Συνεχίζεται σήμερα στη Βουλή η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσαν χθες ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας και η οποία θα ολοκληρωθεί το βράδυ της Παρασκευής με ονομαστική ψηφοφορία.
Για κυβερνητικές πράξεις-μνημείο εγκληματικής ανικανότητας έκανε λόγο ο Νίκος Ανδρουλάκης. Για ετερόκλητη συμμαχία των προθύμων μίλησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγορώντας τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ότι έγινε ουρά των Φάμελλου και Κωνσταντοπούλου.
«Δεν θα σας επιτρέψουμε να διαλύσετε τη χώρα», υπογράμμισε στην ομιλία του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.
Η διαδικασία
Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, η κατάθεση πρότασης δυσπιστίας επιφέρει διακοπή των εργασιών της και έναρξη τριήμερης διαδικασίας συζήτησης επί της πρότασης αυτής. Η διαδικασία αρχίζει με ομιλίες δύο εκ των βουλευτών, που την υπογράφουν, και ακολουθούν κύκλοι 15-16 ομιλητών, με εναλλαγή συμπολιτευόμενων και αντιπολιτευόμενων βουλευτών, κατ’ αναλογία της δύναμης των κομμάτων.
Στη συζήτηση μπορούν να μετέχουν οι πρόεδροι των κοινοβουλευτικών ομάδων, οι υπουργοί, και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι. Το ενδιαφέρον κορυφώνεται την τελευταία ημέρα της συζήτησης της πρότασης δυσπιστίας, με τις κεντρικές ομιλίες των πολιτικών αρχηγών, κατ’ αντίστροφη σειρά.
Η συζήτηση κλείνει με ονομαστική ψηφοφορία. Σημειώνεται ότι μία πρόταση δυσπιστίας γίνεται δεκτή, μόνο αν εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών. 6. Πρόταση δυσπιστίας δεν μπoρεί να υπoβληθεί πριν περάσει εξάμηνo από την απόρριψη προηγούμενης όμοιας πρότασης, εκτός αν υπογράφεται από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.
Η στρατηγική κυβέρνησης και αντιπολίτευσης ενόψει της τριήμερης συζήτησης
Η Κυβέρνηση μετά την πρόταση δυσπιστίας αναμένεται να επιμείνει σε τέσσερα σημεία. Αρχικά θα επιμείνει στο ρόλο που έχουν διαδραματίσει τα τα fake news και η εσκεμμένη παρερμηνεία των στοιχείων από την αντιπολίτευση, που έχουν στόχο να πληγεί η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Ταυτόχρονα, θα παρουσιάσει αναλυτικά το σχέδιό της για τους σιδηροδρόμους και συνολικότερα για το κράτος, βάζοντας στο τραπέζι και όσα έχουν επιτευχθεί έως τώρα, προτάσσοντας την έλλειψη εναλλακτικού σχεδίου διακυβέρνησης, κρατώντας σε αυτό το σημείο τις δηλώσεις του πρωθυπουργού για συμμαχίες προθύμων του μηδενισμού και μιλώντας για πρόκριμα μελλοντικών κυβερνητικών συνεργασιών.
Ακόμη, θα επιμείνει στο ζήτημα της πολιτικής σταθερότητας ως μείζον διακύβευμα για την χώρα ειδικά αυτή την περίοδο. Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προϊδέασε σήμερα για μια κατά μέτωπον επίθεση στους πολιτικούς του αντιπάλους, αναφέρθηκε σε όλους και θα δείξει αν αυτό θα έχει συνέχεια το επόμενο τριήμερο, αν δηλαδή θα υπάρξουν προσωπικές αντιπαραθέσεις.
Από την πλευρά της αντιπολίτευσης, αναμένεται όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί να επιμείνουν στην κατηγορία περί συγκάλυψης από την κυβέρνηση. Επίσης, αναμένεται να προτάξουν τα θέματα που προέβαλαν για τη σύσταση της προανακριτικής, επιδιώκοντας να αναδείξουν ευθύνες στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο, δηλαδή σε αυτό του ίδιου του Πρωθυπουργού και η εμπλοκή του σε παραλείψεις, γεγονότα και αποφάσεις που έχουν ληφθεί. Τέλος, η αντιπολίτευση θα επιμείνει στην ανάγκη πολιτικής αλλαγής και απο-νομιμοποίησης της κυβέρνησης ενώ στην ατζέντα και την κριτική της θα βάλει το σύνολο των θεμάτων, από τις παρακολουθήσεις έως την ακρίβεια.
Τι έγινε την πρώτη μέρα της συζήτησης
Η διαδικασία άνοιξε με τις τοποθετήσεις των Παναγιώτη Δουδωνή (ΠΑΣΟΚ) και Κατερίνας Νοτοπούλου (ΣΥΡΙΖΑ) οι οποίοι επιχείρησαν να ευθυγραμμίσουν τις διαδηλώσεις για τα Τέμπη με την πρόταση δυσπιστίας και την νομιμοποίηση της κυβέρνησης.
Από την πλευρά της κυβέρνησης απάντησε ο Μάκης Βορίδης λέγοντας μεταξύ άλλων «μας ζητάτε με την πρόταση σας να υπερψηφίσουμε την δυσπιστία, να πέσει η κυβέρνηση και να πάμε σε εκλογές. Ρωτώ το ΠΑΣΟΚ: να πάμε σε εκλογές για να υλοποιήσετε το σχέδιο που βλέπουμε να υλοποιείται σήμερα; Δηλαδή να έρθει μια κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ με τον κ. Παππά και συμπληρωματικούς την κυρία Κωνσταντοπούλου και τον κ. Χαρίτση; Σε αυτό το σχέδιο καταστροφής της χώρας θα πάρετε την απάντηση από την ΚΟ της ΝΔ την Παρασκευή».
Ο υπουργός Επικρατείας έσπευσε, δε, να σχολιάσει την τοποθέτηση της εισηγήτριας του ΣΥΡΙΖΑ η οποία κατηγόρησε την Νέα Δημοκρατία για την ιδιωτικοποίηση των ελληνικών σιδηροδρόμων αν και η μετάβαση των μετοχών στην ιταλική εταιρεία έγινε το 2017 από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.
«Για να δείτε πόσο σπουδαία και σοβαρά αντιμετωπίζει η αντιπολίτευση την διαδικασία, ακούσαμε ότι ευθυνόμαστε για την ιδιωτικοποίηση του σιδηροδρόμου. Το άκουσα από την ομιλήτρια του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα! Στις 14.9.2017 πωλήθηκε η ΤΡΑΙΝΟΣΕ έναντι 45 εκατ ευρώ. Αυτή είναι η σοβαρότητα των επιχειρημάτων σας» είπε ο κ. Βορίδης ενώ σε άλλο σημείο ανέφερε «μιλάτε για απονομιμοποιημένη κυβέρνηση όμως η νομιμοποίηση δίνεται με δύο τρόπους. Στις εκλογές από τον λαό και στην Βουλή από την πλειοψηφία. Έχουμε πάρει λαϊκή εντολή στις εκλογές και ζητάτε να πάρουμε και από την κοινοβουλευτική μας ομάδα. Αυτά είναι τα δύο πολιτικά γεγονότα που καθορίζουν την νομιμοποίηση μιας κυβέρνησης».
Σύγκρουση Βορίδη - Κωνσταντοπουλου
Η έναρξη της διαδικασίας είχε και την πρώτη σφοδρή σύγκρουση της κυβέρνησης με την κυρία Κωνσταντοπούλου η οποία έσπευσε να ενημερώσει τους συνυπογράφοντες την πρόταση δυσπιστίας πως είναι η «εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης».
Η Πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας εξαπέλυσε προσωπική επίθεση στον υπουργό Επικρατείας υποστηρίζοντας πως «ένας χουντικός απαντά για λογαριασμό της ΝΔ» ενώ στην συνέχεια τον κατηγόρησε για έλλειψη σεβασμού στους συγγενείς των θυμάτων στα Τέμπη και στο Μάτι. «Τολμήσατε να προσβάλετε στο πρόσωπο της Καρυστιανού τις μανάδες τους πατεράδες και τους γονείς όλων των θυμάτων κρατικών εγκλημάτων» είπε μεταξύ άλλων.
