Το σχέδιο του Κ. Μητσοτάκη για την Ελλάδα

 
Το σχέδιο του Κ. Μητσοτάκη για την Ελλάδα

Ενημερώθηκε: 17/09/17 - 11:24

Την ετοιμότητα του ίδιου και του κόμματός του να αναλάβουν κυβερνητικές ευθύνες διακήρυξε από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος στη 1 το μεσημέρι της Κυριακής παραχωρεί την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου.

Αποφεύγοντας επιμελώς να αφιερώσει χρόνο για να ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση -για την οποία το πιο... βαρύ που είπε ήταν το "κάντε στην άκρη"-, ο κ. Μητσοτάκης επικεντρώθηκε στην παρουσίαση ενός θετικού και αισιόδοξου αφηγήματος που κατέτεινε στην υποστήριξη του συνθήματος "Αξίζουμε καλύτερα" το οποίο δέσποζε στον χώρο που μίλησε και διαπερνούσε από την αρχή ως το τέλος την 70λεπτη ομιλία του.
"
Έχω ένα ξεκάθαρο σχέδιο για το μέλλον της πατρίδας μας", υπογράμμισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μπροστά σε ένα πολυπληθές κοινό γαλάζιων στελεχών που είχαν κατακλύσει το Βελλίδειο συνεδριακό κέντρο για να ακούσουν την ομιλία προς τους παραγωγικούς φορείς. "Είμαστε έτοιμοι", συμπλήρωσε και για να πείσει για τα λεγόμενα του ανέφερε ότι το κόμμα του έχει έτοιμα τα πρώτα νομοσχέδια που θα καταθέσει την επομένη του σχηματισμού της νέας κυβέρνησης.

Τα πρώτα νομοσχέδια

"Για να αλλάξει το κλίμα στην οικονομία δεν αρκεί μόνο η πολιτική αλλαγή", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης. "Χρειάζεται μια αφοσιωμένη και απόλυτα συντονισμένη κυβέρνηση που θα υλοποιήσει ένα τολμηρό σχέδιο αλλαγών", πρόσθεσε. "Μια κυβέρνηση των καλύτερων, όχι των κολλητών, των συγγενών και των φίλων. Μια κυβέρνηση που θα εγγυάται συντονισμό, διαφάνεια, αποτελεσματικότητα, λογοδοσία", συμπλήρωσε. Και ανακοοίνωσε ότι το νομοσχέδιο για τη νέα οργάνωση της κυβέρνησης και της ανώτατης διοίκησης "είναι έτοιμο και θα είναι το πρώτο που θα ψηφιστεί".

Το δεύτερο νομοσχέδιο της κυβέρνησής του, όπως εξήγησε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, αφορά σε μια τολμηρή φορολογική μεταρρύθμιση. Ο ίδιος δεσμεύτηκε "για δραστική απλοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας με εγγύηση ότι ο νέος φορολογικός νόμος δεν θα αλλάξει για τουλάχιστον μία πενταετία". Και δήλωσε ότι θα προσπαθήσει να οικοδομήσει ευρύτερη δυνατή πολιτική συναίνεση. Τονίαζοντας ότι η φορολογία πρέπει να ενθαρρύνει και τις επενδύσεις, διατύοωσε πρόταση που προβλέπει υπεραποσβέσεις για επενδύσεις κεφαλαίου, μεταφορά φορολογικών ζημιών για περίοδο δέκα ετών και φορολογικά κίνητρα για επενδύσεις σε έρευνα και καινοτομία. Όπως και επιπλέον μείωση φορολογίας ανάλογα με τις θέσεις εργασίας που δημιουργούνται.

Οι αλλαγές στη φορολογία

Με το ίδιο νομοσχέδιο θα υλοποιηθούν και οι μειώσεις στη φορολογία που σχεδιάζει και οι οποίες είναι:
*για τις επιχειρήσεις ο φορολογικός συντελεστής θα μειωθεί από το 29% στο 20%,
*ο ΕΝΦΙΑ επίσης θα μειωθεί κατά 30% σε δύο χρόνια,
*θα υπάρξει μείωση του φόρου στα μερίσματα στο 5%, όπως και
*αύξηση του ορίου για υποβολή Φ.Π.Α. στις 25.000 ευρώ,
*θα καθιερωθεί εισαγωγικός φορολογικός συντελεστής 9% μέχρι τις 10.000 ευρώ για τα φυσικά πρόσωπα, με επιπλέον αφορολόγητο 1.000 ευρώ για κάθε παιδί και θα παραμείνει σταθερός για τουλάχιστον μια πενταετία.

"Έτσι στηρίζουμε τα κατώτερα εισοδήματα και βάζουμε ένα λιθαράκι στη στήριξη της οικογένειας και στην αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας", είπε, προσθέοτντας. "Και να καταργήσουμε το φόρο διαμονής στα ξενοδοχεία. Και όταν η οικονομία θα αναπτύσσεται γοργά, μπορούμε να καταργήσουμε την εισφορά αλληλεγγύης εξορθολογίζοντας την κλίμακα φόρου εισοδήματος. Και να καταλήξουμε σε 2 συντελεστές Φ.Π.Α. 11% και 22%".

