Κλιμακώνεται η πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης με αιχμή το πόρισμα της εξεταστικής για την τραγωδία των Τεμπών, που συνέταξε η ΝΔ.
«Δεν υπήρξε καμία συγκάλυψη», ανέφερε ο Παύλος Μαρινάκης, κατηγορώντας την αντιπολίτευση για πολιτική εκμετάλλευση του πόνου των συγγενών των θυμάτων. Για αναπάντητα ερωτήματα από την πλευρά της κυβέρνησης κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ.
Στην Ολομέλεια της Βουλής συζητείται την Τετάρτη (20/3) το πόρισμα της εξεταστικής για την τραγωδία των Τεμπών, που συνέταξε η κοινοβουλευτική πλειοψηφία της Νέας Δημοκρατίας.
«Δεν υπήρξε καμία συγκάλυψη», ανέφερε ο Παύλος Μαρινάκης. «Έχουμε πει ότι υπάρχει σεβασμός στον πόνο, στην οργή, στην αγανάκτηση των συγγενών των θυμάτων. Άρα σε καμία περίπτωση δεν μπαίνουμε σε αντιπαράθεση. Δεν υπάρχει συγκάλυψη. Η αντιπολίτευση το κάνει γιατί στις πλάτες των ανθρώπων χτίζει πολιτικό αφήγημα» τόνισε μεταξύ άλλων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, ανέφερε ότι «είναι αναμενόμενο ο κ. Μητσοτάκης να αποφύγει να εμφανιστεί αύριο στη Βουλή και να επιλέξει να φυγομαχήσει. Από την πρώτη στιγμή άλλωστε η μόνη του έγνοια ήταν η συγκάλυψη του εγκλήματος και των ευθυνών των μελών της κυβέρνησης του. (…) Τον καλούμε να μην οχυρωθεί πίσω από το νόμο περί ευθύνης Υπουργών και να υιοθετήσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Επιτρέποντας έτσι στον φυσικό δικαστή να διερευνήσει τις ποινικές ευθύνες των υπουργών του κι άλλων πολιτικών προσώπων».
Για συγκάλυψη μιλούν ΚΚΕ και Νέα Αριστερά.
«Η Νέα Δημοκρατία ήθελε να θάψει την όποια διερεύνηση για το έγκλημα στα Τέμπη, αυτό προσπάθησε στην εξεταστική επιτροπή. Το ότι μιλάμε για πόρισμα οφείλεται στο ΚΚΕ» υπογράμμισε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Σοφιανός.
Ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς Αλέξης Χαρίτσης, ανέφερε: «Δεν θα επιτρέψουμε στην κυβέρνηση την συγκάλυψη του εγκλήματος των Τεμπών. (…) Ο Κ. Μητσοτάκης οφείλει να έρθει στη Βουλή και να απολογηθεί».
Ο Παύλος Μαρινάκης καταδίκασε και τις ρατσιστικές επιθέσεις που δέχτηκε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Στέλιος Κυμπουρόπουλος, με αφορμή την τοποθέτησή του στο ευρωκοινοβούλιο, μετά την ομιλία της Μαρίας Καρυστιανού, προέδρου του Συλλόγου συγγενών θυμάτων.
«Χυδαία σχόλια κάτω από το προφίλ του, επειδή τόλμησε να πει τη γνώμη του με νηφαλιότητα στη συζήτηση που έγινε στο ευρωκοινοβούλιο. (…) Προφανώς υπάρχουν σοβαρές υποψίες ότι γίνεται συντονισμένα. (…) Αναφέρομαι στον ΣΥΡΙΖΑ».
Κόντρα για τις επιχειρήσεις Κασσελάκη
Την άμεση δημοσιοποίηση του πόθεν έσχες του Στέφανου Κασσελάκη ζητάει η κυβέρνηση.
«Εγώ θυμάμαι όταν μπαίνουμε στη Βουλή την πρώτη φορά μας είπαν έχετε περιθώριο να ρυθμίσετε τα οικονομικά οκτώ μέρες. Ισχυρίζεται κάποιος στην Ελλάδα ότι ο κ. Κασσελάκης να έχει διακριτική μεταρρύθμιση;» ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στο ΕΡΤNews ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει μεταβιβάσει όλες τις μετοχές του, απαντούν από την Κουμουνδούρου.
Η εκπρόσωπος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Βούλα Κεχαγιά τόνισε: «Όπου είχε μετοχές έχουν μεταβιβαστεί. Δηλαδή αυτή τη στιγμή ο κύριος Κασσελάκης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, δεν έχει μετοχές σε οποιαδήποτε εταιρεία στο εξωτερικό. Είναι σαφή αυτά; Και επειδή ακούω και πολλά, για φορολογικούς παράδεισους, να διευκρινίσουμε γιατί φαίνεται η έρευνα που έγινε από διάφορα λαγωνικά του Μεγάρου Μαξίμου δεν έβγαλε σαφή συμπεράσματα ή έβγαλε σαφή συμπεράσματα τα οποία δεν αποτυπώνονται».
Αντιπαράθεση για τη διαρροή emails
Την παραίτηση της υπουργού Εσωτερικών, μετά την διαρροή email αποδήμων από Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, ζητάει η αντιπολίτευση.
Σημειώνεται πως πάνω από 30 αγωγές κατατέθηκαν σε βάρος του Δημοσίου, για την υπόθεση αποστολής email από την Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου σε απόδημους Έλληνες. Τα ηλεκτρονικά μηνύματα εστάλησαν μεταξύ των δύο εκλογικών διαδικασιών το 2023.
Η Νίκη Κεραμέως ξεκαθάρισε πως δεν έχει καμία σχέση με τη συγκεκριμένη υπόθεση. «Δεν έχω καμία σχέση με τη συγκεκριμένη υπόθεση. (…) Ο έλεγχος του υπουργείου Εσωτερικών συνεχίζεται. Δώσαμε οδηγία για να διεξαχθεί πλήρης έλεγχος».
«Η κ. Κεραμέως επειδή είναι προστατευόμενη του Μεγάρου Μαξίμου γίνεται προσπάθεια μετάθεσης του χρόνου του αδικήματος. (…) Ζητούμε την παραίτησή της» υπογράμμισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θεοδώρα Τζάκρη.
Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης βρίσκεται και το ταξίδι του Πρωθυπουργού στην Όαση Σίβα, με την κυβέρνηση να ξεκαθαρίζει ότι ήταν προγραμματισμένο μετά από πρόσκληση του προέδρου Σίσι, μία μέρα πριν από την συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών με τον πρόεδρο της Αιγύπτου και την αξιωματική αντιπολίτευση να ζητά εξηγήσεις για το κόστος του ταξιδιού και τους επιβαίνοντες στο κρατικό αεροσκάφος.
Με πληροφορίες από ΕΡΤ