Παρέμβαση, μέσω καταγραφής των όσων λέει στους συνομιλητές του, για τον εκλογικό νόμο και το τι χρειάζεται σήμερα η χώρα όπως και για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας και για το αν ενδιαφέρεται ο ίδιος, κάνει στη Real News ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος της ΝΔ, Κώστας Καραμανλής.
Ο Κώστας Καραμανλής δηλώνει αντίθετος με την απλή αναλογική διότι, όπως λέει, "θα οδηγήσει σε ιταλοποίηση της πολιτικής σκηνής και ακυβερνησία".
"Η χώρα χρειάζεται τώρα περισσότερο από ποτέ σταθερές κυβερνήσεις", τονίζει- σύμφωνα με το ρεπορτάζ στη Real News- σε συνομιλητές του ο πρώην πρωθυπουργός.
"Με την απλή αναλογική το πολιτικό σύστημα θα οδηγηθεί σε περαιτέρω κερματισμό των πολιτικών δυνάμεων και ιταλοποίηση της ελληνικής Βουλής", επισημαίνει ο Κώστας Καραμανλής αναλύοντας ότι με έναν τέτοιο εκλογικό νόμο δεν αποκλείεται να αποκτήσουν κοινοβουλευτική εκπροσώπηση ακόμη και 10-11 κόμματα με αποτέλεσμα, όπως λέει, να χρειάζονται ενδεχομένως και πάνω από τέσσερα κόμματα για να συγκροτηθεί κυβέρνηση συνεργασίας.
Ο Κώστας Καραμανλής τάσσεται υπέρ του μπόνους για το πρώτο κόμμα όμως, πιστεύει ότι με τα ποσοστά που παίρνουν σήμερα τα μεγάλα κόμματα είναι υπερβολικές οι 50 επιπλέον έδρες που είχε ψηφιστεί επί δικής του πρωθυπουργίας.
"Δεν επιδιώκω come back"
Αναφορικά με το αν συνδέει το δικό του comeback με το αν ο Πρόεδρος Δημοκρατίας εκλέγεται απευθείας από το λαό και έχει αυξημένες αρμοδιότητες, ο Κώστας Καραμανλής απαντά, "δεν έχω τίποτα στην άκρη του μυαλού μου. Αν ήθελα να κάνω ένα τέτοιο comeback , θα το έκανα το 2015, όταν μου είχε προταθεί".
Ο ίδιος πιστεύει ότι δεν είναι ακόμη ώριμο να εφαρμοστεί στην Ελλάδα ένα είδος προεδρικού συστήματος που θα εξασφάλιζε μια θεσμική σταθερότητα στο ενδεχόμενο ιταλοποίησης της πολιτικής σκηνής, ωστόσο, όπως λέει, η πεποίθησή του είναι ότι ο πρόεδρος Δημοκρατίας, ακόμη και από το λαό να μην εκλέγεται, θα πρέπει να αποκτήσει ενισχυμένες αρμοδιότητες και η εκλογή του να μην συνδέεται με διάλυση της Βουλής.
Τέλος, ο Κώστας Καραμανλής τονίζει σε συνομιλητές του, σύμφωνα με τη Real News, την ανάγκη, στα πλαίσια της αναθεώρησης του Συντάγματος, δημιουργίας ενός Συνταγματικού Δικαστηρίου.