Το παρασκήνιο και το χρονικό της προαναγγελθείσας διαγραφής του Αντώνη Σαμαρά

 
σσσ

Πηγή Φωτογραφίας: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Ενημερώθηκε: 16/11/24 - 23:01

Εκτός Νέας Δημοκρατίας έθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον Αντώνη Σαμαρά με αφορμή την οξεία κριτική που άσκησε στην πολιτική της κυβέρνησης και δη στα εθνικά θέματα ο πρώην Πρωθυπουργός με συνέντευξή του στο ΒΗΜΑ της Κυριακής, ζητώντας παράλληλα εμμέσως την αποπομπή του Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, για παλαιότερη δήλωσή του σχετικά με τον ελληνοτουρκικό διάλογο.

Η διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά είχε διαφανεί ως μονόδρομος από το πρωί, ωστόσο η επίσημη απόφαση και ανακοίνωση καθυστέρησαν καθώς ο πρωθυπουργός ήθελε να διαβάσει το σύνολο της συνέντευξης.

Ειδικότερα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι από νωρίς το πρωί είχε γνώση το Μέγαρο Μαξίμου για τα βασικά σημεία της συνέντευξης και όσοι στενοί συνεργάτες ήταν με τον πρωθυπουργό για ζητήματα της κυβερνητικής πολιτικής, ομόφωνα χωρίς καμία εξαίρεση τού μετέφεραν ότι «αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο και δεν μπορεί να είναι ανεκτή η ευθεία αμφισβήτηση του συνόλου της ασκούμενης κυβερνητικής πολιτικής».

Ο πρωθυπουργός αφού έλαβε γνώση επί του συνολικού περιεχομένου της συνέντευξης του Αντώνη Σαμαρά, τηλεφώνησε γύρω στις τέσσερις το απόγευμα στον κυβερνητικό εκπρόσωπο και ξεκίνησε η σύνταξη της σκληρής ανακοίνωσης για τη διαγραφή του πρώην πρωθυπουργού.

Ειδικότερα, κυβερνητικά στελέχη σημείωναν ότι η κυβέρνηση έχει μπροστά της δυόμιση χρόνια για να υλοποιήσει το κυβερνητικό της έργο και να δώσει απαντήσεις στα προβλήματα των πολιτών και δεν ήταν δυνατό να επιτραπεί αυτή η εσωστρέφεια που καλλιεργούσαν αυτές οι παρεμβάσεις του κ. Σαμαρά.

Επιπλέον, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο Μέγαρο Μαξίμου κατέφθαναν αιτήματα από πολλά γαλάζια στελέχη που μετέφεραν το μήνυμα «μην τον ανέχεστε άλλο».

Από το περιβάλλον του κ. Σαμαρά μετέφεραν ότι έχει το δικαίωμα να αναφέρεται και να αναδεικνύει ζητήματα που αφορούν την πολιτική ζωή, ενώ σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο πρώην πρωθυπουργός περίμενε την αντίδραση από το Μέγαρο Μαξίμου μη αποκλείοντας το ενδεχόμενο της διαγραφής, χωρίς ωστόσο να θεωρεί ότι ήταν το πιθανό σενάριο.

Το χρονικό της διαγραφής Σαμαρά

Ο Αντώνης Σαμαράς τέθηκε εκτός Νέας Δημοκρατίας μετά τη συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής» στην οποία άσκησε σφοδρή κριτική για τους χειρισμούς στα εθνικά θέματα, θέτοντας στο στόχαστρο τόσο τον πρωθυπουργό όσο και τον υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη.

Το διαζύγιο αποφασίστηκε καθώς το Μέγαρο Μαξίμου έκρινε ότι ο κ. Σαμαράς ξεπέρασε τα όρια, αμφισβητώντας ευθέως το σύνολο της κυβερνητικής πολιτικής.

