"Είχα την τύχη και την ατυχία τον τελευταίο ενάμιση χρόνο να περάσω τις πιο κρίσιμες στιγμές της νεώτερης ελληνικής ιστορίας τουλάχιστον μετά την δικτατορία. Πέρασα όμως και στιγμές μεγάλης λαϊκής ανάτασης. Πέρασα συμπυκνωμένα στιγμές που ίσως να μην έχει περάσει άλλος πρωθυπουργός στη νεώτερη ελληνική ιστορία."
Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε η συνέντευξη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, το βράδυ της Πέμπτης.
Παράλληλα, επέμεινε στη θέση υπέρ της άμεσης εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό. Ο κ. Τσίπρας την χαρακτήρισε «ώριμη σκέψη», εκτιμώντας παράλληλα ότι θα πρέπει να γίνει συζήτηση για τις αρμοδιότητές του Προέδρου. Χρειάζονται αλλαγές σε ώριμα θέματα όπως ο νόμος περί ευθύνης υπουργών. Ζητούμενο είναι η μεγαλύτερη ενεργοποίηση του λαϊκού παράγοντα, σχολίασε μην αποκλείοντας ακόμη και τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος με συμβουλευτικό ρόλο σχετικά με την συνταγματική αναθεώρηση.
«Το δημοψήφισμα ενδεχομένως να γίνει συμβουλευτικά" σημείωσε, αναγνωρίζοντας ότι μία πολιτειακή δυαρχία (Προέδρου - Πρωθυπουργού) δεν είναι εποικοδομητική.
Στην ερώτηση του κ. Παπαχελά, εάν έχει αλλάξει, ο κ. Τσίπρας απάντησε:
"Ψάχνω λύσεις στα προβλήματα αλλά δεν έχω αλλάξει ως προς τις αξίες μου και τους στόχους μου. Σίγουρα έχω επίγνωση των διεθνών συσχετισμών και των δυνατοτήτων που έχει η χώρα. Σήμερα αριστερό και προοδευτικό είναι ότι μπορεί να δώσει προοπτική ανάκαμψης της οικονομίας και δημιουργία θέσεων εργασίας."
Επίσης υποστήριξε πως δεν ήταν αλήθεια "ότι δεν είχαμε προετοιμαστεί. Ίσως υπολογίζαμε διαφορετικά και με ρομαντισμό ότι οι κυρίαρχες δυνάμεις στην Ευρώπη θα υπολόγιζαν το πολιτικό κόστος από την εφαρμογή μιας κυνικής πολιτικής που τελικά προκάλεσε ζημιά στην ίδια την Ευρώπη", ενώ παραδέχτηκε πως "Οι προοδευτικές φωνές από την Ευρώπη δεν ήταν τόσο ισχυρές."
Σημείωσε πάντως την ανάγκη αλλαγής της Ευρώπης την οποία παρομοίασε με υπνοβάτη που πάει προς τον γκρεμό και κάποιος πρέπει να αφυπνίσει ενώ έδειξε την ανησυχία του για την άνοδο της άκρας δεξιάς λέγοντας:
"Σήμερα μοιάζει να αφυπνίζεται κάπως, αλλά από την άκρα δεξιά."
Στο σημείο εκείνο ο κ. Τσίπρας υποστήριξε πως η Ελλάδα πέρασε τον δύσκολο κάβο της αξιολόγησης με τις μικρότερες δυνατές απώλειες αν και παραδέχτηκε πως υπάρχουν και πληγές.
"Σήμερα, όμως, υπάρχει πραγματική προοπτική και όχι σαν την εικονική του Σαμαρά, καθώς (εκείνος) είχε μπροστά του την 5η αξιολόγηση που δεν έβγαινε.
Το πραγματικό πρόβλημα που αναγκάζεται η χώρα να παίρνει δάνεια για να αποπληρώνει τα προηγούμενα είναι το χρέος."
Όοσ για την ύπαρξη του Plan B, σημείωσε ότι είχε ο ίδιος ζητήσει από τον τότε υπουργό Οικονομικών να του πει τι θα συνέβαινε αν η χώρα βρισκόταν εκτός Ευρωζώνης.
"Ένας από τους λόγους που συνέτειναν στο να κάνω ότι είναι δυνατόν για να μην βρεθούμε εκτός, είναι κι αυτά που διάβασα στην μελέτη του."
"Δεν υπήρξε καμία συζήτηση εμπλοκής του στρατού σε περίπτωση "Plan B".
