«Δεν αναγνωρίζω ως εκπρόσωπο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έναν πολιτικό καταδικασμένο με 13-0 στο ειδικό δικαστήριο. Προστατεύω το πολίτευμα, δεν θα χαιρετηθώ, χαριεντιστώ ή συνδιαλλαγώ μαζί του.
Όταν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, βρει αρχηγό και κομματισμό, θα είμαι εδώ να κάνουμε συζήτηση. Μην απορήσετε εάν αποχωρήσω, αυτή θα είναι η τακτική που θα ακολουθώ έως ότου ο ΣΥΡΙΖΑ εκλέξει μόνιμο αρχηγό», είπε αρχικά ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης για τον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Παππά, αποχωρώντας κατά την ομιλία του.
Οκ. Μητσοτάκης επανήλθε στην αίθουσα μόλις ανέβηκε στο βήμα ο κ. Ανδρουλάκης, ενώ παρέμεινε στις ομιλίες όλων των άλλων πολιτικών αρχηγών, οι οποίοι άσκησαν σκληρή κριτική στην κυβέρνηση.
Ο αναβαπτισμένος στην ηγεσία πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ που δέχθηκε και τα συγχαρητήρια του προέδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα κατά την προσφώνηση του, αντιμετωπίζεται πλέον από την κυβέρνηση ως βασικός αντίπαλος πόλος. Είναι δεδομένο ότι η ΝΔ χρειάζεται κάποιον «απέναντι», προκειμένου να υπερβεί το σκηνικό κατακερματισμού στην αξιωματική αντιπολίτευση. Βεβαίως και με το βλέμμα στο κεντρώο ακροατήριο, ο κ. Μητσοτάκης θα θέτει διλήμματα στο ΠΑΣΟΚ και θα τοποθετείται για την πολιτική του στάση.
Μπρα ντε φερ
Η… μάχη από το παρελθόν-αναβίωση του παλαιού δικομματισμού-ξεκίνησε για τα καλά από το πρωί, με φόντο την καταψήφιση από το ΠΑΣΟΚ του νόμου για το ΑΣΕΠ, με τις διορθώσεις που επέφερε το υπουργείο Εσωτερικών. Με δήλωση του στις 08:10 (!) το πρωί, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης εξαπέλυσε βολές στο ΠΑΣΟΚ για τη στάση του στο συγκεκριμένο ζήτημα, μιλώντας για προσχηματική άρνηση «όπως είχαμε δει και στα νομοσχέδια για την ίδρυση μη κρατικών- μη κερδοσκοπικών τμημάτων ξένων ΑΕΙ στην Ελλάδα, ή για την επιστολική ψήφο».
»Μόνη μας ευχή, αυτό το πρώτο δείγμα της ανανεωμένης θητείας του κ. Ανδρουλάκη στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ να μην είναι προάγγελος μιας δεύτερης θητείας της οποίας ο τίτλος θα είναι «στο ίδιο έργο θεατές», ανέφερε ο κ. Μαρινάκης. Και ο κ. Μητσοτάκης, όμως, όπως έγραφε το πρωί το protothema.gr, λέει σε συνομιλητές του ότι μένει να φανεί, αν ο κ. Ανδρουλάκης έχει αλλάξει ή είναι ο ίδιος.
Από την άλλη, ο κ. Ανδρουλάκης δεν μένει άπραγος, καθώς και αυτός ξεκίνησε την ομιλία του με βολές κατά της κυβέρνησης, γιατί δεν έκανε δεκτή την τροπολογία του ΠΑΣΟΚ για αναστολή της τακτικής χρηματοδότησης στο κόμμα των Σπαρτιατών, παρά το ότι ο υπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος δεσμεύθηκε ότι θα έρθει ρύθμιση σε αυτό το πνεύμα, σε δεύτερο χρόνο και με βάση τις εξελίξεις από το μέτωπο της δικαιοσύνης.
