Ντόμινο εξελίξεων στον ΣΥΡΙΖΑ, λίγο πριν τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. Αποχώρησε ο Πάνος Σκουρλέτης τονίζοντας στην επιστολή του ότι «ο δρόμος που έχει επιλεγεί είναι αδιέξοδος και καταστροφικός» ενώ ακολούθησε λίγο αργότερα ανακοίνωση αποχώρησης του Νίκου Βούτση, ο οποίος μίλησε για κυνήγι μαγισσών, κλίμα εχθροπάθειας και συνακόλουθα αναζήτησης του «αδιαμεσολάβητου Μεσσία», για τη συνεχή φυγή προς τα μπρος με την αποδοχή ότι «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα».
Είχε προηγηθεί παρέμβαση του Στέφανου Κασσελάκη, ο οποίος ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει από τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής να αποφασίσουν δημοψήφισμα από τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ για τη διαγραφή Φίλη, Σκουρλέτη, Βίτσα και Τζουμάκα, καθώς όπως λέει «προσέβαλαν βάναυσα όλους».
Εάν η Κεντρική Επιτροπή αρνηθεί, εξηγεί «θα προχωρήσει στη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος με αίτημα του 15% των μελών του ΣΥΡΙΖΑ, ακριβώς όπως προβλέπει το καταστατικό».
Στην ανάρτηση του ο κ. Κασσελάκης περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο ΣΥΡΙΖΑ. «Η αξιωματική αντιπολίτευση είναι άρρωστη. Δεν είναι διεφθαρμένη όπως η κορυφή της ΝΔ, αλλά είναι άρρωστη. Με στελέχη που προσβάλλουν το ίδιο τους το κόμμα, τους συντρόφους τους, τον νόμιμα εκλεγμένο πρόεδρό του» ανέφερε.
«Η κοινωνία με αγκάλιασε και μου έδωσε μία ξεκάθαρη εντολή: «Άλλαξε τα όλα». Και θα τα αλλάξω όλα. Καθαρά και στο φως»,
αναφέρει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Κοινός στόχος να πάμε μπροστά την
κοινωνία, την πατρίδα μας. Δεν θα κάνουμε πίσω, είναι το μήνυμα που
έστειλε ο Στέφανος Κασσελάκης.
Με παρέμβασή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κοκκινο» απάντησε σε εκείνους που υποστηρίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τελείωσε, ότι «θα
γελάσει καλύτερα όποιος γελάει τελευταίος. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να
σταματήσει, έχει μέσα του το λαό, έχει μέσα του την ανεξαρτησία του δεν
έχουμε χρέη όπως κάποιοι άλλοι. Άρα θα προχωρήσουμε και να μη μας
υποτιμούν (…) Δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω σε τίποτα, ο καθένας θα
αναμετρηθεί με τον εαυτό του, με την ιστορία του. Εμείς θα αλλάξουμε τη
χώρα».
Το βασικό είναι να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ ένα «υγιές κόμμα», δήλωσε λίγο αργότερασε δεύτερη παρέμβασή του σήμερα στο ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο». Ο Στ. Κασσελάκης τόνισε την ανάγκη να επιστρέψει στον ΣΥΡΙΖΑ η συντροφικότητα και η ανεκτικότητα και να μην προσβάλλουν κάποιοι τους συντρόφους τους. Σημείωσε, δε, ότι πρέπει «να αφουγκραστούμε τη βάση του κόμματος» που θέλει μια «κυβερνητική αριστερά». Όσον αφορά, τέλος, τις διαγραφές/αποχωρήσεις σχολίασε πως«δεν είναι εύκολη αποφάση» ούτε γι’ αυτόν.
Οι αποχωρήσεις των κ. Σκουρλέτη και Βούτση έρχονται μετά μια μαραθώνια χθεσινοβραδινή συνεδρίαση της Ομπρέλας που αποφάσισε να συμμετάσχει στην Κ.Ε. το Σαββατοκύριακο και εκεί θα προχωρήσουν στις τελικές ανακοινώσεις τους.
