργά η γρήγορα θα δει να τον προσπερνά η ζωή και οι ίδιες οι εξελίξεις”.
Ο κ. Τσίπρας κλείνοντας την ομιλία του αναφέρθηκε στους στόχους του ινστιτούτου, σημειώνοντας με νόημα ότι η κοινωνία θέλει όραμα, αλλά και συγκεκριμένες προτάσεις.
“Στόχος της προσπάθειας που ξεκινάμε σήμερα με το ινστιτούτο μας, είναι να συνεισφέρουμε σε αυτόν τον αναγκαίο δημόσιο διάλογο. Η κοινωνία θέλει όραμα και συγκεκριμένες προτάσεις, που θα απαντούν στα πραγματικά της προβλήματα. Η κοινωνία θέλει τολμηρά αλλά ταυτοχρόνως και σταθερά βήματα. Αυτή τη δύσκολη δουλειά περιεχομένου φιλοδοξούμε να ξεκινήσουμε, ανοίγοντας τον διάλογο και διευρύνοντας το ακροατήριο”, κατέληξε ο πρώην πρωθυπουργός.
Ο κ. Τσίπρας μίλησε και για την σημασία της Συμφωνίας των Πρεσπών για την ειρήνη, τη σταθερότητα και την συνανάπτυξη στην ευρύτερη περιοχή, ξεκαθαρίζοντας ότι “ο σεβασμός της Συμφωνίας είναι ο μόνος δρόμος όχι μόνο για το ευρωπαϊκό μέλλον, αλλά για το μέλλον της Βόρειας Μακεδονίας αυτό καθ’ αυτό. Αυτό είναι ένα απολύτως σαφές μήνυμα προς την νέα πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της γειτονικής μας χώρας – για το τι σημαίνει παραβίαση της Συμφωνίας”.
Τόνισε ότι είναι “σημαντικό η Ευρώπη να επανεξετάσει τη θέση της στο σημερινό παγκόσμιο γεωστρατηγικό χάρτη, καθώς και την Κοινή της Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφαλείας” και πρόσθεσε: “Η συζήτηση για ενίσχυση των κοινών αμυντικών της δυνατοτήτων είναι εύλογη. Άλλωστε το κόστος του κατακερματισμού των αμυντικών αγορών στην Ευρώπη υπερβαίνει τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως. Και όπως τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Ενρίκο Λέτα, η ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης Ευρωπαϊκής Αμυντικής Βιομηχανικής και Τεχνολογικής Βάσης θα έχει πολλαπλά οφέλη”.
Σχετικά με τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, σημείωσε ότι “στη Γάζα το ευρωπαϊκό μήνυμα για άμεση κατάπαυση πυρός πρέπει να είναι απόλυτα σαφές και να μην εκφράζεται μόνο με δηλώσεις και ψηφίσματα του ΟΗΕ. Η ΕΕ πρέπει να συμμετάσχει ενεργά στις συνομιλίες για κατάπαυση πυρός. Να υποστηρίξει την επιβολή κυρώσεων στο Ισραήλ, αν δεν τερματιστούν οι επιχειρήσεις. Και, επιτέλους, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρέπει να βάλει στο τραπέζι έναν οδικό χάρτη για την συντονισμένη αναγνώριση Παλαιστινιακού Κράτους από τα κράτη-μέλη του”.
“Ως προς την Ουκρανία, η αλληλεγγύη μας στον Ουκρανικό λαό απέναντι στην παράνομη και αιματηρή Ρωσική εισβολή είναι σαφής. Και κάθε χώρα έχει δικαίωμα να εκφράζει την αλληλεγγύη αυτή με τον τρόπο που θα επιλέξει, στο πλαίσιο των αξιών της και της γεωστρατηγικής της θέσης”, συνέχισε, λέγοντας πως είναι υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της Ουκρανίας “αποκλείοντας όμως ρητώς την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ”.
Υπογράμμισε ότι “το ίδιο έντονα και πιο αποτελεσματικά πρέπει να παλέψουμε για τη δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ”.
Σχετικά με την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης ο πρώην πρωθυπουργός δήλωσε ότι “η πράσινη μετάβαση είναι αναγκαία και αυτονόητη, μόνο που πρέπει να γίνει με βιώσιμο και δίκαιο τρόπο, χωρίς να εντείνονται οι περιφερειακές ανισότητες και χωρίς οι πιο αδύναμοι πολίτες, κυρίως στον αγροτικό τομέα, να επωμίζονται το κόστος”.
Για την κρίση της Ευρώπης είπε,
“Πρέπει να παραδεχτούμε ότι η υποχώρηση της πολιτικής έναντι της αντιπολιτικής, η υποχώρηση της Αριστεράς έναντι της Ακροδεξιάς, δεν οφείλεται μόνο σε αντικειμενικούς παράγοντες, αλλά και σε υποκειμενικούς. Οφείλεται και στην αδυναμία των προοδευτικών δυνάμεων να εμπνεύσουν και να πείσουν για το πολιτικό τους σχέδιο.
Οφείλεται στην υποχώρηση των οραμάτων και των ιδεών. Πρόβλημα δεν είναι μόνο που κέρδισε η Μελόνι στην Ιταλία. Πρόβλημα είναι που σήμερα είναι πιθανό να πορευθεί χέρι χέρι, αν όχι αγκαλιά, με την Φον Ντερ Λάιεν.
Οι δυνάμεις της κεντροδεξιάς, μπροστά στο κίνδυνο να χάσουν ψήφους προς τα δεξιά τους, είτε υιοθετούν την ακροδεξιά ρητορική είτε νομιμοποιούν με εκλογικές συμμαχίες και πολιτικές συμφωνίες την ακροδεξιά. Και αυτό είναι ακόμη πιο ανησυχητικό από ότι αυτή καθαυτή η άνοδος της ακροδεξιάς.
Οι προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης, οι σοσιαλιστές, οι αριστεροί και οι πράσινοι, οφείλουμε να θέσουμε σε δεύτερη μοίρα τις υπαρκτές διαφορές μας. Να συμφωνήσουμε σε ένα κοινό μίνιμουμ πλαίσιο αξόνων για τη διακυβέρνηση της Ε.Ε. την επόμενη πενταετία και να συγκροτήσουμε ενιαία πολιτική ομάδα, με συνομοσπονδιακούς όρους, στο επόμενο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Μια ενιαία ομάδα που με βάση τους αριθμούς θα είναι η ισχυρότερη του ευρωκοινοβουλίου. Θα είναι πρώτη δύναμη με διαφορά από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Να εξασφαλίσει προοδευτικό Πρόεδρο της επόμενης Κομισιόν. Να διασφαλίσει τον αποκλεισμό της ακροδεξιάς από θέσεις ευθύνης. Και να έχει μεγαλύτερη επιρροή στη διαμόρφωση των πολιτικών της Ε.Ε”.