Συμφωνία των Πρεσπών: Τώρα ξεκινούν τα δύσκολα για την κυβέρνηση - Δύσκολη η πλειοψηφία τόσο στην Επιτροπή όσο και στην Ολομέλεια

 
Συμφωνία των Πρεσπών: Τώρα ξεκινούν τα δύσκολα για την κυβέρνηση - Δύσκολη η πλειοψηφία τόσο στην Επιτροπή όσο και στην Ολομέλεια

Ενημερώθηκε: 17/01/19 - 12:34

Με την έλευση της ρηματικής διακοίνωσης από την ΠΓΔΜ ουσιαστικά αρχίζει και επίσημα η διαδικασία για την κύρωσή της Συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή.

Συμφωνία των Πρεσπών

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, η κυβέρνηση θα φέρει τη προς έγκριση στην ελληνική Βουλή άμεσα, ίσως και την Παρασκευή στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας. Η ψηφοφορία στην Ολομέλεια αναμένεται να πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα.

Το πρώτο σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση είναι η υπερψήφιση της Συμφωνίας όχι από την Ολομέλεια, αλλά από την Επιτροπή, στην οποία μετά το διαζύγιο με τους ΑΝΕΛ, δεν διαθέτει πλειοψηφία. Η αναλογία 28 βουλευτών που «μετρούσαν» μαζί οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. έναντι των 27 που διέθεταν οι κοινοβουλευτικές δυνάμεις της αντιπολίτευσης και των ανεξαρτήτων βουλευτών έχει ανατραπεί. Τώρα, μετά την αποχώρηση των ΑΝ.ΕΛ. από τον κυβερνητικό συνασπισμό, η αριθμητική ισορροπία είναι 27 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έναντι 28 που πλέον είναι οι βουλευτές της αντιπολίτευσης. Το πρόβλημα γίνεται πιο σύνθετο, με δεδομένο ότι το μέχρι προχθές μέλος που είχε στην Επιτροπή το Ποτάμι, ο Σπύρος Δανέλλης, τώρα μετά τη διαγραφή του από την Κ.Ο. του Σταύρου Θεοδωράκη, αντικαταστάθηκε από τον Γρηγόρη Ψαριανό, που είναι στη σκληρή γραμμή υπέρ της καταψήφισης της συμφωνίας.

Το άλλο αγκάθι, για τυχόν συγκλίσεις με την υφιστάμενη σύνθεση της Επιτροπής που εξανεμίζουν τις ελπίδες στον ΣΥΡΙΖΑ για μια τεχνητή πλειοψηφία, είναι ότι μέλος των ΑΝ.ΕΛ. είναι ο Κώστας Κατσίκης, που είναι στους σκληρούς του «ΟΧΙ» της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Καμμένου. Επίσης, ο ένας από τους 10 ανεξάρτητους βουλευτές, που μετέχει στην Επιτροπή αυτή και το είχαν αποφασίσει στην αρχή της Συνόδου οι ίδιοι όταν συγκροτήθηκε είναι ο Δημήτρης Καμμένος, που είναι και αυτός στη γραμμή καταψήφισης.

Δεδομένων αυτών τρέχουν οι παρασκηνιακές διεργασίες. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης αναζητεί τρόπο να αυξήσει κατά ένα μέλος την Επιτροπή και κοιτάζει προς την πλευρά των ανεξάρτητων βουλευτών. Να γίνουν 2 οι ανεξάρτητοι βουλευτές της επιτροπής (και εδώ υπάρχει πάλι πρόβλημα μιας και από τους 10 ανεξάρτητους βουλευτές, μόνο οι Κουντουρά, Δανέλλης τάσσονται υπέρ της Συμφωνίας).

η ΝΔ έχει καταγγέλλει ότι η κυβέρνηση Τσίπρα απεργάζεται ανεπίτρεπτα αντιθεσμικά και έξω από κάθε πολιτική και συνταγματική λογική παιχνίδια 

Ούτως ή άλλως όμως αυτή η λύση σκοντάφτει στην άρνηση κυρίως της ΝΔ, η οποία λέει ότι δεν μπορεί στην Επιτροπή οι ανεξάρτητοι να εκπροσωπούνται από δύο βουλευτές. Ήδη από χτες για να αποκτήσει την αναγκαία πλειοψηφία στην Επιτροπή Εξωτερικών και Aμυνας της Βουλής, προκειμένου να μπορέσει να περάσει η συμφωνία των Πρεσπών, ώστε να μπορεί αυτή να εισαχθεί στην Ολομέλεια για ψήφιση.

Και στην Ολομέλεια της Βουλής όμως τα πράγματα δεν είναι εύκολα για την κυβέρνηση που θέλει να περάσει η Συμφωνία με την απόλυτη πλειοψηφία της Βουλής - 151 βουλευτές - καθώς η σχετική θα σημάνει σοβαρό πολιτικό πρόβλημα.

Η κυβέρνηση φαίνεται να κινείται οριακά προς την εξασφάλιση των 151 βουλευτών για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Από τους έξι που έδωσαν την ψήφο εμπιστοσύνης, η δεδηλωμένη πρόθεση του Κώστα Ζουράρι και του Β. Κόκκαλη να την καταψηφίσουν κατεβάζει το νούμερο στο 149. Το κρίσιμο ερώτημα είναι εάν θα βρεθεί οι δύο απαραίτητοι ψήφοι

δε θα θέσει ζήτημα κομματικής πειθαρχίας και άφησε να εννοηθεί ότι ενδεχομένων ο κ. Θεοχαρόπουλος να μην ψηφίσει τη Συμφωνία

Εάν στη σημερινή συνεδρίαση των οργάνων του το Ποτάμι, ή έστω και ένας βουλευτής του αποφασίσει να υπερψηφίσει, η Συμφωνία θα περάσει άνετα. Εάν έστω και ένας επιλέξει το «παρών», η Συμφωνία θα περάσει, αλλά χωρίς το πολυπόθητο 151, το οποίο ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει θέσει ως όριο για πολιτική νομιμοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Στην -όχι πολύ πιθανή- περίπτωση που όλοι οι βουλευτές του Ποταμιού καταψηφίσουν, η μόνη εφεδρεία του Μαξίμου είναι ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο οποίος έχει εκφραστεί θετικά για τη Συμφωνία, αλλά για τη λήψη της οριστικής απόφασης έχει συγκαλέσει τα όργανα της ΔΗΜΑΡ. Πάντως η κ. Γεννήματα σε συζήτηή της με δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας της ψήφου εμπιστοσύνης είπε ότι .