"Κόντρα στη γραφειοκρατία"

Το τρίτο νομοσχέδιο που εξήγγειλε ο κ. Μητσοτάκης αφορά στην απλοποίηση της διαδικασίας αδειοδότησης. "Κόντρα στη λογική της γραφειοκρατίας, εμείς αντιστρέφουμε το βάρος της απόδειξης της συμμόρφωσης από τον ιδιώτη στο Κράτος", είπε, συμπήρώνοντας: "Απαιτούμε απόλυτο σεβασμό στην τήρηση των προθεσμιών. Πλέον, ξεκινώντας από τις στρατηγικές επενδύσεις, κάθε δημόσια Αρχή θα έχει αποκλειστική προθεσμία για την άσκηση της αρμοδιότητάς της. Αν δεν την ασκήσει εντός της προθεσμίας του νόμου, οι σχετικές αδειοδοτικές αρμοδιότητες θα ασκούνται από μία και μόνη δημόσια Αρχή σε επίπεδο υφυπουργού η οποία θα έχει την ευελιξία και την τεχνογνωσία να ανταποκριθεί πλέον χωρίς καθυστερήσεις. Τα δε δικαστήρια θα οφείλουν να λαμβάνουν υπόψη τους αιτήματα εκ μέρους της αρμόδιας κρατικής Αρχής για άμεση προτεραιοποίηση εκκρεμών υποθέσεων που αφορούν στην υλοποίηση μεγάλων επενδύσεων".

"Σπάμε το μονοπώλιο του Κράτους στην πραγματοποίηση ελέγχων και την πιστοποίηση συμμόρφωσης, ενεργοποιώντας προς την κατεύθυνση αυτή ιδιωτικούς φορείς, φοροτεχνικούς, μηχανικούς κ.α.", υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΝΔ, εξαγγέλλοντας ριζική βελτίωση στο χωροταξικό και πολεοδομικό πλαίσιο. Συγκεκριμένα πρότεινε την κατηγοριοποίηση των χρήσεων γης σε τέσσερις βασικές κατηγορίες: Κατοικία, παραγωγικές δραστηριότητες, ειδικές χρήσεις, τουρισμός. Και ανακοίνωσε ότι θα προωθηθεί ταυτόχρονα απλοποίηση στην κατηγοριοποίηση των βιομηχανικών δραστηριοτήτων με βάση τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις καταργώντας τα υπόλοιπα συστήματα, όπως την απαρχαιωμένη κατηγοριοποίηση σε επίπεδο όχλησης.

Εμβληματικές ιδιωτικοποιήσεις

Απόλυτη προτεραιότητα για τη νέα κυβέρνηση θα είναι η ταχύτατη υλοποίηση των σχεδιασμένων ιδιωτικοποιήσεων, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. Αλλά και η προώθηση εμβληματικών επενδύσεων, όπως το Ελληνικό και οι Σκουριές, συμπλήρωσε. Εξήγησε ότι αυτό θα γίνει για λόγους ουσιαστικούς, αλλά και συμβολικούς. Το μήνυμα, είπε, είναι σαφές: Ελάτε να επενδύσετε στην Ελλάδα. Εμείς εγγυόμαστε φορολογική σταθερότητα, αδειοδοτική απλοποίηση και ασφάλεια δικαίου. Και βέβαια, μια Κυβέρνηση που δεν πρόκειται ποτέ να μετατρέψει τις επενδύσεις και τις θέσεις εργασίας σε αντικείμενο μικροκομματικής αντιπαράθεσης.

Παρουσιάζοντας τις προτεραιότητες της κυβέρνησής του, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε ότι είναι απλές και έχουν ως εξής:

Πρώτον, να δημιουργήσουμε πολλές νέες δουλειές μέσα από μια έκρηξη ιδιωτικών επενδύσεων.

Δεύτερον, να μειώσουμε τα φορολογικά βάρη και να εξορθολογίσουμε τη λειτουργία του Κράτους.

Τρίτον, να σταθούμε κοντά στους νέους και στους πιο αδύναμους συμπολίτες μας.

Τι θα πει στους δανειστές

«Η φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων έχει ήδη εξανεμιστεί. Η μεσαία τάξη διαλύεται. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες αφανίζονται", υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΝΔ, στέλνοντας σαφές μηνυμα και προς τους εταίρους και δανειστές ότι δεν μποεί να συνεχιστεί η σημερινή κατάσταση. "Είμαι αποφασισμένος να πείσω τους εταίρους μας ότι αυτό είναι και προς το δικό τους συμφέρον. Γιατί κανείς δεν κερδίζει τελικά από μια Ελλάδα που καρκινοβατεί και κινείται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. Και θα το πετύχω γιατί είμαστε σοβαροί και αξιόπιστοι", ανέφερε.

