Βρισκόμαστε στη φάση των διαπραγματεύσεων, είναι απολύτως εφικτό να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση σε τεχνικό επίπεδο μέχρι το επόμενο Eurogroup στις 23 Μαρτίου, εργαζόμαστε σκληρά ώστε στις 23 του Μάρτη να έχει ολοκληρωθεί πλήρως η αξιολόγηση, είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ ΜΠΕ.
Απαντώντας στην ίδια ερώτηση ο πρωθυπουργός της Μάλτας είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση τήρησε σημαντική πρόοδο, και πολλοί συνάδελφοι στην Ευρώπη συμμερίζονται ότι με τη σημερινή κυβέρνηση γίνεται μια σοβαρή προσπάθεια να γίνουν τα πράγματα σωστά.
«Θέλω να σας καλωσορίσω στην Αθήνα για ακόμα μία φορά, στο πλαίσιο της προεδρίας της Μάλτας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Ανυπομονώ να συνεργαστώ μαζί σας, έχουμε παρά πολλές προκλήσεις μπροστά μας», ανέφερε ο κ. Τσίπρας στον σύντομο διάλογο που είχαν ενώπιον των τηλεοπτικών συνεργείων και πρόσθεσε: «Η προεδρία σας συμπίπτει με την 60ή επέτειο της Συνθήκης της Ρώμης και πιστεύσω ότι αποτελεί αυτό μία ευκαιρία να μεταλαμπαδεύσουμε το ευρωπαϊκό μας όραμα στους πολίτες μας. Και πιστεύω ότι μπορούμε να συνεργαστούμε για να μπορέσουμε να δώσουμε τα θετικά σημάδια για το κοινό μας μέλλον, τα θετικά σημάδια στους πολίτες μας, γιατί η Ευρώπη χρειάζεται ένωση, συνοχή και αλληλεγγύη».
«Σε ευχαριστώ πολύ, Αλέξη. Είναι πολύ μεγάλη χαρά για μένα να είμαι ξανά εδώ στην Αθήνα», υπογράμμισε ο κ. Μουσκάτ και σημείωσε: «Βρισκόμαστε στις αρχές του τρίτου μήνα της προεδρίας μας που προσπαθεί να δώσει μία διάσταση, όχι μόνο ευρωπαϊκή, αλλά και μεσογειακή και έχουμε μπει σε μία σημαντική συζήτηση για το μεταναστευτικό. Είμαστε πολύ κοντά στις καρδιές μας και νομίζω ότι αυτά που ξεκινήσαμε πριν από έναν μήνα με τη Διάσκεψη των μεσογειακών χωρών ήδη έχουν κάποια θετικά αποτελέσματα. Και αυτό δεν αποτελεί ένα κλειστό κλαμπ, αλλά όλα αυτά τα έχουμε επικοινωνήσει και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Προσπαθούμε να συζητάμε ζητήματα. Ελπίζω ότι αυτό θα κάνουμε στη Ρώμη, και είμαι σίγουρος ότι δεν θα είναι μόνο μία γιορτή, αλλά θα αποτελέσει και μία βάση για να δώσουμε κατευθύνσεις όσον αφορά το μέλλον. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δώσει κατευθύνσεις όσον αφορά το μέλλον μας στην Ευρώπη αλλά και τη στρατηγική μας για την αντιμετώπιση του Brexit και φυσικά και σε άλλα πολύ σημαντικά ζητήματα που βρίσκονται στην ατζέντα, όπως το μεταναστευτικό. Έχουμε ήδη πετύχει κάποια πράγματα. Φυσικά ήμασταν διχασμένοι όσον αφορά το κομμάτι της μετανάστευσης, αλλά τώρα έχουμε μπει σε μία σημαντική συζήτηση όσον αφορά τις διαστάσεις αυτού του ζητήματος. Θέλω να το συζητήσω μαζί σου, παρόλο που έχουμε κοινή αντίληψη γι' αυτά τα πράγματα. Πρέπει να δούμε ποια θα είναι η κοινή μας στάση και να δούμε πώς μπορούμε να προοδεύσουμε σε αυτούς τους έξι μήνες της Προεδρίας μας».
"Προστατεύουμε τα δικαιώματά μας αλλά σε επικοινωνία με την Άγκυρα"
Την ίδια στιγμή , νέο μήνυμα προς την Τουρκία όσον αφορά τις προκλήσεις στο Αιγαίο έστειλε ο πρωθυπουργός,προσθέτοντας ωστόσο ότι η Αθήνα διατηρεί τους διαύλους επικοινωνίας με την Άγκυρα.
Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον προεδρεύοντα της Ε.Ε. και πρωθυπουργό της Μάλτας Ζοζέφ Μουσκά, ο κ. Τσίπρας τόνισε την ανάγκη σεβασμού στο διεθνές δίκαιο, αλλά και την αποφασιστικότητα της Ελλάδας να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Διευκρίνισε όμως πως η ελληνική πλευρά είναι αποφασισμένη να διατηρήσει ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας, παρά την προκλητικότητα της γείτονος.
Αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, ο πρωθυπουργός είπε ότι δουλεύουμε για να ολοκληρωθεί η τεχνική συμφωνία μέχρι το επόμενο Eurogroup, στις 20 Μαρτίου. Εξέφρασε όμως αμφιβολίες για το κατά πόσο οι θεσμοί θα είναι έτοιμοι έως τότε να ολοκληρώσουν τις δικές τους διαδικασίες σε ό,τι αφορά το θέμα του χρέους.
Εξέφρασε την ελπίδα ότι όλα θα έχουν γίνει μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής στις 25 Μαρτίου στη Ρώμη. Σε ό,τι αφορά το προσφυγικό, ο κ. Τσίπρας είπε ότι έχουν ανακοπεί οι ροές και έχουν εξαφανιστεί οι θάνατοι και οι πνιγμοί στο Αιγαίο. Προβλήματα ωστόσο υπάρχουν, πρόσθεσε, και τόνισε πως η συμφωνία με την Τουρκία είναι δύσκολη.
Ο κ. Τσίπρας χρησιμοποίησε και πάλι σκληρή γλώσσα για όσους Ευρωπαίους δεν τηρήσουν τις υποσχέσεις που έχουν δώσει και προτιμούν μία α λα καρτ διαδικασία που δεν συνάδει με τις αρχές της Ευρώπης. Από την πλευρά του, ο Mαλτέζος πρωθυπουργός είπε ότι παρά τις διαμαρτυρίες του παλαιότερα, η Ελλάδα έχει κάνει πολλά βήματα για να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της.
Σχετικά Θέματα:
Τσίπρας: Προστατεύουμε τα δικαιώματά μας, αλλά με ανοιχτό τον δίαυλο επικοινωνίας με την Άγκυρα
Τσίπρας: απολύτως εφικτό να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση έως τις (20/03)