Τη διαγραφή του κ. Σαμαρά ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, αναφέροντας ότι «ο κ. Σαμαράς, με τη σημερινή συνέντευξή του, θέτει εαυτόν, για δεύτερη φορά μετά το 1993, εκτός Νέας Δημοκρατίας. Εξάλλου, αυτό επεδίωξε. Αυτή τη φορά, όμως, η ιστορία δεν θα επαναληφθεί. Η Κυβερνητική πλειοψηφία συνεχίζει σταθερά την πορεία της, χωρίς τον κ. Σαμαρά. Κανείς δεν έχει δικαίωμα να παίζει με τη σταθερότητα της πατρίδας σε αυτούς τους ταραγμένους καιρούς».

Στην ανακοίνωση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, έκανε λόγο για ανοίκεια και προκλητική επίθεση του κ. Σαμαρά εναντίον του πρωθυπουργού και του κ. Γεραπετρίτη, τονίζοντας ότι ο πρώην πρωθυπουργός εκτός της διαφωνίας που εξέφρασε στο σύνολο της κυβερνητικής πολιτικής, προέβη και στη διαστρέβλωση δηλώσεων.

Ο κ. Μαρινάκης, ο οποίος επισημαίνει ότι αυτή τη φορά δεν πρόκειται για «απόψεις» στο πλαίσιο του ειδικού προνομίου που έχουν οι πρώην πρωθυπουργοί να διατυπώνουν απόψεις, τονίζει ότι «η κοινωνία έχει αφήσει πίσω, εδώ και χρόνια, λογικές πολιτικής «καμαρίλας» και συμπεριφορές που διαπνέονται από το κομματικό «γινάτι».

Κόκκινες γραμμές που παραβιάστηκαν για τη ΝΔ ήταν επίσης τα αιχμηρά σχόλια του Αντώνη Σαμαρά για "χαριεντίσματα" του Πρωθυπουργού ως απάντηση σε μια πρόσφατη αποστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη με την ανακοίνωση να αναφέρει «έφτασε, μάλιστα, στο σημείο να ισχυριστεί ότι ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας «χαριεντίζονταν» με τον Πρόεδρο της Τουρκίας και τον Πρωθυπουργό της Αλβανίας».

Η διαδικασία της διαγραφής του κ. Σαμαρά από τη ΝΔ κινείται ήδη και αναμένεται να επισφραγιστεί με την επίσημη ανακοίνωση στην Ολομέλεια της Βουλής τη Δευτέρα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Παύλου Μαρινάκη:

Έχουμε πει πολλές φορές ότι οι πρώην Πρωθυπουργοί έχουν το ειδικό προνόμιο να διατυπώνουν κατά καιρούς τις απόψεις και τις ανησυχίες τους για ζητήματα πολιτικής, αναφέρει στην ανακοίνωσή το ο Παύλος Μαρινάκης.

Ο κ. Σαμαράς, στην τελευταία συνέντευξή του, ωστόσο, δεν διατύπωσε απόψεις. Αλλά εξέφρασε την πλήρη διαφωνία του στο σύνολο της ασκούμενης κυβερνητικής πολιτικής. Επιπλέον, με τρόπο ανοίκειο και προκλητικό, υιοθέτησε ακραία ψεύδη, διαστρεβλώνοντας δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών οι οποίες έχουν διευκρινιστεί κατ’ επανάληψη και αναλυτικά.

Έφτασε, μάλιστα, στο σημείο να ισχυριστεί ότι ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας «χαριεντίζονταν» με τον Πρόεδρο της Τουρκίας και τον Πρωθυπουργό της Αλβανίας.

Τέλος, η άκαιρη συζήτηση στην οποία επέμεινε γύρω από την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας συνιστά προσβολή για το πρόσωπο και τον θεσμό του αρχηγού του κράτους.

