Υπό τη σκιά της νέας τουρκικής πρόκλησης με την αποστολή φρεγάτας βορείως του Ηρακλείου, που παρακολουθεί από απόσταση τις έρευνες του NG Worker για την πόντιση του καλωδίου, διπλωματική πηγή στην Αθήνα εκτιμά ότι «όσο δεν επιλύεται το θέμα του καθορισμού ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδας, θα συνεχίσουν να υπάρχουν τέτοια προβλήματα», καθώς η Τουρκία θα «συνεχίσει να διεκδικεί εκεί που δεν υπάρχει οριοθετημένη περιοχή».
Πάντως, όπως παραδέχθηκε η διπλωματική πηγή, «δεν μπορεί να υπάρξει συζήτηση για την οριοθέτηση, γιατί δεν μπορούμε να συμπέσουμε στο εύρος του τι συζητάμε. Μόνο για αυτό το ζήτημα συζητάμε όμως, δεν συζητάμε για άλλα θέματα».
Η ίδια πηγή τόνισε ότι η «κατάσταση δεν έχει επιβαρυνθεί σε βαθμό που δεν θα πρέπει να μιλάμε» ενώ οι έρευνες θα συνεχιστούν κανονικά, προσθέτοντας ότι σύντομα θα κατατεθεί ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός και τα Θαλάσσια Πάρκα – σχέδια στα οποία έχει εκφράσει την αντίθεσή της η Τουρκία.
Σε ό,τι αφορά τη σύγκληση του ΑΣΣ στην Άγκυρα, η διπλωματική πηγή τόνισε ότι δεν έχει ακόμη εξευρεθεί κοινή ημερομηνία, αλλά θα γίνει κανονικά με την ατζέντα που έχει καθοριστεί, διευκρινίζοντας ότι θα πραγματοποιηθεί πάντως μετά τη Διευρυμένη Διάσκεψη για το Κυπριακό στη Γενεύη, στις 17-18 Μαρτίου.
«Είμαστε γείτονες με την Τουρκία, πρέπει να αναπτύξουμε σχέσεις καλής γειτονίας αλλά δεν είμαστε αφελείς να πιστεύουμε ότι ξαφνικά η Τουρκία θα αποστεί από θέσεις που ανατρέχουν πίσω 30 χρόνια», είπε η διπλωματική πηγή, προσθέτοντας: «προχωράμε βήμα - βήμα».
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γιώργος Γεραπετρίτης, στη συνάντησή του με τον Τούρκο υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, έθεσε το θέμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου, τονίζοντας ότι πρέπει να γίνονται σεβαστές οι προβλέψεις του Διεθνούς Δικαίου. Στα θέματα αυτά δεν χωρά καμία παρεμπόδιση και οι έρευνες που ήδη διεξάγονται δεν θα σταματήσουν.
Η ίδια πηγή παρέπεμψε στη «μεγάλη εικόνα», όπου, παρά την αίσθηση επιδείνωσης του κλίματος λόγω των θεμάτων που έχουν ανακύψει με την ηλεκτρική διασύνδεση, ταυτόχρονα, δεν υπάρχουν μεταναστευτικές ροές από την Τουρκία, υπάρχουν εμπορικές συμφωνίες μεταξύ των δύο χωρών, υφίσταται γρήγορη επικοινωνία μεταξύ των αρμόδιων υπουργών και υπηρεσιών όταν προκύπτει κάποιο ζήτημα και δόθηκε οικονομική ανάσα σε δέκα ελληνικά νησιά με τη βίζα στους Τούρκους τουρίστες.
Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ενόψει και της συνάντησης που θα έχει την Τετάρτη ο κ. Γεραπετρίτης με την αναπληρώτρια εκπρόσωπο του ΟΗΕ για Πολιτικές Υποθέσεις, Ρόζμαρι ντι Κάρλο, η διπλωματική πηγή τόνισε ότι στην Πενταμερή Διάσκεψη το αντικείμενο της συζήτησης είναι μόνο ένα: να υπάρξει εξέλιξη στο Κυπριακό αποκλειστικά στη βάση των αποφάσεων του ΣΑ του ΟΗΕ και ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα δύο κρατών προς συζήτηση, ούτε θέμα κυριαρχικής ισότητας.
Παραδέχθηκε, ωστόσο, ότι όταν υπάρχει συγκεκριμένη ρητορική από την τουρκική πλευρά, «δεν είναι εύκολα τα πράγματα», αλλά υπογράμμισε ως επιτυχία το γεγονός ότι το Κυπριακό βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της διεθνούς κοινότητας.
Επισημαίνοντας ότι η πρόσφατη περιοδεία του Γιώργου Γεραπετρίτη σε Μέση Ανατολή, Ινδία και Συρία δείχνει το μεγάλο διπλωματικό κεφάλαιο της χώρας, η διπλωματική πηγή επεσήμανε ότι η Ελλάδα είναι υπέρ της άρσης των κυρώσεων στο νέο καθεστώς της Δαμασκού, αλλά υπό την αιρεσιμότητα συγκεκριμένων όρων, μεταξύ αυτών του σεβασμού των μειονοτήτων αλλά και του Διεθνούς Δικαίου. Η άρση των κυρώσεων πρέπει να έχει αναστρέψιμο χαρακτήρα εάν δεν τηρηθούν οι όροι.
Από ελληνικής πλευράς, τέθηκαν στη νέα ηγεσία της Συρίας και τα σενάρια περί παράνομης οριοθέτησης με την Τουρκία, με την προειδοποίηση ότι αυτό δεν θα προκαλέσει αντίδραση μόνο από την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά και από την ίδια την Ε.Ε., καθώς τα σύνορα της Κύπρου είναι και ευρωπαϊκά σύνορα.
Τέλος, σε ό,τι αφορά την πρόταση του Ντόναλντ Τραμπ για μετατροπή της Γάζας σε «Ριβιέρα» με απομάκρυνση των κατοίκων της, η διπλωματική πηγή τόνισε ότι για την Ελλάδα δεν είναι ανεκτός ο εκτοπισμός των Παλαιστινίων, καθώς εκτός των άλλων, μια τέτοια πρόταση δεν μπορεί να οδηγήσει σε βιώσιμη ειρήνη.
Πηγή: protothema.gr