«Πονοκέφαλος» για το Μαξίμου τα κορονοπάρτι τα βράδια σε πλατείες της Αττικής και το Πάσχα την ώρα που ανησυχεί τα μάλα για την ομαλή έναρξη του τουρισμού στις 14 Μαΐου.
Στο Μέγαρο Μαξίμου σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελαν να διακινδυνεύσουν το ενδεχόμενο μια ξαφνική έξαρση της πανδημίας να οδηγήσει σε πισωγύρισμα και να ακυρώσει την επαναλειτουργία των σχολείων και την έναρξη της τουριστικής περιόδου «για λίγες ημέρες στο χωριό» ή εξαιτίας των κορονοπάρτι.
Μάλιστα, το ζήτημα ων κορονοπάρτι αναμένεται να τεθεί επί τάπητος και στη σημερινή τακτική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου όπου θα εξεταστούν όλα τα μέχρι στιγμής επιδημιολογικά δεδομένα.
Πάντως, το οποιοδήποτε άνοιγμα γίνεται πλέον φειδωλά καθώς όπως είχε διαμηνύσει η κυβέρνηση στόχος είναι πλέον όποιος τομέας ανοίγει να μην ξανακλείνει. και να μην διακινδυνεύσει το άνοιγμα του τουρισμού.
Για αυτό και στην τελευταία της σύσκεψη η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων εισηγήθηκε θετικά μόνο για την επαναλειτουργία των σχολών οδηγών από σήμερα λέγοντας «όχι» σε περαιτέρω άνοιγμα δραστηριοτήτων όπως η λειτουργία των εμπορικών κέντρων ή η λειτουργία των φροντιστηρίων, κάτι που μάλλον μετατίθεται για μετά το Πάσχα.
Όσο για τις διαπεριφερειακές μετακινήσεις φαίνεται πως μένουν προς το παρόν «στον πάγο» καθώς υπάρχουν φόβοι ότι ένα οριζόντιο άνοιγμα μετακινήσεων το Πάσχα θα μπορούσε να προκαλέσει «βραχυκύκλωμα» στα σχέδια για δυναμική εκκίνηση της τουριστικής περιόδου. Οι όποιες αποφάσεις πάντως για τις μετακινήσεις θα ληφθούν έως το τέλος αυτής της εβδομάδας ή το αργότερο έως τις αρχές της επόμενης.
Οι ειδικοί εμφανίζονται διχασμένοι με ορισμένους να τάσσονται υπέρ των μετακινήσεων εκτός Αθηνών με self-test και άλλους να προτάσσουν το «Πάσχα στην πόλη» έναντι του «Πάσχα στο χωριό». Όπως επίσης υποστηρίζουν ότι ένα άνοιγμα της εστίασης θα μετρίαζε ενδεχομένως το φαινόμενο των συνωστισμών στους εξωτερικούς χώρους.
Πάσχα στο χωριό ή στην πόλη;
O Μανώλης Δερμιτζάκης, καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ είπε ότι «για το Πάσχα χρειάζεται προσοχή αλλά θα μπορούσαν να επιτραπούν οι μετακινήσεις με self-test, εάν οι αποφάσεις ληφθούν εγκαίρως και γίνει εκστρατεία ενημέρωσης για το πως θα πρέπει να συμπεριφερθούν οι πολίτες στα χωριά τους».
Από την πλευρά του αρνητικός στην απελευθέρωση των πασχαλινών μετακινήσεων αλλά και σε άνοιγμα της εστίασης νωρίτερα από τους αρχικούς σχεδιασμούς, εμφανίστηκε ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος.
Αρνητικοί στο ενδεχόμενο πασχαλινών μετακινήσεων εμφανίστηκαν στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα» η Ελένη Γιαμαρέλλου καθηγήτρια Παθολογίας, Λοιμωξιολόγος και μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων και ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ.