Όλα τα παραπάνω δεν μπορούν να γίνουν ούτε ανεκτά, ούτε αποδεκτά. Η κοινωνία έχει αφήσει πίσω, εδώ και χρόνια, λογικές πολιτικής «καμαρίλας» και συμπεριφορές που διαπνέονται από το κομματικό «γινάτι».Όσοι, δε, οραματίζονται μία συρρικνωμένη ΝΔ στο μέτρο του 18%, ας αναλογιστούν ότι, με τη στρατηγική του Κυριάκου Μητσοτάκη, η Νέα Δημοκρατία κέρδισε μέχρι σήμερα τρεις εθνικές εκλογές με ποσοστά της τάξεως του 40%.

Ως εκ τούτου, ο κ. Σαμαράς, με τη σημερινή συνέντευξή του, θέτει εαυτόν, για δεύτερη φορά μετά το 1993, εκτός Νέας Δημοκρατίας. Εξάλλου, αυτό επεδίωξε. Αυτή τη φορά, όμως, η ιστορία δεν θα επαναληφθεί. Η Κυβερνητική πλειοψηφία συνεχίζει σταθερά την πορεία της, χωρίς τον κ. Σαμαρά. Κανείς δεν έχει δικαίωμα να παίζει με τη σταθερότητα της πατρίδας σε αυτούς τους ταραγμένους καιρούς.

Σκληρή απάντηση Σαμαρά

Έντονη ήταν η αντίδραση του κ. Σαμαρά στη διαγραφή, καταλογίζοντας στον πρωθυπουργό αλαζονεία και έλλειψη ψυχραιμίας, κατηγορώντας τον παράλληλα ότι είναι «αποκομμένος από τη βάση» και ότι «οδηγεί ένα κόμμα που λίγο πια μοιάζει με τη Νέα Δημοκρατία».

«Μιλούσα, μίλησα και θα μιλάω μόνο γι αυτά που απασχολούν την Ελλάδα», τονίζει ο πρώην πρωθυπουργός σε ανάρτησή του, ενώ αναφερθείς στους λόγους που οδήγησαν στη διαγραφή του σημειώνει «ας μας πει λοιπόν πού κάνω λάθος».

Καταλήγοντας, προσθέτει «για την πατρίδα θυσίασα τα πάντα, μέχρι και την υγεία μου. Κανείς όμως δεν μπορεί να μου επιβάλει να θυσιάσω και τη συνείδησή μου. Κριτής όλων μας θα είναι ο λαός και η ιστορία»

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Η αλαζονεία και η προφανής έλλειψη ψυχραιμίας, εξηγούν την κίνηση Μητσοτάκη. Αποκομμένος από τη βάση, οδηγεί ένα κόμμα που λίγο πια μοιάζει με τη Νέα Δημοκρατία.

Μιλούσα, μίλησα και θα μιλάω μόνο γι αυτά που απασχολούν την Ελλάδα.

Ας μας πει λοιπόν πού κάνω λάθος. Στα ελληνοτουρκικά, όπου μόλις χθες παραιτήθηκε ο αρμόδιος γενικός διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών; Στη δυσκολία των πολιτών να τα βγάλουν πέρα με την ακρίβεια; Στην woke ατζέντα, που ενώ ο ίδιος την έφερε στην Ελλάδα, μετά την εκλογή Τραμπ μιλάει ξαφνικά για την τυραννία της μειοψηφίας;

Μήπως στη σκευωρία Νοβαρτις;

Ή μήπως επειδή πρότεινα τον Κώστα Καραμανλή για Πρόεδρο της Δημοκρατίας;

Για την πατρίδα θυσίασα τα πάντα, μέχρι και την υγεία μου. Κανείς όμως δεν μπορεί να μου επιβάλει να θυσιάσω και τη συνείδησή μου.

