Σ. Φάμελλος: Ακραίες οι τοποθετήσεις που ακούστηκαν κατά του Στ. Κασσελάκη

 
famellos

Πηγή Φωτογραφίας: EUROKINISSI

Ενημερώθηκε: 13/11/23 - 18:54

«Ελπίζω σε “προσθέσεις” στο κόμμα προς όφελος της κοινωνίας (…) Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε μια πολύ δύσκολη περίοδο», επισήμανε ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος μιλώντας στο αναλυτικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ και τον Γιώργο Κουβαρά, ως προς τα νέα δεδομένα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τον απόηχο της Κεντρικής Επιτροπής του Σαββατοκύριακου.

Ενώ πρόσθεσε, μεταξύ άλλων:

«Είναι ακραίες οι τοποθετήσεις που ακούστηκαν κατά του προέδρου του κόμματος Στέφανου Κασσελάκη».

Ερωτηθείς για το αν είναι μια καλύτερη μέρα η μια χειρότερη μέρα για το κόμμα, ανέφερε: «Εμένα με βρίσκουν αντίθετο αυτές οι εκφράσεις. Θεωρώ ότι δεν υπάρχει τέτοια προσωποκεντρική προσέγγιση από οποιαδήποτε πλευρά κι αν γίνεται και νομίζω ότι το ποια θα είναι η επόμενη μέρα του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να το πούμε όταν τελειώσει το συνέδριο. Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε μια πολύ δύσκολη περίοδο. Έχει δύο ήττες στις εκλογές, τις βουλευτικές έχασε τον ηγέτη του, τον Αλέξη Τσίπρα και είχε και ένα αρνητικό αποτέλεσμα στις δημοτικές εκλογές.

(…) Το μόνο θετικό στοιχείο είναι ότι είχαμε μια πολύ μεγάλη είσοδο νέων προσώπων στις εκλογές και μια πολύ καλή συμμετοχή των πέντε χιλιάδων νέων συντρόφων και συντροφισσών – γιατί είναι παλιοί και νέοι με μια πολύ δύσκολη εντολή, να φτιάξουμε ένα νέο κόμμα, την επανεκκίνηση και μια νέα πολιτική απεύθυνση. Αν δεν ολοκληρώσουμε αυτές τις δύο απαντήσεις, δηλαδή ποιο κόμμα και με ποια πολιτική πρόταση προς την κοινωνία, μόνο το πρόσωπο του προέδρου δεν παίζει κανένα ρόλο.

(… ) Πέρασε ένα πολύ δύσκολο Σαββατοκύριακο, το οποίο δυστυχώς είχε και μια αποχώρηση 45 στελεχών και δυο βουλευτών συντρόφων μας από το κόμμα και άρα και από κοινοβουλευτική ομάδα. Θα προτιμούσα να γινόμαστε όλο και πιο ισχυροί και να μην έχουμε αφαιρέσεις, να χουμε προσθέσεις – και ελπίζω και διεκδικώ αυτές οι προσθέσεις να γίνουν για το συμφέρον της κοινωνίας στο ΣΥΡΙΖΑ στο τέλος αυτής της διαδρομής.

(…) Προσθέσεις σημαίνει να είμαστε καλύτεροι εμείς και ποσοτικά και ποιοτικά να “προσθέτω” σημαίνει να έχω καλύτερο πολιτικό λόγο και να έχω και καλύτερο δυναμικό σύνθεσης.

Ως προς στελέχη που αποχώρησαν, ανέφερε:

«Ο Νίκος Φίλης, ο Πάνος Σκουρλέτης, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έστειλαν μια επιστολή νωρίτερα -ο Πάνος Σκουρλέτης και αργότερα οι υπόλοιποι- που λένε ότι αποχωρούν από τον ΣΥΡΙΖΑ. Η παραπομπή τους στην Επιτροπή Δεοντολογίας των τεσσάρων που είχε προηγηθεί, θεωρώ ότι ήταν μια διαδικασία (και το είπα και στην Κεντρική Επιτροπή) που θα έπρεπε να κινηθεί και αυτεπάγγελτα, γιατί αυτά που ακούστηκαν και μάλιστα σε τηλεοπτικές συχνότητες ήταν ακραία και οι κατηγορίες κατά του Κασσελάκη και δεν είχαν και πολιτικά χαρακτηριστικά. Οι πολιτικές συζητήσεις πρέπει να γίνονται στα όργανα και να προηγούνται μάλιστα εκεί

(…) Οι πολιτικές τοποθετήσεις των συντρόφων που έχουν μείνει στον ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει στο βαθμό που αφορούν το καταστατικό να κρίνονται από την επιτροπή δεοντολογίας. Θα έλεγα όμως ότι μετά από ένα τόσο δύσκολο Σαββατοκύριακο και επειδή εγώ πρέπει να επιδιώκω στις προσθέσεις πάντα την ταυτότητα μου ως αριστερός ενεργός πολίτης, θα ζητήσω και από τους συντρόφους που είμαστε τώρα στην κοινοβουλευτική ομάδα να δουλέψουμε όλοι μαζί για να προσθέτουμε αν σε κάτι διαφωνούμε, να το συζητήσουμε και να αποφασίσουμε τον κορμό της πλειοψηφίας.

