Μετά την ένταση στο αιγαίο που έφτασε λίγο πριν το θερμό επεισόδιο, συνεχίζεται η αποκλιμάκωση με το τουρκικό ερευνητικό Όρουτς Ρέις να παραμένει στην Αττάλεια και τουρκικά πολεμικά πλοία να έχουν φύγει για τις βάσεις τους. Ταυτόχρονα, όμως, η Άγκυρα με τις δηλώσεις της κυβέρνησής της και του ίδιου του Ερντογάν διατηρεί την ένταση.
Η Αθήνα παραμένει σε πλήρη εγρήγορση και επιχειρησιακή ετοιμότητα, καθώς η τουρκική Navtex παραμένει σε ισχύ έως και τις 2 Αυγούστου και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει αιφνιδιαστική έξοδο του τουρκικού ερευνητικού πλοίου, προκειμένου να κινηθεί για έρευνες στη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά του Καστελλορίζου.
Εκτός από την επιχειρησιακή ετοιμότητα η Αθήνα συνεχίζει τις διπλωματικές της κινήσεις. Η ελληνική πλευρά παραμένει σε στενή διπλωματική επαφή με Βερολίνο και Παρίσι ενώ παραμένει ενεργός ο δίαυλος επικοινωνίας στο τρίγωνο Βερολίνου- Αθήνας- Άγκυρας σε επίπεδο διπλωματικών γραφείων των πρωθυπουργών και των προέδρων.
Σημαντικά κομμάτια του παζλ στο δρόμο για την αποκλιμάκωση της έντασης ήταν και οι παρεμβάσεις του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και της Γερμανίδας Καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ.
Ο Μακρόν στη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη στο Ελιζέ στοπ Παρίσι είπε «θα ήταν σημαντικό λάθος για την Ευρωπαϊκή Ενωση να αφήσει την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο στα χέρια άλλων παραγόντων, κυρίως της Τουρκίας. Αυτό δεν είναι επιλογή για την Ευρώπη, ούτε είναι κάτι που η Γαλλία θα αφήσει να γίνει».
Από την άλλη πλευρά η Ανγκελα Μέρκελ ήταν η πρώτη που είχε αναλάβει δράση για την αποκλιμάκωση και είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ταγίπ Ερντογάν από την αρχή του επεισοδίου όταν το Αιγαίο γέμιζε με πολεμικά πλοία. Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν πως η Γερμανίδα Καγκελάριος φέρεται να είπε πως σε περίπτωση που οι τουρκικές σεισμικές έρευνες πυροδοτήσουν στρατιωτική αντιπαράθεση με την Ελλάδα, τότε οι 27 χώρες-μέλη της Ε.Ε. θα είναι υποχρεωμένες να συνδράμουν την Ελλάδα και παραλλήλως να ενεργοποιήσουν κυρώσεις οι οποίες θα τσακίσουν την τουρκική οικονομία. Βέβαια διπλωματικές πηγές αναφέρουν πως δύσκολα ο Ερντογάν να πείστηκε από κάτι τέτοιο και να μην πήρε κανένα αντάλλαγμα.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», το μήνυμα που έχει αποστείλει μέσω Βερολίνου ο Ιμπραήμ Καλίν, σύμβουλος και εκπρόσωπος του Ταγίπ Ερντογάν, είναι πως η Αγκυρα «κρατάει» το «Ορούτς Ρέις» στο λιμάνι της Αττάλειας, άλλα αναμένει σήμα από την Αθήνα για την έναρξη διαλόγου «χωρίς όρους και προϋποθέσεις». Η γερμανική προεδρία, όπως έχει καταστήσει σαφές και η ίδια η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ με τις πρωτοβουλίες της, επιθυμεί να λειτουργήσει ως καταλύτης προκειμένου οι δύο πλευρές να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι.
Βέβαια, το αίτημα της Τουρκίας για «διάλογο» μοιάζει με προτροπή, ελάτε «να μοιραστούμε τα δικά σας». Η ιστορία των τελευταίων χρόνων έχει δείξει ότι κάθε φορά που η Ελλάδα σύρθηκε (και με πιέσεις ή προτροπές συμμάχων) σε διάλογο βγήκε ζημιωμένη.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επίσης διαμηνύει ότι η Αθήνα δεν απορρίπτει τον διάλογο. Ομως, απαιτείται συγκεκριμένο πλαίσιο, και βεβαίως η έμπρακτη αποκλιμάκωση της έντασης που έχει πυροδοτήσει με τις κινήσεις της η Αγκυρα. Με τα ανωτέρω δεδομένα, η τρέχουσα εβδομάδα θεωρείται κρίσιμη, ενώ ουδείς μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο κάποιου «λάθος υπολογισμού» που μπορεί να οδηγήσει σε «ατύχημα».
Το μπαράζ επαφών και τηλεφωνικών επικοινωνιών συνεχίζει ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Θα υποδεχθεί σήμερα Δευτέρα την υπουργό Εξωτερικών της Βουλγαρίας και την Τρίτη την ομόλογό του από την Ισπανία.