Κριτής όλων μας θα είναι ο λαός και η ιστορία»

Τα σημεία κλειδιά της συνέντευξης

Έτσι, με βάση το ρεπορτάζ, τα σημεία - κλειδιά που ενόχλησαν περισσότερο από τη συνέντευξη Σαμαρά ήταν τα παρακάτω:

«Δεν κατανοώ τη ''στρατηγική'' της κυβέρνησης»

«Ομολογώ πως δεν κατανοώ τη "στρατηγική" της κυβέρνησης! Για παράδειγμα πρόσφατα ο Ερντογάν ζήτησε κυνικά από τον ΟΗΕ την… αυτοκατάργηση των ψηφισμάτων του ίδιου του Οργανσιμού για την εισβολή και κατοχή στην Κύπρο και την αναγνώριση του ψευδοκράτους! Αμέσως μετά συναντήθηκε μαζί του ο Πρωθυπουργός…», τόνισε αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά και πρόσθεσε: «Η ακολουθούμενη ελληνική “στρατηγική” φοβάμαι πως έχει καταστήσει την άλλη πλευρά περισσότερο αδιάλλακτη και ακόμα πιο προκλητική…».

Σχετικά με το αν περνάει η κυβέρνηση την κρίση της δεύτερη τετραετίας και τι πρέπει να πράξει ο πρωθυπουργός, ο κ. Σαμαράς τονίζει ότι «το καράβι χρειάζεται πυξίδα. Εννοώ ότι λείπει το όραμα, το αφήγημα προς την κοινωνία, που είμαστε, που πάμε, και που θέλουμε να πάμε. Πρέπει να δοθεί μεγαλύτερο βάρος στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πολίτες και οι μικρές επιχειρήσεις». «Ο πρωθυπουργός οφείλει να αφουγκραστεί τη βάση του κόμματος και την ίδια την κοινωνία, η οποία ζητάει διαφορετικά πράγματα. Και να αντιληφθεί έστω και τώρα το που πάει ο κόσμος διεθνώς. Γιατί πάει στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση» σημείωσε.

Ζήτησε παραίτηση Γεραπετρίτη

«Πρέπει να ''στείλει σπίτι του'' όποιους δηλώνουν ότι στο όνομα της ''φιλίας και ηρεμίας'' με την Τουρκία ''ας χαρακτηριστούν και μειοδότες''. Αυτό πως προέκυψε; Γιατί να χαρακτηριστεί μειοδότης κάποιος που ακολουθεί τη σταθερή εθνική γραμμή; Δεν λέγονται τέτοια πράγματα»μ ανέφερε σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο κ. Σαμαράς μιλώντας προφανώς για τον υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη και πρόσθεσε: «Και άλλα παράδοξα ακούσαμε. Όπως το περί ''σχετική έννοιας'' της εθνικής κυριαρχίας, κάτι που θέλω να ελπίζω ότι ήταν φραστικό λάθος. Όμως όλα αυτά τα ακούει και η απέναντι πλευρά». «Για αυτό ανησυχούμε κι εγώ και ο Κώστας Καραμανλής και το 50% του ελληνικού λαού τουλάχιστον».

«Δεν θα προτείνει εμένα για Πρόεδρο της Δημοκρατίας»

Στην ερώτηση τι θα κάνετε αν σας προτείνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την Προεδρία της Δημοκρατίας ο κ. Σαμαράς απάντησε με νόημα: «Δεν πρόκειται να γίνει αυτό. Βέβαια αν θέλετε την άποψη μου, θεωρώ τον Κώστα Καραμανλή την καλύτερη επιλογή».

«Τότε δεν υπήρχε τουρκολιβικό μνημόνιο»

Απαντώντας στις κατηγορίες για συνομιλίες του με τον Ερντογάν, ο κ. Σαμαράς είπε: «Τότε δεν υπήρχε τουρκολιβικό μνημόνιο! Το οποίο παραβιάζει πλήρως το Διεθνές Δίκαιο, καταπατά ευθέως τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και – παρεμπιπτόντως – δεν το έχει καν επικυρώσει ούτε η Εθνοσυνέλευση της Λιβύης! Δηλαδή είναι από κάθε άποψη παράνομο!».

