Σε ριάλιτι εξελίσσεταιη η εσωκομματική σύγκρουση στον ΣΥΡΙΖΑ με «διαλόγους» μίσους που μόνο σε συντρόφους δεν παραπέμπουν.
Πολλά «θερμά» επεισόδια μεταξύ στελεχών του κόμματος, πρωτοφανείς -για τα ελληνικά πολιτικά χρονικά- επίθεση στελεχών στον πρόεδρό τους, επίδειξη δύναμης με διαγραφές από την ηγετική ομάδα... και ενόψει η μετωπική σύγκρουση Κασσελάκη με Αχτσιόγλου και «Ομπρέλα».
O Στέφανος Κασσελάκης με τη σκληρή στάση που κρατάει συγκροτεί ένα αρχηγικό προφίλ και κάνει επίδειξη πυγμής ενόψει των δύσκολων εσωκομματικών διεργασιών που έρχονται.
Από την άλλη, δεν αποκλείεται οι διαφωνούντες να θέσουν θέμα ηγεσίας, λειτουργίας του κόμματος ή οποιοδήποτε άλλο ερώτημα που πλήττει ευθέως την προεδρία του Στέφανου Κασσελάκη. Σε αυτλή την περίπτωση τα πράγματα δε θα είναι καθόλου εύκολα για τον κ. Κασσελάκη.
Ωρα με την ώρα το κλίμα επιδεινώνεται και όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, όλα τα βλέμματα στρέφονται στη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του κόμματος που θα γίνει αύριο Πέμπτη 26 Οκτωβρίου και στην οποία θα δώσει το παρών ο Στέφανος Κασσελάκης.
Στο Εκτελεστικό Γραφείομετέχουν οι 2 Γραμματείς (δηλαδή η Ράνια Σβίγκου και ο Γιώργος Βασιλειάδης), η Γραμματέας της ΚΟ Θεοδώρας Τζάκρη, η εκπρόσωπος Δώρα Αυγέρη, η Έφη Αχτσιόγλου, η Ρένα Δούρου, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και ο επικεφαλής της ΚΟ Σωκράτη Φάμελλος (χωρίς δικαίωμα ψήφου).
Στην συνάντηση αυτή θα τεθούν όλα τα θέματα και θα επιβεβαιωθεί το χρονοδιάγραμμα το οποίο έχει προταθεί από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Προφανώς ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει η τοποθέτηση της Έφης Αχτσιόγλου η οποία ζητά επίσπευση των διαδικασιών.
Στον ορίζοντα; Η καθοριστική συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής που αναπόφευκτα θα έχει καταλυτική επίδραση στις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ.
Από τη στιγμή που η Κεντρική Επιτροπή είναι το ανώτατο όργανο στο οποίο συμμετέχουν οι τέσσερις παραπεμφθέντες στην Επιτροπή Δεοντολογίας, θεωρείται πολύ πιθανό το όργανο να κληθεί να γνωμοδοτήσει και επί του θέματός τους. Η πλευρά της εσωκομματικής αντιπολίτευσης υποστηρίζει πως πολύ δύσκολα θα μπορέσει ο Στέφανος Κασσελάκης να πλειοψηφήσει για τις διαγραφές και αυτό θα είναι μια πρώτη μεγάλη εσωκομματική ήττα για τον ίδιο.
Στο δημόσιο «διάλογο» που είναι σε εξέλιξη στον ΣΥΡΙΖΑ μπήκαν χθες δυναμικά η Εφη Αχτσιόγλου, ο Νάσος Ηλιόπουλος και ο Αλέξης Χαρίτσης. Ζήτησαν επίσπευση των διαδικασιών του συνεδρίου, άμεση σύγκληση της Πολιτικής Γραμματείας και αφού έκαναν λόγο για «κατήφορο» και «διαλυτική κατάσταση» στο κόμμα, πρόσθεσαν:
«Η πορεία μας μέχρι το συνέδριο θα πρέπει να διανυθεί με σεβασμό στις προγραμματικές μας θέσεις και στο καταστατικό που ορίζει σαφώς τους κανόνες της λειτουργίας μας. Δεν μπορεί να χαρακτηρίζεται από λογικές εσωτερικού εχθρού και πρακτικές εκκαθαρίσεων».
Κάνοντας λόγο για «αποκεφαλισμούς» ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τοποθετήθηκε, μέσω Facebook, για τις διαγραφές Φίλη, Σκουρλέτη και Βίτσα. «Ο χώρος της κριτικής Αριστεράς έχει μια ιστορία, μια παράδοση, μια κουλτούρα όπου ο αποκεφαλισμός δεν περιλαμβάνεται, πόσο μάλλον εξ αποστάσεως. Όπως είπα στην Πολιτική Γραμματεία είναι κατανοητή μια ειλικρινής αγωνία για ενότητα αλλά με τέτοιες πρακτικές δεν είμαι σίγουρος ότι είναι εφικτή. Ίδωμεν» σημείωσε στην ανάρτηση του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Παράλληλα, με μία κοινή δήλωση η γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ, Ράνια Σβίγκου, και ο αναπληρωτής γραμματέας, Γιώργος Βασιλειάδης, πήραν για πρώτη φορά θέση για την ένταση που επικρατεί τις τελευταίες μέρες στις εσωκομματικές διαδικασίες του κόμματος, ενόψει της δεύτερης και καθοριστικής εκλογικής μάχης για την ανάδειξη προέδρου. Οι γραμματείς του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ τονίζουν ότι, παρά τις διαφορετικές απόψεις, «όλοι κι όλες στον ΣΥΡΙΖΑ μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες, τις ίδιες ιδέες, τον ίδιο στόχο – ένα κόμμα ισχυρό, μαζικό, ενωμένο». Και διαμηνύουν πως «Πρέπει να σταματήσουν άμεσα επιθέσεις, fake news και ύβρεις» και υπογραμμίζουν ότι «δεν περισσεύει κανείς και καμία».
Εν τω μεταξύ μιλώντας στην ΕΡΤ ο ο πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ, Αντώνης Κοτσακάς, τόνισε ότι η Επιτροπή Δεοντολογίας και μόνο θα αποφασίσει για τις διαγραφές Φίλη, Σκουρλέτη, Τζουμάκα και Βίτσα. Όπως είπε, «με βάση τις αποφάσεις του Συνεδρίου, με βάση το καταστατικό μας, με βάση τα κείμενα που υπάρχουν, τον Κανονισμό λειτουργίας της Επιτροπής Δεοντολογίας, όπως αυτός έχει εγκριθεί από την Κεντρική Επιτροπή, δεν είμαι διατεθειμένος να παρεκκλίνουμε ούτε κατ’ ελάχιστον στο όνομα οποιασδήποτε αναγκαιότητας».
Ερωτηθείς αν πρόκειται να προκύψουν κι άλλες διαγραφές στελεχών, τόνισε: «Για να επιληφθούμε ως Επιτροπή Δεοντολογίας το θέμα, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να υπάρχει παραπομπή. Τα πρόσωπα λοιπόν που έχουν παραπεμφθεί είναι τέσσερα μαζί με τον Στέφανο Τζουμάκα (…) Το ίδιο ισχύει αν την παραπομπή την κάνει οποιοδήποτε μέλος του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα η παραπομπή είναι δικαίωμα, ενδεχομένως και υποχρέωση σε κάποιες περιπτώσεις των μελών και των στελεχών του κόμματος για την τήρηση του καταστατικού, όπως λέει το τελευταίο άρθρο του καταστατικού».