"Εμείς θα υλοποιήσουμε όλες τις αλλαγές για τις οποίες μιλώ γιατί τις πιστεύουμε και γιατί ξέρουμε να τις κάνουμε. Αλλά δεν μπορώ και να αποδεχτώ την φορολογική εξόντωση της ελληνικής κοινωνίας", τόνισε. Και εξήγησε ότι σχεδιάζει να προτείνει μία καλύτερη συμφωνία με τους εταίρους μας. "Θα προτείνω μια νέα ρήτρα ανάπτυξης και μεταρρυθμίσεων. Να μας επιτρέψει σε πρώτο χρόνο να μειώσουμε σημαντικά όλες τις ασφαλιστικές εισφορές. Εργαζομένων και εργοδοτών", είπε.

Η Παιδεία και οι αφίσες ης ΔΑΠ

Ο κ. Μητσοτάκης, έκανε εκτεταμένες αναφορές στη νέα γενιά και την Παιδεία, που -όπως τόνισε- αποτελεί τον τρίτο πυλώνα του σχεδίου του. Ανέφερε συγκεκριμένα: «Αξίζουμε αυτόνομα και δημιουργικά σχολεία. Με ελευθερία στην οργάνωση, τη διαχείριση πόρων, την επιλογή διδακτικού προσωπικού. Αλλά και ελευθερία στην κατάρτιση προγράμματος σπουδών και επιλογή διδακτικών μεθόδων. Με αξιολόγηση παντού. Με νέα αντικείμενα. Να διδάσκουν προγραμματισμό, τη γλώσσα του μέλλοντος. Αλλά και δεξιότητες, όπως η ομαδική δουλειά, αντί για στείρα παπαγαλία. Επιβραβεύουμε τον αγώνα να γινόμαστε συνεχώς καλύτεροι. Αυτό είναι αριστεία, αξιοσύνη, προκοπή. Αξίζουμε σχολεία που ο επαγγελματικός προσανατολισμός δεν θα είναι κενό γράμμα, αλλά μια πραγματική προσπάθεια να καταλάβουμε τις δεξιότητες, τα ταλέντα, τις επιθυμίες των νέων μας.

Ο πρόεδρος της ΝΔ εξήγγειλε την ίδρυση ενός πρότυπου σχολείου σε κάθε περιφερειακή ενότητα, ξεκινώντας από τις υποβαθμισμένες περιοχές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Για τους καλύτερους μαθητές. Αυτούς που δεν έχουν τη δυνατότητα να πάνε σε ιδιωτικό σχολείο.

Τόνισε επίσης κατηγορηματικοί ότι καταργούνται οι νόμοι Μπαλτά - Φίλη – Γαβρόγλου. "Τα Πανεπιστήμια θα αξιολογούνται από Ανεξάρτητη Αρχή Διασφάλισης Ποιότητας. Και μέρος της χρηματοδότησής τους θα εξαρτάται από την απόδοσή τους. Το άσυλο θα αποκτήσει ξανά το πραγματικό του νόημα. Και το δημόσιο Πανεπιστήμιο θα σταματήσει να είναι άντρο βίας και ανομίας. Και οι φοιτητοπατέρες θα βγουν από τα Πανεπιστήμια. Οι φοιτητές δεν θα ψηφίζουν στις εκλογές των πρυτανικών οργάνων".

Σε αυτό το σημείο, χειροκροτούμενος γνωστοποίησε την πρόθεσή του να επανιδρυθεί σε άλλη λογική η ΔΑΠ, η γαλάζια φοιτητική παράταξη. "Δεν θα ξανακολληθεί καμία αφίσα σε κανένα Πανεπιστήμιο. Η ΔΑΠ θα σταματήσει να συμμετέχει σε εκλογές που αφορούν λίγους και διώχνουν τους πολλούς. Η έμφαση θα δοθεί στη δημιουργία ενός Εθνικού Συμβουλίου Φοιτητών, όπου οι εκλογές θα γίνονται με ενιαίο ψηφοδέλτιο", πρόσθεσε.

"Γνήσια αλληλεγγύη"

Ο κ. Μησοτάκης μίλησε επανειλημμένα για την ανάγκη στήριξης των αδυνάμων. "Οραματίζομαι μια Ελλάδα με πραγματική ελευθερία, αλλά και με γνήσια αλληλεγγύη. Σε αυτήν την Ελλάδα οι άξιοι επιβραβεύονται. Και οι πιο αδύναμοι υποστηρίζονται. Αυτήν την Ελλάδα αξίζουμε. Διότι αξίζουμε καλύτερα", τόνισε.

Ο ίδιος ανέφερε ακόμη ότι η πρόταση που παρουσίασε προς τους παραγωγικούς φορείς ήταν "μια πρόταση ανάπτυξης αλλά και μια πρόταση κοινωνικής συνοχής. Μια πρόταση που εστιάζει στους νέους. Μια πρόταση που φροντίζει τους αδύναμους. Μια πρόταση που απελευθερώνει τον κρυμμένο πλούτο της πατρίδας μας. Μια πρόταση που δίνει ευκαιρίες σε όλους και δεν αφήνει πίσω κανέναν. Μια πρόταση ρεαλιστική αλλά συνάμα οραματική".