Αναφέρεστε σε μια συζήτηση με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη που αφορούσε περίοδο παρατεταμένης κρίσης.", είπε ακόμη.
Όσο για την έξοδο της χώρας από το ευρώ, ο κ. Τσίπρας, αρνήθηκε πως τη διαπραγματεύθηκε και τόνισε:
"Η μετάβαση στην κανονικότητα θα είναι σταδιακή και για ένα μεγάλο τμήμα του ελληνικού λαού επώδυνη.
Γι' αυτό πρέπει να δουλέψουμε όλοι."
Αίσθηση προκαλεί η πρωθυπουργική αποστροφή για το δημοψήφισμα, λέγοντας πως με το δημοψήφισμα επετεύχθη μια νέα συμφωνία που καλύπτει τις ανάγκες σε χρηματοδότηση τρία χρόνια, επιτεύχθηκαν χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα, διατηρήθηκαν οι κύριες συντάξεις, αποφεύχθηκε η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, προστατεύθηκε η πρώτη κατοικία. Παραδέχθηκε ότι υπήρξε επώδυνος συμβιβασμός στο ΕΚΑΣ αλλά αυτό είχε ως στόχο το 2018, με την εθνική σύνταξη να φτάσουμε σε αντίστοιχες αποδοχές για τους συνταξιούχους που βρίσκονται στα όρια της φτώχειας. "Κανείς δεν μπορεί να μας κατηγορήσει για ανεντιμότητα", ίσως θα μπορούσαν να μας κατηγορήσουν ότι δεν καταφέραμε περισσότερα, "κανείς όμως δεν λέει ότι με τον Σαμαρά θα ήμασταν καλύτερα", τόνισε.
Υπενθύμισε ότι ο διοικητής της ΤτΕ ζητούσε capital controls από τον Φλεβάρη. Τόνισε ότι η επιλογή της κυβέρνησης δεν ήταν τα capital controls, αλλά η συμφωνία και πως στο δημοψήφισμα υποσχέθηκε μεριά των εταίρων μας ότι το πρόγραμμα θα παραταθεί για να αποφασίσει ο κόσμος με ηρεμία, όμως προχώρησαν σε ενέργειες που εκ των πραγμάτων μας ανάγκασαν να πάμε στα capital controls.
Κράτησε κριτική στάση όχι μόνο έναντι της ΝΔ αλλά και της αντιπολίτευσης γενικότερα. Την ΝΔ την χαρακτήρισε "κόμμα διαμαρτυρίας" προσθέτοντας ότι η αντιπολίτευση έχει ως βασικό χαρακτηριστικό τη διαμαρτυρία και ότι έχει συνολική αντίθεση χωρίς στρατηγική και πως από την πρώτη στιγμή της εκλογής του Κυρ. Μητσοτάκη στη ΝΔ, ζητούν εκλογές. Απέκρουσε τις κατηγορίες για "βόλεμα" κομματικών, λέγοντας ότι "οι προηγούμενοι τις μοίραζαν εξόφθαλμα με το 4-4-2", ενώ π.χ. η κυβέρνηση έκανε διαγωνισμό για τις θέσεις των διοικητών νοσοκομείων.
Ως προς το μείζον ζήτημα της αλλαγής του εκλογικού νόμου, ο πρωθυπουργός απέκρουσε τις αιτιάσεις ότι η κυβέρνηση φέρνει αργά τον εκλογικό νόμο, λέγοντας ότι προηγήθηκε η περυσινή διαπραγμάτευση, οι εκλογές, η πρώτη αξιολόγηση, και πως "τώρα είναι η ώρα να κουβεντιάσουμε τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις και αλλαγές που χρειάζεται ο τόπος". Σημείωσε ότι η απλή αναλογική είναι πάγια θέση της Αριστεράς και ότι έχει κλείσει ο κύκλος της Μεταπολίτευσης με κόμματα του 40%-45%.
Ανέφερε ότι τα κόμματα της κεντροαριστεράς στις εκλογές του Σεπτέμβρη έλεγαν ότι δεν μπαίνουν σε κυβέρνηση χωρίς τη ΝΔ και τους έστειλε μήνυμα ενόψει της ψήφισης του εκλογικού νόμου, τονίζοντας πως "η ψήφιση του εκλογικού νόμου είναι ιστορική πρόκληση" και ότι "σε λίγο καιρό κανείς δεν θα θυμάται τι είχε στο μυαλό της η κ. Γεννηματά, αλλά ποια είναι η τοποθέτηση της σε σχέση με όσα έλεγε λίγο καιρό πριν". Θεωρώ, συμπλήρωσε, αδικαιολόγητη μια τέτοια στάση πλήρους άρνησης.