Ανταπαντώντας ο κ. Βορίδης είπε απευθυνόμενος στην κυρία Κωνσταντοπούλου: «Πράγματι εσείς είστε η απόλυτη περιγραφή της πιο χυδαίας εκμετάλλευσης του ανθρώπινου πόνου».
Η παρέμβαση της προέδρου της Πλεύσης Ελευθερίας προκάλεσε την αντίδραση του προεδρεύοντος Θανάση Μπούρα. «Κυρία πρόεδρε, θα σας παρακαλέσω θερμά να διαγράψετε τη λέξη "χουντικός". Εδώ είμαστε όλοι δημοκρατικά εκλεγμένοι και εγώ πρέπει να σας πω ότι πολιτεύομαι για πάρα πολλά χρόνια στην ίδια εκλογική περιφέρεια με τον κ. Βορίδη, τον οποίο εκλέγει με πολύ μεγάλη πλειοψηφία ο ελληνικός λαός και ιδιαίτερα η πολύ μεγάλη Περιφέρεια της Αττικής. Εάν δεν την διαγράφετε θα διαγραφεί από μένα», είπε ο Θανάσης Μπούρας και συνέχισε: «Εδώ είμεθα όλοι δημοκρατικά εκλεγμένοι και δημοκράτες! Και αν κάποιος άλλος έχει αντίρρηση από οποιαδήποτε πτέρυγα, να σηκωθεί να μου το πει».
Η συμμαχία των προθύμων του μηδενισμού
Αποδεχόμενος, νωρίτερα, την πρόταση μομφής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για «ετερόκλητη συμμαχία του μηδενισμού»
«Βρισκόμαστε και πάλι εδώ απέναντι σε μια ενδιαφέρουσα ετερόκλιτη συμμαχία προθύμων. Για τους ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας το καταλαβαίνω γιατί είστε από την ίδια μήτρα. Εσείς κύριε Ανδρουλάκη; Ουρά της κα. Κωνσταντοπούλου, του κ. Φάμελλου και του κ. Χαρίτση; Δεν είχατε τις 50 υπογραφές και το καταλαβαίνω αλλά μόνο ο κ. Βελόπουλος λείπει” σχολίασε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός για να προσθέσει “Αναρωτιέμαι αν είναι πρόκριμα μελλοντικών συνεργασιών αυτό που βλέπουμε. Όταν σας ρωτούσαμε αν ισχύουν όσα έλεγε ο κ. Γερουλάνος για συμμαχίες εσείς διαρρηγνύατε τα ιμάτια σας ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει και είστε σε αυτόνομη πορεία. Συμμαχία των προθύμων του μηδενισμού είστε χωρίς καμία πρόταση. Μόνη πρόταση να κάνετε δυσπιστία. Η πρόταση της Κωνσταντοπούλου είναι να φύγουμε. Θα κριθεί στο κοινοβούλιο και στις εθνικές εκλογές το 2027. Για την κυβέρνηση κάθε πρόταση δυσπιστίας είναι καλοδεχούμενη. Θα πάρουν το λόγο όλοι και θα παρουσιάσουμε το έργο μας και τις φιλοδοξίες μας για το μέλλον και που θέλουμε να είμαστε το 2027. Το βράδυ της Παρασκευής θα επιβεβαιωθεί το αυτονόητο: η απολύτως αρραγής ΚΟ της ΝΔ» είπε ο πρωθυπουργός απαντώντας στο αίτημα που ανακοίνωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης.
Είχε προηγηθεί το σχόλιο του Κυριάκου Μητσοτάκη προς της Ζωή Κωνσταντοπούλου περί Στάλιν στην πρωτολογία του, πριν την υποβολή της πρότασης δυσπιστίας, μετά τις συνεχείς διακοπές της.
Μετά από τις συνεχείς διακοπές της Ζωής Κωνσταντοπούλου, ο πρωθυπουργός είπε απευθυνόμενος στην πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας: «διάβαζα σήμερα ότι 5 Μαρτίου είναι ημέρα θανάτου του Στάλιν και δεν χρειάζεται κυρία Κωνσταντοπούλου να τον τιμάτε με αυτόν τον τρόπο. Ίσως έπρεπε να αναφερθώ σε εσάς κ. Κουτσούμπα αλλά εσείς δεν διακόπτετε ποτέ είστε ευπρεπής κοινοβουλευτικά».
Μαρινάκης: Η πρόταση δυσπιστίας είναι προσπάθεια εκμετάλλευσης και εργαλειοποίησης ενός τραγικού δυστυχήματος
Η σημερινή πρόταση δυσπιστίας γίνεται στο πλαίσιο μιας ευρύτερης προσπάθεια εκμετάλλευσης και εργαλειοποίησης ενός τραγικού δυστυχήματος τόνισε κατά την ομιλία του στην ολομέλεια της Βουλής, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Παύλος Μαρινάκης και πρόσθεσε ότι αποτελεί μέρος ενός σχεδίου εργαλειοποίησης της αντιπολίτευσης, και γίνεται από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το ΠΑΣΟΚ, μαζί με άλλα τρία κόμματα-κομμάτια ενός παζλ, το οποίο, όταν ήταν ενωμένο, πριν από ακριβώς 10 χρόνια, προσπάθησε να οδηγήσει τη χώρα μας στο γκρεμό.
Ο κ. Μαρινάκης επέκρινε εκείνες τις δυνάμεις που εκμεταλλεύονται την τραγωδία και τον πόνο των ανθρώπων, βρίσκοντας ευκαιρία «να αποκτήσουν υπόσταση, για να αποκτήσουν ένα σωσίβιο από την ανυπαρξία τους». Μιλήσατε και συνεχίζετε να μιλάτε και συγκάλυψη, μία έννοια που δυστυχώς, λόγω της δικής σας προπαγάνδας, έχει περάσει σε αρκετά μεγάλο ποσοστό των Ελλήνων πολιτών, είπε ο κ. Μαρινάκης απευθυνόμενος στα κόμματα που υπογράφουν την πρόταση δυσπιστίας. Αναρωτήθηκε μάλιστα «ποιον θέλουμε να συγκαλύψουμε; Υπάρχει κάτι από τη ανακριτική διαδικασία, που έχει στείλει ο κύριος ανακριτής, έχει συντάξει κατηγορητήριο, και εμείς έχουμε πει όχι; Υπάρχει κάποιο πρόσωπο, που η κοινοβουλευτική πλειοψηφία, οι βουλευτές της ΝΔ, θέλουν να κρύψουν και να συγκαλύψουν; Υπάρχει κάποιο ερώτημα που εμείς έχουμε πει όχι; Ακόμα και σε αυτό που εσείς λέτε μπάζωμα με δόλο για συγκάλυψη, «ούτε ένας μάρτυρας» δεν υπάρχει που να λέει ότι πήρε κάποια εντολή από τον κύριο Τριαντόπουλο. Ούτε ένα στοιχείο, σε όλες αυτές τις σελίδες της πρότασης για προανακριτική, και, παρόλα αυτά εμείς, κι αυτή την κάνουμε δεκτή» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Μαρινάκης.
Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, στάθηκε στην ανάγκη, όλοι όσοι έχουμε περάσει από δημόσια αξιώματα, να ξεκινήσουμε με ένα πολύ μεγάλο συγνώμη, για τις υποδομές, για το κράτος, για το σιδηρόδρομο, μνημονεύοντας μάλιστα, και το πόρισμα-«καταπέλτη» του ΕΟΔΑΣΑΑΜ. Τι είπε εθνικός οργανισμός διερεύνησης; Ότι στο τραγικό δυστύχημα των Τεμπών συναντήθηκαν πολύ σημαντικά ανθρώπινα λάθη, τα οποία θα διερευνήσει η δικαιοσύνη -εμείς δεν είμαστε δικαστές, ούτε πρόκειται πρόκειται να γίνουμε- με πολύ μεγάλες αδυναμίες, αστοχίες, καθυστερήσεις του ελληνικού κράτους. Ποια λοιπόν είναι η συζήτηση; Η συζήτηση για την κυβέρνηση είναι, τί έχει κάνει για το σιδηρόδρομο και τι σκοπεύει να κάνει τα περίπου δύο χρόνια που ακολουθούν μέχρι τις επόμενες βουλευτικές εκλογές. Και ακούσαμε τον πρωθυπουργό να παρουσιάζει μία σειρά από αλλαγές, βελτιώσεις για το σιδηρόδρομο, την ολοκλήρωση της τηλεδιοίκησης, τις κάμερες, το νέο προσωπικό, αλλά και για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων.
Παρατήρησε επίσης ότι, αναζητώντας τις σχετικές προτάσεις των κομμάτων, που κατέθεσαν την πρόταση δυσπιστίας, βρήκε τα εξής: Το ΠΑΣΟΚ, τελευταία φορά που μίλησε για το σιδηρόδρομο ήταν όταν κατέθεσε τον Μάρτιο του 2023, πριν τις εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου του 2023, μία πρόταση που περιείχε τέσσερις επιμέρους προτάσεις, γενικόλογες, για τον σιδηρόδρομο. Ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα, διά του προέδρου του Σ. Φάμελου, μάς κατέθεσε μία εθνική στρατηγική την οποία είχε συντάξει ο κύριος Σπίρτζης, όχι πριν τις εκλογές του 2023, αλλά πριν τις εκλογές του 2019. Ενώ, δεν βρήκα κάτι από την κ. Κωνσταντοπούλου και την Πλεύση Ελευθερίας, που είναι τόσο πολύ ευαίσθητη με το συγκεκριμένο ζήτημα, είπε ο κ. Μαρινάκης.
«Αυτό δείχνει και την απόλυτη υποκρισία» επισήμανε ο κ. Μαρινάκης, και συνέχισε: Δεν υπάρχει καμία συγκεκριμένη πρόταση, δεν υπάρχει κάτι διαφορετικό το οποίο έρχεστε και λέτε στους πολίτες, στα πολλά νέα παιδιά, για τις πολλές αδυναμίες του κράτους. Δεν έρχεστε να πείτε τίποτα διαφορετικό σε αυτή την αίθουσα.. [. . .] Μας είπανε όλοι πόσο κακιά είναι αυτή η κυβέρνηση. Δε μας είπαν όμως τι θα ήθελαν ή θα μπορούσα να κάνουν καλύτερα. Διότι εμείς έχουμε να πούμε πράγματα για το κράτος. Έχουμε να μιλήσουμε για το "112", που, όπως είπε ο εισαγγελέας της δίκης για το Μάτι, αν υπήρχε, θα είχε σώσει πολλούς συνανθρώπους μας..
Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Μαρινάκης αναφέρθηκε στο «τι διακυβεύεται» στην ψηφοφορία της Παρασκευής επί της πρότασης δυσπιστίας, «αν και έχουμε τεράστια εμπιστοσύνη στην πιο αρραγή κοινοβουλευτική ομάδα που είχε ποτέ η ΝΔ».
Ψηφίζοντας κατά της πρότασης δυσπιστίας, δίνεται η δυνατότητα σε μία κυβέρνηση που έχει εκλεγεί από τους Έλληνες πολίτες για άλλα δύο χρόνια, να ολοκληρώσει το πρόγραμμα της [. . .] και που έχει πολλά ακόμα να κάνει. Σε περίπτωση που οι βουλευτές κάνουν δεκτό το αίτημα σας, τι θα έχουμε; Εκλογές! Με ποιο προεκλογικό πρόγραμμα; Συμφωνείτε μεταξύ σας; Όπως συμφωνήσατε για να καταθέσετε πρόταση δυσπιστίας, συμφωνείτε για πολύ βασικά ζητήματα; Στην εξωτερική πολιτική, έχετε κοινές θέσεις; Όχι. Δεν σας νοιάζει πως θα κυβερνηθεί η χώρα. Δεν έχετε βγει ποτέ από το καλούπι στο οποίο έχετε κλειστεί.. Δεν έχετε δει τι γίνεται στον κόσμο.. Δεν σας ενδιαφέρει που θα πάει χώρα, είπε ο κ. Μαρινάκης, τονίζοντας ότι «οφείλουμε, το "ποτέ ξανά" να έχει νόημα. Να μεταφράζεται σε πράξεις και όχι σε θεωρίες και καταγγελίες. Και πιστέψτε με, θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να έχει νόημα αυτό το "ποτέ ξανά". Αλλά θα κάνουμε και κάτι άλλο. Δεν θα σας επιτρέψουμε να διαλύσετε την χώρα»
Μετά την ομιλία του κ. Μαρινάκη, ζήτησαν να παρέμβουν κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων, με τον Κ. Χήτα της Ελληνικής Λύσης να ζητά να μάθει ποιος πλήρωσε για το "μπάζωμα". Παράλληλα, αναφέρθηκε σε τελευταία δημοσκόπηση, που όπως είπε, δείχνει μεγάλο ποσοστό ερωτηθέντων να λένε ότι η κυβέρνηση έχει χάσει τη λαϊκή νομιμοποίηση. Ο Ν. Ηλιόπουλος από τη Νέα Αριστερά διαφώνησε στο ότι η κυβέρνηση δεν είπε πουθενά "όχι". Είπε συγκεκριμένα ότι η ΝΔ αρνήθηκε την κατάθεση των μηχανοδηγών στην Εξεταστική για τα Τέμπη ότι και ο κρατικός ΟΣΕ κατέστρεψε τα βίντεο της εμπορικής αμαξοστοιχίας. Ο Κ. Μπάρκας από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είπε ότι η κυβέρνηση, που μιλά για αξιοκρατία στο Δημόσιο, είναι αυτή που έβαλε με ρουσφέτι για δουλειά τον σταθμάρχη, ενώ δεν έφερε ακόμα το αποσβεστικό νόμο για τις ευθύνες των υπουργών. Εκ μέρους της Πλεύσης Ελευθερίας, ο Αλ. Καζαμίας, είπε ότι ο κ. Μαρινάκης ήρθε να μιλήσει μεσάνυχτα με τους βρυκόλακες, φράση που προκάλεσε την αντίδραση του προεδρεύοντος Γ. Γεωργαντά. Τι μηχανισμούς προπαγάνδας έχει η Πλεύση ελευθερίας; Εσείς έχετε όλους τους μηχανισμούς προπαγάνδας, είπε ο κ. Καζαμίας.
Απαντώντας, ο κ. Μαρινάκης είπε ότι οι παρεμβάσεις ήταν άνευ ουσίας και ότι επιβεβαίωσαν «τις φοβίες κάθε λογικού πολίτη, για το τι θα πάθει χώρα, αν γίνει αυτή η πρόταση δυσπιστίας, συγκυβέρνηση.».
Στην ερώτηση για το ποιος πλήρωσε αυτό που αποκαλούν "μπάζωμα", επανέλαβε ότι για δαπάνες που κάνει η αυτοδιοίκηση, εν προκειμένω η περιφέρεια, οι αρμόδιοι υπουργοί κάνουν έλεγχο νομιμότητας και όχι σκοπιμότητας. «Με τη δική σας λογική πρέπει, κάθε φορά, που πηγαίνει κατηγορούμενος ένας αυτοδιοικητικός, να πηγαίνει και ο υπουργός Οικονομικών και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών. Με συγχωρείτε γι' αυτό που θα πω, αλλά είστε ανίδεοι. Δεν έχετε ιδέα τι σας γίνεται. Είστε επικίνδυνοι και το δείξατε όταν κυβερνήσατε [. . .] «τι πήγαμε να πάθουμε με αυτά που λέτε».