Το πρωί ο κ. Κασσελάκης περιόδευσε σε Μεγαλόπολη και Καλαμάτα. “Ένα κόμμα το οποίο δεν ακούει τη βάση του, δεν δικαιούται να είναι κόμμα εξουσίας”, τόνισε ο Στέφανος Κασσελάκης και πρόσθεσε, ότι “πρέπει να πηγαίνουμε μπροστά“, απαντώντας σε τοποθετήσεις των πολιτών για τη στασιμότητα της Αριστεράς και τις εσωκομματικές διεργασίες.
Το σκηνικό στο ΣΥΡΙΖΑ γίνεται πιο δύσκολο, όσο πλησιάζουμε προς την Κ.Ε, όπως καταγράφεται από δηλώσεις στελεχών.
«Η μόνη πικρία που έχουμε είναι που βλέπουμε το τέλος του ΣΥΡΙΖΑ να είναι άδοξο» ανέφερε ο Γιώργος Σταθάκης απαντώντας στο εάν η κριτική του απέναντι στη νέα ηγετική ομάδα κρύβει πικρία, χαρακτηρίζοντάς την παράλληλα «ηγετική ομάδα αποτυχίας» τονίζοντας πως το κόμμα «δεν μπορεί να αποκτήσει την κυβερνησιμότητα με αυτή την ομάδα, δεν μπορεί να αποτελέσει κοινοβουλευτικό πυρήνα κόμματος με εξουσία».
«Μας λυπεί ότι κάποιοι θέλουν να φύγουν από αυτή την κοινή προσπάθεια ειδικά άνθρωποι που έχουν μια ιστορία στο χώρο της Αριστεράς από εκεί και πέρα όμως δεν μπορεί κανείς να δεχθεί να έχουμε ένα πρόεδρο υπό είπε ο προθεσμία υπό ομηρία υπό επιτήρηση υπό εποπτεία» σχολίασε ο Πέτρος Παππάς.
Ο Θοδωρής Δρίτσας από την πλευρά του αντέδρασε έντονα στο μήνυμα Κασσελάκη για εσωτερικό δημοψήφισμα λέγοντας οτι αυτά του θυμίζουν: «α) ρωμαϊκή αρένα, β) ακραίο κοινωνικό αυτοματισμό στην πολιτική ζωή, γ) “ανάθεμα”, κάτι σαν αυτό που υπέστη ο Ελευθέριος Βενιζέλος» και κάλεσε τα μέλη να μην το δεχθούν.
«Πάντα ένας πολιτισμένος πολιτικός χωρισμός εάν κάποιος κρίνει ότι δεν μπορούμε να συνυπάρξουμε από ένα σημείο και πέρα, είναι προτιμότερος από τη λεκτική βία, τη λεκτική ένταση και τη λεκτική πίεση από κάθε πλευρά. Γι’ αυτό συνιστώ σε όλους νηφαλιότητα, ψυχραιμία, χαμηλούς τόνους και πολιτική αντιμετώπιση της κατάστασης. Τα ζητήματα είναι πολιτικά και ιδεολογικά. Δεν υπάρχει κάτι άλλο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κώστας Ζαχαριάδης.
«Η εσωτερική κατάδυση, τα ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία του κόμματος, δεν τα υποτιμώ, τα σέβομαι, αλλά έχω την εντύπωση πως βρίσκονται έναν τόνο υπερτιμημένα από το βασικό και κυρίαρχο καθήκον, να προτείνουμε λύσεις και να συμβάλουμε με πολιτικό και προγραμματικό πλαίσιο για να γίνει η ζωή τους καλύτερη» σημείωσε μεταξύ άλλων ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Γιαννούλης.
Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα διήμερη συνεδρίαση που προσλαμβάνει ιστορικά χαρακτηριστικά.