Σύσκεψη στου Μαξίμου για τα σχολεία - Τι συζητήθηκε;

 
Σύσκεψη στου Μαξίμου για τα σχολεία - Τι συζητήθηκε;

Ενημερώθηκε: 03/01/22 - 12:58

Το άνοιγμα των σχολείων απασχόλησε την πρωινή σύσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με συνεργάτες του. Η επιτροπή των ειδικών θα συνεδριάσει Τρίτη ή Τετάρτη, ωστόσο όλα δείχνουν ότι το βασικό σενάριο είναι τα σχολεία να ανοίξουν στις 10 Ιανουαρίου, αλλά με πιθανή επικαιροποίηση του υγειονομικού πρωτοκόλλου, όπως τόνισε στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης .

Οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν τις επόμενες ημέρες, πιθανότατα την Τετάρτη 5 Ιανουαρίου, αφού πρώτα ξεκαθαρίσει η εικόνα από τα κρούσματα που αναμένονται σήμερα και αύριο Τρίτη που -ως συνήθως- είναι η ημέρα της εβδομάδας με τον υψηλότερο αριθμό νοσούντων.

Η κυρίαρχη αντίληψη στην κυβέρνηση είναι ότι στο σχολικό περιβάλον τα παιδιά είναι υπό επιτήρηση σε επίπεδο υγειονομικού ελέγχου, ενώ αντιθέτως, εκτός σχολείου ο κίνδυνος να κολλήσουν τα παιδιά κορονοϊό είναι μεγαλύτερος.

Το βασικό σενάριο

Για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων, εξετάζονται αλλαγές στο λεγόμενο testing, με τους μαθητές να υποβάλλονται σε έλεγχο με rapid test αντί για self test, αν είναι εφικτό. Επίσης, αναμένεται να αλλάξει το υγειονομικό πρωτόκολλο όσον αφορά στον εντοπισμό επιβεβαιωμένου κρούσματος: Σε περίπτωση κρούσματος, όλοι οι μαθητές, εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι θα ελέγχονται με rapid test.

Επιπλέον εξετάζεται να γίνονται συνεχή τεστ τις πρώτες ημέρες, ανά 24ωρο, ενώ η τηλεκπαίδευση δεν προκρίνεται από τη στιγμή που λειτουργεί η αγορά.

Σημειώνεται ότι κανονικά λειτουργούν σήμερα, Δευτέρα 3 Ιανουαρίου, οι βρεφικοί, παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί της χώρας, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Άδωνις Γεωργιάδης: Κλειστά σχολεία σημαίνει αναστάτωση στην οικονομία

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Αδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στον ΑΝΤ-1 για τα σχολεία, σημείωσε πως ως πατέρας και όχι ως υπουργός, καθώς δεν έχει σχετική αρμοδιότητα, λέει ότι «δεν μου αρέσουν τα κλειστά σχολεία. Στον μικρό μου γιο η τηλεκπαίδευση βοήθησε λίγο, αλλά όχι τελείως, ενώ ο άλλος μου γιος, που είναι στην ηλικία της προετοιμασίας να δώσει εξετάσεις για το πανεπιστήμιο, έχει απορρυθμιστεί τελείως. Ως υπουργός Ανάπτυξης, λέω ότι κλειστά σχολεία σημαίνουν αναστάτωση στην οικονομία, αλλά εάν οι επιστήμονες πουν άλλα, θα το δούμε».

Διχασμένοι οι επιστήμονες

Ενόψει της κρίσιμης συνεδρίασης της επιτροπής ειδικών για το θέμα, διχάζει τους επιστήμονες το ζήτημα του ανοίγματος των σχολείων.

τα σχολεία μπορούν και πρέπει να ανοίξουν

Υπάρχουν επιστήμονες που επιμένουν ότι, αρκετοί όμως είναι αυτοί που επιμένουν ότι πιθανό άνοιγμα των σχολείων θα τα μετατρεψει σε αναμεταδότες του ιού.

Παγώνη: Δεν υπάρχει λόγος να μην ανοίξουν τα σχολεία

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη είπε πως δεν είναι δυνατόν να μείνουν τα παιδιά κλεισμένα, θα έρχονται σε επαφή με φίλους, οι γονείς τους θα πηγαίνουν στη δουλειά, ενώ θα συνεχίσουν να γίνονται και ιδιαίτερα μαθήματα στα σπίτια. Πρόσθεσε, μάλιστα, πως πουθενά στον κόσμο δεν έκλεισαν σχολεία λόγω του νέου πανδημικού κύματος της Όμικρον.

Ν. Καπραβέλος: Τα σχολεία δεν πρέπει να ανοίξουν

«Τα σχολεία δεν πρέπει να ανοίξουν. Να δοθεί μία μικρή παράταση για να δούμε τι επιπτώσεις έχει στη νοσηρότητα η έκρηξη κρουσμάτων. Δεν αντέχει άλλο το σύστημα υγείας στην Ελλάδα», τόνισε στο Mega ο Νίκος Καπραβέλος, διευθυντής στη Β’ ΜΕΘ.

