Τα επόμενα 24ωρα ξεκινούν οι διαδικασίες εκλογής του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. Kατά την πρώτη του παρέμβαση στην Ολομέλεια, μετά την ανακοίνωση του πρωθυπουργού, ο Κώστας Τασούλας υπέδειξε κατά μία έννοια και το χρονοδιάγραμμα.
Είπε ότι το Σάββατο 25 Ιανουαρίου θα διεξαχθεί η πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας κατά το αναθεωρημένο Σύνταγμα, που έχει αποσυνδέσει την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής. Αυτή η πρώτη ψηφοφορία απαιτεί την αυξημένη πλειοψηφία των 200 βουλευτών, κάτι το οποίο θα ισχύσει και για την δεύτερη ψηφοφορία, η οποία τοποθετείται πέντε ημέρες αργότερα και πρόκειται να διεξαχθεί την Παρασκευή 31 Ιανουαρίου. Από εκεί και πέρα, εφόσον δεν επιτευχθεί και εδώ η αυξημένη πλειοψηφία, θα έχουμε την επόμενη συνεδρίαση σε ένα επόμενο πενθήμερο, δηλαδή την Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου. Μία ψηφοφορία η οποία απαιτεί τη θετική ψήφο 180 βουλευτών.
Ο Κώστας Τασούλας αναμένεται να εκλεγεί στην 4η ονομαστική ψηφοφορία στις 12 Φεβρουαρίου και από ότι φαίνεται δεν θα απαιτηθεί η πρόβλεψη για την 5η ψηφοφορία που προβλέπεται από το Σύνταγμα και απαιτείται σχετική πλειοψηφία. Αναμένεται να αποσπάσει την ψήφο όχι μόνο των 156 βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και άλλων από τη μεγάλη δεξαμενή των ανεξάρτητων βουλευτών που φέρονται να τοποθετούνται στην κεντροδεξιά kαι ακόμα δεξιότερα.
Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, για ένα μήνα ακόμη, ο κ. Τασούλας θα είναι πρόεδρος της Βουλής μέχρι να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Έχει τη δυνατότητα να μπορεί να λάβει μέρος στην ονομαστική ψηφοφορία και να ψηφίσει τον εαυτό του. Αναμένεται λοιπόν να παραιτηθεί στο διάστημα μετά την εκλογή του και πριν την ορκωμοσία.
Επικρατέστερος διάδοχος του Κ. Τασούλα για την προεδρία της Βουλής θεωρείται ο Νικήτας Κακλαμάνης, ο οποίος είχε και συνάντηση με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, μετά τις ανακοινώσεις του κ. Μητσοτάκη. “Πράγματι χθες συναντήθηκα με τον Πρωθυπουργό. Συζητήσαμε και για αυτό που λέτε. Έφυγα ικανοποιημένος από την συνάντηση. Όπως ξέρετε, αυτές οι θέσεις είναι προνόμιο του Πρωθυπουργού. Απο ότι μου είπε Δευτέρα ή Τρίτη θα κάνει τις ανακοινώσεις” τόνισε ο κ. Κακλαμάνης.
Η δεύτερη διαδικασία θα είναι εκείνη της αντικατάστασης της βουλευτικής έδρας του κ. Τασούλα από τον επιλαχόντα Γιώργο Αμυρά για την έδρα των Ιωαννίνων.
Η κριτική της αντιπολίτευσης και η απάντηση της κυβέρνησης
Αυστηρή κριτική στον πρωθυπουργό άσκησε η αντιπολίτευση η οποία κάνει λόγο για παραταξιακή επιλογή. Απαντώντας ο πρωθυπουργός τονίζει ότι η έννοια “ενότητα” δεν ανήκει μονοπωλιακά σε έναν πολιτικό χώρο.
Το ΠΑΣΟΚ ξεκαθάρισε από την πρώτη στιγμή ότι δε συμφωνεί με την πρόταση του πρωθυπουργού και μετά από συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας προτείνει τον πρώην Υπουργό του κόμματος, Τάσο Γιαννίτση, για την προεδρία της Δημοκρατίας.
