ΠΑΣΟΚ: Δεν έχει "σβήσει" ακόμα η φωτιά μετά τις δηλώσεις για τις συνεργασίες με την Αριστερά

 
δδδ

Πηγή Φωτογραφίας: EUROKINISSI

Ενημερώθηκε: 20/01/25 - 08:34

Στον προθάλαμο της εσωκομματικής περιδίνησης μπήκε απότομα το ΠΑΣΟΚ, ανοίγοντας πρόωρα την «πόρτα» στη συζήτηση και στις δυο «γραμμές» για πιθανές μετεκλογικές συνεργασίες, τη στιγμή μάλιστα που ετοιμαζόταν για δυναμική επανεκκίνηση στο χώρο του Κέντρου.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης κατηγορεί τη Νέα Δημοκρατία ότι άνοιξε εντέχνως το θέμα για να στρέψει αλλού τη συζήτηση και να αποφύγει την πολιτική φθορά από την επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη να προτείνει τον Κώστα Τασούλα για την Προεδρία της Δημοκρατίας και να γυρίσει έτσι την πλάτη στο κέντρο. Υποστηρίζει ότι τα «γαλάζια» στελέχη προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα νέο «μπαμπούλα»: να «προϊδεάσουν» για το ενδεχόμενο κυβερνητικής συνεργασίας του ΠΑΣΟΚ με τους «δραχμιστές» και να πείσουν έτσι, ειδικά τους ψηφοφόρους τους κέντρου ότι «ψηφίζεις Ανδρουλάκη και σου βγαίνει Βαρουφάκης».

Ο ίδιος απαντά ότι «μπαμπούλας» δεν υπάρχει» κι ότι εφόσον πετύχει τον εκλογικό στόχο «ούτε δραχμιστές, ούτε ακροδεξιοί» θα υπάρχουν στη δική του κυβέρνηση. Υπογραμμίζει ότι δεν πρόκειται να συνεργαστεί με τη Νέα Δημοκρατία, δηλώνει ότι είναι άκαιρη η συνεργασία περί συνεργασιών καθώς ουδείς γνωρίζει από τώρα τους πολιτικούς συσχετισμούς που θα προκύψουν από τις εθνικές κάλπες του 2027 και υπενθυμίζει ότι είναι στρατηγική απόφαση του ΠΑΣΟΚ η αυτόνομη πορεία και η διεκδίκηση της νίκης απέναντι στη Νέα Δημοκρατία.

«Τα επόμενα 2,5 χρόνια θα αγωνιστούμε και θα τα καταφέρουμε. Η διαφορά μας με τη Νέα Δημοκρατία έπεσε από το 32% στο 10%», λέει αναφερόμενος στα βήματα που έκανε το ΠΑΣΟΚ υπό την ηγεσία του. Και προσθέτει μέσω της χθεσινής συνέντευξής του στον ΣΚΑΙ ότι «τα στελέχη μας, πρέπει να λένε τις απόψεις τους στα όργανα του κόμματος».

Είναι προφανές ότι ο κ. Ανδρουλάκης θα στραφεί σε κινήσεις για την απεμπλοκή του ΠΑΣΟΚ από συζητήσεις που ανάβουν φωτιές στο εσωτερικό του, την ώρα που και ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να ανακτήσει δημοσκοπικά εδάφη και να διεκδικήσει την «επιστροφή» του στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης μέσω βημάτων υπέρ της συνεργασίας με τη Νέα Αριστερά (μετά και την απόφασή της να ψηφίσει τη Λούκα Κατσέλη, το προτεινόμενο από την Κουμουνδούρου πρόσωπο για την Προεδρία της Δημοκρατίας).

Η συνεννόηση για νομοθετικές πρωτοβουλίες του ΠΑΣΟΚ με ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά δεν είναι ανέφικτος στόχος καθώς έχει συμβεί σε αρκετές φάσεις, όμως η επιλογή υποψηφίου για την Προεδρία της Δημοκρατίας τους οδήγησε σε διαφορετικούς δρόμους.

Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε και χθες από τον ΣΚΑΙ στον ισχυρό πολιτικό συμβολισμό της υποψηφιότητας του πρώην υπουργού και ακαδημαϊκού, Τάσου Γιαννίτση και κάλεσε τον κόσμο να σκεφτεί τι διαφορετικό συμβολίζει η πρότασή του από εκείνη της ΝΔ και να κρίνει.

