Ολοκληρώθηκε η φάση της πρώτης ανάγνωσης του πολυνομοσχεδίου για τους ΟΤΑ στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή. Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκαν οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Κατά δήλωσαν η ΝΔ, το ΚΚΕ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και η Χρυσή Αυγή, ενώ επιφυλάξεις δήλωσαν η Ένωση Κεντρώων και το Ποτάμι.
Η σημερινή, επί των άρθρων, συζήτηση και η αντιπαράθεση κυβέρνησης και ΝΔ για το ζήτημα των προσλήψεων προδιαγράφει και το κλίμα που θα επικρατήσει κατά την επικείμενη συζήτηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια.
Ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης επιτέθηκε στον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη λέγοντας ότι επιθυμεί επαναφορά του κανόνα προσλήψεων - αποχωρήσεων στο 1 προς 5, αντί του 1 προς 4 που ισχύει σήμερα και τον κατηγόρησε για καταστροφική πολιτική, η οποία «στο όνομα ενός ακραίου νεοφιλελευθερισμού» αγνοεί τα προβλήματα υποστελέχωσης όχι μόνο στην αυτοδιοίκηση αλλά και στα νοσοκομεία και στην παιδεία. Στόχος, όπως είπε ο υπουργός, είναι «να αποχωρήσει το κράτος από αυτούς τους κοινωνικούς χώρους που πρέπει να έχει ισχυρή παρουσία για να τα δώσουμε στις τυφλές δυνάμεις της αγοράς». Στο κλίμα αυτό, ο Πάνος Σκουρλέτης χαρακτήρισε καταστροφική την απόφαση για τη διάλυση της Δημοτικής Αστυνομίας, για να υπογραμμίσει πως η επανίδρυσή της είναι θέμα που πρέπει να συζητηθεί στο μέλλον, γιατί ήταν μια πετυχημένη δομή στην αυτοδιοίκηση.
Είχε προηγηθεί στο βήμα ο Μάκης Βορίδης, ο οποίος κατηγόρησε τον κ. Σκουρλέτη ότι φέρνει στη Βουλή ένα νομοσχέδιο «επιτομή της πολιτικής φιλοσοφίας του ΣΥΡΙΖΑ» με ανορθολογικές προσλήψεις, και συναλλαγή με συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες. «Η κοινωνία δεν είναι οι οργανωμένες κοινωνικές ομάδες, γιατί κοινωνία είναι και ο φορολογούμενος. Και πρέπει να εξηγήσετε στον φορολογούμενο, γιατί έρχεστε από τη μια μεριά να του πάρετε από τα 600 ευρώ φόρο, αλλά από την άλλη μεριά να έρχεστε να τακτοποιήσετε διάφορες δικές σας διευθετήσεις και ρυθμίσεις» ανέφερε ο Μάκης Βορίδης.
«Η κυβέρνηση αυτή δεν μπόρεσε και δεν έπεισε ποτέ την κοινωνία ότι είχε τις καλύτερες των προθέσεων να εξυγιάνει, να αποκομματικοποιήσει τον δημόσιο τομέα. Είχε μια κακή συνήθεια που την είχαμε και εμείς και πού προσπαθήσαμε να την αποβάλουμε, γιατί, είδαμε ότι αυτό ήταν κάτι κακό για τη χώρα και τους πολίτες, για το μέλλον των παιδιών μας» είπε ο Λεωνίδας Γρηγοράκος από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη αναφερόμενος στο ζήτημα των προσλήψεων, και πρόσθεσε ότι το κόμμα του δεν πρόκειται να ψηφίσει ούτε τις φαλιρισμένες αναπτυξιακές εταιρίες των δήμων, ούτε κανέναν από τους επίορκους.
«Το σχέδιο νόμου επιδιώκει την μεγαλύτερη προσαρμογή του φιλομονοπωλιακού κράτους και της τοπικής διοίκησης, ως βασικού κρίκου, στις επιδιώξεις του κεφαλαίου για την ενίσχυση του επιχειρηματικού ρόλου της τοπικής διοίκησης» ανέφερε ο Μανώλης Συντυχάκης του ΚΚΕ και κατήγγειλε ότι οι ρυθμίσεις προετοιμάζουν το έδαφος για την «επιτυχία αναθεώρησης του Καλλικράτη στη βάση των κατευθύνσεων της ΕΕ».
Κατά τη συζήτηση ο Κώστας Κατσίκης ξεκαθάρισε ότι οι βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων θα ψηφίσουν κατά συνείδηση, αν τεθεί ζήτημα ονομαστικής ψηφοφορίας στο άρθρο με το οποίο επεκτείνεται και στην ιδιωτική πρωτοβουλία η δυνατότητα εγκατάστασης και λειτουργίας κέντρων αποτέφρωσης νεκρών, η οποία έχει δοθεί στους ΟΤΑ α' βαθμού. «Η ένστασή μας δεν έχει να κάνει με την εκχώρηση της αρμοδιότητας, αλλά με αυτή καθ' αυτή τη διαδικασία», είπε και πρόσθεσε ότι «η ταφή και όχι η καύση, ανήκει στην άγραφη παράδοση της πίστης μας. Στηρίζεται στην Αγία Γραφή και απορρέει από την πίστη ότι ο άνθρωπος είναι πλασμένος από γη και εις γην απελεύσατο».
«Δεν είμαστε μόνο λίγα κιλά και λίγα χρόνια» όπως είπε ο σεβασμιότατος Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος. Έχουμε μία αιώνια προοπτική και ένα μεγάλο προορισμό την ένωσή μας με το Θείο. Η αποτέφρωση είναι μια βίαιη πράξη, σε αντίθεση με την ταφή που αποτελεί έκφραση του σεβασμού και της προοπτικής της ανθρώπινης συνέχειας. Επειδή η απόφαση αυτή είναι καθαρά συνειδησιακή, σε περίπτωση ονομαστικής ψηφοφορίας, οι βουλευτές του κόμματός μας θα ψηφίσουν κατά το πώς ορίζει η συνείδησή τους» είπε ο κ. Κατσίκης.
«Νομίζω ότι, μέσω της αυτοκριτικής της αυτογνωσίας όλων μας, μηδενός εξαιρουμένου, μπορούμε να ανιχνεύσουμε τι μας οδήγησε στη χρεοκοπία, τι μας κρατάει δέσμιους, παρά τις θυσίες του ελληνικού λαού όλα αυτά τα χρόνια για να βγούμε από αυτό το έλλειμμα και, βεβαίως, τι πρέπει να κάνουμε για να φύγουμε από το μοντέλο που μας οδήγησε στη χρεοκοπία και σε όλα τα υπόλοιπα δεινά» δήλωσε ο Σπύρος Δανέλλης από το Ποτάμι.