Παράλληλα, επεσήμανε ότι «στα δικά μου χρόνια δεν υπήρχε ούτε ο εποικισμός της Αμμόχωστου, ούτε η επιμονή για δύο χωριστά κράτη στην Κύπρο… Όλα αυτά τότε δεν υπήρχαν».

«Τα χαριεντίσματα Μητσοτάκη με Ερντογάν και Ράμα»

Τέλος, ο κ. Σαμαράς άφησε νέες αιχμές για τα ελληνοτουρκικά και τις καλές σχέσεις που έχουν αναπτυχθεί το τελευταίο διάστημα στον διάλογο Μητσοτάκη - Ερντογάν με τη θετική ατζέντα να είναι στο προσκήνιο.

Σε ερώτηση, «τι απαντάτε σε όσους σας επέκριναν για τον χαιρετισμό σας, για χαριεντίσματα μίλησαν, με τον Νίκο Παππά του ΣΥΡΙΖΑ;», ο πρώην πρωθυπουργός, απάντησε: «Λέτε για τον ίδιο Νίκο Παππά που χάρισε βιβλίο με ιδιόχειρη αφιέρωση στον Πρωθυπουργό στη Βουλή, προχθές; Χαριεντίσματα εννοείτε τα γέλια και την εγκαρδιότητα που είδαμε μεταξύ Ερντογάν, Ράμα, Χριστοδουλίδη, Φιντάν και του Έλληνα πρωθυπουργού στο περιθώριο της Ευρωπαϊκής Συνόδου; Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά».

Ενώ, κυβερνητικές πηγές σχολιάζοντας τη δήλωση του Αντώνη Σαμαρά μετά τη διαγραφή του από τη Νέα Δημοκρατία, αναφέρουν ότι τα μηνύματα που παίρναμε από όλα τα στελέχη της ΝΔ, ήταν «μην τον ανέχεστε άλλο".

Τα επόμενα βήματα μέχρι την οριστική αποπομπή

Η διαδικασία της διαγραφής του πρώην πρωθυπουργού από τη Νέα Δημοκρατία προχωρά κανονικά μετά τη σχετική απόφαση του πρωθυπουργού.

Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος και πρωθυπουργός Κυριακός Μητσοτάκης τον παραπέμπει στην Επιτροπή Δεοντολογίας με το ερώτημα της διαγραφής, με επιστολή που στέλνει στον πρόεδρο της Επιτροπής.

Η Επιτροπής στη συνέχεια αναμένεται να συνεδριάσει και να αποφασίσει. Η απόφαση φυσικά θα πάει στα χέρια του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος με τη σειρά του θα στείλει την επιστολή με την απόφαση της επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας στον πρόεδρο της Βουλής, κάτι που σύμφωνα πληροφορίες αναμένεται να γίνει τη Δευτέρα.

Η επόμενη μέρα εστιάζει σε Καραμανλή

Φτάνοντας στο σήμερα, το μεγάλο ερώτημα που μένει αναπάντητο στο Μαξίμου έχει να κάνει με το εάν μετά τη διαγραφή Σαμαρά, θα διατηρηθεί η «συναντίληψη» με τον Καραμανλή, ή εάν θα σπάσει το «μέτωπο». Ο Κώστας Καραμανλής αποτελεί για πολλούς εντός της Νέας Δημοκρατίας την «ψυχή της παράταξης» και παραμένει ιδιαίτερα αγαπητός .

Εξάλλου, η κριτική του Κώστα Καραμανλή εδώ και μήνες επικεντρώνεται κυρίως στα εθνικά θέματα κάτι που κάνει ιδιαιτέρως κρίσιμες τις παρεμβάσεις του.