Η πρότασή μου- επισήμανε- απηχεί το πως θέλω να κυβερνήσουμε τη χώρα: με συνέπεια, ήθος, υπευθυνότητα, εμπειρία, σοβαρότητα και ευρωπαϊκή στρατηγική. Οι καλά γνωρίζοντες τονίζουν ότι η επιλογή Γιαννίτση απηχεί και τη μάχη του ΠΑΣΟΚ απέναντι στη Νέα Δημοκρατία στο πεδίο του κέντρου, όπου τους τελευταίους μήνες εμφανίστηκε να απειλεί δημοσκοπικά την κυβερνητική παράταξη. «Θα είχα κάνει «θείο δώρο» στον Κυριάκο Μητσοτάκη αν είχα ανακοινώσει νωρίτερα την πρότασή μου. Η ΝΔ ήθελε να κάνω το λάθος που έκανε ο κ. Φάμελλος», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Ανδρουλάκης δίνοντας απαντήσεις και για το ιδιότυπο μπρα ντε φερ που προηγήθηκε μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ πριν από τα «αποκαλυπτήρια» και με πραγματικό επίδικο την ενίσχυση της μάχης του στο Κέντρο.

«Περίμενα μέχρι τελευταία στιγμή να προκύψει πρόσωπο που να παραπέμπει σε μια συναινετική πρόταση», θυμίζει ο κ. Ανδρουλάκης προβλέποντας ότι η επιλογή Τασούλα από τον κ. Μητσοτάκη θα της «κοστίσει» στον κόσμο του κέντρου, που ανέμενε μια συναινετική πρόταση και «όχι μια επιλογή με κομματικά γυαλιά».

Η «φωτιά» που άναψαν οι δηλώσεις Ανδρουλάκη-Γερουλάνου

Το ζήτημα των κυβερνητικών συνεργασιών άνοιξε ο αρχηγός του κόμματος, Νίκος Ανδρουλάκης την περασμένη Δευτέρα με στόχο να αποκλείσει το οποιοδήποτε ενδεχόμενο που συμπεριλαμβάνει κυβερνητικό «γάμο» με τη Νέα Δημοκρατία. Τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ότι «δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση» και εξήγησε ότι αν το ΠΑΣΟΚ έρθει πρώτη δύναμη, αλλά χωρίς αυτοδυναμία, τότε θα αναζητήσει προοπτική συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα της κεντροαριστεράς. Ο Παύλος Γερουλάνος όταν ρωτήθηκε αν το κυβερνητικό αφήγημα του ΠΑΣΟΚ περνάει μέσα από συνεργασίες με κόμματα που βρίσκονται αριστερότερα απάντησε χαρακτηριστικά ότι: «Μέσα από την αμφίπλευρη διεύρυνση -και αυτό το εκπροσώπησα και ως υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ- η οποία όμως έχει ξεκάθαρο προοδευτικό πρόσημο, μεταρρυθμιστικό, εθνικό, πατριωτικό εννοώ. Ένα πρόσημο το οποίο συνάδει με τον χαρακτήρα του ΠΑΣΟΚ».

Ο κ. Γερουλάνος ρωτήθηκε και για το αν θα χωρούσαν όλοι σε αυτό, δηλαδή οι κ.κ. Κασσελάκης, Βαρουφάκης, Κωνσταντοπούλου και Φάμελλος. Και τόνισε μιλώντας στο Action 24: «Θα χωρούσαν όσοι ασπάζονται ένα τέτοιο κλίμα, πολιτικό αν θέλετε διακύβευμα. Βεβαίως χωράνε όλοι. Ο καθένας εκεί που του αρμόζει. Δεν χρειάζεται να συμφωνούν όλοι τυφλά, αλλά να συμμετέχουν στην εδραίωση προοδευτικών προτάσεων για την κοινωνία». Και ο Μιχάλης Κατρίνης κινήθηκε σε σχετικό κλίμα, υποστηρίζοντας με συνέντευξή του στο ΣΚΑΙ ότι: «Το ΠΑΣΟΚ σήμερα, ως αξιωματική αντιπολίτευση, αναλαμβάνει την πρωτοβουλία και λέει «ναι, εμείς θέλουμε να σχηματίσουμε μια κυβέρνηση προοδευτικών δυνάμεων, αν και εφόσον έχουμε την πρώτη εντολή στις επόμενες εκλογές. Και με τον ΣΥΡΙΖΑ και με τη Νέα Αριστερά».

