Αρχισε στις 10.00 το πρωί η ψηφοφορία στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επί της πρότασης μομφής κατά του προέδρου του κόμματος Στέφανου Κασσελάκη που κατέθεσαν 100 μέλη του οργάνου.
Στην αίθουσα του κεντρικού ξενοδοχείου που διεξάγονται οι διαδικασίες της διήμερης Κεντρικής Επιτροπής, έχουν στηθεί τρεις κάλπες, όπου ψηφίζουν αλφαβητικά τα μέλη, για να διευκολυνθεί η ψηφοφορία. Η διαδικασία προβλέπεται ότι θα κρατήσει μέχρι την 13.00 το μεσημέρι και θα ακολουθήσει η καταμέτρηση. Για να εγκριθεί η πρόταση μομφής απαιτούνται το 50% συν μία ψήφος του συνολικού αριθμού των μελών της Κεντρικής Επιτροπής, δηλαδή πρέπει να την υπερψηφίσουν 148 από τα 295 μέλη του οργάνου.
Ο ΣΥΡΙΖΑ σε τροχιά νέας διάσπασης
Γεγονός είναι πώς ο κ. Κασσελάκης είναι σε δύσκολη θέση. Άλλωστε έχουν προηγηθεί σε πολύ λίγες ημέρες αρκετές «ήττες»: Η ψηφοφορία για τις αλλαγές στο προεδρείο της Κ.Ο. έδειξε πως ο κ. Κασσελάκης δεν ελέγχει τη μισή του κοινοβουλευτική ομάδα. Η επιτροπή Καταστατικού απέρριψε προτεινόμενες δικές του αλλαγές, η επιτροπή Δεοντολογίας δυσκολεύεται να βρει την απαιτούμενη πλειοψηφία για να εισηγηθεί τη διαγραφή του Χρήστου Σπίρτζη, ενώ και στην Πολιτική Γραμματεία της Πέμπτης το «σκορ» έγραψε οριακά «10-9» υπέρ της πλειοψηφίας. Στη χτεσινοβραδινή ψηφοφορία η πρότασή του για φανερή οινομαστική ψηφοφορία στην πρόταση μομφής, ηττήθηκε.
Η έκβαση αυτής της πρώτης αναμέτρησης, για τον τρόπο δηλαδή που θα διεξαχθεί η ψηφοφορία επί της πρότασης μομφής σε βάρος της ηγεσίας του κόμματος, έφερε την πρώτη ήττα και προκάλεσε σοκ στο στρατόπεδο Κασσελάκη «χτυπώντας» την άποψη ότι ελέγχει τους συσχετισμούς εντός της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.
Σε κάθε περίπτωση τα προγνωστικά για την έκβαση της πρότασης μομφής είναι ανοιχτά και τα πάντα δείχνουν ρευστά, ωστόσο, αποτυπώνεται η πρώτη ήττα του Στέφανου Κασσελάκη σε επίπεδο διαδικασίας την ώρα που κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την πιθανότητα οι συσχετισμοί να διαμορφωθούν σε βάρος της ηγεσίας Κασσελάκη και ο πρόεδρος του κόμματος να καθαιρεθεί σε μία διαδικασία πρωτόγνωρη τόσο για την ελληνική πολιτική σκηνή όσο, ειδικότερα, και για τον ΣΥΡΙΖΑ.
Πλέον το ερώτημα που τίθεται είναι αν περάσει η πρόταση μομφής για τον κ. Κασσελάκη, ποιός θα είναι ο αντίπαλός του που θα μπορέσει να πείσει τα μέλη ότι μπορεί να ανασυγκροτήσει τον ΣΥΡΙΖΑ και να του δώσει προοπτική εξουσίας.
Κανείς δεν πιστεύει πλέον πως θα υπήρχε έστω και μια πιθανότητα να είναι ο Αλέξης Τσίπρας ο διάδοχος του Στέφανου Κασσελάκη. Τότε ποιος;
Στην περίπτωση, πάντως, που ακόμα και η πρόταση μομφής να μην συγκεντρώσει τις 148 ψήφους της καταστατικής πρόβλεψης η ισχυρή μειοψηφία που θα καταγραφεί εκ των πραγμάτων θα θέτει ζήτημα πολιτικής νομιμοποίησης της ηγεσίας με ότι μπορεί να σημαίνει αυτό για την επόμενη ημέρα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ στον δρόμο για το Συνέδριο του κόμματος.