Ανέφερε ότι χρειάζεται απλή αναλογική για να έχει δημοψηφισματικό χαρακτήρα η συνταγματική αναθεώρηση, ότι έχει κόστος και πως όμως εντάσσεται σε ένα συνολικό όραμα που έχει για τις μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται ο τόπος. Είπε ότι δεν γνωρίζει αν θα συγκεντρωθούν 200 ψήφοι και πως "εμείς κάνουμε το καθήκον μας". Σημείωσε ότι δεν αλλάζει η θέση για κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών και ότι δεν κάνει μικροϋπολογισμούς η κυβέρνηση, αλλά ότι πάει τον κοινό παρονομαστή των συζητήσεων που έγιναν με τα άλλα κόμματα: Κατάργηση μπόνους και ψήφο στα 17. Ανέφερε ότι δεν έχει δογματική προσέγγιση για το κατώφλι του 3%, ότι αν συμφωνούσαν και άλλοι μπορεί να το μείωναν, για να προσθέσει ότι όμως δεν το βλέπει πιθανόν να αλλάξει, αν και δεν το αποκλείει και ότι πάντως δεν είναι αυτό το βασικό θέμα.
Σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν συνυπολογίζει τις ψήφους της ΧΑ και πως θέλει να πείσει τα κόμματα του δημοκρατικού χώρου, υπογραμμίζοντας: "Αν δεν ψηφίσουν θα είναι ιστορικός αυτοχειριασμός και δημοκρατικό ατόπημα" και προσθέτοντας πως το ίδιο λάθος έκανε η αριστερά το 1989.
Για τις άδειες στους τηλεοπτικούς σταθμούς και την αλλαγή στο τηλεοπτικό τοπίο, ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε πως κανείς δεν κατάφερε να ακουμπήσει το δάχτυλό του "επί τον τύπο των ήλων".
Το "τέσσερις άδειες" προέκυψε από την προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα υγιές περιβάλλον.
Είπαμε ότι η διαφημιστική πίτα είναι περίπου 200 εκ. ευρώ ετησίως. Ένα κανάλι για να μπορέσει να λειτουργεί και με τον αριθμό των εργαζομένων, κοστίζει γύρω στα 150 εκατομμύρια. Από εκεί βγήκε το "τέσσερα".
Ένα μεγάλο κανάλι έχει μετόχους που δεν μπορούν να βάλουν ούτε ένα ευρώ.
Μακριά από μας η κατηγορία ότι θέλουμε να φιμώσουμε ή να ελέγξουμε."
"Τις άδειες θα τις πάρουν αυτοί που θα πληρώσουν περισσότερο, αρκεί να έχουν φορολογική και τραπεζική ενημερότητα και να τηρούν τους νόμους.
Επιδιώκουμε να μην υπόκειται η άδεια ενός καναλιού στην διαπλοκή του με την εξουσία".
Και κατέληξε:
"Όλοι σήμερα είναι παράνομοι και δεν είναι βιώσιμα τα σχήματα.
Σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες πλην Ιταλίας λόγω Μπερλουσκονισμού, είναι περιορισμένος ο αριθμός πανεθνικής εμβέλειας."
Τέλος, αναφέρθηκε και σε σοβαρό επεισόδιο με τους Τούρκους στο Αιγαίο:
"Πέρυσι δεν φθάσαμε κοντά σε νέα Ίμια, ήταν σοβαρό το γεγονός, αλλά δεν φθάσαμε κοντά σε νέο επεισόδιο, ήταν κάποιοι πρόσφυγες που έφθασαν σε νησί και εκατέρωθεν υπήρχαν σκάφη της ακτοφυλακής, ελληνικά και τουρκικά. Τελικά έπεσαν στην θάλασσα προς την ελληνική πλευρά και τους περισυλλέξαμε.
Ήταν οι ώρες που ψηφίζαμε στην Βουλή την συμφωνία και νομίζοντας ότι θα υπήρχαν λίγες ώρες ανάπαυσης και σε μερικές ώρες ήμασταν πάλι στο πόδι."
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τσίπρας: "Ώριμη σκέψη η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας απευθείας από τον λαό"