Η απάντηση Διαμαντοπούλου

«Θα είναι αυτοκτονικό για το ΠΑΣΟΚ, που είναι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και θέλει να γίνει πρώτο κόμμα στις εθνικές εκλογές, να πει ότι θα συνεργαστεί με την κυβερνητική παράταξη», είπε στο Action24 η υπεύθυνη Πολιτικού Σχεδιασμού του ΠΑΣΟΚ σχετικά με τις δηλώσεις του Νίκου Ανδρουλάκη για πιθανές κυβερνητικές συμμαχίες με τον ΣΥΡΙΖΑ και με άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Όπως τόνισε «το ΠΑΣΟΚ τι είναι ως κόμμα από την ίδρυσή του; Είναι στο κέντρο και έχει μια διεύρυνση και προς τα αριστερά και προς τα δεξιά. Δεν υπάρχει λόγος να είναι φτερό στον άνεμο είτε προς τα δεξιά είτε προς τα αριστερά. Έχει μπροστά του 2,5 χρόνια για να κινηθεί αυτόνομα, να αποκτήσει ταυτότητα και να γίνει πρώτο κόμμα. Είναι εύκολο; Όχι όταν ξεκινάς από το 18% αλλά ήταν εύκολη η ΝΔ να χάσει 10 μονάδες σε έναν χρόνο; Στην πολιτική δεν ξέρεις ποια θα είναι τα γεγονότα που θα αλλάξουν τα δεδομένα».

«Η τοποθέτηση του Νίκου Ανδρουλάκη ήταν θεωρητική», τόνισε η κυρία Διαμαντοπούλου και εξήγησε: «Το ΠΑΣΟΚ αυτή τη στιγμή είναι δεύτερο κόμμα και αξιωματική αντιπολίτευση, όχι γιατί το πέτυχε, αλλά γιατί έγιναν όλα αυτά που είδαμε να συμβαίνουν στη βουλή. Έχει 2,5 χρόνια μπροστά του να κινηθεί αυτόνομα και να γίνει πρώτο κόμμα. Η μελλοντολογία έχει να κάνει με το που θα είναι η χώρα το 2027».

Πάντως –σύμφωνα με την κυρία Διαμαντοπούλου- «το ΠΑΣΟΚ είναι ανοιχτό να έρθουν στα περιφερειακά του Συνέδρια, στελέχη και πολίτες από παντού. «Βεβαίως θέλουμε να έρθουν από παντού, από το Κέντρο από την Κεντροδεξιά και την αριστερά. Το να πάμε όμως σε συνεργασίες, σε λαϊκά μέτωπα, δεν υπάρχει…», υπογράμμισε και μιλώντας για το πως στέκεται το ΠΑΣΟΚ μπροστά στο δίλημμα «πολιτική σταθερότητα ή ακυβερνησία», ξεκαθάρισε: «Θα απαντήσουμε τη σωστή στιγμή. Ξέρουμε από τώρα ποια κόμματα θα είναι στη βουλή, πως θα είναι τότε; Ήξερε η ΝΔ ότι αθ χάσει 10 μονάδες στις ευρωεκλογές; Το θέμα δεν είναι το ΠΑΣΟΚ να κάνει σενάρια για το 2027, αλλά να βάζει μια ατζέντα για τα μείζονα του 21ου αιώνα.».

Ο Νίκος Παπανδρέου

Απέναντι σε όποια συζήτηση για πιθανή συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ τάσσεται πάντως ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Παπανδρέου. «Αν συνεργαστούμε με τον ΣΥΡΙΖΑ θα πάμε στο 5%», δήλωσε και κάλεσε «να επιστρέψουν στο σπίτι τους» όσοι έφυγαν από το ΠΑΣΟΚ για την Κουμουνδούρου τα προηγούμενα χρόνια.

Ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ μιλώντας στο Action 24 τόνισε ότι «δεν μπορεί να γίνει συνεργασία του ΠΑΣΟΚ με τον Γιάννη Βαρουφάκη», και πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα μπορούσε να ψηφίσει την προσωπική του φίλη, Λούκα Κατσέλη «που είναι από τα στελέχη που φοβήθηκαν έφυγαν από το ΠΑΣΟΚ και πήγαν στον ΣΥΡΙΖΑ», εννοώντας ότι αυτό έγινε από πολλούς τα χρόνια της κρίσης. Για την υποψηφιότητα του Τάσου Γιαννίτση υποστήριξε ότι «είναι συμβολική, άρα δεν έχει σημασία τη θέση που θα καταλάβει στις ψηφοφορίες» κι ότι «μπορεί να διεισδύσει στο χώρο του Κέντρου». Σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου ο κ. Μητσοτάκης προτείνοντας τον Κώστα Τασούλα δείχνει ότι «φοβάται να μην χάσει δεξιά ή το κάνει είτε από αδυναμία είτε από την αλαζονεία της εξουσίας». Έτσι –πρόσθεσε- αφήνει χώρο στο ΠΑΣΟΚ, στον οποίο μπορεί να διεισδύσει με την πρόταση Γιαννίτση.

Θόδωρος Μαργαρίτης: Το ΠΑΣΟΚ να μην γίνει συμπληρωματική δύναμη της ΝΔ

Θέση στη συζήτηση πήρε και το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Θεόδωρος Μαργαργίτης γράφοντας στα social media.

“Δέχτηκα αμέτρητες επιθέσεις για την άποψη μου περί κοινής υποψηφιότητας της Δημοκρατικής αντιπολίτευσης για την θέση ΠτΔ. Πριν μερικούς μήνες είχε δεχτεί πολλαπλές επιθέσεις ο Χάρης Δούκας με τις αναφορές του στην πληθυντική Αριστερά. Πριν ένα χρόνο τα άκουσε ο Μανώλης Χριστοδουλάκης για την συμμετοχή του στην εκδήλωση στο θέατρο ΑΛΦΑ με Αχτσιόγλου και Τεμπονέρα. Πρόσφατα πυρά δέχτηκε ο ίδιος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ ο οποίος είπε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα κάνει στο μέλλον κυβέρνηση με την ΝΔ αλλά θα αναζητήσει άλλες συμμαχίες. Τώρα δέχονται επιθέσεις ο Γερουλάνος και ο Κατρίνης. Μαξίμου και ακροκεντρώοι στην αυστηρή επίπληξη για τις συμμαχίες προς τα Αριστερά.

Οι ακροκεντρώοι μάλιστα βρήκαν ευκαιρία σε αυτή την κριτική να ξεπεράσουν την κατήφεια τους για την επιλογή Τασούλα στη θέση ΠτΔ και να επιστρέψουν στο μαντρί του Κυριάκου. Το ΔΟΓΜΑ θέλει το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ όχι μία ηγεμονική δύναμη της προοδευτικής αλλαγής και του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού αλλά μια συμπληρωματική δύναμη στην ΝΔ. Έναν συμβουλάτορα του Μητσοτάκη. Ένα κόμμα μπαλαντέρ τύπου Γκένσερ και Φιλελεύθερων προς την στήριξη της λεγόμενης Κεντροδεξιάς. Αυτή η στρατηγική γίνεται στο όνομα ενός νεφελώδους Κέντρου.

Η ιστορία όμως σε εποχές με οικονομική κρίση, μεγάλες αναταραχές, έντονες κοινωνικές ανισότητες έχει αποδείξει ότι Κέντρο με την έννοια πολιτικής παράταξης δεν αντέχει. Οι ταξικές διαφορές οριζουν τους πολιτικούς προσανατολισμούς. Σε όλη την ιστορία, σε όλη την Ευρώπη. Η εξαίρεση ήταν μια εικόνα Κέντρου μετά τον Ελληνικό εμφύλιο πόλεμο στην χώρα μας. Αυτή η εικόνα είχε πολλές αμαρτίες και σκοτεινές πλευρές. Και εύστοχα ο Ανδρέας Παπανδρέου χάραξε νέους ορίζοντες. Επομένως όσοι θέλουν το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ ως μια παραπληρωματική συνιστώσα της Κεντροδεξιάς και όχι μια καθοριστική δύναμη της Κεντροαριστεράς κάτι έχουν καταλάβει λάθος».

