Τα «στρογγυλεύει» ο Κ. Αρβανίτης για τη συμμετοχή του στη συγγραφή του άρθρου 27 περί του κράτος Δικαίου στην Ελλάδα και τις κυρώσεις

 
ARVANITIS

Ενημερώθηκε: 05/03/24 - 11:48

Σφοδρή επίθεση από την κυβέρνηση και το κόμμα της ΝΔ έχει προκαλέσει η παραδοχή του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ Κώστα Αρβανίτη για το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου: «Τους ενημερώνω ότι το συγγράψαμε κιόλας, δεν το ψηφίσαμε μόνο»...

Ο κ. Αρβανίτης σε δηλώσεις του σε τηλεοπτική εκπομπή είπε πως ο ίδιος όχι μόνον υπερψήφισε το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα, αλλά ότι συνέγραψε το άρθρο που προβλέπει αναστολή κονδυλίων, αν η χώρα δεν συμμορφωθεί με το περιεχόμενό του.

Σήμερα βέβαια, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ επιμένει στην παραδοχή ότι συμμετείχε στη σύνταξη του ψηφίσματος και ειδικότερα στο άρθρο 27 για το κράτος Δικαίου στην Ελλάδα, επιχειρεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις αναφορικά με ότι αυτό συνεπάγεται περικοπή ευρωπαϊκών κονδυλίων στη χώρα μας, λέγοντας ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με την παρέμβασή του δεν βάζει μπροστά τα μέτρα που θα έκανε σε περίπτωση Πολωνίας. Όπως εξήγησε, μιλώντας στον ΑΝΤ1, με την παρέμβασή του δίνεται ο χρόνος στην κυβέρνηση να διορθώσει τα κακώς κείμενα:

«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με την δικιά μας παρέμβαση δεν βάζει μπροστά τα μέτρα που πάρθηκαν στην περίπτωση της Πολωνίας και αυτό είναι μία σημαντική παρέμβαση δικιά μου, γιατί πρέπει να δοθεί στην κυβέρνηση ο χρόνος να διορθώσει τα κακώς κείμενα. Το ψήφισμα αυτό δεν είναι σίγουρα ψήφισμα Αρβανίτη - ΣΥΡΙΖΑ, καθώς κάτι τέτοιο θα σήμαινε πως μπορώ να ελέγξω 328 ευρωβουλευτές και τότε θα ήμουν ο ηγέτης της παγκόσμιας Αριστεράς»".

Στην ερώτηση αν πρέπει να περικοπούν τα ευρωπαϊκά κονδύλια προς τη χώρα, ο κ. Αρβανίτης ανέφερε πως αν παρεκκλίνει η Ελλάδα από το κράτος Δικαίου, τότε θα πρέπει να ισορροπήσει, αλλιώς θα έχει κυρώσεις.

Από την πλευρά του, κατά τη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, μίλησε για «κυνική ομολογία» του Κώστα Αρβανίτη, ο οποίος είχε αναφέρει πως συνέβαλε ουσιαστικά στη συγγραφή του άρθρου 27 του ψηφίσματος, που σχετίζεται με τη χρηματοδότηση ή μη της Ελλάδας εάν δεν συμμορφωθεί σε ευρωπαϊκές οδηγίες.

Τι ζητεί το συγκεκριμένο; Τα ακόλουθα:

«Ζητεί από την Επιτροπή, στο πλαίσιο του κανονισμού για την αιρεσιμότητα όσον αφορά το κράτος δικαίου, να αξιολογήσει τις συνέπειες της μη εφαρμογής των σχετικών αποφάσεων των ευρωπαϊκών δικαστηρίων· υπενθυμίζει ότι, σε περίπτωση έγκρισης χρηματοδοτικών μέτρων, η Επιτροπή πρέπει να διασφαλίσει ότι οι τελικοί αποδέκτες ή δικαιούχοι κονδυλίων της ΕΕ δεν στερούνται αυτών των κονδυλίων, όπως ορίζεται στο άρθρο 5 παράγραφοι 4 και 5 του κανονισμού για την αιρεσιμότητα όσον αφορά το κράτος δικαίου, και πρέπει να βρει τρόπους για να διασφαλίσει ότι τα κονδύλια της ΕΕ φτάνουν στους πολίτες, τις επιχειρήσεις, τις περιφερειακές και τοπικές αρχές, τις ΜΚΟ και κάθε άλλο σχετικό ενδιαφερόμενο μέρος, εάν η κυβέρνηση δεν συνεργαστεί όσον αφορά τις ελλείψεις στο κράτος δικαίου, ιδίως δεδομένων των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης, του υψηλού κόστους ζωής και της αύξησης της φτώχειας στη χώρα».

Είναι αυτονόητο ότι η κοπή της χρηματοδότησης από την Ε.Ε. θα ήταν θανατηφόρο χτύπημα για τη χώρα και όχι για την κυβέρνηση καθώς θα κοβόταν μια βασκή πηγή χρηματοδότησης της χώρας.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