Όσο για τις δημοσκοπήσεις, είπε ότι αυτοί που τις επικαλούνται δεν αναφέρθηκαν σε μία σημερινή ερώτηση, τί ποσοστό των Ελλήνων πιστεύει ότι η αντιπολίτευση εργαλειοποιεί το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών: 82,4%, Ένα από τα δύο μεγαλύτερα ποσοστά όλων των ερωτήσεων με βάση τις απαντήσεις των πολιτών, είπε ο κ. Μαρινάκης.
Όσο για το νόμο περί ευθύνης υπουργών, και την νομοθετική πρωτοβουλία για την αποσβεστική προθεσμία, ο κ. Μαρινάκης είπε προς τα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ ότι ξεχνά τον πρώην υπουργό, που λέγεται Σπίρτζης: Αυτός ο υπουργός, αν φέρει κάποια στιγμή, κάτι η δικαιοσύνη, δεν θα πάθει τίποτα. Γιατί γι αυτόν, μετράει αλλιώς η παραγραφή, είπε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ..
Κλείνοντας, αναφέρθηκε στο λογοπαίγνιο του κ. Καζαμία για τους βρυκόλακες λέγοντας ότι αυτό δείχνει «το πόσο σοβαρά τελικά αντιμετωπίζεται το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών. Μόνο ψήφους βλέπετε και εργαλειοποίηση. Γιατί ένας άνθρωπος, ο οποίος πραγματικά συγκλονίζεται, δεν έρχεται στη Βουλή ούτε για προσωπικές επιθέσεις ούτε για χαρακτηρισμούς [. . .] Το βρυκόλακας σας το επιστρέφω, στο κόμμα σας και σε άλλα κόμματα. Υπάρχουν κάποιοι, που δίπλα σε πονεμένους ανθρώπους, που έχουν χάσει τα παιδιά τους, τα αδέρφια τους τους φίλους τους, βλέπουν το πολιτικό τους σωσίβιο. Ψάξτε τους ορισμούς των λέξεων και ελάτε ξανά να τα πείτε… είπε ο Π. Μαρινάκης.
Δουδωνής: Η πρόταση δυσπιστίας είναι η κοινοβουλευτική έκφραση του αιτήματος εκατομμυρίων πολιτών
«Τη διάρρηξη και την οριστική άρση της εμπιστοσύνης της κοινωνίας καταδεικνύει η συμπεριφορά των κυβερνητικών στελεχών και του ίδιου του πρωθυπουργού απέναντι στο έγκλημα των Τεμπών», σύμφωνα με τον γενικό εισηγητή του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτη Δουδωνή.
Ανοίγοντας την τριήμερη συζήτηση στη Βουλή, επί της κοινής πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης την οποία κατέθεσαν 85 συνολικά βουλευτές των κοινοβουλευτικών ομάδων, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά, Πλεύση Ελευθερίας και 9 ανεξάρτητους, ο κ. Δουδωνής την επέκρινε για αλαζονική και καθεστωτική συμπεριφορά, τονίζοντας ότι «είναι πλέον απονομιμοποιημένη, έχει την κοινωνία απέναντι της με εδραιωμένη την πεποίθηση της για τις ευθύνες της και τις προσπάθειες συγκάλυψης του εγκλήματος των Τεμπών.
«Η κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας είναι η κοινοβουλευτική έκφραση του αιτήματος εκατομμυρίων πολιτών που βγήκαν στους δρόμους απαιτώντας αλήθεια και δικαιοσύνη», είπε.
Παράλληλα, απαντώντας στις αιχμές του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη που χαρακτήρισε την πρόταση δυσπιστίας «ετερόκλητη συμμαχία των προθύμων του μηδενισμού», ο κ. Δουδωνής έκανε λόγο για «παράσταση επιστημονικής φαντασίας που θέλει η κυβέρνηση να ανεβάσει», ενώ τον κατηγόρησε για απρεπή και αντικοινοβουλευτική την συμπεριφορά του απέναντι στον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.
«Όλη η ηθική και της χρεοκοπίας αυτής της κυβέρνησης, συμπυκνώνεται σε μια φωτογραφία. Στη φωτογραφία με τους βουλευτές της ΝΔ να χειροκροτούν με ενθουσιασμό τον πρώην Υπουργό Μεταφορών και Υποδομών Κώστα Καραμανλή, που διαβεβαίωνε λίγες μέρες πριν το έγκλημα στα Τέμπη, ότι ο σιδηρόδρομος είναι ασφαλής.
«Η τραγωδία των Τεμπών είναι ο καθρέφτης του κ. Μητσοτάκη. Χρέος δικό μας είναι να απαντήσουμε στις αήθεις υβριστικές, αλαζονικές συμπεριφορές της κυβέρνησης και να αποτελέσουν παρελθόν», επεσήμανε ο κ Δουδωνής.
Νοτοπούλου: Η κοινωνία σας έχει απορρίψει- Να φύγετε όσο πιο γρήγορα γίνεται
«Δεν αποσταθεροποιεί την χώρα η αντιπολίτευση. Εσείς έχετε αποσταθεροποιηθεί από την δύναμη του λαού. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να φύγετε όσο πιο γρήγορα γίνεται για να έρθει η προοδευτική διέξοδος», είπε η δεύτερη εισηγήτρια της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Κατερίνα Νοτοπούλου. Όπως είπε, «οι συγγενείς των θυμάτων και οι επιζήσαντες απαίτησαν να μάθουν τα πώς και τα γιατί που κόστισαν τη ζωή 57 συνανθρώπων μας. Όχι μόνο δεν τους ακούσατε, όχι μόνο δεν διευκολύνατε την έρευνα, αλλά τους στοχοποιείσατε με χυδαία προπαγάνδα. Κλείσατε τα αυτιά και τα μάτια σας αλλά και κάθε δρόμο για την διερεύνηση ευθυνών και την απόδοση δικαιοσύνης.
Τους αναγκάσατέ να ψάξουν ότι είχε απομείνει από τα νεκρά παιδιά τους, τα δολοφονημένα, στα χώματα πέταξα. Τους αναγκάσατε να ακούσουν τη φωνή των παιδιών τους να φωνάζουν δεν έχουμε οξυγόνο».
Όμως, πρόσθεσε, «οι συγγενείς των θυμάτων, οι πολίτες, ο ελληνικός λαός δεν υπέκυψαν είτε στην τρομοκρατία ούτε στην συκοφάντηση. Ο ελληνικός λαός δεν σας φοβάται. Είναι εκεί έξω και διαμαρτύρεται, και θα είναι κάθε μέρα μέχρι να αποδοθεί δικαιοσύνη. Εσείς, όμως, κυρίες και κύριοι της κυβέρνησης, φοβάστε.. » συνέχισε η κα Νοτοπούλου.
Υποστήριξε, επίσης, ότι η κοινωνία έχει ήδη απορρίψει την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη: «Βρίσκετε θεωρίες συνωμοσίας περί δήθεν αποσταθεροποίησης της χώρας. Δεν αποσταθεροποιεί τη χώρα η αντιπολίτευση. Ούτε η μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις του ελληνικού λαού. Εσείς έχετε αποσταθεροποιηθεί από την δύναμη του λαού. Μόνη λύση για να ανοίξουμε το δρόμο στη ζωή του λαού είναι να φύγετε όσο πιο γρήγορα γίνεται και να έρθει προοδευτική διέξοδος. Ο ελληνικός λαός ότι δε σας εμπιστεύεται. Γιατί γνωρίζει τις ευθύνες σας. Γνωρίζει τις ευθύνες σας για το έγκλημα των Τεμπών» είπε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, ζήτησε να δεσμευτεί ο πρωθυπουργός ότι «θα θέσει τον εαυτό του στη διάθεση της προανακριτικής επιτροπής [. . .] Να μας πει εάν έδωσε ή όχι εντολή στον κ. Τραντόπουλο να συντονίσει την συγκάλυψη. Διότι η εισαγγελία Λάρισας, μετά από ερώτηση μας, έδειξε πολιτική εντολή».