Εντυπωσιακά πιο χαμηλοί ήταν οι τόνοι που κράτησε πρόσφατα ο κ. Καραμανλής σε παρέμβασή από τη Θεσσαλονίκη για τα εθνικά ζητήματα, λίγο πριν την έλευση Φιντάν στην Αθήνα. Ο πρώην πρωθυπουργός, σε αντίθεση με παλαιότερες παρεμβάσεις του, δεν έκρουσε καμπανάκι κινδύνου για «παγίδες» στο διάλογο με την Τουρκία και έμμεσες υπαναχωρήσεις. Αντιθέτως, τόνισε πως ανησυχίες οι οποίες εκφράζονται ενισχύουν τις εθνικές θέσεις. Η γέφυρα που έριξε προ 24ωρων ο Πρωθυπουργός στη πλευρά Καραμανλή και στην περίοδο του 2009, ίσως είχε παίξει τον ρόλο της. Ήταν χαρακτηριστικό πως ο πρώην πρωθυπουργός είχε αναγνωρίσει πως η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη στην εθνική θέση.

Ήταν μία ομιλία χωρίς αιχμές που φάνηκε να θέλει να εξηγήσει πως ο λόγος που εκφράζει εδώ και καιρό ανησυχίες για τα εθνικά ζητήματα είναι διότι παρατηρεί την επιθετική στρατηγική της Τουρκίας η οποία δεν αλλάζει. «Θέλω να υπογραμμίσω οι προβληματισμοί και οι ανησυχίες που εκφράζονται για τα εθνικά μας θέματα είναι εύλογες και υπαρκτές, τους δημιουργεί άλλωστε ή επιθετικότητα και ο αυξανόμενος αναθεωρητισμός της Τουρκίας», είχε πει χαρακτηριστικά ο κ. Καραμανλής.

Τα σχόλια της αντιπολίτευσης

Τη διαγραφή Σαμαρά σχολιάζουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Είναι συνέπεια της δυσαρέσκειας από την ασκούμενη αντιλαϊκή πολιτική και των διεθνών εξελίξεων και «παζαριών» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, σχολιάζουν πηγές του ΚΚΕ.

Η διαγραφή του πρώην πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά από την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ είναι ενδεικτική της όξυνσης των αντιθέσεων στο αστικό πολιτικό σύστημα, ως συνέπεια της δυσαρέσκειας από την ασκούμενη αντιλαϊκή πολιτική, αλλά και των διεθνών εξελίξεων και «παζαριών» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Η προσπάθεια αναμόρφωσης συνολικά του σάπιου αστικού πολιτικού συστήματος είναι σε πλήρη εξέλιξη, μόνο που αυτή δε γίνεται με κριτήριο τα λαϊκά συμφέροντα” αναφέρουν πηγές του ΚΚΕ και προσθέτουν:

Άλλωστε, είτε πρόκειται για τη ΝΔ και δυνάμεις προερχόμενες από αυτήν είτε για τα κόμματα της σοσιαλδημοκρατίας, μιλάμε για δυνάμεις που έχουν υπηρετήσει -και μάλιστα κάποιες φορές από κοινού, συγκυβερνώντας- την ίδια πολιτική στο πλαίσιο της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Γι’ αυτό και η πραγματική λαϊκή αντιπολίτευση βρίσκεται στην αμφισβήτηση και τη σύγκρουση με την κυρίαρχη πολιτική κι όχι στην αναπαλαίωση του αστικού πολιτικού συστήματος και την ανακύκλωση των αυταπατών“.

Ο κ. Μητσοτάκης ασχολείται με εσωκομματικές εκκαθαρίσεις την ώρα που η χώρα και η κοινωνία αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά προβλήματα, λέει η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

«Κύριε Μητσοτάκη, δε μπορούμε να σας παρακολουθούμε να λύνετε τα εσωκομματικά σας προβλήματα στην πλάτη της κοινωνίας. Η χώρα έχει ανάγκη από ανθρώπους που νοιάζονται για τους πολίτες και όχι για την καρέκλα εξουσίας τους» σχολίασε.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