«Το ΠΑΣΟΚ δεν εκσυγχρονίζεται»
Ο κ. Μητσοτάκης απάντησε στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι «πρακτικά τίποτα δεν άλλαξε μετά την επανεκλογή σας». «Έχω την αίσθηση ότι κάνατε μια στροφή 360 μοίρες και βρίσκεστε στο ίδιο σημείο που βρισκόσασταν πριν τη διαδικασία», είπε, λέγοντας ότι ο κ. Ανδρουλάκης επιχείρησε να ταυτίσει τη ΝΔ με την ακροδεξιά. «Δεν είναι η πρώτη φορά που ακούω αυτήν την επιχειρηματολογία από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ», είπε, σημειώνοντας ότι η προσπάθεια να παρουσιάσει τη ΝΔ σε κάτι άλλο από αυτό που είναι, αποδοκιμάστηκε το 2023 από τον ελληνικό λαό. «Είμαστε μια κεντροδεξιά προοδευτική δύναμη που θα υπερασπίζεται τις μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος», είπε.
Κάνοντας σαρδάμ, λέγοντας ότι το νομοσχέδιο εκσυγχρονίζει το ΠΑΣΟΚ, αντί για το Δημόσιο, ο κ. Μητσοτάκης είπε: «λάθος, το ΠΑΣΟΚ δεν εκσυγχρονίζεται», ρωτώντας αν διαφωνεί με τη ρύθμιση της εντοπιότητας, λέγοντας ότι γι' αυτό οι πολίτες γυρίζουν την πλάτη. Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, το ΠΑΣΟΚ καλείται να αποδείξει ότι μπορεί να συμμετέχει στη διαμόρφωση ευρύτερων συναινέσεων. «Εδώ και 3 μήνες ο ΠτΒ προσπαθεί να βρει την απαραίτητη πλειοψηφία για νέο Συνήγορο του Πολίτη που έχει λήξει εδώ και 7 μήνες. Προτείναμε πρόσωπο που έχει όλα τα εχέγγυα και σίγουρα δεν προέρχεται από τον δικό μας πολιτικό χώρο. Και εδώ και 3 μήνες δεν έχουμε πάρειμια απόφαση. Δηλαδή τι θέλετε; να το αναθεωρήσουμε το άρθρο του Συντάγματος για να μην απαιτείται μεγάλη πλειοψηφία;», ανέφερε.
Για τις πυρκαγιές
Ο πρωθυπουργός μίλησε για τις φετινές πυρκαγιές, χαρακτηρίζοντας αδιανόητα κάποια πράγματα που ακούστηκαν ότι οι πυροσβέστες δεν έσβηναν τις φωτιές. «Υπάρχουν φυσικά φαινόμενα που αποκτούν τόσο μεγάλη ένταση που καμία μέθοδος δεν μπορεί να είναι αποτελεσματική», είπε, εξηγώντας ότι αυτό συνέβη στη φωτιά της Αττικής, που κατέβηκε μέσα από το ρέμα.
Όπως είπε, πλέον θα πρέπει να υπάρξουν παρεμβάσεις πολύ προσεκτικές στα ρέματα. Παράλληλα, ανέφερε ότι τα δάση της Αττικής θα πρέπει να τα προστατεύουμε ως κόρη οφθαλμού. «Τα καταφέραμε; Όχι. Κάναμε φέτος μια μεγάλη προσπάθεια. οι καθαρισμοί, τα drone, έγιναν στο λεκανοπέδιο. Θα συμφωνήσω ότι τα δάση του λεκανοπεδίου και τα περιαστικά δάση πρέπει να προστατεύονται ως κόρη οφθαλμού γιατί προστατεύουν και διαμορφώνουν το μικροκλίμα για εκατομμύρια συμπολίτες μας».
Παράλληλα, κατηγόρησε τον κ. Ανδρουλάκη ότι προτείνει όσα έχει κάνει η κυβέρνηση. «Το να πιστεύει κανείς ότι μπορεί να καθαρίσει όλα τα δάση όλης της χώρας δεν είναι εφικτό. Κάνουμε προτεραιοποίηση σε αυτά που είπατε ότι πρέπει να κάνουμε προτεραιοποίηση», ανέφερε, λέγοντας ότι χιλιάδες χιλιόμετρα καθαρίστηκαν και διευρύνθηκαν οι αντιπυρικές ζώνες. Επίσης, χαρακτήρισε fake news τα περί ανεμογεννητριών, λέγοντας ότι ήδη επιτρέπεται η τοποθέτησή τους σε δάση και δεν απαιτείται να καούν. «Σταματήστε με τα fake news», είπε.
Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ υποδεικνύει όσα έχουν ήδη γίνει από την Πολιτική Προστασία. «Πολλά από αυτά που είπατε είναι ακριβώς αυτά που κάνουμε. Μπορούμε να βρούμε έναν κοινό βηματισμό, έστω κι αν είναι με περιτύλιγμα σκληρής κριτικής», ανέφερε.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε, επίσης, στο πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ ύψους 2,1 δισ. ευρώ, με το οποίο, όπως υπενθύμισε, η Ελλάδα θα είναι από τις πρώτες χώρες που θα αποκτήσουν τα νέα Canadair το 2027, αναβαθμίζοντας παράλληλα τον στόλο των οχημάτων της Πυροσβεστικής και ενισχύοντας την υπηρεσία με νέο ανθρώπινο δυναμικό.
Απευθυνόμενος, δε, στον Νίκο Ανδρουλάκη, τόνισε ότι η κλιματική κρίση δεν είναι άλλοθι, αλλά μια πραγματικότητα που δεν έχει κόμμα και χρώμα και αποτελεί κίνδυνο που απειλεί τους πάντες.
«Ο πατριωτισμός είναι το τελευταίο καταφύγιο των απατεώνων»
Υψηλούς τόνους επέλεξε ο πρωθυπουργός και για το ζήτημα του πατριωτισμού, θέτοντας στο στόχαστρό του και τα κόμματα δεξιά της ΝΔ. «Ο πατριωτισμός δεν είναι έννοια που πρέπει να την διαφημίσουμε. Είναι στάση ζωής και φαίνεται μέσα από τις συμπεριφορές και τις δράσεις. Έχω μιλήσει για την παράταξη που έχω την τιμή να ηγούμαι. Με την ενίσχυση των εξοπλιστικών. Έχω μιλήσει για το αν προστατεύουμε αυστηρά και δίκαια τα σύνορα μας. Και είναι πατριωτισμός να δημιουργούμε μια ισχυρή εθνική οικονομία που θα μας επιτρέψει να κάνουμε αναβάθμιση των Ενόπλων Δυνάμεων. Δεν αυτοδιαφημίζομαι ως πατριώτης ούτε προβάλω τον πατριωτισμό μου ως διαπιστευτήριο στον πολιτικό μου λόγο. Δεν μίλησα για κανέναν συγκεκριμένα όταν μίλησα για πατριώτες της φακής οπότε δεν καταλαβαίνω γιατί παρεξηγηθήκατε», ανέφερε.
Στο ίδιο πλαίσιο, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι ο «πατριωτισμός είναι το τελευταίο καταφύγιο των απατεώνων. Είναι γεμάτη η ιστορία του κόσμου από εκείνους που αγωνίζονται να πείσουν ότι είναι περισσότερο πατριώτες από τους άλλους αλλά στην πρώτη δυσκολία θα βάλουν την ουρά στα σκέλια», ανέφερε.
Από τα πυρά του δεν ξέφυγε ούτε ο κ. Χαρίτσης, που είπε ότι υπάρχει κι άλλη πολιτική στο μεταναστευτικό. «Τον ρωτώ αν η άλλη πολιτική που εισηγείται είναι η μεταναστευτική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ 2015-19. Αν αυτό λέει, τότε σας λέω ότι αυτή η κυβέρνηση δεν έχει αυτή την πολιτική ούτε πρόκειται να γυρίσουμε σε αυτή. Δεν είναι η πολιτική μας των ανοικτών συνόρων της Μόριας και της σεξουαλικής κακοποίησης μικρών προσφυγόπουλων», κατέληξε.
«Φέτος ήταν η δυσκολότερη περίοδος των τελευταίων 40 ετών»
Νωρίτερα ο πρωθυπουργός απάντησε στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για τη διαχείριση των πυρκαγιών και των φυσικών καταστροφών συνολικά λέγοντας πως «φέτος ήταν η δυσκολότερη περίοδος των τελευταίων 40 ετών».
Κάνοντας έναν απολογισμό της φετινής προσπάθειας, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι ενώ «πέρσι ήταν μια πολύ κακή χρονιά με καμένα 1.754.000 στρέμματα, φέτος κάηκαν 440.000 στρέμματα, με μέσο όρο 20ετίας τα 500.000», προσθέτοντας ότι με το νέο δόγμα πρώτης προσβολής της πυρκαγιάς, «το 98% των συνολικά 9.101 πυρκαγιών αντιμετωπίστηκαν τα πρώτα λεπτά».
