Αύριο Μεγάλη Τρίτη είναι προγραμματισμένο να ψηφιστεί η τροπολογία που βάζει φρένο στην κάθοδο Κασιδιάρη στις εκλογές. Η αλλαγή του νόμου, βάσει του οποίου, θα αποφασίζει πλέον η Ολομέλεια, -και όχι ένα μέρος- του Α` Τμήματος του Αρείου Πάγου, προκάλεσε την αντίδραση του επικεφαλής Αρεοπαγίτη, Χρήστου Τζανερίκου, με τον υπουργό Εσωτερικών να απαντά ότι στις Δημοκρατίες νομοθετεί η Βουλή και όχι οι δικαστές.
O κ. Τζανερίκος σε δήλωσή του, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι η τροπολογία «αποτυπώνει, φωτογραφικά, τη δυσπιστία και την έλλειψη εμπιστοσύνης στο πρόσωπό μου, εκ μέρους της Κυβέρνησης, που είχε τη σχετική νομοθετική πρωτοβουλία, αναφορικά με την άσκηση της διακριτικής μου ευχέρειας να ορίζω την (πενταμελή) σύνθεση του τμήματος του οποίου είμαι Πρόεδρος».
Ο Χ. Τζανερίκος κάνει λόγο για «ευθεία παρέμβαση στη λειτουργία του Αρείου Πάγου», καθώς ο νόμος προβλέπει ότι το κάθε τμήμα συγκροτείται από τον πρόεδρο και 4 αρεοπαγίτες. «Ουδέποτε έχει προβλεφθεί ολομέλεια τμήματος συγκροτούμενη απ’ όλους τους δικαστές αυτού».
Ήταν η δήλωση-αντίδραση του αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου Χρήστου Τζανερίκου κεραυνός εν αιθρία;
Το παρασκήνιο της σύγκρουσης
Σύμφωνα με το ΒΗΜΑ, η κρίση φαίνεται ότι εκκολαπτόταν εδώ και περίπου έναν χρόνο. Στις αρχές του περσινού καλοκαιριού, όταν γίνονταν οι διαβουλεύσεις για τον επόμενο εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ο κ. Τζανερίκος ήταν ένας από τους επικρατέστερους διαδόχους του Βασιλείου Πλιώτα. Τελικά, τον Ιούλιο το υπουργικό συμβούλιο μετά από εισήγηση του υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα, επέλεξε τον Ισίδωρο Ντογιάκο. Έκτοτε, σύμφωνα με κυβερνητικές και δικαστικές πηγές, ο κ. Τζανερίκος κρατούσε αποστάσεις από την κυβέρνηση.
Οι κινήσεις Τζενερίκου σύμφωνα με τις πληροφορίες που έφτασαν στο Μαξίμου προκάλεσαν ανησυχία για την απόφαση του Α Τμήματος του Αρείου Πάγου.
Για τον λόγο αυτό ο υπουργός Εσωτερικών κατέθεσε εσπευσμένα την προηγούμενη Παρασκευή την τροπολογία, η οποία αναθέτει τη λήψη της απόφασης στην πλήρη, 11μελή, σύνθεση του αρμόδιου τμήματος του Αρείου Πάγου.
Αντιδράσεις στη δήλωση Τζανερίκου
Η δήλωση όμως του κ. Τζανερίκου, προκάλεσε την έντονη αντίδραση συνταγματολόγων, οι οποίοι σε αναφορές τους μίλησαν για πρωτοφανή και επιθετική παρέμβαση για την τροπολογία που φέρνει προς ψήφιση η κυβέρνηση ώστε να μπλοκάρει τη συμμετοχή του κόμματος Κασιδιάρη στις εκλογές. Μάλιστα, τόνισαν πως μετά από αυτή τη στάση του ο αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου θα πρέπει να απέχει από τις αρμοδιότητές του. Με παρεμβάσεις τους τόνισαν πως η ρύθμιση αυτή είναι δικαιολογημένη λόγω της κρισιμότητας του θέματος, ενώ χαρακτήρισαν αδικαιολόγητη την παρέμβαση του κυρίου Τζανερίκου.
ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ επικρίνουν τους κυβερνητικούς χειρισμούς. «Το μόνο που καταφέρνει ο κ. Μητσοτάκης όμως με αυτές τις συνταγματικές ακροβασίες είναι να προσδίδει αντισυστημικά χαρακτηριστικά και να φουσκώνει τα ποσοστά της ακροδεξιάς. Δεν μας άκουσε όταν προειδοποιούσαμε και απέρριψε την τροπολογία που είχαμε καταθέσει και αποτελούσε την μόνη λύση για τον αποκλεισμό των νεοναζί» αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το ΠΑΣΟΚ Κίνημα Αλλαγής σημειώνει μεταξύ άλλων ότι «αν είχε εισακουστεί η πρόταση μας για εισαγωγή του ζητήματος στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, δεν θα είχαμε φτάσει στις σημερινές δυσάρεστες εξελίξεις. Η νέα, μονομερής και πρόχειρη νομοθετική ρύθμιση της Κυβέρνησης δεν θα χρειαζόταν».