Ψηφίστηκε με βελτιωτικές αλλαγές το νομοσχέδιο για την ψυχική υγεία

 
Ψηφίστηκε με βελτιωτικές αλλαγές το νομοσχέδιο για την ψυχική υγεία

Ενημερώθηκε: 16/03/17 - 00:01

Με σειρά νομοτεχνικών βελτιωτικών αλλαγών, την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να κάνει λόγο για μεγάλες μεταρρυθμιστικές αλλαγές στην ψυχική υγεία, αλλά και την αντιπολίτευση να αντιδρά έντονα για την κατάθεση σειρά εκπρόθεσμων υπουργικών τροπολογιών, ολοκληρώθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, η συζήτηση και ψήφιση κατά πλειοψηφία, του σχετικού νομοσχεδίου.

Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και Ένωση Κεντρώων. Καταψήφισαν ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαράταξη, ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή, ενώ το Ποτάμι δήλωσε «παρών». Κλείνοντας την μαραθώνια συζήτηση που ξεπέρασε τις 12 ώρες, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο είναι μία ακόμα μεταρρυθμιστική παρέμβαση για το δημόσιο σύστημα Υγείας.

Παράλληλα, έδωσε έμφαση στις 240 νέες αποκεντρωμένες δομές ψυχικής υγείας που θα υπάρχουν σε ολόκληρη την χώρα, ενώ επιτέθηκε σε όσους «προσπαθούν να δημιουργήσουν κλίμα ανασφάλειας ότι καταρρέει η δημόσια υγεία», τονίζοντας ότι απέναντι τους υπάρχει ένα μπλοκ έντιμων ανθρώπων που παλεύουν να την κρατήσουν όρθια.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν επίσης, τόσο η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Μερόπη Τζούφη, όσο και των ΑΝΕΛ Θανάσης Παπαχριστόπουλος, κάνοντας λόγο για μεταρρυθμιστική τομή στο χώρο της ψυχικής υγείας. Ο εισηγητής της ΝΔ Βασίλης Γιόγακας, υποστήριξε ότι «το νέο σύστημα διοίκησης που προβλέπεται στο νομοσχέδιο, κινδυνεύει να αποτελέσει «πουκάμισο αδειανό».

«Το νέο σύστημα δύσκολα θα δουλέψει, γιατί δεν θεραπεύει ικανοποιητικά τις σημερινές αδυναμίες», υπογράμμισε ο Βασίλης Γιόγακας, έκανε λόγο για «ένα πολυπρόσωπο και πολυεπίπεδο σύστημα διοίκησης», ενώ εκτίμησε ότι θα αποτύχει, κυρίως γιατί δεν υπάρχει το ανθρώπινο δυναμικό για να στελεχώσει όλες τις προβλεπόμενες θέσεις σε όλα τα όργανα της. Ρουσφετολογικό χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Λεωνίδας Γρηγοράκος και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ικανοποιεί επιμέρους ομάδες υιοθετώντας ακραίες θέσεις.

«Το νομοσχέδιο είναι ″φύλλο συκής″ της μνημονιακής πολιτικής. Καταστρατηγείται η δημόσια υγεία για να εισβάλει ως ″δούρειος ίππος″ η ιδιωτική υγεία», υποστήριξε ο εισηγητής της Χρυσής Αυγής Γιάννης Αϊβατίδης. Ο εισηγητής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης, χαρακτήρισε αποσπασματικό το νομοσχέδιο, υποστηρίζοντας ότι δεν πρόκειται για αναβάθμιση της ψυχικής υγείας, αλλά για ενίσχυση και προώθηση των ιδιωτικών συμφερόντων.

«Δεν μας βρίσκει γενικά αντίθετους το νομοσχέδιο», σημείωσε η εισηγήτρια της Ένωσης Κεντρώων Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου και τάχθηκε υπέρ της αρχής του, ενώ, για «μετέωρο βήμα στην μεταρρύθμιση της ψυχικής υγείας», μίλησε ο εισηγητής του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς.
«Αποτυχία της πολιτικής στον τομέα της ψυχικής υγείας καταλόγισε στην κυβέρνηση, ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης.