Παυλόπουλος: «Η υπεράσπιση των αξιών της Ε.Ε. δεν μπορεί να είναι επιλεκτική και ευκαιριακή»

 
Παυλόπουλος: «Η υπεράσπιση των αξιών της Ε.Ε. δεν μπορεί να είναι επιλεκτική και ευκαιριακή»

Πηγή Φωτογραφίας: eurokinissi

Ενημερώθηκε: 20/04/16 - 18:48

«Ο ρατσισμός και η μισαλλοδοξία αποτελούν εχθρούς της δημοκρατίας» ήταν το κυρίαρχο μήνυμα σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Υπουργείο Δικαιοσύνης με αφορμή την επίσημη έναρξη των εργασιών του Εθνικού Συμβουλίου κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο χώρο των παλιών κρατητηρίων του Διοικητηρίου της ΕΑΤ-ΕΣΑ στην πλατεία Ελευθερίας.


«Η υπεράσπιση των αξιακών πυλώνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν μπορεί να είναι ούτε επιλεκτική ούτε ευκαιριακή» τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στο χαιρετισμό του, αναφερόμενος στη στάση ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών στο προσφυγικό ζήτημα. Μεταξύ άλλων σημείωσε: «Η Ελλάδα, όλος ο Ελληνικός Λαός, αποδείξαμε εμπράκτως ότι, πιστοί και στην κληρονομιά του Αρχαίου Ελληνικού Πνεύματος και του Πολιτισμού που αυτό γέννησε, αντιμετωπίσαμε, αντιμετωπίζουμε και θ' αντιμετωπίσουμε ως το τέλος τούς πρόσφυγες όπως ταιριάζει στις θεμελιώδεις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες του Ανθρωπισμού και της Αλληλεγγύης. Την ίδια όμως συμπεριφορά απαιτούμε και από τους λοιπούς Εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και από τρίτα κράτη που φιλοδοξούν να γίνουν μέλη της μεγάλης Ευρωπαϊκής Οικογένειας. Και στο πλαίσιο αυτό απευθυνόμαστε στους –ευτυχώς λίγους- Εταίρους, οι οποίοι διακατέχονται από φοβικά και αντιδημοκρατικά σύνδρομα έναντι των προσφύγων, που ορισμένες μάλιστα φορές αγγίζουν τα όρια του ρατσισμού, και τους διαμηνύουμε ότι η υπεράσπιση των αξιακών πυλώνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν μπορεί να είναι ούτε επιλεκτική ούτε ευκαιριακή».


Ο Γενικός Γραμματέας της Κυβέρνησης Μιχάλης Καλογήρου αναγνώρισε ότι τα μέτρα κατά του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας άργησαν, καθώς η ελληνική κοινωνία αλλά και η Ευρώπη δεν αντιλήφθηκαν έγκαιρα τους κινδύνου. «Ειδικά στην Ελλάδα, η συνείδησή αυτή ήρθε πολύ επώδυνα με τη στυγνή δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τους ακροδεξιούς κήρυκες του μίσους. Αλλά το χέρι που κρατούσε το μαχαίρι το έθρεψαν οι επίσημες πολιτικές στάσεις που αντιμετώπιζαν τους μετανάστες σαν μιάσματα, σαν δυνάμει εγκληματίες», ανέφερε χαρακτηριστικά.


Ο Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου κατά του Ρατσισμού, Γενικός Γραμματέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Κωστής Παπαϊωάννου επεσήμανε πως η εκδήλωση πρέπει να αποτελέσει μία συγγνώμη στα θύματα της ρατσιστικής βίας και του φασισμού. «Μια δημόσια συλλογική συγγνώμη για τον Σαχζάτ Λουκμάν, τους Αιγύπτιους αλιεργάτες, τα ανώνυμα θύματα της ομοφοβικής και τρανσοφοβικής βίας, τους άγνωστους μουσουλμάνους που έπεσαν θύματα του πογκρόμ του 2011 που παρακολουθήσαμε στις τηλεοράσεις μας. Αλλά και μια συγγνώμη για τον Παύλο Φύσσα, εμβληματικό θύμα της μισαλλοδοξίας. Μια συγγνώμη για τους ανθρώπους που έχουν προπηλακιστεί στους δημόσιους χώρους. Μια συγγνώμη για τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που στοχοποιήθηκαν. Μια συγγνώμη για τους χώρους λατρείας που βεβηλώθηκαν».


Εκ μέρους του Υπουργού Δικαιοσύνης, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Κώστας Κοσμάτος, τόνισε: «Είναι αυτονόητη η αξία της δημοκρατίας, δεν χρειάζεται καμία υπόμνηση. Χρειάζεται όμως εδώ και σε αυτό το χώρο να θυμόμαστε ότι ο πολιτισμός του κοινού αίματος επενδύεται συνήθως με ωραίους μανδύες (οικογένεια, έθνος), αλλά έχει και τα απόνερά του: τον ολοκληρωτισμό, ιδίως το φασισμό, και τον ρατσισμό».
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων εκπρόσωποι της Βουλής, Υπουργείων, πολιτικών κομμάτων, θρησκευτικών δογμάτων, η ηγεσία της Δικαιοσύνης και της ΕΛΑΣ, εκπρόσωποι των Ανεξάρτητων Αρχών, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και πολλοί πολίτες και μέλη οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε και ο Jan Jarab, Εκπρόσωπος για την Ευρώπη, στο Γραφείο του Ύπατου Αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Ειδομένη: Υπό κατάληψη η γραμμή - Διογκώνονται τα προβλήματα