Ν. Παππάς: Κάηκαν 4 εκατομμύρια στρέμματα – Υπάρχουν 3.5000 οργανικά κενά
Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε από την Ολομέλεια της Βουλής ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς, ο οποίος ανέβηκε στο βήμα μετά την ολοκλήρωση της πρωτολογίας του Κυριάκου Μητσοτάκη.
«Μας έκανε τον ψύχραιμο και τον συναινετικό ο κ. Μητσοτάκης, για να εκτοξεύσει όχι απλώς σφοδρή και άδικη κριτική, αλλά και ανοίκεια προς την Αξιωματική Αντιπολίτευση ότι όσα πούμε θα είναι αποκυήματα νοσηρής φαντασίας. Ποια είναι αποκυήματα νοσηρής φαντασίας; Ότι κάηκαν 4 εκατομμύρια στρέμματα; Αν όλα θεωρεί ότι λειτουργούν ρολόι, δεν νομίζω ότι είναι πειστικό αυτό προς τον ελληνικό λαό», σημείωσε στην αρχή της τοποθέτησής του ο κ. Παππάς, για να προσθέσει:
«Μας είπε ότι ελπίζει να έρθουν τα Canadair το 2027, για να πάρουμε μέτρα πότε; Ήμασταν έτοιμοι να αγοράσουμε air tractors από χώρες που λειτουργούσαν καρτέλ. Γιατί η Αυστρία τα αγόρασε με 1 εκατομμύριο ευρώ και εμείς με 8; Δεν περίμενα τέτοια προσπάθεια αποσιώπησης του τι πρέπει να γίνει. Στην Πολιτική Προστασία χρειάζεται πρόληψη και αποκατάσταση. Να ενισχυθεί η δασική προστασία που εσείς ισοπεδώσατε», τόνισε.
Ν. Ανδρουλάκης: Χαμένος χρόνος, χαμένες ευκαιρίες, χαμένοι πόροι για τη χώρα και την κοινωνία
«Η κυβέρνηση περνάει κάτω από τον πήχη των προσδοκιών της ελληνικής κοινωνίας, διότι η αντίληψή της είναι απολύτως Διαχειριστική, Συγκεντρωτική και Πελατειακή. Αυτό που περιγράφεται ως «Επιτελικό Κράτος». Ειδικά στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας, η εμμονή στο λάθος οδηγεί κάθε χρόνο σε καταστροφές σε φυσικό κεφάλαιο και περιουσίες», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη δήλωσε:
«Είναι προφανές, λοιπόν, ότι δεν είναι δυνατό η κυβέρνηση σας να επιλέγει εμμονικά – εδώ και έξι χρόνια- την ίδια αναποτελεσματική τακτική και να περιμένει διαφορετικό αποτέλεσμα. Είναι διάχυτη η άποψη στην κοινωνία ότι υπάρχει τεράστιο έλλειμμα στον τομέα της πρόληψης, του έγκαιρου σχεδιασμού και της προστασίας από τις πυρκαγιές.
Φέτος βεβαίως υπάρχουν λιγότερες καταστροφές, δεν το αρνείται κανείς. Αυτό λένε τα επίσημα στοιχεία. Όμως, δεν μπορεί το μέτρο σύγκρισης να είναι ο περσινός όλεθρος, όταν στη χώρα μας, στη Δαδιά, είχαμε τη μεγαλύτερη πυρκαγιά που έχει
συμβεί σε ευρωπαϊκό έδαφος», είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης.
«Θεωρείτε άραγε, «επιτυχία» το γεγονός ότι τον Αύγουστο η πυρκαγιά που ξεκίνησε από τον Βαρνάβα μπήκε στον αστικό ιστό της Αθήνας και έσβησε στο Χαλάνδρι; Τι συνέβη; Δεν πρέπει κάποιος να απαντήσει με ευθύνη; Τουλάχιστον ο αρμόδιος
υπουργός. Με αυτή την πυρκαγιά για να βάλουμε όλον τον καμβά, μέσα σε 8 χρόνια έχει καεί συνολικά το 37% των δασικών εκτάσεων της Αττικής, γεγονός που προκαλεί -και θα προκαλεί και στο μέλλον- πολύ σοβαρές επιπτώσεις: Στον αέρα
που αναπνέουμε, στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, στην περαιτέρω άνοδο της θερμοκρασίας, τη διάβρωση του εδάφους, τη λειψυδρία και τη μείωση της βιοποικιλότητας στην Αττική. Η ποιότητα ζωής πάνω από 3 εκατομμυρίων ανθρώπων που ζουν στην Αττική θα υποβαθμιστεί περαιτέρω. Αυτή είναι η συζήτηση που
πρέπει να γίνει», επεσήμανε ο κ. Ανδρουλάκης μιλώντας για την ανάγκη σύστασης φορέα παρακλούθησης της αποκατάστασης του περιβάλλοντος, ενώ υπενθύμισε ότι ο «Σεπτέμβριος έκλεισε με τη δεύτερη καταστροφικότερη πυρκαγιά της χρονιάς, στο Ξυλόκαστρο».
