«Η κυβέρνηση θα ανακοινώσει σύντομα τις 11 ευάλωτες περιοχές της χώρας που θα λειτουργήσουν 22 Δημόσια Ωνάσεια Σχολεία, με δωρεά του ιδρύματος», δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης.
Μιλώντας στον Άρη Πορτοσάλτε το πρωί της Παρασκευής, ανέφερε ότι θα φοιτήσουν σε αυτά 6.000 μαθητές, ενώ θα δοθούν πόροι από το Ίδρυμα Ωνάση και για τις υποδομές.
«Παίρνουμε το μοντέλο του Ωνάσειου που έχει λειτουργήσει πολύ καλά εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Είναι μια πρώιμη σύμπραξη η οποία αγκαλιάστηκε στην πορεία του χρόνου από όλους του Έλληνες και έχει στοιχεία καινοτομίας. Θα πάρουμε αυτήν την κουλτούρα και την αρωγή του ιδρύματος και θα την μεταφέρουμε στο σύστημα εκπαίδευσης», είπε αρχικά ο κ Πιερρακάκης.
Η κυβέρνηση σύντομα θα ανακοινώσει τις 11 ευάλωτες περιοχές που θα λειτουργήσουν τα 22 Δημόσια Ωνάσεια Σχολεία
Στη συνέχεια είπε ότι «η κυβέρνηση σύντομα θα ανακοινώσει τις 11 ευάλωτες περιοχές όπου θα λειτουργήσουν τα 22 Δημόσια Ωνάσεια Σχολεία, Γυμνάσια και Λύκεια με δωρεά του ιδρύματος».
Ανέφερε ότι σε αυτά τα σχολεία θα φοιτήσουν 6.000 μαθητές, ενώ θα δοθούν πόροι από το Ίδρυμα Ωνάση και για τις υποδομές τους. «Στόχος είναι να δούμε και άλλες καινοτομίες στην εκπαίδευση μέσα από αυτό. Το Ωνάσειο θα βάλει χρήατα και για τις υποδομές αυτές. Για να τα δημιουργήσει εκ νεου και να κάνει αλλαγές στο κτίριο», είπε.
Ο αριθμός των αποβολών στα σχολεία
Σε σχέση με τον αριθμό των αποβολών που δόθηκαν σε παιδιά λόγω κινητού τηλεφώνου ο υπουργός ανακοίνωσε ότι σε πανελλαδικό επίπεδο δόθηκαν 16.000 αποβολές σε μαθητές για την εμφανή κατοχή χρήση του κινητού τηλεφώνου ενός του σχολείου. Επίσης ανέφερε ότι η παλαιότερη εγκύκλιος που γενικά απαγόρευε την κατοχή των κινητών τηλεφώνων εντός του σχολείου, δεν τηρήθηκε ποτέ.
Ερωτηθείς για το Διεθνές Απολυτήριο Baccalaureate, υπογράμμισε ότι «αν και έχει νομοθετηθεί στη χώρα μας από το 1995, θα εφαρμοστεί από αυτήν την κυβέρνηση τον Σεπτέμβριο του 2026, σε τουλάχιστον 5 Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία την πρώτη χρονιά. Έρχεται αυτή η κυβέρνηση να λύσει μια ανισότητα». «Ο στόχος θα είναι να το πάμε σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη κλίμακα», πρόσθεσε.
Το υπουργείο εξετάζει τη νομική προστασία των εκπαιδευτικών σε σχέση με τις αρμοδιότητές τους
Όσον αφορά τα σχολεία, επεσήμανε ότι το υπουργείο εξετάζει τη νομική προστασία των εκπαιδευτικών σε σχέση με τις αρμοδιότητές τους, όπως να μη φοβούνται να βάλουν μια αποβολή σε μαθητές ή την περίπτωση που κάποιος τους απειλήσει.
«Και ο εκπαιδευτικός θα πρέπει να προστατευθεί από κάποιον που θα τον απειλήσει για έναν βαθμό έβαλε σε μαθητή ή εισηγήθηκε για μία αποβολή» ανέφερε ο υπουργός Παιδείας προσθέτοντας:
«Εξετάζουμε πως θα παρέχουμε στους εκπαιδευτικούς νομική προστασία σε σχέση με τον πυρήνα των αρμοδιοτήτων, δηλαδή να μην φοβάται ο εκπαιδευτικός να δώσει μια αποβολή, να μην φοβάται τον βαθμό που θα βάλει να πάει κάποιος και να τον απειλήσει. Αυτά είναι πράγματα αυτονόητα και τα ακούω από εκπαιδευτικούς».
Τι είπε ο Κυριάκος Πιερρακάκης για τον ρόλο του διευθυντή στα σχολεία
Για τον ρόλο του διευθυντή επίσης, τόνισε ότι αυτός θα αναβαθμιστεί και έτσι θα μπορεί να επιλέγει τους υποδιευθυντές, να αξιολογεί συναδέλφους του και να έχει αποφασιστικό ρόλο στο ωρολόγιο πρόγραμμα του σχολείου.
«Ο Διευθυντής Σχολείου θα γίνει Διευθυντής με Δ Κεφαλαίο» ξεκαθάρισε ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης. Απαντώντας σχετικά με το τι σημαίνει αυτό ο υπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά: «Να μπορεί να επιλέγει τους Υποδιευθυντές του, να μπορεί να λέει ότι κατά προτεραιότητα θα αξιολογηθεί συγκεκριμένος εκπαιδευτικός, να μπορεί να έχει πιο αποφασιστικό ρόλο σε ότι αφορά το ωρολόγιο πρόγραμμα.
Ερωτηθείς εάν ο Διευθυντής θα μπορεί να μπαίνει απροειδοποίητα στην αίθουσα για να παρακολουθήσει το μάθημα που κάνει ο εκπαιδευτικός, ο υπουργός απάντησε: «Θα μπορεί να κάνε όλα εκείνα που θα μπορούσε να κάνει εδώ και δεκαετίες. Θα κάνει ότι μπορεί να κάνει ένας Διευθυντής» τόνισε ο Κυριάκος Πιερρακάκης.
Σχετικά με το αίτημα των εκπαιδευτικών για αυξήσεις στους μισθούς τους, ο Κυριάκος Πιερρακάκης τόνισε: «Έχουν δοθεί κάποιες αυξήσεις. Εγώ θα σας πω γενικά οι αυξήσεις συσχετίζονται με το πόσο καλά θα τα πάει εθνική οικονομία».