Τι επιδιώκει ο πρωθυπουργός προκαλώντας μία σύγκρουση με τους πιστωτές

 
Τι επιδιώκει ο πρωθυπουργός προκαλώντας μία σύγκρουση με τους πιστωτές

Ενημερώθηκε: 14/12/16 - 22:23

Το διάγγελμα του έλληνα πρωθυπουργού με παροχές προς τους συνταξιούχους και τους κατοίκους νησιών με πολλούς πρόσφυγες, αιφνιδίασε και εξέπληξε καθώς η δεύτερη αξιολόγηση παραμένει ανοικτή. Η έκπληξη με την σειρά της , έγινε τροφή για πολλές ερμηνείες καθώς μόλις χθές ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προειδοποίησε την Αθήνα να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν όπως και ότι η Αθήνα έχει ένα μακρύ δρόμο μπροστά της.

Το σίγουρο είναι ότι ο κ.Τσίπρας βρίσκεται στριμωγμένος απο παντού: Στο εξωτερικό οι πιστωτές επιβάλλουν 4ο Μνημόνιο και στο εσωτερικό οι άνθρωποι έχουν απογοητευτεί . Οι πολίτες κρίνουν ότι η κατάσταση έχει χειροτερέψει σε σχέση με πέρυσι και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι εάν γίνονταν πρόωρες εκλογές θα τις κέρδιζε η ΝΔ.

Τι αλήθεια επιδιώκει ; Το να "θυμήθηκε" το αριστερό του "πρόσωπο" είναι μάλλον απίθανο μετά απο τόσα εξοντωτικά μέτρα που επέβαλλε. Άλλωστε με την στάση του στο δημοψήφισμα διέβη τον Ρουβίκωνα.

Οι περίφημες εσωκομματικές πιέσεις στις οποίες αναφέρονται συχνά πυκνά διάφορα "ρεπορτάζ" είναι απλώς για... εσωτερική κατανάλωση.

Τον κ. Τσίπρα δεν τον ενδιαφέρει-τουλάχιστον αυτή την στιγμή-το κόμμα. Η έγνοια του είναι τα "κουκιά" της κοινοβουλευτικής ομάδας. Και αυτούς τους έχει "δεμένους". Αυτοί ψήφισαν τα μέτρα για την υπερφορολόγηση και οι ίδιοι ενέκριναν τις άγριες περιστολές δαπανών.Είναι συνεργοί του. Και επειδή για τους ανθρώπους αυτούς το χθες δεν είναι τόσο μακρινό για να το έχουν ξεχάσει, γνωρίζουν ότι μόλις κλείσει πίσω τους , η είσοδος της Βουλής οι περισσότεροι θα επιστρέψουν σε ένα άβολο (sic) χθές.

Κάποιοι πιστεύουν ότι τα χθεσινά "δώρα" είχαν στόχο τις δημοσκοπήσεις. Στο Μέγαρο Μαξίμου, γνωρίζουν ότι οι δημοσκοπικές απώλειες είναι μία πραγματικότητα. Αυτό για το οποίο δεν είναι βέβαιοι είναι το μέγεθος τους.

Ως κυνικοί ρεαλιστές γνωρίζουν επίσης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα χωρίς ιστορία. Σχεδόν όλοι θυμούνται ότι πριν τα Μνημόνια ο συγκεκριμένος πολιτικός χώρος είχε θέσει ως μέτρο επιτυχίας την είσοδο στην Βουλή. Επομένως, αυτό το εκλογικό "θαύμα" που επετεύχθη απο το 2012 μέχρι σήμερα ήταν αποτέλεσμα συγκυριών και αδιεξόδου. Γιατί το δίχως άλλο δεν είναι δυνατόν να θεωρούν ότι κάτι παραπάνω απο το ένα τρίτο του εκλογικού σώματος έγινε σε τρία μόλις χρόνια αριστερό και ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης έχουν συνειδητοποιήσει ότι δεν θα είχαν καταγάγει αυτούς τους εκλογικούς θριάμβους αν δεν είχαν καταφέρει να προσελκύσουν ψηφοφόρους απο κόμματα με ιστορία.

Λογικά δεν θα πρέπει να έχουν καμία αμφιβολία ότι οι ίδιοι άνθρωποι που τους έφεραν την εξουσία μπορούν να τους εγκαταλείψουν με την ίδια ευκολία με την οποία γύρισαν την πλάτη σε προηγούμενες εκλογικές επιλογές τους. Είναι σίγουρο ότι η πολιτική στόχευση για το επόμενο χρονικό διάστημα απο την πλευρά του κυβερνώντος κόμματος δεν θα αφορά στο σύνολο του εκλογικού σώματος αλλά συγκεκριμένες ομάδες που έχουν επιλεγεί με συγκεκριμένα κοινωνικά , οικονομικά, ηλικιακά κριτήρια. Επίσης , σημαντική βαρύτητα έχουν και συγκεκριμένες εκλογικές περιφέρειες οι οποίες σε περίπτωση εκλογών μπορεί να κρίνουν την αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος.

Τα προαναφερόμενα στοιχεία μπορεί να προσφέρουν μία ερμηνεία της χθεσινής "πρωτοβουλίας" του πρωθυπουργού. Αλλά η ερμηνεία αυτή αφορά σε κράτη τα οποία μπορούν και υλοποιούν χωρίς δεσμεύσεις και υποχρεώσεις την πολιτική τους. Στην Ελλάδα όμως αυτό δεν ισχύει καθώς οι πολιτικές αποφάσεις -ακόμη και ήσσονος οικονομικού βάρους- πρέπει να εγκρίνονται από τους δανειστές.
Αν λάβει κανείς υπόψη ότι η χθεσινή "πρωτοβουλία" έγινε εν μέσω μίας κρίσιμης αξιολόγησης η οποία μπορεί να χαλάσει για πολύ μικρότερες διαφορές τότε εύλογα ανακύπτουν άλλου είδους ερωτήματα.