(…) Συνολικά στο ΣΥΡΙΖΑ έχουμε επιλέξει να έχουμε μια πολιτική ενότητα. Αυτό σημαίνει να συμφωνούμε. Μπορεί όχι στις ιδεολογικές αναφορές και αφετηρίες, αλλά στον πολιτικό στόχο. Ο πολιτικός στόχος για όλους μας είναι μια αριστερή προοδευτική κυβερνητική διέξοδο και ταυτόχρονα να μειωθούν, να ανασταλούν, να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Σε αυτό νομίζω ότι συμφωνούμε. Πρέπει να βρούμε τον τρόπο. Γι’ αυτό συζητάμε για ένα νέο κόμμα και την πολιτική απεύθυνση στην κοινωνία. Δεν διαφωνώ ότι υπάρχουν πολλές προσεγγίσεις, αλλά ο μόνος τρόπος για να το λύσουμε είναι η πολιτική συζήτηση και η συμφωνία με βάση τον κανόνα της πλειοψηφίας. Δεν υπάρχει νομίζω άλλος τρόπος. Δεν περισσεύει κανείς και καμία. Να επιτύχουμε συνθέσεις και να χουμε προσθέσεις κι όχι αφαιρέσεις. Είναι κρίσιμο και όχι γιατί είναι η υπέρτατη αρχή του ΣΥΡΙΖΑ.

Για την κατηγορία της κ. Πέρκα περί «αντικαταστατικών πρακτικών που διχάζουν» αποσαφήνισε:

«Οφείλω να ομολογήσω ότι δεν με είχε ενημερώσει κανένας για τα ραντεβού. Δεν ξέρω αν όφειλε κιόλας να πω την αλήθεια, διότι και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε ότι μας δώσανε μια επιστολή χθες που λένε ότι αποχωρούν από τον ΣΥΡΙΖΑ. Εγώ όφειλα να σεβαστώ το δικό τους γραπτό κείμενο και ταυτόχρονα να σεβαστώ και τη δεοντολογία της κοινωνικής ομάδας την οποία εκπροσωπώ (…) Δεν υποτιμώ καθόλου ούτε τις φιλικές σχέσεις, ούτε την κοινή πορεία, αλλά οφείλω να σεβαστώ και την κοινοβουλευτική ομάδα στην οποία έχω την ευθύνη του Προέδρου.

Δεν έκανα διαγραφή εγώ από το κόμμα. Αποχώρησαν από την Κοινοβουλευτική ομάδα. Αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ μαζί με ένα κείμενο το οποίο είχε βαρύτατους χαρακτηρισμούς για τον ΣΥΡΙΖΑ. Οφείλω λοιπόν να κάνω δύο νομίζω προβλεπόμενες κινήσεις. Το ένα είναι να ενημερώσω τον Πρόεδρο της Βουλής ότι θέτονται εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας εφόσον αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν πιστεύω να μου ζήτησαν ποτέ να μείνουν στη Κοινοβουλευτική ομάδα. Δεν το έκαναν. Και δεύτερον: Όλοι μας οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έχουμε υπογράψει έναν κώδικα δεοντολογίας πριν κατέβουμε υποψήφιοι που λέει -και αυτό αφορά και τον Ευκλείδη και την Μπέττυ- ότι είμαστε και πολιτικά και ηθικά δεσμευμένοι να επιστρέψουμε τις έδρες μας στο κόμμα που μας εξέλεξε.

(…) Δεν είναι καθόλου ευχάριστο αυτό που έκανα κι εγώ και δεν με ευχαρίστησε και το κατανοώ.

(…) Λέω και στους συντρόφους και συντρόφισσες που μείνανε και θέλουν να προστεθούν και άλλοι σε αυτόν τον στόχο: Ελάτε να βρούμε ποιο είναι το κατάλληλο μείγμα πολιτικής και ποιο κόμμα χρειαζόμαστε, γιατί όσο εμείς συζητάμε για εσωτερικά μας προβλήματα, ο κύριος Μητσοτάκης κάνει τη ζωή των Ελλήνων χειρότερη».

Πηγή: ΕΡΤ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