Πρ. Παυλόπουλος: Ο Ι. Καποδίστριας εξέφρασε την ανιδιοτέλεια, τον πατριωτισμό, το όραμα

 
Πρ. Παυλόπουλος: Ο Ι. Καποδίστριας εξέφρασε την ανιδιοτέλεια, τον πατριωτισμό, το όραμα

Ενημερώθηκε: 23/11/16 - 00:14

Την έκθεση που διοργανώνει η Βιβλιοθήκη της Βουλής με θέμα: «Ιωάννης Καποδίστριας: Η πορεία του στον χρόνο» εγκαινίασε την Τρίτη το βράδυ (22/11) ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος παρουσία του προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση.

Στο σύντομο χαιρετισμό του, χαρακτήρισε τον Καποδίστρια σύμβολο για το τι μπορούμε να δημιουργήσουμε. «Εξέφρασε την ανιδιοτέλεια, εξέφρασε τον πατριωτισμό, εξέφρασε το όραμα».

Διαβάστε ολόκληρη την ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου:

«Ζούμε σε μιαν εποχή που στην Πατρίδα μας, την Ελλάδα -κι όχι μόνο- έχουμε ανάγκη από σύμβολα. Ιδίως όμως εμείς στην Ελλάδα. Κι όχι για να αναπαυθούμε στις δάφνες που εκείνοι δημιούργησαν όσο για ν' αντιληφθούμε τι είναι εκείνο που μπορούμε να πράξουμε, να συνειδητοποιήσουμε το δικό μας καθήκον. Όπως επίσης ν' αντιληφθούμε τι είναι εκείνο που το Έθνος μας δημιούργησε και το οποίο μπορεί να το ξαναδημιουργήσει. Δεν χάθηκαν οι άνθρωποι, αρκεί να πιστέψουμε σ' αυτούς και αρκεί να επιλέξουμε εκείνους οι οποίοι μπορούν να εκφράσουν ένα τέτοιο όραμα.

Ένα τέτοιο σύμβολο σήμερα είναι -και παραμένει από τότε που ήρθε στην Ελλάδα- με το παράδειγμά του ακόμα και με τον θάνατό του ο Ιωάννης Καποδίστριας. Δεν χρειάζεται να γυρίσω πίσω στον χρόνο και να διηγηθώ λεπτομέρειες. Η αλήθεια είναι μια: Ο Ιωάννης Καποδίστριας εξέφρασε συμβολισμούς που σπάνια εξέφρασαν άλλες προσωπικότητες, σ' αυτή την μικρή χρονική περίοδο που διετέλεσε Κυβερνήτης της Ελλάδας. Εξέφρασε την ανιδιοτέλεια, εξέφρασε τον πατριωτισμό, εξέφρασε το όραμα. Μην ξεχνάμε ότι ο Ιωάννης Καποδίστριας άφησε πίσω του μια διπλωματική αλλά και πολιτική σταδιοδρομία στην Τσαρική αυλή. Ήταν εκείνος που αναμετρήθηκε επιτυχώς με τον Μέτερνιχ. Άφησε πίσω του επίσης μια πορεία θεσμικών τομών που σπάνια μπορούμε να συναντήσουμε στην Ελβετία. Και ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση της Γ' Εθνοσυνέλευσης της Τροιζήνας, έφτανε στην Αίγινα στις 26 Ιανουαρίου του 1828. Και ανέλαβε –κι εκεί φάνηκε το όραμά του «με λογισμό και μ' όνειρο», όπως λέει ο Σολωμός στους «Ελεύθερους Πολιορκημένους»- να ξεκινήσει την ανόρθωση της Ελλάδας να φτιάξει Κράτος, να μπορέσει να στηρίξει τις υποδομές, ιδίως στον χώρο της παιδείας. Να μπορέσει να στηρίξει μια κοινωνία που έβγαινε από την Εθνεγερσία ματωμένη, πεινασμένη. Το έπραξε σ' αυτά τα τριάμισι χρόνια που έζησε μέχρι την δολοφονία του –αυτή την στυγνή πολιτική δολοφονία- στο Ναύπλιο, στις 27 Σεπτεμβρίου του 1831. Ας αναλογισθούμε τι έγινε αυτά τα τριάμισι χρόνια. Κυρίως όμως τι είναι εκείνο το οποίο μας άφησε πίσω του ο Ιωάννης Καποδίστριας. Για να μπορέσουμε να συλλογιστούμε, επίσης, μ΄ ένα στίχο ενός άλλου ποιητή, του Ιωάννη Πολέμη, για την Χώρα μας, «τι έχασε, τι έχει, τι της πρέπει».

Το παράδειγμα του Ιωάννη Καποδίστρια μας δείχνει ότι μεγάλοι Έλληνες υπάρχουν και θα υπάρχουν πάντα. Αρκεί να τους δώσουμε την δυνατότητα, αρκεί ο φθόνος να μην «σκοτώνει» τους ανθρώπους, την ώρα μάλιστα που τους χρειάζεται ο Τόπος. Αρκεί να αποδώσουμε σε καθέναν αυτό που του αναλογεί, και ιδίως σε κρίσιμες ώρες. Και κυρίως, αρκεί να αντιληφθούμε τι σημαίνουν τα πάθη, οι διχασμοί, πόσο βλάπτουν τον Τόπο. Γιατί η μνήμη των ανθρώπων παραμένει, όπως του Καποδίστρια. Τα τραύματα όμως, οι μεγάλες πληγές του Έθνους, χρειάζονται χρόνια να επουλωθούν. Κι αυτό το πληρώνει ακριβά ο Λαός μας, το πληρώνει ακριβά το Έθνος μας.

Γι΄ αυτούς τους λόγους θεωρώ εξαιρετικά σημαντική, ιδίως αυτή την ώρα, την πρωτοβουλία της Βουλής μ΄ αυτήν την έκθεση. Για να γνωρίσουν όλοι οι Έλληνες μέσα από το κανάλι της Βουλής, μέσα από την δυνατότητα των επισκέψεων εδώ, τι ήταν ο Καποδίστριας, τι μπορούμε ν' αντλήσουμε από την μνήμη του και σήμερα. Θέλω να συγχαρώ, επίσης, τους ανθρώπους της Βιβλιοθήκης της Βουλής, που δείχνουν μέσα σ΄ αυτές τις δυσκολίες, που και εκείνοι αντιμετωπίζουν, ότι μπορούν να βγάλουν από το περίσσευμα της ψυχής τους εκείνο που μας χρειάζεται.
Σας ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε, για την ευκαιρία που μου δώσατε να είμαι εδώ. Και να μπορέσω κι εγώ να κάνω αυτό το προσκύνημα στη μνήμη του Ιωάννη Καποδίστρια. Και πάλι συγχαρητήρια».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κυπριακό: Χωρίς συμφωνία στο εδαφικό η διαπραγμάτευση στην Ελβετία

Νέες αλβανικές προκλήσεις: Ο ΥΠΕΞ απειλεί την Ελλάδα για τη σύλληψη των υπαλλήλων στην Κακαβιά

Financial Times: Έρχεται το τελειωτικό χτύπημα στο ευρώ και παγκόσμιες δραματικές συνέπειες από τυχόν νίκη της Λεπέν στις γαλλικές προεδρικές εκλογές!

Το τελευταίο αντίο στον σπουδαίο Κωστή Στεφανόπουλο (ΦΩΤΟ)

Η νεαρή άστεγη που ζει στους δρόμους της Ρώμης είναι η Μαντλίν Μακάν; (ΦΩΤΟ - ΒΙΝΤΕΟ)