Βόλφγκανγκ Σόιμπλε

Και αυτά τα ερωτήματα γίνονται ακόμα πιο έντονα αν αληθεύουν οι πληροφορίες που ήλθαν απο την Γερμανία σύμφωνα με τις οποίες το Βερολίνο και οι Βρυξέλλες αιφνιδιάστηκαν αφού δεν είχαν καμία ενημέρωση ενώ «το θέμα δεν συζητήθηκε ούτε και στο Eurogroup της περασμένης Δευτέρας». Με δεδομένο μάλιστα ότι πρόσφατα ο προειδοποίησε την Αθήνα να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν καθώς επίσης ότι η Αθήνα έχει ένα μακρύ δρόμο μπροστά της, τότε δεν αποκλείεται τα "δώρα"να χαρακτηριστούν ως μονομερής παραβίαση των συμφωνιών. Και τότε αρχίζουν νέα προβλήματα.

Κάθε λογικός άνθρωπος κατανοεί ότι η γερμανική κυβέρνηση χρειάζεται την συμμετοχή του ΔΝΤ. Κατανοεί επίσης ότι η κ. Μέρκελ πιέζεται αφόρητα απο το λαϊκίστικο AfD που βλέπει την Ελλάδα σαν "κόκκινο πανί". Με δεδομένο ότι το κόστος αυτών που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός είναι σχεδόν 700 εκατ. ευρώ, τότε εύκολα συνειδητοποιεί ότι οι χθεσινές εξαγγελίες μπορεί να οδηγήσουν σε πολύ δύσκολες καταστάσεις.

Σίγουρα πολλοί θα θυμούνται τι προέβλεπαν αρχικά οι "ρυθμίσεις των 100 δόσεων" και το νομοσχέδιο για την "ανθρωπιστική κρίση". Πώς κατέληξαν όταν οι πιστωτές "έτριξαν τα δόντια". Για να αντιληφθεί κανείς τι ακριβώς είχε γίνει τότε δεν έχει παρά να ανατρέξει στην ομιλία του πρωθυπουργού στην συζήτηση για το ν/σ για την ανθρωπιστική κρίση και να συγκρίνει με το τι ακολούθησε. Τότε ο πρωθυπουργός είχε πεί:
"Σήμερα είναι μία ημέρα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, διότι ίσως είναι η πρώτη φορά μετά από τέσσερα και πλέον χρόνια που στη Βουλή των Ελλήνων συζητείται και ψηφίζεται ένα σχέδιο νόμου που δεν μεταφράστηκε αλλά γράφτηκε εδώ. Υπ' αυτήν την έννοια είναι αξιοσημείωτο ότι αυτό το σχέδιο νόμου που δεν μεταφράστηκε από «e-mail», αλλά γράφτηκε στην ελληνική γλώσσα, και απ' ότι φαίνεται θα ψηφιστεί με μεγάλη πλειοψηφία. Επίσης, είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι ψηφίζεται ένα νομοσχέδιο που ικανοποιεί τις κοινωνικές ανάγκες των πολλών και όχι κάποιων λίγων και εκλεκτών.Ψηφίζεται ένα σχέδιο νόμου που δίνει σ' αυτούς που έχουν περισσότερο απ' όλους μας την ανάγκη να σταθούμε δίπλα τους. Είναι το πρώτο νομοσχέδιο μετά από πέντε χρόνια που δεν παίρνει από τους πολίτες, δεν χτυπά εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα, αλλά αντιθέτως έρχεται να σταθεί αρωγός και συμπαραστάτης στα πιο αδύναμα κοινωνικά στρώματα... "

κ. Σόιμπλε

Με δεδομένο ότι οι άνθρωποι του Μεγάρου Μαξίμου έχουν μνήμη , τότε οι χθεσινές εξαγγελίες αποκτούν άλλες -μεγαλύτερες-διαστάσεις: Τι επιδιώκει ο πρωθυπουργός προκαλώντας μία σύγκρουση με τους πιστωτές; Γιατί επέλεξε την συγκεκριμένη συγκυρία; Πως είναι δυνατόν να εξαγγέλλει κάποιος παροχές όταν οι δανειστές του απαιτούν νέα πιο σκληρά και πιο επώδυνα μέτρα χωρίς κανένα αντάλλαγμα; Γιατί ρισκάρει να πάρει πίσω αυτά που εξήγγειλε; Γιατί επιλέγει να προκαλέσει τον;

Οι απαντήσεις σίγουρα θα υπάρξουν αλλά όχι τώρα...

Σχετικά θέματα: 

''13η σύνταξη'': Ποιοί θα πάρουν το ''δώρο'' Τσίπρα και πότε – Αναλυτικά παραδείγματα!

Διάγγελμα παροχολογίας από τον Αλέξη Τσίπρα με "άρωμα εκλογών" (ΒΙΝΤΕΟ)

13η σύνταξη: Από που θα βρεθούν τα λεφτά για τα ''δώρα'' Τσίπρα στους χαμηλοσυνταξιούχους!

premium.paratiritis.gr

ΠΗΓΗ :