Ο κ. Σαρηγιάννης εξήγησε ότι στο «καλό σενάριο» τα κρούσματα θα πέσουν κάτω από 1.200 κοντά στο Πάσχα και εφόσον εφαρμοστούν με αυστηρότητα τα self test. Πρόσθεσε ότι ο ίδιος λέει εδώ και καιρό «όχι» στη μαζική μετακίνηση πληθυσμού το Πάσχα καθώς ενώ η διασπορά παραμένει υψηλή, θα αυξηθούν πολύ οι ενεργές επαφές και είναι προτιμότερο να μην το ρισκάρουμε.
Πρόσθεσε ότι τα λύματα της Αττικής δείχνουν μια μικρή διακύμανση στις τιμές τους που εκτιμά ότι μπορεί να οφείλεται και στα πάρτι. Απευθύνθηκε ιδιαίτερα στους νέους λέγοντας ότι χωρίς καμία διάθεση κριτικής ανησυχεί για τις εικόνες συνωστισμού στις πλατείες.
Από την πλευρά της η κ. Γιαμαρέλου τόνισε ότι την επιτροπή φοβίζει η πίεση στο Σύστημα Υγείας ωστόσο προσπαθεί να συζητά όσο πιο ψύχραιμα γίνεται. Τάχθηκε κατά των μετακινήσεων του Πάσχα τη στιγμή που μόλις χθες υπήρξαν 500 εισαγωγές στα νοσοκομεία και έστειλε το μήνυμα ότι χρειάζεται ακόμη λίγη υπομονή.
Σχετικά με τις Εκκλησίες τόνισε ότι την Παρασκευή θα συζητηθεί το θέμα και θα βρεθεί μέση λύση. Χαρακτήρισε σημαντικό ότι οι ιερείς θα κάνουν self testing δύο φορές την εβδομάδα ενώ την Μεγάλη Εβδομάδα θα εξετάζονται μέρα παρά μέρα.
Για το άνοιγμα των σχολείων εκτίμησε ότι είναι δυνατό να επιστρέψουν στις τάξεις τους οι μαθητές μετά το Πάσχα.
Θα φέρουν τα κορονοπάρτι άνοιγμα της εστίασης νωρίτερα;
Τα κορονοπάρτι στις πλατείες της Αττικής και όχι μόνο, με τη συμμετοχή εκατοντάδων ατόμων κάθε φορά και πάντα μέσα σε συνθήκες ανύπαρκτης υγειονομικής προστασίας, πολλαπλασιάζονται. Και όσο ο καιρός «καλοκαιριάζει» το φαινόμενο θα είναι πιο έντονο. Από την άλλη, η ΕΛ.ΑΣ. φοβούμενη επανάληψη καταστάσεων τύπου Νέας Σμύρνης αποφεύγει να παρέμβει.
Η πολιτεία μοιάζει να παρακολουθεί χωρίς να έχει βρει τρόπο αντίδρασης την αμφισβήτηση των περιορισμών. Όταν την Παρασκευή η αστυνομία επιχείρησε την «κατάληψη» της πλατείας Βαρνάβα για να προλάβει το πάρτι, αυτό μεταφέρθηκε στην πλατεία Κυψέλης, ενώ και σε άλλες γειτονιές της πρωτεύουσας επικράτησε η ίδια εικόνα.
Η κατάσταση αυτή και οι κίνδυνοι που εγκυμονεί για νέα έξαρση της πανδημίας κάνει όλο και περισσότερους ειδικούς να εκφράζουν την άποψη ότι είναι προτιμότερο να ανοίξει μια ώρα αρχύτερα η εστίαση (με τα ενδεδειγμένα μέτρα) προκειμένου να αποφευχθούν οι ανεξέλεγκτες συγκεντρώσεις ατόμων στις πλατείες.
Στο θέμα αυτό αναφέρθηκε και ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος, μιλώντας το πρωί στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega».
Αναφερόμενος στις εικόνες συνωστισμού και τα κορονοπάρτι, υποστήριξε ότι υπάρχει κούραση στον κόσμο μετά από 14 μήνες lockdown. «Ενδεχομένως η δυνατότητας ανοίγματος των χώρων εστίασης στους εξωτερικούς χώρους να είναι μια καλύτερη λύση από αυτό που διαπιστώνουμε».
Την ίδια άποψη εξέφρασε και η καθηγήτρια επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού. Μιλώντας στον Antenna δήλωσε ότι ο εγκλεισμός των πολιτών θα έπρεπε να ήταν το τελευταίο μέτρο που θα επιβαλλόταν στους πολίτες αφού θα είχαμε λάβει όλα τα προηγούμενα κι όχι το πρώτο, όπως έγινε στη χώρα μας, θεωρώντας ότι δεν έχει δοθεί το σωστό μήνυμα στους πολίτες και θα πρέπει να αναζητήσουμε το σωστό, ακόμα και τώρα.
Η κ. Λινού πρόσθεσε ότι η εστίαση θα έπρεπε να έχει ανοίξει ήδη με τα σωστά μέτρα κι όπου αυτό έγινε τα κρούσματα όχι μόνο δεν αυξήθηκαν, αλλά αντίθετα μειώθηκαν αισθητά.
Ο Μανώλης Δερμιτζάκης, καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, εξήγησε ότι στην Ελλάδα εφαρμόστηκαν μέτρα που άσκησαν από τις μεγαλύτερες πιέσεις, το lockdown ήταν πάρα πολύ έντονο χωρίς μάλιστα να φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα και έτσι η χώρα μπήκε σε έναν φαύλο κύκλο αντιμετώπισης. Για τους χιλιάδες νέους στις πλατείες είπε ότι τέτοιες εκδηλώσεις δεν είναι ευχάριστες και πρέπει να μπουν σε ένα πλαίσιο.
Ο καθηγητής είπε ότι η βελτίωση που παρουσιάζουν τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι απόλυτα σχετιζόμενοι με τα «μικρά ανοίγματα» που έχουν γίνει και συνεπώς πρέπει να συνεχιστούν ώστε να δοθεί μία λύση στους πολίτες να κοινωνικοποιηθούν.
Σε μια πλατεία όπως του Βαρνάβα με πολλά καφέ, αντί για ασύντακτες συγκεντρώσεις μπορεί οι μαγαζάτορες να καταφέρουν να βάλουν τάξη καλύτερα από την αστυνομία, εκτίμησε ο κ. Δερμιτζάκης.
Όσον αφορά τα σενάρια για άνοιγμα της εστίασης νωρίτερα από το προγραμματισμένο, προκειμένου να εκτονωθεί η κατάσταση από τα κορωνοπάρτι με τους πολίτες να μπορούν να βγουν για ποτό ή φαγητό σε ένα πιο ελεγχόμενο περιβάλλον, κυβερνητικές πηγές δήλωναν κατηγορηματικά ότι δεν έχει συζητηθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Μάλιστα, αναρωτιόνταν πως θα μπορούσε να δώσει το πράσινο φως για κάτι τέτοιο η Επιτροπή, όταν, μόλις την περασμένη Παρασκευή, αρνήθηκε να ανοίξει χωρίς ραντεβού το λιανεμπόριο.
Ο προγραμματισμός προβλέπει άνοιγμα της εστίασης στις 10 Μαΐου, λίγες ημέρες πριν το επίσημο άνοιγμα του τουρισμού, ενώ την ίδια ημερομηνία είναι προγραμματισμένο να ανοίξουν και τα σχολεία. Στο Μέγαρο Μαξίμου σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελαν να διακινδυνεύσουν το ενδεχόμενο μια ξαφνική έξαρση της πανδημίας να οδηγήσει σε πισωγύρισμα και να ακυρώσει την επαναλειτουργία των σχολείων και την έναρξη της τουριστικής περιόδου «για λίγες ημέρες στο χωριό».