Μεϊμάρογλου κατά Γερουλάνου και Κατρίνη

Την αντίθεσή του με δηλώσεις βουλευτών και στελεχών του ΠΑΣΟΚ που τάσσονται υπέρ της κυβερνητικής συνεργασίας με κόμματα, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Αριστερά εκφράζει το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος, Γιάννης Μεϊμάρογλου.

«Πληροφορούμαι με κατάπληξη τις δηλώσεις βουλευτών και κορυφαίων στελεχών του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ περί ύπαρξης σχεδίου κυβερνητικής συνεργασίας του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Αριστερά και άλλα κόμματα που προήλθαν από τις διασπάσεις του πρώην ενιαίου ΣΥΡΙΖΑ. Οι απόψεις αυτές ουδέποτε έχουν συζητηθεί στα εκλεγμένα από το Συνέδριο όργανα του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ (ΚΠΕ και ΠΣ) και δεν απηχούν παρά τις προσωπικές επιθυμίες εκείνων που τις εκφράζουν», διευκρινίζει ο κ. Μεϊμάρογλου που στις πρόσφατες εσωκομματικές εκλογές στο ΠΑΣΟΚ στήριξε την υποψηφιότητα της Άννας Διαμαντοπούλου.

Με τη δήλωσή του, που έκανε προφανώς με αφορμή τις δημόσιες παρεμβάσεις του Παύλου Γερουλάνου και του Μιχάλη Κατρίνη, ο κ. Μεϊμάρογλου επισημαίνει ότι «σε μια κρίσιμη καμπή των πολιτικών εξελίξεων, τέτοιες δηλώσεις ενισχύουν την επιχειρηματολογία του κυβερνώντος κόμματος και δίνουν ρόλο και υπόσταση στα κόμματα της Αριστεράς, δυόμισι χρόνια πριν τις επόμενες βουλευτικές εκλογές» και υπογραμμίζει:

«Θέλω να υπογραμμίσω το γεγονός ότι την ίδια στιγμή που γίνονται οι δηλώσεις αυτές, στελέχη των κομμάτων αυτών επιχειρούν να απαξιώσουν με προσβλητικούς χαρακτηρισμούς τον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στην επικείμενη προεδρική εκλογή. Σταθερή πολιτική απόφαση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ είναι αποκλειστικά, η προβολή της εναλλακτικής του πρότασης για τη διακυβέρνηση της χώρας και η διεκδίκηση της νίκης στις εθνικές εκλογές”.

Χρηστίδης: Η αυτόνομη στρατηγική του ΠΑΣΟΚ είναι δεδομένη και αδιαπραγμάτευτη

Δεδομένη και αδιαπραγμάτευτη χαρακτήρισε την αυτόνομη στρατηγική του ΠΑΣΟΚ ο βουλευτής του κόμματος Παύλος Χρηστίδης, σε τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε στο MEGA, σημειώνοντας ότι το μοναδικό σενάριο συγκυβέρνησης που υπάρχει αυτή τη στιγμή είναι ανάμεσα στη ΝΔ και το κόμμα των Σπαρτιατών.

«Αυτοί είναι που στηρίζουν σήμερα το πρόσωπο του κ. Τασούλα. Είναι οι βουλευτές ο ένας πίσω από τον άλλον οι οποίοι ψηφίζουν τον προϋπολογισμό της ΝΔ. Να τα δούμε όλα αυτά πως θα εξελιχθούν και το επόμενο χρονικό διάστημα γιατί η στάση της ΝΔ έναντι των Σπαρτιατών (για τη χρηματοδότηση) κόστισε στον ελληνικό λαό 950 χιλιάδες ευρώ», είπε χαρακτηριστικά.

Σε αυτό το σενάριο, αντέτεινε τη στάση του ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας ότι «ολοκλήρωσε πρόσφατα πολύ μεγάλες διαδικασίες και η αυτόνομη στρατηγική του είναι δεδομένη. Αυτό που πια έχει καταστεί σαφές είναι ότι η δική μας στρατηγική είναι αυτή που μπορεί να οδηγήσει τη ΝΔ σε ήττες».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