Το πρωί, στις 11:00, συγκαλείται η Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων για την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. Η θητεία της νυν Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, ολοκληρώνεται στις 13 Μαρτίου 2025.
Το Σώμα των «300» καλείται να επιλέξει μεταξύ τεσσάρων προτάσεων που κατατέθηκαν στο προεδρείο της Βουλής. Συγκεκριμένα, μεταξύ του τέως προέδρου της Βουλής, Κωνσταντίνου Τασούλα που προτάθηκε από τη ΝΔ, των πρώην υπουργών Τάσου Γιαννίτση και Λούκας Κατσέλη που προτάθηκαν από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ, αντίστοιχα, και του συγγραφέα Κώστα Κυριακού που προτάθηκε από την ΚΟ της «Νίκης».
Πρόκειται για την πρώτη από τις -κατ' ανώτατο όριο- πέντε ονομαστικές ψηφοφορίες, που προβλέπει το Σύνταγμα, για την εκλογή του ανώτατου πολιτειακού άρχοντα.
Σύμφωνα με τον Καταστατικό Χάρτη της χώρας, στην σημερινή (πρώτη) ψηφοφορία, Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλέγεται εκείνος που συγκεντρώνει την πλειοψηφία των δύο τρίτων του συνολικού αριθμού των βουλευτών (200). Αν δεν συγκεντρωθεί αυτή η πλειοψηφία, θα διεξαχθεί δεύτερη ψηφοφορία, ύστερα από πέντε ημέρες, κατά την οποία απαιτείται η ίδια πλειοψηφία (200), ενώ, σε ενδεχόμενη τρίτη ψηφοφορία, πάλι μετά από πέντε ημέρες, απαιτείται πλειοψηφία τριών πέμπτων (180).
Εάν δεν επιτευχθεί ούτε και στην τρίτη ψηφοφορία η αυξημένη αυτή πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ύστερα από πέντε ημέρες και εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκεντρώνει την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών (151) και εάν δεν επιτευχθεί ούτε αυτή η πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ύστερα από πέντε ημέρες και εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκεντρώνει τη σχετική πλειοψηφία.
Σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, η εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας αναμένεται να πραγματοποιηθεί στην τέταρτη ψηφοφορία, που θα διεξαχθεί στις 12 Φεβρουαρίου. Η υποψηφιότητα που συγκεντρώνει τη μεγαλύτερη υποστήριξη είναι του κ. Τασούλα, ο οποίος αναμένεται να ψηφιστεί από τους 156 βουλευτές της ΝΔ, καθώς και από ορισμένους ανεξάρτητους βουλευτές, όπως ο Αντώνης Σαμαράς, Μάριος Σαλμάς, ο Παύλος Σαράκης, ο Χάρης Κατσιβαρδάς και ενδεχομένως τις ψήφους των Γιώργου Ασπιώτη και Μιχάλη Γαυγιωτάκη.
Μάχη ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ
Πέραν όμως της υποψηφιότητας του κ. Τασούλα, η εκλογή του οποίου θεωρείται βέβαιη, ειδικό πολιτικό ενδιαφέρον συγκεντρώνει και η άτυπη μάχη των υποψηφιοτήτων του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με τα προγνωστικά ο υποψήφιος της αξιωματικής αντιπολίτευσης φαίνεται πως θα πάρει λιγότερες ψήφους σε σχέση με την πρόταση του τρίτου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος. Αναλυτικότερα, ο υποψήφιος της Χαριλάου Τρικούπη Τάσος Γιαννίτσης συγκεντρώνει την στήριξη 33 βουλευτών από την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ καθώς και των ανεξάρτητων Μπαράν Μπουρχάν και Πέτρου Παππά.
Από την άλλη πλευρά η υποψήφια της Κουμουνδούρου Λούκα Κατσέλη μπορεί να αποσπάσει 40 ψήφους από ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά και τους ανεξάρτητους Αθηνά Λινού, Γιάννη Σαρακιώτη, Αρετή Παπαϊωάννου.
Να σημειωθεί ότι στην κάλπη θα πέσει και τέταρτη υποψηφιότητα, του βορειοηπειρώτη Κώστα Κυριακού που έχει προταθεί από την Νίκη και εκτός της θετικής ψήφου των 10 βουλευτών του κόμματος ενδεχομένως να υποστηριχθεί και από τους 5 «Σπαρτιάτες».
Υπενθυμίζεται πως το κόμμα του Βασίλη Στίγκα είχε δηλώσει αρχικά πως θα υπερψηφίσει τον κ. Τασούλα για να αλλάξει στάση μετά τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη που είπε ότι οι ψήφοι των Σπαρτιατών «δεν είναι ευπρόσδεκτες».
Τέλος, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και Πλεύση Ελευθερίας κατευθύνονται στο «παρών» ενώ ανάλογη στάση θα κρατήσουν οι ανεξάρτητοι βουλευτές του Κινήματος Δημοκρατίας Θεοδώρα Τζάκρη, Αλέξανδρος Αυλωνίτης, Κυριακή Μάλαμα, Γιώτα Πούλου, Ραλλία Χρηστίδου, οι προερχόμενοι από τους Σπαρτιάτες Διονύσης Βαλτογιάννης, Κώστας Φλώρος, Γιώργος Μανούσος, Γιάννης Δημητροκάλλης καθώς και οι πρώην βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ευάγγελος Αποστολάκης και Ράνια Θρασκιά.