Ψήφος Ελλήνων Εξωτερικού: Συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς θα έχει σήμερα από το πρωί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με βασικό θέμα στην ατζέντα τη διευκόλυνση της ψήφου των εκτός επικρατείας εκλογέων.
Θεωρείται δεδομένο πάντως, πως στις επαφές θα τεθούν και ζητήματα της επικαιρότητας όπως το προσφυγικό/μεταναστευτικό, αλλά και η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο και την Κύπρο.
Με τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς, Αλέξη Τσίπρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί στις 11:00, με την πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, στις 12:15, με τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, Δημήτρη Κουτσούμπα, στις 16:00, με τον πρόεδρο του κόμματος Ελληνική Λύση, Κυριάκο Βελόπουλο, στις 16:45, και τέλος με τον γραμματέα του κόμματος ΜέΡΑ25, Γιάνη Βαρουφάκη, στις 17:30.
Με βασική στόχευση να πετύχει την απαιτούμενη πλειοψηφία των 2/3 ώστε η ρύθμιση να τεθεί σε ισχύ από τις επόμενες εκλογές, ο κ. Μητσοτάκης θα προσέλθει στις συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς παρουσιάζοντας τους βασικούς άξονες του νομοσχεδίου και όχι την τελική του μορφή, καθώς το Μαξίμου αφήνει να εννοηθεί ότι εφόσον διαπιστωθούν συγκλίσεις, η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να προχωρήσει σε αλλαγές.
Ο υπουργός Εσωτερικών έχει μελετήσει τις θέσεις των άλλων κομμάτων και είναι βέβαιο ότι συνομιλεί με στελέχη τους προκειμένου να βρεθεί κοινός τόπος, ενώ κομβικό ρόλο στην προετοιμασία του νομοσχεδίου είχε ο υφυπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος. Μένει να φανεί από τις συναντήσεις, αλλά και από τη στάθμιση που θα κάνουν οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί, προφανώς λαμβάνοντας υπ’ όψιν το «κόστος» στο εσωτερικό τους μιας σύμπλευσης με τη Ν.Δ., για ένα θέμα, όμως, που είναι αυτονόητο σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και με το οποίο συμφωνούν όλοι επί της αρχής.
H θέση του Αλ.Τσίπρα
Αγκάθι στην προσπάθεια της ευρύτερης δυνατής συναίνεσης που επιδιώκει το Μέγαρο Μαξίμου για το συγκεκριμένο ζήτημα θεωρείται η στάση του . Ο ίδιος, όπως διαπιστώθηκε από την συνέντευξη που παραχώρησε χθες το βράδυ στον Alpha, επιμένει στην πρόταση που είχε διατυπωθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν κυβέρνηση και προέβλεπε ότι οι Ελληνες που ζουν στο εξωτερικό θα εκλέγουν μόνο 3 βουλευτές Επικρατείας και η ψήφος τους να μην υπολογίζεται στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα.
Ο Πρωθυπουργός έχει χαρακτηρίσει την συγκεκριμένη πρόταση κατάφωρα αντισυνταγματική και προσβλητική για τους Ελληνες που ζουν στο εξωτερικό. Το Σύνταγμα προβλέπει ισοτιμία της ψήφου των Ελλήνων πολιτών και οποιαδήποτε διάκριση αντίκειται στις διατάξεις του, είναι η θέση του Μεγάρου Μαξίμου, που εναρμονίζεται με την πλειοψηφία των συνταγματολόγων. Κυβερνητικά στελέχη σχολιάζουν ότι «η Κουμουνδούρου λογαριάζει τους Έλληνες ψηφοφόρους που διαμένουν στο εξωτερικό ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας, δίνοντας διαφορετική βαρύτητα στην ψήφο τους» και τονίζουν ότι «αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό».
Ολα θα εξαρτηθούν από τα υπόλοιπα κόμματα
Με δεδομένη λοιπόν την στάση του Αλέξη Τσίπρα η επίτευξη πλειοψηφίας 2/3 εξαρτάται από τα άλλα κόμματα. Για να καταστεί νόμος του κράτους το σχετικό νομοσχέδιο που έχει έτοιμο ο υπουργός Εσωτερικών , θα πρέπει να συγκεντρώσει τουλάχιστον 200 ψήφους, όπως προβλέπει το Σύνταγμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει 86 βουλευτές και δεν μπορεί μόνος του να μπλοκάρει την ψήφιση του νομοσχεδίου. Άρα, όλα θα εξαρτηθούν από την στάση των άλλων πολιτικών αρχηγών.