Βορίδης: Δεν θέλετε απαντήσεις, καταθέσατε την πρόταση δυσπιστίας για πολιτική εκμετάλλευση
«Στην πραγματικότητα τα κόμματα που κατέθεσαν την πρόταση δυσπιστίας δεν θέλουν απαντήσεις, Κατέθεσαν την πρόταση δυσπιστίας για πολιτική εκμετάλλευση», σχολίασε ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, ο πρώτος υπουργός που ανέβηκε στο βήμα προκειμένου να απαντήσει στη πρωτοβουλία της αντιπολίτευσης.
«Πρέπει να καταλήξετε στο εξής. Είναι ένοχος ή υπόλογος ή ύποπτος ο πρωθυπουργός;», είπε ο Μάκης Βορίδης, μετά τις αναφορές βουλευτών της αντιπολίτευσης ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός είναι ο «ένοχος της συγκάλυψης».
«Ένοχος», ακούστηκε να απαντά από το έδρανό της, η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου.
«Εσάς σας έχουμε δεδομένη. Μην στενοχωριέστε…. Δεν υπάρχει άγχος ως προς αυτό. Είναι ξεκάθαρα τα πράγματα. Δεν χρειάζεται. Για εσάς τα θέματα είναι δεδομένα. Λέω για τους υπόλοιπους, μήπως έχουν κάποια διαφορετική άποψη, στάση…», απάντησε στην πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας ο Μάκης Βορίδης και συνέχισε: «ο κ. πρωθυπουργός είναι υπεύθυνος για τις πράξεις του κ. Τριαντόπουλου και ό,τι του αποδίδετε; Ρωτώ, ποια είναι η άποψή σας; Διότι αν η άποψή σας είναι αυτή, γιατί δεν τον συμπεριλάβατε στην πρόταση για την προκαταρκτική; Θα τον καλέσετε ως μάρτυρα, αλλά θα εννοείτε ότι θέλατε να τον έχετε κατηγορούμενο και ύποπτο; Αυτή είναι η προσέγγισή σας και μετά στενοχωριέστε που σας λέμε για πολιτική εκμετάλλευση;».
Για όλα αυτά, είπε ο υπουργός Επικρατείας, έχουν δοθεί κατ΄επανάληψη απαντήσεις και συνεπώς το ζητούμενο αυτή τη στιγμή είναι η πτώση της κυβέρνησης. «Ζητάτε, εσείς από το ΠΑΣΟΚ, να πέσει η κυβέρνηση. Έτσι δεν είναι; Να υπερψηφίσουμε- αυτό ζητάτε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας- να υπερψηφίσουμε την πρόταση δυσπιστίας, να πέσει η κυβέρνηση και πάμε σε εκλογές. Αυτό δεν θέλετε; Το ΠΑΣΟΚ ερωτώ, προκειμένου να υλοποιήσετε το σχέδιο, που βλέπουμε να υλοποιείται, με αυτή την πρόταση δυσπιστίας, δηλαδή, τη λεγόμενη συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων; Δηλαδή να έρθει μια κυβέρνηση κύριε Δουδωνή, με τον κ. Παππά, με πρωταγωνιστικό ρόλο της κυρίας Κωνσταντοπούλου, προεξαρχούσης υποθέτω, και της Νέας Αριστερας; Αυτό είναι το σχέδιο στο οποίο θέλετε να στέρξουμε και αυτό προτείνετε στον ελληνικό λαό; Την απάντησή της από την ΚΟ της Νέας Δημοκρατίας, σε αυτό το σχέδιο καταστροφής της χώρας, θα την πάρετε την Παρασκευή που θα διαπιστώσετε την απόλυτη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας στην κυβέρνηση μας και στον πρωθυπουργό μας».
Προηγουμένως ο κ. Βορίδης σχολίασε και όσα είχε δηλώσει η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Νοτοπούλου σε βάρος της κυβέρνησης για την πολιτική της ιδιωτικοποίησης στο σιδηρόδρομο. «Ακούσαμε ότι ένας από τους λόγους που προξένησε αυτή την τραγωδία των Τεμπών, στην οποία κυρίως αναφέρεται η πρόταση δυσπιστίας, ήταν η ιδιωτικοποίηση του σιδηροδρόμου, για την οποία ‘ευθυνόμεθα εμείς'. Και το άκουσα από την ομιλήτρια του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα. Αν δεν απατώμαι 14.09.2017, επωλήθη η ΤΡΑΙΝΟΣΕ στη Ferrovie Dello Stato Italiane έναντι 45 εκατομμυρίων ευρώ. Και ήρθαν και μας είπανε ότι εμείς φταίμε για την ιδιωτικοποίηση! Αυτή είναι η σοβαρότητα των επιχειρημάτων».
Ο υπουργός Επικρατείας απάντησε και στην αναφορά του ΣΥΡΙΖΑ, για τον τρόπο που χειρίστηκε το ζήτημα της έρευνας σε σχέση με τη σύμβαση 717, ο πρώην υπουργός Χρήστος Σπίρτζης. «Ακούσαμε ότι ο κ. Σπίρτζης είναι γενναίος και ο ΣΥΡΙΖΑ, και αυτοί είναι γενναίοι. Διότι ετόλμησαν και εζήτησαν να προχωρήσει προκαταρκτική. Ξέρετε πόσο γενναίος είναι ο κ. Σπίρτζης; Ζήτησαν τον έλεγχο για εξαλειφθέν αξιόποινο», είπε ο κ. Βορίδης.
Ζαχαράκη: Εμείς το «ποτέ ξανά» το κάνουμε πράξη και ουσία όχι σύνθημα
«Καλούμαστε να ορθώσουμε τείχος στην προσπάθεια να χαθούν μέσα σε λίγο χρόνο όσα κερδίσαμε όλοι και όλες μαζί, με τις προσπάθειες των πολιτών και της κοινωνίας που επέλεξε πολύ πρόσφατα να αφήσει πίσω της τον διχασμό, την τοξικότητα, το « ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουμε», κάνοντας τα συλλογικά τραύματά δύναμη για προκοπή» ανέφερε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη μιλώντας στη Βουλή επί της πρότασης δυσπιστίας.
«Είναι ξεκάθαρο ότι αυτή η πρόταση δυσπιστίας είναι απέλπιδα απόπειρα πολιτικής κεφαλαιοποίησης της διαμαρτυρίας - της ειλικρινούς αγωνίας των πολιτών και της θολής εικόνας που έχει σκόπιμα δημιουργηθεί, με αφορμή την τραγωδία των Τεμπών. Το αίτημα των πολιτών για να απονεμηθεί δικαιοσύνη, είναι εύλογο: Επίσης εύλογη είναι η απαίτηση να διασφαλίσουμε ότι αντίστοιχη τραγωδία δεν θα επαναληφθεί. Να αλλάξουμε όσα τραγικά είδαμε στον εθνικό καθρέφτη των Τεμπών - όχι να εξωραΐσουμε καταστάσεις, αλλά να τις αλλάξουμε ριζικά. Αυτό μας ζητούν δίκαια και επιτακτικά οι πολίτες» σημείωσε η κυρία Ζαχαράκη επισημαίνοντας σε αυτό το αίτημα η Ν.Δ έχει αποδείξει ότι μπορεί να ανταποκριθεί με υπευθυνότητα, σεβασμό στους γονείς, στις οικογένειες, στην κοινωνία, αλλά και με ευθύνη απέναντι στη χώρα.
« Όταν αναλάβαμε την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας το 2019, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και όλοι εμείς, κάναμε μια στρατηγική επιλογή την οποία ακολουθούμε απαρέγκλιτα: η ενότητα της κοινωνίας και των πολιτών, είναι η βάση για ό,τι καλό έχει οικοδομηθεί μέχρι σήμερα και αναγκαία συνθήκη για ό,τι καλύτερο μπορεί να πετύχει η πατρίδα μας» τόνισε η κυρία Ζαχαράκη και προσέθεσε: Η αντιπολίτευση δυστυχώς χωρίς εξαιρέσεις, επανέρχεται - με αφορμή ένα τραγικό δυστύχημα που προκάλεσε συλλογικό τραύμα- στη στρατηγική «τους τελειώνουμε».
Χαρακτήρισε «ακατανόητη» τη σύμπραξη της αντιπολίτευσης η οποία όπως είπε δεν κρύβει ότι ο στόχος ενεργοποίησης όλης αυτής της επιχείρησης είναι να πληγεί η κυβέρνηση, να πληγεί ο Πρωθυπουργός
«Αυτό όμως που σίγουρα δεν μπορούν να κρύψουν, είναι ότι δεν έχουν απαντήσεις στα προβλήματα των πολιτών. Και γι' αυτό κατέφυγαν στην εργαλειοποίηση ενός εθνικού συλλογικού τραύματος. Μια επιλογή που κρύβει μια υποκρισία την οποία οι πολίτες ανιχνεύουν και αναγνωρίζουν.» σημείωσε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και συνέχισε « Η θέση μας είναι ξεκάθαρη: Για τη Νέα Δημοκρατία, δεν υπάρχουν λογικές «τα κάναμε όλα σωστά». Η Νέα Δημοκρατία κάνει και αυτοκριτική και κυρίως δεν μένει στα λόγια. Η ΝΔ ακούει τους πολίτες, τους συναισθάνεται και απαντά με πράξεις. Εμείς το «Ποτέ ξανά» το κάνουμε ουσία και όχι σύνθημα.»
Όπως υπογράμμισε το «Ποτέ Ξανά» είναι ένα χρέος στους νέους ανθρώπους. «Στους οποίους όλοι μας χρωστάμε. Μη νομίζει η αντιπολίτευση ότι η οφειλή αυτή είναι μόνο της Κυβέρνησης».
Πως εξοφλεί η αντιπολίτευση το δικό της μερίδιο αναρωτήθηκε η υπουργός: «μετατρέποντας την πολιτική ζωή σε μια αρένα αλληλοεξόντωσης πολιτικών αντιπάλων, δημιουργώντας βαθιά αμφισβήτηση των θεσμών και υπονομεύοντας το αίσθημα εμπιστοσύνης στην πολιτεία;»
« Θα μου επιτρέψετε κύριοι συνάδελφοι να μιλήσουμε μέσα σε αυτή τη διαδικασία για τους νέους ανθρώπους. Τις 350.000 νέους ανθρώπους που αποφάσισαν από το 2019 και μετά να επιστρέψουν στη χώρα, από την οποία είχαν φύγει κυνηγημένοι από την κρίση, αλλά και την άρρωστη τοξικότητα, το δηλητήριο στην πολιτική ζωή και που επέστρεψαν θεωρώντας ότι η χώρα μπορεί πλέον να τους προσφέρει σταθερότητα και προοπτική. Να μιλήσουμε για τους 500.000 ανθρώπους που αυτά τα χρόνια απέκτησαν εργασία, εισόδημα, αυτονομία, ζωή, αισιοδοξία και ελπίδα» σημείωσε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.
Όπως παρατήρησε: « Αυτή την ώρα, σε αυτό το διεθνές περιβάλλον, που αποσυντίθεται βίαια και συντίθεται ξανά σε κάτι άγνωστο, η χώρα χρειάζεται σταθερότητα. Χρειάζεται πάνω από όλα την ενότητα ως παράγοντα εθνικής ισχύος. Η ελληνική κοινωνία έχει επιλέξει να μετατρέπει τα τραύματα της σε δύναμη για το μέλλον και την προκοπή»
Καταλήγοντας η κα Ζαχαράκη επισήμανε: Εμείς αισθανόμαστε ότι αυτό που έχουμε χρέος να τελειώσουμε είναι η δουλειά που μας ανέθεσαν με την ψήφο τους οι πολίτες. Στο πλαίσιο αυτό εστιάζουμε στο κομμάτι της κοινωνικής συνοχής, της στήριξης της κοινωνίας, στην οποία η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει μετρήσιμα αποτελέσματα.
Στυλιανίδης: Η αντιπολίτευση κάνει λάθος, το κλίμα της τοξικότητας δεν βοηθάει στην επίλυση των παθογενειών
«Η Αντιπολίτευση κάνει ένα πολύ μεγάλο λάθος που αυτή την στιγμή δημιουργεί ένα τοξικό κλίμα. Αυτό, θα συμπαρασύρει τα πάντα και κυρίως θα δημιουργήσει αμφισβήτηση στους θεσμούς και απαξίωση της πολιτικής στους νέους ανθρώπους» τόνισε μεταξύ άλλων ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Χρήστος Στυλιανίδης, κατά την συζήτηση στην Ολομέλεια της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης
Ο κ. Στυλιανίδης επισήμανε από την ευρωπαϊκή του εμπειρία από την συμμετοχή του σε ευρωπαϊκές και διεθνείς κρίσεις και μετά από ανάλογες εθνικές τραγωδίες με αυτή των Τεμπών ότι «σε τέτοιες στιγμές, όταν η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός επιζητούν τις ευρύτερες συναινέσεις, θεωρώ ότι η αντιπολίτευση κάνει ένα πολύ μεγάλο λάθος που αυτή την στιγμή δημιουργεί ένα τοξικό κλίμα. Αυτό θα συμπαρασύρει τα πάντα και κυρίως θα δημιουργήσει τέτοια αμφισβήτηση στους θεσμούς και την απαξίωση της πολιτικής ειδικά στους νέους ανθρώπους» και πρόσθεσε «ότι θα μπορούσαμε και στην χώρα μας να ακολουθήσουμε παγκόσμια παραδείγματα όπου βρέθηκαν συναινέσεις ακριβώς για να μπορέσουν οι χώρες να αντιμετωπίσουν τις παθογένειες του παρελθόντος, να αντιμετωπιστούν κρίσιμα ζητήματα τα οποία δεν μπορεί να λυθούν μόνο από την κυβέρνηση αλλά θέλουν ευρύτερη συναίνεση από το πολιτικό σύστημα».
Ο υπουργός, παράλληλα σχολίασε ως εξαιρετική σε «τετράγωνα» επιχειρήματα την ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την προημερησίας διάταξης συζήτηση στην Ολομέλεια.
Ο κ. Στυλιανίδης απαντώντας σε παρέμβαση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Πλεύσης Ελευθερίας Αλέξανδρου Καζαμία σχετικά με το ναυάγιο στην Πύλο, το πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη και τις ευθύνες του Λιμενικού Σώματος, είπε ότι «για την αποκατάσταση της αλήθειας με βάση τα πραγματικά γεγονότα. Πρώτον, η ΝΔ κατά το ναυάγιο δεν ήταν Κυβέρνηση, Υπήρχε τότε υπηρεσιακή κυβέρνηση. Συνεπώς, τι να συγκαλύψει η κυβέρνηση της ΝΔ; Συγκαλύπτεις κάτι, όταν συμμετέχεις σε κάτι. Δεύτερον, έχει υπάρξει μια ομάδα νομικών με στόχο να ερευνήσει πλήρως τα όσα έχει καταγράψει ο Συνήγορος του Πολίτη, θεωρούμε ότι μέχρι το τέλος του μήνα θα έχουν ολοκληρώσει αυτή την καταγραφή και θα μπορέσουμε να συζητήσουμε όλα τα θέματα που αφορούν την ποινικοποίηση της επιχειρησιακής ευθύνης με τον Συνήγορο του Πολίτη τον οποίον σεβόμαστε. Τρίτον, το Λιμενικό Σώμα θεωρώ ότι είναι ένα καταξιωμένο Σώμα που σώζει καθημερινά ζωές και στο Λιβυκό Πέλαγος και στο Βόρειο και στο Νότιο Αιγαίο»
Καλαφάτης: Είμαστε προσανατολισμένοι να φθάσουμε στην αλήθεια
Στη Νέα Δημοκρατία, είμαστε προσανατολισμένοι σ΄ένα στόχο: Μέσα από τους συντεταγμένους θεσμούς της Πολιτείας να φθάσουμε στην αλήθεια. Να αποδοθεί δικαιοσύνη χωρίς αστερίσκους. Να κάνουμε οτιδήποτε είναι ανθρωπίνως δυνατό» τόνισε ο γενικός γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ, Σταύρος Καλαφάτης, κατά την συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας στην ολομέλεια του Σώματος.