Γρ. Γεροτζιάφας: Οι σχολικές μονάδες θα γίνουν αναμεταδότες του ιού

Αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων, ο Γρηγόρης Γεροτζιάφας, καθηγητής Αιματολογίας στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, σημείωσε πως οι σχολικές μονάδες θα γίνουν αναμεταδότες του ιού κι αν δεν υπάρχουν δομές πρωτοβάθμιας περίθαλψης αυτό θα οδηγήσει σε βαριές νοσηλείες. Ιδιαίτερα στη Γαλλία υπάρχει πρόβλημα με το διδακτικό προσωπικό, το οποίο είναι ελλιπές λόγω πολιτικών λιτότητας, κι αν νοσήσουν θα ελαττωθούν σημαντικά. Ο καθηγητής υπογράμμισε ότι τον τρόπο επαναλειτουργίας των σχολείων στην Ελλάδα θα αποφασίσει η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων.

Ν. Τζανάκης: Με το που θα ανοίξουν τα σχολεία θα προκαλέσουμε νοσήσεις των παιδιών

«Με το που θα ανοίξουν τα σχολεία θα προκαλέσουμε νοσήσεις των παιδιών. Αν ανοίξουν, θα είναι τόσο μεγάλη η διάδοση που όποια πρωτόκολλα και να βάλουμε, θα αναγκαστούμε να τα κλείσουμε. Πρέπει να διασφαλίσουμε τη σωστή και ασφαλή λειτουργία των σχολείων», δήλωσε στην ΕΡΤ ο Νίκος Τζανάκης.

Ο Διευθυντής Πνευμονολογικής κλινικής Νοσοκομείου Ηρακλείου τόνισε ότι τάσσεται υπέρ της άποψης να κάνουν υπομονή οι εκπαιδευτικοί και μην φέρνουν αντιρρήσεις, ώστε να παραταθεί η χρονιά ή να εξοικονομηθούν η μία ή οι δύο εβδομάδες των διακοπών.

«Κανείς δεν λέει όχι στη δια ζώσης εκπαίδευση. Κανείς δεν λέει να γυρίσουμε στην τηλεκπαίδευση. Αν παραταθεί το διάστημα των χριστουγεννιάτικων διακοπών», υποστήριξε ο κ. Τζανάκης, «θα έχουμε διασφαλίσει καλύτερη εμβολιαστική κάλυψη των παιδιών πριν γυρίσουν στα θρανία και τα σχολεία να ανοίξουν σε μια καλύτερη επιδημιολογικά στιγμή».

Εκτίμησε επίσης ότι όταν το 20-40% των μαθητών ανά τάξη νοσήσουν είναι βέβαιο ότι θα κλείσουν τα τμήματα λέγοντας χαρακτηριστικά: «Καλύτερα να μείνουν τώρα οι γονείς στα σπίτια, παίρνοντας μια άδεια ειδικού σκοπού, έχοντας τα παιδιά τους υγιή».

«Αν δεν ανοίξουν τώρα τα σχολεία θα ανοίξουν στις 17 Ιανουαρίου. Τότε θα έχει σχεδόν αποτυπωθεί η επίδραση των γιορτών και θα έχουμε τους πανδημικούς δείκτες ώστε να αποφασίσουμε για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων», τόνισε ο κ. Τζανάκης.

Ο Διευθυντής Πνευμονολογικής κλινικής Νοσοκομείου Ηρακλείου τόνισε πως «έχουμε πολύ συχνά αρνητικά αντιγωνικά τεστ, ενώ έχουμε συμπτώματα και αναγκαζόμαστε να κάνουμε μοριακά τεστ. Όλο αυτό το διάστημα μεταδίδουμε. Εν μέσω τέτοιας πανδημικής έξαρσης είναι παρακινδυνευμένη η επανέναρξη τώρα των σχολείων».

Γ. Παυλάκης: Με τόσα κρούσματα, δεν μπορούν να λειτουργήσουν τα σχολεία

Κλειστά θα πρέπει να παραμείνουν τα σχολεία μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων σύμφωνα με τον ερευνητή στις ΗΠΑ, Γιώργο Παυλάκη.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο κ. Παυλάκης τάχθηκε κατά του ανοίγματος των σχολείων στις 10 Ιανουαρίου, τονίζοντας πως «με τόσο ιό στον αέρα και τόσα κρούσματα, δεν μπορούν να λειτουργήσουν τα σχολεία, από τα οποία εξαρτάται η λειτουργία της κοινωνίας. Δεν χρειάζεται να κρίνουμε άρον – άρον, υπό χειρότερες συνθήκες, όπως έγινε την Πρωτοχρονιά».

«Όταν έκλεισαν τα σχολεία, τα κρούσματα στα παιδιά σχολικής ηλικίας μειώθηκαν στο μισό σε σχέση με τα κρούσματα που είχαμε από την αρχή της σχολικής χρονιάς», επεσήμανε ο Γιώργος Παυλάκης.