Οι θέσεις που έχουν διατυπώσει παρουσιάζουν διαφοροποιήσεις σε επιμέρους ζητήματα, που αφορούν τον τρόπο που θα ψηφίζουν οι Ελληνες του εξωτερικού, τις περιφέρειες για τις οποίες θα ψηφίζουν και τις τεχνικές λεπτομέρειες της διαδικασίας. Αν όμως επέλθει συμφωνία στην γενική αρχή που θέτει ο πρωθυπουργός για να προσμετράται η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού στο σύνολο του εκλογικού αποτελέσματος, ανοίγει ο δρόμος για να δοθεί η δυνατότητα να ψηφίζουν στον τόπο κατοικίας τους. Αρμόδιοι παράγοντες υπολογίζουν ότι πρόκειται για 350 χιλιάδες πολίτες που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και ζουν μόνιμα στο εξωτερικό.
Σύμφωνα με πληροφορίες, σε έναν τέτοιο ενδεχόμενο η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προχωρήσει σε σύσταση επιτροπής με τον υπουργό Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκο και συμμετοχή εκπροσώπων των κομμάτων ώστε να διατυπωθούν συναινετικά οι υπόλοιπες διατάξεις και μέσα σε έναν μήνα να έχει κατατεθεί το νομοσχέδιο στη Βουλή.
ΚΚΕ: Οι προϋποθέσεις που θέτει για το δικαίωμα ψήφου των αποδήμων
Στο πλαίσιο της εν εξελίξει συζήτησης σχετικά με την ψήφο των αποδήμων, το ΚΚΕ επισημαίνει: «Ασφαλώς και πρέπει να διευκολυνθούν οι Έλληνες που εργάζονται ή σπουδάζουν σήμερα στο εξωτερικό, ώστε να μπορούν να ψηφίζουν, και αυτό δεν είναι δύσκολο να γίνει με ορισμένες σχετικές προβλέψεις. Για να μην υπάρξει αλλοίωση του εκλογικού σώματος, με βάση το αναχρονιστικό δίκαιο του “αίματος” για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας, που ισχύει σήμερα, το ΚΚΕ θα προτείνει μια σειρά κριτήρια – περιορισμούς που πρέπει να ισχύουν συνδυασμένα, ώστε το δικαίωμα της ψήφου να δίνεται μόνο σε εκείνους που σωρευτικά:
Πρώτον, υπόκεινται στο σύνολο των υποχρεώσεων, κυρίως οικονομικών, των πολιτών του Ελληνικού Κράτους και άρα πρέπει να απολαμβάνουν τα αντίστοιχα δικαιώματα, όπως αυτό της ψήφου, προκειμένου να μπορούν να τοποθετούνται για τα πολιτικά πεπραγμένα στην Ελλάδα, αφού θα υφίστανται τις συνέπειές τους. Άλλωστε, στον πυρήνα του δικαιώματος της ψήφου βρίσκεται η συσχέτιση του δικαιώματος του εκλέγειν στις βουλευτικές εκλογές και του να θίγεται κανείς άμεσα απ’ τις πράξεις των εκλεγμένων πολιτικών οργάνων της χώρας. Δηλαδή, όσοι και όσες διατηρούν οικονομικούς και οικογενειακούς δεσμούς με την Ελλάδα, οπότε και τους αφορά άμεσα η καθημερινότητα στην Ελλάδα.
Δεύτερον, απουσιάζουν από την Ελλάδα, συγκεκριμένο, εύλογο, χρονικό διάστημα, π.χ. μέχρι 30 χρόνια. Έτσι μπορούν να καλυφθούν αυτοί που μετανάστευσαν από τη χώρα μας τα τελευταία χρόνια της καπιταλιστικής κρίσης.
Τρίτον, αυτοπρόσωπη ψήφος σε πρεσβείες, προξενεία, με κατηγορηματικό αποκλεισμό της επιστολικής ψήφου, που διευκολύνει τη νόθευση του εκλογικού αποτελέσματος».