«Δικαιωνόμαστε ότι η κυβέρνηση έδειξε ότι δε θέλει συναίνεση. Όταν η κυβέρνηση μας λέει εμάς για συναινέσεις σε θέματα που ξέρει ότι έχουμε και μεγάλες ιδεολογικές διαφορές, αλλά δε θέλει συναινετικές επιλογές στους κατεξοχήν θεσμούς που ενδείκνυνται για συναινέσεις και για εθνική ενότητα και για συμβολισμό όλου του έθνους τότε νομίζω ότι έχει η κυβέρνηση όλη την ευθύνη» τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Τσουκαλάς μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο».
Από πλευράς του ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προτείνει την κα. Λούκα Κατσέλη για το αξίωμα. Μάλιστα ο κ. Φάμελλος είχε την Τρίτη και μία πρώτη συνάντηση με τη Λούκα Κατσέλη στη Βουλή.
«Από τον Σεπτέμβρη είχαμε πει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να προέρχεται από την Αριστερά ή την ευρύτερη προοδευτική παράταξη. Και αυτό για να υπάρχουν τα λεγόμενα θεσμικά αντίβαρα. Δεν επρόκειτο για μια κοινοβουλευτική παράδοση, απλώς. Επρόκειτο για μια συνταγματική πρόνοια, δηλαδή την πρόνοια της αυξημένης πλειοψηφίας για να έχουμε Πρόεδρο. Για να υποχρεώνεται η εκάστοτε κυβερνητική πλειοψηφία να κάνει επιλογές που διασφαλίζουν ευρύτερη συναίνεση. Αυτή η συνταγματική πρόνοια καταργήθηκε με μεθόδευση της Ν.Δ. για να βάζει κομματικό υποψήφιο όταν βρίσκεται στην πλειοψηφία» σημείωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς, μιλώντας στο EΡΤΝews.
Κυβερνητικά στελέχη σχολιάζοντας την απόφαση του Πρωθυπουργού ανέφεραν πως ο Κωνσταντίνος Τασούλας είναι ένα πρόσωπο που ενώνει.
“Με βάση τη διεθνή συγκυρία αλλά και την κατάσταση στη χώρα μας το 2025 εκρίθη από τον πρωθυπουργό ότι χρειάζεται ένα πολιτικό πρόσωπο με κύρος και ενωτικά χαρακτηριστικά, για αυτό προτάθηκε ο κ. Τασούλας, ο οποίος μάλιστα εκλέγεται από από τους πολίτες για 26 συναπτά έτη. Οι επιλογές πρέπει να κρίνονται με βάση τα γνωρίσματα των προσώπων” τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης μιλώντας στον ΑΝΤ1.
“Δεν σπάει καμία παράδοση, υπό την έννοια ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της μεταπολίτευσης υπήρχαν πολλά παραδείγματα και από τη μία πλευρά και από την άλλη. Δηλαδή έχουμε δει σε πολλές περιπτώσεις κυβερνήσεις, κυβερνώντα κόμματα εν προκειμένω, να προτείνουν υποψηφιότητες που προέρχονται από το δικό τους πολιτικό χώρο και έχουμε δει και το ανάποδο. Και προφανώς αυτό το οποίο κρίνει το αν ένας Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα είναι καλός, δεν είναι το από ποιον χώρο προέρχεται. Είναι το τι χαρακτηριστικά έχει ως προσωπικότητα, το τι χαρακτηριστικά έχει επιδείξει στην όποια διαδρομή του” δήλωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Νίκος Ρωμανός.
“O κ. Κωνσταντίνος Τασούλας είναι μία πολύ καλή υποψηφιότητα. Όποιος δεν το αναγνωρίζει είναι τυφλός. Εξελέγη Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων με μία πλειοψηφία ρεκόρ. Τον ψήφισαν σχεδόν όλες οι πτέρυγες της Βουλής και αυτά τα 5,5 χρόνια που είναι Πρόεδρος της Βουλής, δεν έχει προκληθεί το παραμικρό ζήτημα. Παρά τα όσα λένε οι εκπρόσωποι στα κανάλια, χθες τον επισκέφθηκαν στο γραφείο του βουλευτές από όλα τα κόμματα για να τον συγχαρούν. Η πραγματική αποδοχή του κ. Τασούλα από τους βουλευτές είναι πολύ μεγάλη και ο λόγος που είναι πολύ μεγάλη είναι γιατί είναι μία προσωπικότητα που μπορεί να ενώνει” είπε από πλευράς του ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης στο Action24.