Ο κ. Καλαφάτης υπογράμμισε ότι «θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε, όσο κι αν απέναντί μας έχουμε πολιτικούς αντιπάλους που παράγουν και αναπαράγουν μιζέρια, τοξικότητα και fake news». Η τραγωδία των Τεμπών, είπε ο γενικός γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, «μας έχει συγκλονίσει όλους. Όμως κανείς από εμάς, ούτε ένας από τους τριακόσιους, δεν μπορεί να μπει στο μυαλό, στην ψυχή και στην καρδιά των συγγενών των θυμάτων αυτής της ανείπωτης τραγωδίας. Ούτε ένας! Και κανένας από μας δεν δικαιούται να ισχυρίζεται ότι πενθεί περισσότερο. Γιατί κανένας δεν μπορεί να μπει στη θέση αυτών των γονιών».
Ο ίδιος καταλόγισε στην αντιπολίτευση ότι «είναι ηθικά πολιτικά, κοινωνικά ανεπίτρεπτο το να εργαλειοποιούν μια τέτοια τραγωδία προκειμένου να αποκομίσουν κομματικά οφέλη», ότι «πατά πάνω στον ανείπωτο αυτό πόνο για να διώξει την κυβέρνηση», πως πρόκειται για «αντιπάλους που θέλουν να στήσουν λαϊκά δικαστήρια, που επιτίθενται σε δικαστές και εισαγγελείς, αδιαφορώντας αν με αυτή τους τη στάση πλήττουν κορυφαίους θεσμούς της Δημοκρατίας όπως είναι η Δικαιοσύνη». Χαρακτήρισε «ανεπίτρεπτο τα κόμματα της αντιπολίτευσης να εργαλειοποιούν μια τέτοια τραγωδία προκειμένου να αποκομίσουν κομματικά οφέλη. Και αυτό το κάνετε συστηματικά και προκλητικά, γι' αυτό είστε και υπόλογοι στην κοινωνία».
Απέναντι σε όλα αυτά, ανέφερε ο κ. Καλαφάτης, «εμείς οφείλουμε ν΄απαντήσουμε με πράξεις και έργα. Είναι χρέος μας απέναντι στην κοινωνία και σ' όλους τους πολίτες. Να απαντήσουμε με πράξεις και στις έωλες κατηγορίες με τεκμηριωμένο λόγο».
Οι Έλληνες, είπε ο κ. Καλαφάτης «έχουν νου και γνώση. Και στο τέλος της ημέρας κρίνουν, συγκρίνουν και προκρίνουν τι είναι καλό γι΄αυτούς, για τον τόπο μας και το μέλλον των παιδιών μας. Ξέρουν ποιοι επενδύουν στο χάος και στην αβεβαιότητα και ποιοι εγγυώνται ασφάλεια σ΄έναν κόσμο που αλλάζει προς το άγνωστο. Ποιοι κάνουν την ανυπαρξία πολιτικού λόγου χολή και την έλλειψη προγράμματος άναρθρες κραυγές». Κατέληξε δε, λέγοντας, ότι «εμείς προχωράμε μπροστά με πολύ περισσότερη δουλειά, αποτελεσματικότητα, ανθρωπιά. Στη Νέα Δημοκρατία είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να οικοδομούμε μια Ελλάδα ισχυρή, με υψηλό επίπεδο ευημερίας για όλους τους πολίτες. Να συνεχίσουμε να θεμελιώνουμε μια ανθρώπινη κοινωνία. Μια κοινωνία πολιτών. Μια Ελλάδα που δεν θ΄αφήνει κανέναν πίσω. Μια Ελλάδα που θα δίνει ευκαιρίες σε όλους. Γιατί είμαστε ταγμένοι εκείνους να υπηρετούμε. Εκείνους που μοχθούν για ατομική προκοπή και συλλογική πρόοδο. Εκείνους που απαιτούν να πάμε την Ελλάδα πιο ψηλά, πιο μπροστά, πιο δυνατά. Και αυτό συνεχίζουμε να κάνουμε με περισσότερη δύναμη και ορμή».
Αντιπαράθεση για τα επεισόδια στο Σύνταγμα
Αντιπαράθεση, με αφορμή τα επεισόδια στην πλατεία Συντάγματος, όπου πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση για τα Τέμπη, καταγράφηκε στην ολομέλεια της Βουλής. Συγκεκριμένα, βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ, της Νέας Αριστεράς και της Πλεύσης Ελευθερίας επέκριναν την κυβέρνηση για τη χρήση χημικών από την αστυνομία, με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ, Θάνο Πλεύρη να μιλά για αντίδραση της αστυνομίας σε ρίψεις μολότοφ «κατά ριπάς», εναντίον της.
«Η κυβέρνηση δεν ανέχεται το δημοκρατικό δικαίωμα των πολιτών στη διαδήλωση και χρησιμοποιεί τις αστυνομικές δυνάμεις ως εργαλείο καταστολής» είπε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου: «Είσαστε μια έμφοβη, μία έντρομη κυβέρνηση που επαφίεται στην βία για να καθυποτάξει την κοινωνία [. . .] Ο κόσμος αυτός που διώξατε, που του αρνηθήκατε το δικαίωμα να σας αμφισβητεί, και να διαδηλώνει απέναντι σας, ο κόσμος αυτός θα ξαναμαζευτεί. Δεν τον εξαφανίζετε με τη βία. Διότι η βία ποτέ δεν κατάφερε να νικήσει την Δημοκρατία» είπε η κα Κωνσταντοπούλου.
Για απαράδεκτη τρομοκρατική επίθεση της αστυνομίας, «αδιάκριτα μέσα στο πλήθος» έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θ. Παφίλης: «Υπάρχει τεράστιο θέμα, και πολιτική ευθύνη, αλλά και άλλες ευθύνες για το πως δρουν αυτά τα περιβόητα σώματα ασφαλείας» είπε ο κ. Παφίλης, σημειώνοντας ότι «με τέτοιες μεθόδους πεισμώνει ο κόσμος».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ν. Παππάς είπε ότι «η βία είναι η επιλογή των φοβισμένων και των απομονωμένων» και πρόσθεσε: «Πιστεύετε, πραγματικά, ότι υπάρχει περίπτωση να μετατρέψετε τα συντριπτικά ποσοστά της κοινής γνώμης, η οποία έχει αποφανθεί κατηγορηματικά ότι υπάρχουν πολιτικές και ποινικές ευθύνες, ότι υπάρχει συγκάλυψη;» [. . .] «Είστε αποφασισμένοι να βάλετε την ελληνική κοινωνία στην επικίνδυνη ατραπό της βίας; Αυτές τις εντολές έχει δώσει ο απών και τρεμάμενος κ. Μητσοτάκης;»
Στην παρέμβασή του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Θάνος Πλεύρης προκάλεσε τον οποιονδήποτε «να πάει να δει τι γίνεται έξω. Οι φιλειρηνικές διαδηλώσεις είναι με τις μολότοφ που πέφτουνε κατα ριπάς;» ρώτησε, και τόνισε ότι «δεν θα επιτρέψει αυτή η κυβέρνηση να γίνονται επεισόδια. Δεν θα επιτρέψει να γυρίσουμε μια δεκαετία πριν. [. . .] Και να ξέρετε ότι εμείς, οποτεδήποτε παραβιάζονται δικαιώματα Ελλήνων πολιτών, οποτεδήποτε παραβιάζεται το δικαίωμα της ασφάλειας των Ελλήνων πολιτών, θα αντιδρούμε. Όποιος παρανομεί θα έχει τις συνέπειες».
Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Π. Γερουλάνος είπε ότι η κυβέρνηση, από τη στιγμή που πήρε χαμπάρι τις μεγάλες προσελεύσεις κόσμου στις ειρηνικές διαδηλώσεις «άρχισαν οι μολότοφ στις συγκεντρώσεις. Και θέλετε να πείτε, ότι αυτή τη στιγμή, αυτό που γίνεται έξω, είναι ευθύνη των χιλιάδων ανθρώπων που μαζεύτηκαν ειρηνικά πριν από ένα μήνα και ξαναμαζεύτηκαν προχθές; Ή είναι άλλων;» με τον κ. Πλεύρη να ζητά να μάθει εάν το ΠΑΣΟΚ λέει αυτό που λέει και η κ. Κωνσταντοπούλου ότι «βάζουμε εμείς τις μολότοφ»; Κύριε Γερουλάνε, ουδέποτε εμείς αναφερθήκαμε στον κόσμο που μαζεύτηκε πριν ένα μήνα, ούτε στον κόσμο που μαζεύτηκε προχθές, ούτε στον κόσμο που μαζεύτηκε σήμερα. [. . .] Όποιος λοιπόν ρίχνει μολότοφ και εδώ υπάρχουν βουλευτές, που τους υπερασπίζονται, είναι ντροπή για τα κόμματα τους», είπε ο κ. Πλεύρης.
Αγαπηδάκη: Είμαστε μαζί με τους συγγενείς των θυμάτων των Τεμπών που ζητάνε δικαιοσύνη και αλήθεια
Για εργαλειοποίηση και άγρια πολιτική εκμετάλλευση της τραγωδίας στα Τέμπη, για υπονόμευση της δικαιοσύνης και της πίστης των πολιτών στη δημοκρατία, κατηγόρησε την αντιπολίτευση η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας στη Βουλή.
«Το μόνο που σας ενδιαφέρει είναι η εργαλειοποίηση της τραγωδίας και το καπέλωμα των συλλαλητηρίων. Ούτε για την αλήθεια νοιάζεστε, ούτε για τη βελτίωση του σιδηροδρόμου, ούτε για τη δικαίωση των θυμάτων. Υποτιμάτε τους πολίτες, σε σημείο που νομίζετε ότι δεν θα καταλάβουν ότι προσπαθείτε να τους χειραγωγήσετε, αλλά ότι θα τους πείσετε ότι νοιάζεστε. Για το καλό τους επιθυμείτε να εργαλειοποιήσετε την τραγωδία των Τεμπών και τα συλλαλητήρια που εκφράζουν το κοινωνικό αίτημα για δικαιοσύνη και σύγχρονο κράτος. Όμως η αλήθεια είναι ότι οι πολίτες καταλαβαίνουν πολύ καλά τι κάνετε και τα αξιολογούν όλα», είπε η Ειρήνη Αγαπηδάκη.
«Όσα έγιναν στα Τέμπη είναι μια εθνική τραγωδία, ένα συλλογικό τραύμα. Ό,τι και αν κάνουμε από δω και πέρα, δεν μπορούμε να αναστρέψουμε την απώλεια των ανθρώπων που χάθηκαν. Γι΄αυτό και έπρεπε να είμαστε πιο προσεκτικοί, σε ό,τι λέμε, εντός και εκτός Βουλής», ανέφερε και προσέθεσε: «Δεν περνάει μέρα να μην σκεφτώ τους ανθρώπους που 'χάσαν τη ζωή και τα νιάτα τους, αλλά και τους συγγενείς των θυμάτων, την απώλεια τους, την απώλεια του παιδιού που ανέθρεψαν με αίμα και ιδρώτα, τους ανθρώπους που έχασαν συνανθρώπους, συντρόφους, συμφοιτητές, φίλους, για το πώς ζουν μέρα με τη μέρα, μετά από αυτό, ώρα με την ώρα. Αυτές τις μέρες γυρνάει στη χώρα μας ο Γεράσιμος. Η σκέψη μας είναι μαζί του και με τον Γολγοθά που έχουν μπροστά τους οι γονείς του. Και τίποτα λιγότερο δεν μπορώ να πω, παρά ότι αυτή η τραγωδία, οι συνέπειες της με συντρίβουν. Γιατί το πένθος δεν είναι προϊόν, δεν είναι πολιτικό εμπόρευμα. Οι ζωές που χάθηκαν δεν χωρούν σε προεκλογικά πανό».
Η κ. Αγαπηδάκη αναρωτήθηκε «πώς γίνεται κόμματα της αντιπολίτευσης να μοιράζουν αβασάνιστα, στον έναν και τον άλλον ευθύνες και μάλιστα ποινικές, ούτε καν πολιτικές, και ακόμα περισσότερο να προσβάλλουν τον αγώνα των συγγενών για απόδοση δικαιοσύνης, με την καπηλεία αυτού του αγώνα, για ψηφοθηρικούς λόγους».
«Αναπαράγετε διαλόγους των θυμάτων, χωρίς να σκέφτεστε ότι εκείνη την ώρα κάποιος γονιός σας ακούει να μιλάτε για το νεκρό παιδί του, για να κερδίσετε ψήφους!», είπε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας και κατήγγειλε σκόπιμη επιχείρηση διάβρωσης θεσμών και δημιουργίας πεποίθησης στους πολίτες ότι δεν υπάρχει δικαιοσύνη.
«Το σκοτώσατε!», ακούστηκε να φωνάζει η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου.
«Δεν υπάρχει κανείς που να μην συντάσσεται με το αίτημα των πολιτών για δικαιοσύνη. Τι δικαιοσύνη ζήτησαν όμως οι πολίτες; Να βρούμε ένα δύο πολιτικούς, να τους χώσουμε φυλακή να τελειώνουμε; Ή να βρούμε ποιος έφταιξε, σε τι έφταιξε, γιατί έφταιξε, πόσο έφταιξε και να αποδοθεί στον καθένα η ευθύνη που του αναλογεί; Και να χρησιμοποιήσουμε τη δικαιοσύνη και τα συμπεράσματα αυτά, για να φτιάξουμε κάτι καλύτερο στη χώρα μας;», είπε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας και δήλωσε σίγουρη ότι η αντιπολίτευση θα δεχόταν αδιαμαρτύρητα να συγκαλυφθεί κάθε ευθύνη και υπαιτιότητα άλλου, που συμμετείχε στα αίτια αυτής της τραγωδίας, αρκεί να μπορούσε να έχει μία αμφίβολη και εύθραυστη ποινική δίωξη κατά ενός υπουργού της κυβέρνησης, ή ακόμα και του ίδιου του πρωθυπουργού, για να την εκμεταλλευθεί πολιτικά.
«Όμως οι πολίτες δε ζήτησαν αυτό. Οι γονείς και οι συγγενείς των θυμάτων δεν ζητάνε βολικές θεωρίες. Ζητάνε δικαιοσύνη και αλήθεια και είμαστε μαζί τους σε αυτό, μην έχει κανένας αμφιβολία. Οι πολίτες που διαδηλώνουν ζητούν επίσης υπευθυνότητα και αποτελεσματικότητα. Υπευθυνότητα και αποτελεσματικότητα, πρώτα από την κυβέρνηση, γιατί ξέρουν ότι η κυβέρνηση μπορεί, αλλά υπευθυνότητα και σοβαρότητα από όλο το πολιτικό σύστημα», είπε κ. Αγαπηδάκη.
H αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, αναφέρθηκε στα επεισόδια που έλαβαν χώρα στην πλατεία Συντάγματος. «Ξέρετε, δεν είναι αστεία αυτά κυρία Κωνσταντοπούλου. Από μια φωτοβολίδα σαν αυτές που πετάνε απόψε στους αστυνομικούς, σκοτώθηκε πριν από λίγο καιρό, ο Γιώργος Λυγγερίδης. Το δικαστήριο είναι αυτές τις μέρες. Δεν υπάρχουν νεκροί από εκεί και από εδώ», είπε η Ειρήνη Αγαπηδάκη και υπογράμμισε ότι η Νέα Δημοκρατία είναι ένα κόμμα που θεωρεί δημοκρατικό δικαίωμα κάθε ανθρώπου να διαδηλώνει, χωρίς να διακυβεύεται η σωματική του ακεραιότητα και ότι είναι δικαίωμα ενός αστυνομικού να μπορεί να γυρίσει στα παιδιά του.