Δ. Κουτσούμπας: Το ζήτημα δεν είναι πόσες πυρκαγιές σάς ξέφυγαν αλλά γιατί
«Στην αρχή σάς άρεσε, σας βόλευε, να συγκρίνεστε με την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ειδικά με το έγκλημα στο Μάτι», προσέθεσε ο γγ του ΚΚΕ
«Όσα βγάζουν τους εργαζόμενους στου δρόμους δεν είναι καθόλου άσχετα με το θέμα που συζητάμε Κοινός παρονομαστής είναι ότι οι λαϊκές ανάγκες θυσιάζονται στο βωμό του κέρδους από ένα επιλεκτικά ανίκανο επιτελικό κράτος» ανέφερε στην τοποθέτησή του στη Βουλήο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.
«Στα 5,5 χρόνια που κυβερνάτε έχουμε ακούσει τα πάντα από εσάς. Διαψεύστηκαν τα πάντα το ένα μετά το άλλο» συνέχισε ο κ. Κουτσούμπας.
«Στην αρχή σάς άρεσε, σας βόλευε, να συγκρίνεστε με την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ειδικά με το έγκλημα στο Μάτι και την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Αυτό τελείωσε οριστικά πέρυσι, με τους 28 νεκρούς στις φωτιές» τόνισε.
«Μετά την πυρκαγιά στην Αττική, βρήκατε το εξωφρενικό επιχείρημα ότι αυτοί που επλήγηκαν ήταν λίγοι. Είναι δυνατόν να το λέτε αυτό όταν κάηκαν 100.000 στρέμματα, το 37% των δασών της Αττικής; διερωτήθη ο κ. Κουτσούμπας.
«Το ζήτημα δεν είναι πόσες πυρκαγιές σας ξέφυγαν, αλλά γιατί σας ξέφυγαν» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πυροσβέστες, που είτε δουλεύουν για πάνω από 24 ώρες συνεχόμενα, είτε καλούνται να αντιμετωπίσουν φωτιές σε περιοχές που δεν γνωρίζουν.
«Ατομική ευθύνη και στην αποκατάσταση των ζημιών και του φυσικού περιβάλλοντος», τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι «πρόληψη δεν μπορείτε να κάνετε, καταστολή δεν μπορείτε να κάνετε, αποζημιώσεις δεν μπορείτε να δώσετε, αποκατάσταση δεν μπορείτε να κάνετε. Όλα επαφίενται στην ατομική ευθύνη των πολιτών. Υπάρχει κάτι που μπορείτε να κάνετε;».
Στην ομιλία του ο Κυριάκος Βελόπουλος επεσήμανε ότι κάηκε το 40% των δασών της Αττικής και επέρριψε ευθύνες σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Αλέξης Χαρίτσης αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων στο πρόγραμμα «ΑΙΓΙΣ», δηλώνοντας ότι το συμβασιοποιημένο πρόγραμμα είναι μόνο το 23% των κονδυλίων».
Ο Δημήτρης Νατσιός τόνισε ότι «ο ελληνικός λαός περιμένει ένα θαύμα όταν γίνονται τέτοιες καταστροφές».
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου απυθύνθηκε στον πρωθυπουργό με τα ερωτήματα: «Δεν κατακάηκε όλη η Ελλάδα κ. Μητσοτάκη; Εσείς τι λέτε; Δεν έχετε απάντηση».
Ο Βασίλης Στίγκας στην ομιλία του ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι αντί να προλαμβάνονται οι πυρκαγιές κοιτάμε πώς να τις περιορίσουμε».